Dzwignia

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
luqa90
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: luqa90 »

A załóżmy że mam 2500zł, chcę wszystko zainwestować w USD. Gram dzwignią 1:5 Załóżmy że kupuję USD po 2,5zł do jakiego kursu USD moje konto nie zostanie zablokowane?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

luqa90 pisze:A załóżmy że mam 2500zł, chcę wszystko zainwestować w USD. Gram dzwignią 1:5 Załóżmy że kupuję USD po 2,5zł do jakiego kursu USD moje konto nie zostanie zablokowane?
To zależy od brokera i tego na jakim poziomie ma ustawione parametry Margin Call i Stop-out Level. I konto nie zostanie zablokowane tylko jakby to dyplomatycznie powiedziec... Pomniejszone o znaczną część środków na skutek błędnie podjętej decyzji inwestycyjnej :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

Załóżmy iż inwestor posiada konto z depozytem 300 euro.
Podejmuje decyzję kupna pary EUR/USD przy kursie 1,3100. Wielkość transakcji 10.000. Inwestor może zawrzeć tak dużą transakcję w stosunku do posiadanego depozytu, dzięki istnieniu dźwigni finansowej 1 do 200.Jeśli kurs wzrośnie o 50 pipsów do poziomu 1,3150 i inwestor zamknie pozycję przy tej cenie zarobi 50 euro. Jesli kurs spadnie o 350 pipsow broker zamknie pozycje czy bede 50 dolcow w plecy?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Dźwignia zwiększa tylko Twoje zdolności zakupu i nie ma już nic wspólnego z innymi "parametrami" transakcji.
To tak jakbyś poszedł do salonu kupić samochód. Z dźwignią 1:50 kupisz tańszy, z dźwignią 1:200 kupisz super furę za te same pieniądze. Ale sama jazda tym samochodem polega na tych samych zasadach :kierownica, gaz, hamulec itd.
No i tak jakby tym droższym pewnie szybciej wpadniesz na drzewo, bo szybko jeździ :)
A wracając do Twojego pytania :
Wartość pipsa nie będzie miała w tym wypadku wiele wspólnego z EURO, ponieważ wartość pipsa jest bezpośrednio powiązana z walutą kwotowaną ( drugą w parze ) czyli USD. A jeśli cena spadnie do bardzo niskiego poziomu to broker może Ci zamknąć pozycję w zależności ile procent portfela początkowego pozostało by Ci po zamknięciu tej pozycji.
Solą życia jest kasa.

Recinski
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Recinski »

a właśnie jak to jest z tą dźwignią w przypadku gdy straci się na transakcji więcej niż wynosi wartość depozytu? Co się wtedy dzieje? czy dostaje się jakieś powiadomienie ostrzeżenie? Można ustawić automatyczny wybór dźwigni w przypadku osiągnięcia przez parę walutową określonej wartości? czy to do tematu strategia?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Recinski pisze:a właśnie jak to jest z tą dźwignią w przypadku gdy straci się na transakcji więcej niż wynosi wartość depozytu?
Teoretycznie nie ma takiej możliwości z racji istnienia czegoś takiego jak stop-out level (o tym poczytasz w wyszukiwarce).
Jeśli na skutek luki lub innego ekstremalnego wydarzenia, na rachunku powstanie debet to wtedy dalszą procedurę reguluje umowa z brokerem. Jedni traktują to jako normalny dług, który trzeba spłacić w określonym terminie, a inni zerują debet do zera i gra może toczyć się dalej bez żadnych dalszych konsekwencji.
Recinski pisze:czy dostaje się jakieś powiadomienie ostrzeżenie?
Ostrzeżenie dostajesz wcześniej, za pomocą Margin Call.
Recinski pisze:Można ustawić automatyczny wybór dźwigni w przypadku osiągnięcia przez parę walutową określonej wartości? czy to do tematu strategia?
Nie, dźwignia jest przypisana do rachunku. Choć niektórzy brokerzy umożliwiają jej zmianę to przeważnie wymaga to zamknięcia wszystkich otwartych pozycji i nie ma możliwości dokonania tego w sposób automatyczny np. za pomocą jakiegoś skryptu lub programu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Recinski
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:
Recinski pisze:a właśnie jak to jest z tą dźwignią w przypadku gdy straci się na transakcji więcej niż wynosi wartość depozytu?
Teoretycznie nie ma takiej możliwości z racji istnienia czegoś takiego jak stop-out level (o tym poczytasz w wyszukiwarce).
Jeśli na skutek luki lub innego ekstremalnego wydarzenia, na rachunku powstanie debet to wtedy dalszą procedurę reguluje umowa z brokerem. Jedni traktują to jako normalny dług, który trzeba spłacić w określonym terminie, a inni zerują debet do zera i gra może toczyć się dalej bez żadnych dalszych konsekwencji.
Recinski pisze:czy dostaje się jakieś powiadomienie ostrzeżenie?
Ostrzeżenie dostajesz wcześniej, za pomocą Margin Call.
Recinski pisze:Można ustawić automatyczny wybór dźwigni w przypadku osiągnięcia przez parę walutową określonej wartości? czy to do tematu strategia?
Nie, dźwignia jest przypisana do rachunku. Choć niektórzy brokerzy umożliwiają jej zmianę to przeważnie wymaga to zamknięcia wszystkich otwartych pozycji i nie ma możliwości dokonania tego w sposób automatyczny np. za pomocą jakiegoś skryptu lub programu.
Dzięki za odp.

Trochę intryguje mnie sytuacja zadłużenia poprzez element dźwigni. Bo faktycznie kapitał, który umożliwia dźwignię (mówię o różnicy pomiędzy wpłatą użytkownika /a kwotą operowaną po zadziałaniu dźwigni) należy do brokera? Tak to działa? Czy faktycznie transakcję przeprowadza broker, który może dochodzić roszczeń od użytkownika regresowo?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie wiem co masz na myśli ;). Dźwignia to możliwość, którą daje Ci broker do obrotu większym kapitałem. Tyle.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Recinski
Bywalec
Bywalec

Czyli faktycznie broker pożycza jakby pieniądze, by użytkownik grał większym kapitałem?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Czyli faktycznie broker pożycza jakby pieniądze, by użytkownik grał większym kapitałem?
Teoretycznie tak.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ