Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Właśnie na EUR/USD odbywa się testowanie dna kanału/linii trendu wzrostowego, więc zapewne od tego miejsca będziemy mieli korektę, która powinna dotrzeć w okolice 1,4000. To zakończy falę 2 po której większość systemów powinna wygenerować zaproszenie do shorta :wink:

Tym z Was, którzy mają podobne do moich wnioski w oczekiwaniu na pojawienie się fali 3 proponuję książkę Bretta Steenbargera "101 Lessons For Becoming Your Own Trading Psychologist". Pozycja jest stosunkowo świeża, bo z 2009 roku, ale w kwestii psychologii ma naprawdę wiele do zaoferowania.

Edit
Zapomniałem o dołączeniu wykresu :oops:
Poprawione :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

EUR/USD przebił linię trendu jak masełko. Aż takiej dynamiki się nie spodziewałem. Generalnie dolar zyskuje na całym froncie. Dla tych którzy są już w shortach dobra wiadomość - na korektę przyjdzie zaczekać dłużej niż sądziłem, a dla tych którzy czekają na wejście w shorta (długoterminowego oczywiście) zła - bo wejście odsuwa się w czasie.
Oczywiście zawsze istnieje zagrożenie, że teraz mamy do czynienia z korektą na trendzie wzrostowym, ale SSI przy 92% longów na EUR/USD raczej nie pozostawia wątpliwości poza tym fale mają bardzo impulsywny charakter.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Fajny dziennik.

Jak na moje troche za wczesnie skresliles poprzednia analize...
Punkt do ktorego dotarl kurs jest duzo silniejszym oporem niz ta linia trendu imho (szczyt z 2.02, a.=1,618c).
Rysunek wyraza wersje ze to abc i powrot do zaznaczonej strefy oporu do 1,395.
Ale analizuje na biezaco i jak zauwazyles dynamika jest duza wiec ja bym raczej obstawial ze to byla fala 3. i ciezko bedzie doleciec wyzej niz na 1,3925 - tam tez jest fajna strefa (.382 + .50).

Ale zobaczymy jak sie falki uloza :)

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Yankee pisze:Fajny dziennik.
Dzięki Yankee :D
Yankee pisze:Jak na moje troche za wczesnie skresliles poprzednia analize...
Punkt do ktorego dotarl kurs jest duzo silniejszym oporem niz ta linia trendu imho (szczyt z 2.02, a.=1,618c).
Zgadzam się w 100%. Trochę zaskoczyły mnie idealne zniesienia fal w pierwszej wersji. Dlatego czekam na rozwój wypadków, bo nie czuję się pewnie z alternatywną wersją na boku.
Yankee pisze:Rysunek wyraza wersje ze to abc i powrot do zaznaczonej strefy oporu do 1,395.
Ale analizuje na biezaco i jak zauwazyles dynamika jest duza wiec ja bym raczej obstawial ze to byla fala 3. i ciezko bedzie doleciec wyzej niz na 1,3925 - tam tez jest fajna strefa (.382 + .50).

Ale zobaczymy jak sie falki uloza :)

Tak jak wcześniej napisałem też obstawiam bardziej falę 3, ale ostateczne potwierdzenie nastąpi poniżej 1,3860. Odczekam jeszcze wykształcenie się piątej fali oraz korektę i będę wchodził w shorta odprężony i na luzie :wink:

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Z racji, że jeszcze trochę przyjdzie mi poczekać na sygnał wejścia, pokusiłem się o podliczenie bilansu poprzednich 10 wejść.
Pozycję zawsze dzielę na pół, więc pozycje wystopowane na SL liczę podwójnie, a te zamknięte z zyskiem normalnie.
Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale te 10 trade'ów wyszło prawie idealnie na zero :(

ZYSK 194 pipsy
STRATA 195 pipsów
RAZEM - 1 pips

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Pojawiło się trochę ruchu na EUR/USD, tylko szkoda, że w górę :wink:
Znaków zapytania jest kilka bo:
1. Nie ma potwierdzenia trendu w dół. Na wykresie oznaczyłem fale jako i-ii-iii-iv, ale mimo wszystko może to być ABC
2. Można przyjąć interpretację (naciąganą), zgodną z moją pierwszą analizą i próbować traktować falę b jako skróconą piątkę, ale za Chiny nie można doliczyć się na niej 5 podfal, co raczej wyklucza tą opcję. Wtedy można by traktować korektę jako falę 2, ale jest to tak mocno naciągana teoria, jak ta, że kobiety pochodzą z Wenus.
3. Przebicie powyżej 1,3960 spowoduje konsternację niedźwiedzi. Bo w takim razie, czy mimo wszystko będzie to korekta, czyli fala 2, czy też może powrót do trendu wzrostowego.

Mam nadzieję, że sprawa szybko się wyjaśni i będziemy mogli niebawem shorcić eurodolara, ale w sumie cieszę się, że na razie nie wchodziłem.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wszystkie znaki wskazują na koniec fali c:iv na poziomie ok 1,3950, jeśli kurs odbije się dokładnie tam, to będę mógł chociaż wskoczyć z shortem na falę v. Niemniej i tak asekuracyjnie planuję wtedy zamknąć połowę na zniesieniu 50%. Zobaczymy.

Edit:
Mały update, bo korekta na fali (iv) trochę się wydłużyła, niemniej cały czas celuję w 1,3940-50

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 1

Short 1,3903
SL 1,3941
TARGET 1,3855

I połowa - 13 pipsów
II połowa czeka

Sygnał trochę wcześniejszy niż przypuszczałem, ale raczej kurs nie dotrze już do 1,3950, a jeśli jednak dotrze, to pewnie będę miał okazję na jeszcze jedno wejście.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, 12:44 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

andymen pisze: ...
2. Można przyjąć interpretację (naciąganą), zgodną z moją pierwszą analizą i próbować traktować falę b jako skróconą piątkę, ale za Chiny nie można doliczyć się na niej 5 podfal, co raczej wyklucza tą opcję. Wtedy można by traktować korektę jako falę 2, ale jest to tak mocno naciągana teoria, jak ta, że kobiety pochodzą z Wenus.
No i potwierdza się scenariusz najmniej prawdopodobny. Skrócona fala piąta komponuje się w trójkąt i problem rozwiązany. Niestety inny problem pojawia się z korektą, bo mimo że jestem wciąż na shorcie, to obawiam się mimo wszystko krótkiego skoku w górę. Możliwe, że nawet do 1,3970.

Dzisiaj nauczyłem się, że kobiety pochodzą z Wenus :wink: Dla mnie mogą one być z księżyca, bo bez nich żyć się nie da :583:

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Dlaczego najmniej prawdopodobny? - jak dla mnie najbardziej :P
Wersja z korekta pedzaca byla jak dla mnie zbyt "wyszukana". A sprawy trzeba upraszczac - pewnie ze fala 5. nie ma struktury impulsowej.

Tak jak bardzo wiele innych fal 5. - wszystkiego nie da sie wprzegnac w ksiazkowa teorie. Nawet jesli teoria jest elastyczna (np trojkaty konczace). Pewnie ze mozna oznaczac fale na sile, tyle ze zazwyczaj nie niesie to za soba zadnych praktycznych korzysci. To tak na marginesie, szerzej - polecam Minera.

Wracajac do rzeczywistosci - spadloby jeszcze 10 pipsow i bylby mocny harmonic na 1,396... No ale a) moze jeszcze spadnie; b) nawet bez harmonica ten poziom jest ciekawy.

Zakladajac, ze Twoje ostatnie oznaczenia uwazasz za najbardziej prawdopodobne, troche nie rozumiem co jeszcze robisz na shorcie :P

ODPOWIEDZ