Dziennik wnuka Elliotta
- inwestor86
- Pasjonat
Trochę się dzisiaj zasiedziałem, bo zastała mnie noc, ale wydaje mi się, że porządek fal, który chciałbym zaproponować ma sens. Chętnie poczytam o Waszych odczuciach na ten temat.
Okazuje się mianowicie, że moje pierwsze liczenie z 07.03.2011 mogło być jednak poprawne. Później zmieniłem je sugerując się falą iii jako najdłuższą i wyszedł mi zgrabny zygzak. Ale to burzy cały porządek wszystkich wcześniejszych fal.
Postanowiłem nad tym popracować (być może trochę na siłę). Za kilka dni rynek pokaże nam właściwy porządek. Niemniej znów skłaniam się w stronę shorta.
Muszę oczywiście najpierw poczekać na zakończenie fali C, żeby wyjść z tego longa wcześniej otwartego. Postanowiłem dorzucić limit, żeby się już nim nie przejmować i spróbujemy akcji w drugą stronę.
Okazuje się mianowicie, że moje pierwsze liczenie z 07.03.2011 mogło być jednak poprawne. Później zmieniłem je sugerując się falą iii jako najdłuższą i wyszedł mi zgrabny zygzak. Ale to burzy cały porządek wszystkich wcześniejszych fal.
Postanowiłem nad tym popracować (być może trochę na siłę). Za kilka dni rynek pokaże nam właściwy porządek. Niemniej znów skłaniam się w stronę shorta.
Muszę oczywiście najpierw poczekać na zakończenie fali C, żeby wyjść z tego longa wcześniej otwartego. Postanowiłem dorzucić limit, żeby się już nim nie przejmować i spróbujemy akcji w drugą stronę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja tam zdania nie zmieniam. Pewnie ze ta jedynka powinna byc duzo dluzsza zeby to jakos wygladalo, ale mimo tego sklaniam sie ze caly wzrost to jedna fala, nie a, b, c.
Ale oczywiscie ze mozesz miec racje - nie sugeruj sie tym co kto pisze, tylko sam wszystko analizuj - w dlugim terminie na pewno dobrze na tym wyjdziesz
A jesli zburzyl Ci sie porzadek fal to ja rzuce kolejna zlota mysl znanego tradera: "lepiej stracic okazje niz pieniadze". Reasumujac - poczekaj az Ci sie rozjasni, nie trzeba codziennie otwierac pozycji.
Ale oczywiscie ze mozesz miec racje - nie sugeruj sie tym co kto pisze, tylko sam wszystko analizuj - w dlugim terminie na pewno dobrze na tym wyjdziesz

A jesli zburzyl Ci sie porzadek fal to ja rzuce kolejna zlota mysl znanego tradera: "lepiej stracic okazje niz pieniadze". Reasumujac - poczekaj az Ci sie rozjasni, nie trzeba codziennie otwierac pozycji.
Bardzo fajny dziennik
. Oznaczenia coraz lepsze, bardzo czytelne wykresy, aż chce się tu zaglądać. Dajesz radę, i jeszcze wsparcie Dawida
musi dać wymierne efekty. Co do ostatniego wzrostu to mam dokładnie takie samo zdanie jak Dawid, czyli że nie jest to abc a fala impulsu. Wygląda dość dziwnie ze względu na małą falę pierwszą, ale takich widziałem już przynajmniej kilka. Mała fala pierwsza w połączeniu z dużą rozbudowaną strukturą fali piątej. Zawsze jednak trzeba mieć dystans do tego wszystkiego, to tylko fale 

Dzięki Yankee za komentarz, dobrze widzieć wszystko z drugiej strony, a nie zawsze się bierze w ogóle pod uwagę tą drugą możliwość.Yankee pisze:Ja tam zdania nie zmieniam. Pewnie ze ta jedynka powinna byc duzo dluzsza zeby to jakos wygladalo, ale mimo tego sklaniam sie ze caly wzrost to jedna fala, nie a, b, c.
Za późno przeczytałem posty, bo wcześniej otworzyłem

Właśnie miałem zamiar dać screena z wejścia i postanowiłem zabezpieczyć pozycję na lekkim plusie, a jeśli się da, to na większym

Wejście poniżej.
Dziękuję za słowa uznania od doświadczonego tradera. Cieszę się, że ktoś zagląda i chętnie poczytam Wasze uwagi i komentarze.pmleczko pisze:Bardzo fajny dziennik. Oznaczenia coraz lepsze, bardzo czytelne wykresy, aż chce się tu zaglądać. Dajesz radę, i jeszcze wsparcie Dawida
musi dać wymierne efekty. Co do ostatniego wzrostu to mam dokładnie takie samo zdanie jak Dawid, czyli że nie jest to abc a fala impulsu. Wygląda dość dziwnie ze względu na małą falę pierwszą, ale takich widziałem już przynajmniej kilka. Mała fala pierwsza w połączeniu z dużą rozbudowaną strukturą fali piątej. Zawsze jednak trzeba mieć dystans do tego wszystkiego, to tylko fale
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, 10:56 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
Z racji tego, że wczoraj trochę zarwałem noc, a dzisiaj do pracy trzeba było wstać. Zostawiłem zlecenie oczekujące, które zostało aktywowane i które już na wszelki wypadek zabezpieczyłem. W najgorszym wypadku na mojej złej ocenie sytuacji zarobię trochę, a w najgorszym wypadku zaliczę target
WEJŚCIE NR 5
Short 1,3922
SL 1,3922
TARGET 1,3760
ZYSK
I połowa 43 pipsy
II połowa 0 pipsów

WEJŚCIE NR 5
Short 1,3922
SL 1,3922
TARGET 1,3760
ZYSK
I połowa 43 pipsy
II połowa 0 pipsów
Zacytuję tu post asmodeusa z 21.02.2011
Krytyka Cancerosa również w tym momencie była absolutnie słuszna:
Zobaczcie sami i nie szczędźcie słów krytyki
Nie chcę uprawiać radosnej twórczości opartej na braku konsekwencji, ale jak na razie w tym elemencie właśnie bryluję. Za dużo dopasowywania za mało wyczucia.asmodeus8 pisze:
Od biedy najbardziej pasuje W-X-Y ale Expanded Flats nie sa moja najmocniejsza strona.
Krytyka Cancerosa również w tym momencie była absolutnie słuszna:
A wróciłem do tego wszystkiego w świetle tego, co widzę dopiero teraz, a co powinienem zobaczyć najdalej pod koniec lutego. W każdym razie nie zarzekam się, że to co tym razem wykombinowałem jest idealne, ale pozwala mi zachować wszystkie wcześniejsze oznaczenia fal i uwzględnić kolejną falę w górę.Patrzę na ten journal i niestety muszę powiedzieć, że Elliottem tego nazwać nie można...szczególnie nazwa nie jest adekwatna do tego co tutaj pokazujesz. Cały czas fala czwarta nachodzi na 1szą na Twoich wykresach. Poza tym jest wiele niedomówień...
Zobaczcie sami i nie szczędźcie słów krytyki

WEJŚCIE NR 6
AUD/USD
Short 0,9889
SL 0,9934
TARGET 0,9800
ZYSK -45 pipsów
Wyciągnąłem wnioski z tego wejścia:
- błędna analiza fal (wejście na fali b, która okazała się trójkątem, zamiast oczekiwanej v)
Jeśli potwierdzi się ten rozwój wypadków, to powinna się pojawić fala C, która może sięgnąć 1,0020 i mam nadzieję na wejście poniżej tego poziomu.
AUD/USD
Short 0,9889
SL 0,9934
TARGET 0,9800
ZYSK -45 pipsów
Wyciągnąłem wnioski z tego wejścia:
- błędna analiza fal (wejście na fali b, która okazała się trójkątem, zamiast oczekiwanej v)
Jeśli potwierdzi się ten rozwój wypadków, to powinna się pojawić fala C, która może sięgnąć 1,0020 i mam nadzieję na wejście poniżej tego poziomu.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 12:51 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontynuując wątek EUR/USD wydaje mi się, że pojawił się kolejny trójkąt. Jeśli jest on na fali A, to po wykształceniu się trójkąta powinna ona opaść do dna większego trójkąta tworząc falę B, gdyby tak się stało, to pozostałaby nam już tylko fala C kończąca całą korektę. Czy ten scenariusz się potwierdzi? Zobaczymy. Niemniej jednak przy takich ruchach to nie pogram na EUR/USD 
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że po fali C w trójkącie jest bardzo prawdopodobny gwałtowny spadek, więc nie tracę nadziei.

Pocieszające w tym wszystkim jest to, że po fali C w trójkącie jest bardzo prawdopodobny gwałtowny spadek, więc nie tracę nadziei.
- jasonbourne
- Pasjonat
Jak Piotr się tutaj wypowiada, to może i ja zacznę?pmleczko pisze:Oznaczenia coraz lepsze, bardzo czytelne wykresy, aż chce się tu zaglądać.
Nie mam teraz czasu na robienie oznaczeń i dyskusję o nich, ale też wydaje mi się, że jesteśmy w impulsie (konkretnie w fali 1 fali 3, zakładając, że impuls zaczął się od 1,3750). Teraz jestem na longu, ale akurat na E/U idzie mi ostatnio po prostu źle, więc nie radzę się sugerować.

Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl