Dzięki Yankee za uwagi. Jeśli chodzi o Minera, to właśnie mój system jest oparty na jego systemie. Fale Elliotta, DT oscylator autorstwa Minera - połączenia stocha i RSI oraz zniesienia. Niemniej upłynie jeszcze wiele lat zanim będę się posługiwał nim z taką wprawą jak robi to Miner.Yankee pisze: ... To tak na marginesie, szerzej - polecam Minera.
I tu Yankee trafiasz w sedno sprawyYankee pisze: Wracajac do rzeczywistosci - spadloby jeszcze 10 pipsow i bylby mocny harmonic na 1,396... No ale a) moze jeszcze spadnie; b) nawet bez harmonica ten poziom jest ciekawy.
Zakladajac, ze Twoje ostatnie oznaczenia uwazasz za najbardziej prawdopodobne, troche nie rozumiem co jeszcze robisz na shorcie

A odpowiedź jest prosta - psychologia.
Pierwsza rzecz. System daje sygnał wejścia. Wchodzę na godzinnym i mniej więcej co godzinka sprawdzam jak się sprawy mają (na wykresie mój short jest oznaczony zieloną strzałką). Po pierwszych dwóch godzinach konsternacja, gdzie jest ten impuls w dół? Może przebieg fal będzie zupełnie inny niż założyłem? Mało tego jestem przekonany, że pojawi się fala C, która pójdzie w górę! Ale po to mam reguły, żeby ich przestrzegać. Wszedłem, a system nie daje sygnału do wyjścia, ani przestawienia stopa więc nie mogę nic zrobić. Najwyżej zamknę na minusie i wejdę wyżej z kolejną pozycją. KONIEC MYŚLENIA jak mawia Miner. Etap myślenia kończy się na otwarciu pozycji. Reszta to mechaniczne zarządzanie pozycją oparte na regułach. PROSTE. Gdybym postąpił jak wydawało mi się słusznie, nie byłoby mnie już w tym shorcie. A czasami mam jeszcze problem z utrzymaniem fantazji na wodzy po otwarciu pozycji.
Pomocą w zachowaniu się zgodnie z regułami są 3 proste pytania:
1. Po co ci reguły skoro je łamiesz? Lepiej graj na pałę i nie opowiadaj że masz system.
2. Jeśli chcesz oddać komuś pieniądze, to po co trudzisz się otwieraniem pozycji? Lepiej od razu oddaj komuś pieniądze, najlepiej temu kogo nie lubisz, bo frustracja będzie podobna.
3. Jeśli nie stać cię na minimum samodyscypliny i samokontroli, to co ty robisz na FOREXie?! Daj sobie lepiej spokój i poświęć czas na przyjemności, a przy okazji będziesz miał więcej pieniędzy.
Już nie raz system uratował mnie przede mną samym. Jeśli macie czasami podobne problemy (kto ich nie ma), to być może pomogą wam pytania KILLERY.