Dzwignia

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Hrabio
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Hrabio »

cool, Enigma, właśnie twojej wypowiedzi szukałem

espiritual
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: espiritual »

Kto ma większe szanse na przeżycie:1 czy 2??
1.Ma 10tyś,gra 1 lotem przy dżwigni 1:100
2.Tak samo jak jeden, tylko ma dźwignie 1:400
???

Moim zdaniem gracz z większą dźwignią przetrwa dłużej,ponieważ zabierany jest mu mniejszy depozyt....???
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 12:33 przez espiritual, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

espiritual pisze:Kto ma większe szanse na przeżycie:1 czy 2??
???
Dźwignia jest nieważna, ważne natomiast są zasady zarządzania kapitałem i rygorystyczne trzymanie ich.

Ps. w twoim założeniu to 1 i 2 to to samo :]
espiritual pisze:
Moim zdaniem gracz z większą dźwignią przetrwa dłużej,ponieważ zabierany jest mu mniejszy depozyt....???
To masz błędne założenie :]
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

espiritual
Bywalec
Bywalec

MrYogi pisze:
espiritual pisze:Kto ma większe szanse na przeżycie:1 czy 2??
???
Dźwignia jest nieważna, ważne natomiast są zasady zarządzania kapitałem i rygorystyczne trzymanie ich.

Ps. w twoim założeniu to 1 i 2 to to samo :]
No to nie rozumiem:(
Enigma napisał:"Jeżeli chcemy kontrolować 1 lot EURUSD (czyli 333 250 PLN), to przy dźwigni 1:100 potrzebujemy do tego 1/100 z 333 250 PLN, czyli 3 332.50 PLN. Przy dźwigni 1:400 potrzeba do tego jedynie 1/400 z 333 250 PLN, czyli 833.125 PLN".
Skoro przy dżwigni 1:400 jest pobierany mniejszy depozyt to chyba gracz z większą dźwignią i grający tym samym kapitałem pogra sobie dłużej??
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 12:44 przez espiritual, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Ale 1 pips dalej jest wart tyle samo i zmiana w kapitale jest taka sama. Odpowiadasz całym depozytem za swoją grę a nie tylko tym co jest pobierane jako zabezpieczenie.
Trade what you see, NOT what you hear or think

espiritual
Bywalec
Bywalec

Nievinny pisze:Ale 1 pips dalej jest wart tyle samo i zmiana w kapitale jest taka sama. Odpowiadasz całym depozytem za swoją grę a nie tylko tym co jest pobierane jako zabezpieczenie.
Coś mi już zaczyna świtać.W ten sposób nie pomyślałem hmmm.
Czy wartość rachunków obu graczy będzie taka sama po ich tzw.wyzerowaniu.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Większa dźwignia pozwala na otworzenie większej ilości lotów przy tym samym kapitale i to wszystko. Dźwignia sama w sobie nie ma wpływu na zarządzanie pozycją, ani na wartość pipsów.

Awatar użytkownika
tomislater
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomislater »

MrYogi pisze:Dźwignia jest nieważna, ważne natomiast są zasady zarządzania kapitałem i rygorystyczne trzymanie ich.
Nie zgodzę się do końca, im większa dźwignia tym większe prawdopodobieństwo, że stracimy cały nasz kapitał. Przynajmniej jest tak w większości początkujących traderów, którzy łapią się na trik "Ojacie, fajnie. Mam 100$, a będę mógł zarządzać 40000$!" :P
espiritual pisze:Czy wartość rachunków obu graczy będzie taka sama po ich tzw.wyzerowaniu.
Oczywiście, że nie. Ten z większą dźwignią starci więcej, ponieważ "system ochronny" zadziała później :)

Przykład (na szybko w paincie :P, zakładam oczywiście, że grają lotem powiedzmy 0.10):
Obrazek

W takim przypadku, gracz numer 1 straci mniej ponieważ kwota, którą miał na minusie była mniejsza, niż gracza numer 2. Dźwignia to takie zabezpieczenie przed utratą kapitału. Owszem, możemy więcej zyskać na większej dźwigni, ale i więcej stracić :).

I mały cytat Pana James'a Dicks'a:
Jednym z kluczowych elementów dla osiągnięcia zysków na rynku forex jest mechanizm dźwigni finansowej. Żaden inny rynek na świecie nie pozwala na zastosowanie tak wysokiego lewarowania. Standardowa dźwignia na rachunku brokerskim wynosi 1:100. Czyli na każdego przez Ciebie dolara przypada 100$, którymi możesz obracać na rynku. Jeżeli wpłacisz 1000$ możesz operować kwotą 100.000$! Najwyższy lewar jaki widziałem to coś w okolicach 1:1000. Tak wysoka dźwignia stanowi nieporównywalny z innymi rynkami potencjał do ociągnięcia zysków na forex. Ale pamiętaj, że przez nieostrożne inwestowanie ten sam mechanizm może doprowadzić do utraty znacznej części lub całości wykorzystywanych środków. Owszem, im większy lewar tym więcej możesz zarobić, ale jeżeli będziesz źle inwestował wszystko możesz stracić w kilka minut. Osobiście proponuję używania lewara na poziomie 1:100.

Dodano po 7 minutach:
tomislater pisze:Owszem, możemy więcej zyskać na większej dźwigni, ale i więcej stracić
Przepraszam, źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że przy większej dźwigni, możemy otwierać pozycje z większymi lotami.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Przy standardowym ryzyku kilku procent konta na transakcje dźwignia może wynosić i 1:1000000... i nic się nie stanie :).

Awatar użytkownika
tomislater
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomislater »

Dokładnie, tylko chodziło mi tutaj o to, jak ktoś nie ustali sobie tego ryzyka, albo pomyśli: "ehh jeszcze wykres może się odbić, poczekam trochę".

ODPOWIEDZ