Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

WEJŚCIE NR 8

Tym razem dla urozmaicenia biorę na tapetę AUD/USD.
Short 1,0157
SL 1,0175
OPEN TARGET

Niestety pozycja wystopowana.
ZYSK
cała pozycja -10 pipsów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 9

Powtórka z AUD/USD

Short 1,0174
SL 1,0184
OPEN TARGET

Kolejna pozycja wystopowana :lol:
ZYSK
cała pozycja -10 pipsów

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 10

Konsekwentnie AUD/USD

Short 1,0176
SL 1,0186
OPEN TARGET

Muszę sobie pogratulować ciasnego stopa, dzięki któremu zostałem wystopowany, a rynek podążył zgodnie z planem w dół ale już beze mnie :oops:
Do 55 razy sztuka :lol: Może jeszcze się załapię na wejście po korekcie na fali iii:3

ZYSK:
cała pozycja -10 pipsów

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Myślę, że nie trzeba być super geniuszem, żeby zdiagnozować podstawowy problem z pozostawionymi na stole pipsami: ZBYT CIASNY SL. Rozwiązaniem jest chyba zmniejszenie pozycji i praca psychologiczna z pacjentem andymenem.
Może macie jakieś sugestie?

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Witam
Jeśli zwiększenie SL będzie rownoważne ze zwiększeniem TP aby zachować RR jak najbardziej możesz to zrobić.
Jeśli w wiekszości przypadków łapiesz SL i potem idzie jak planowałeś to stawiaj zlecenia oczekujące na poziomie SL, który byś ustawił dla konkretnego wejścia. Na pewno będziesz miał mniej trejdów przez takie podejście ale może się okazać że nie będziesz już tak często łapał SL.
Powodzenia
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Myślę ze problem jest taki: prostu nie opłaca się łapać szczytów lub dołków grając przeciwko tak silnemu trendowi. Szczególnie jeśli nie ma podstaw ku temu.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za sugestie guccon i Damian. Zrobiłem sobie krótką przerwę (czwartek-piątek) dla nabrania dystansu i spojrzenia na swoje trady z boku. Przede wszystkim doszedłem do wniosku, że kończę z wejściami na interwale 15 minutowym. Przechodzę na godzinowy i dzienny (na których standardowo grałem). Tutaj wchodzi w rachubę zdecydowanie mniej fałszywych sygnałów. Poza tym zamiast sprawdzać wykres co 15 minut, robię to co godzina lub nawet raz na dzień. Oznacza to oczywiście mniejsze pole do popisu dla genialnych pomysłów w trakcie tradu, który powinien być całkowicie mechaniczny i automatyczny.
Żeby oddzielić logicznie 10 poprzednich wejść od 20 kolejnych jakie zamierzam poddać analizie będę je numerował on nowa, czyli kolejny będzie wejściem nr 1 do 20.

Co do AUD/USD jedynym uzasadnieniem moich shortów był trójkąt na 5 fali (wykresy poniżej), ale faktycznie były one przedwczesne, bo pierwszy sygnał powinien być poniżej 0,9960. Ale zbytnia pewność trafionej analizy przejęła kontrolę nad obydwiema główkami. Choć, rzecz jasna może się okazać za kilka dni, że sygnał był dobry, zamiar również, czyli jednym słowem FOREX :wink:
Możecie w tym miejscu zapytać skąd przypuszczenie, że to koniec tendu i początek korekty. Pojawienie się trójkąta jest najczęstszym zjawiskiem właśnie na 5 fali. Tym bardziej, że mam nadzieję będzie to w korelacji i innymi parami z dolarem, który od przyszłego tygodnia przestanie w końcu dostawać po dupie.

Podsumowując: czekamy na przyszły tydzień i poprawę jakości gry.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

andymen pisze:Dzięki za sugestie guccon i Damian. Zrobiłem sobie krótką przerwę (czwartek-piątek) dla nabrania dystansu i spojrzenia na swoje trady z boku. Przede wszystkim doszedłem do wniosku, że kończę z wejściami na interwale 15 minutowym. Przechodzę na godzinowy i dzienny (na których standardowo grałem). Tutaj wchodzi w rachubę zdecydowanie mniej fałszywych sygnałów. Poza tym zamiast sprawdzać wykres co 15 minut, robię to co godzina lub nawet raz na dzień. Oznacza to oczywiście mniejsze pole do popisu dla genialnych pomysłów w trakcie tradu, który powinien być całkowicie mechaniczny i automatyczny.
Żeby oddzielić logicznie 10 poprzednich wejść od 20 kolejnych jakie zamierzam poddać analizie będę je numerował on nowa, czyli kolejny będzie wejściem nr 1 do 20.

Co do AUD/USD jedynym uzasadnieniem moich shortów był trójkąt na 5 fali (wykresy poniżej), ale faktycznie były one przedwczesne, bo pierwszy sygnał powinien być poniżej 0,9960. Ale zbytnia pewność trafionej analizy przejęła kontrolę nad obydwiema główkami. Choć, rzecz jasna może się okazać za kilka dni, że sygnał był dobry, zamiar również, czyli jednym słowem FOREX :wink:
Możecie w tym miejscu zapytać skąd przypuszczenie, że to koniec tendu i początek korekty. Pojawienie się trójkąta jest najczęstszym zjawiskiem właśnie na 5 fali. Tym bardziej, że mam nadzieję będzie to w korelacji i innymi parami z dolarem, który od przyszłego tygodnia przestanie w końcu dostawać po dupie.

Podsumowując: czekamy na przyszły tydzień i poprawę jakości gry.

Pozdrawiam
Zgadzam sie.

Tyle ze czekasz chyba na przebicie trojkata i zrobienie nowego szczytu. ta korekta tez moze nie byc rewelacja poniewaz cena najprawdopodobniej znajdzie na nim wsparcie, moze z moim PA bede szykowal sie na retest po przebiciu..

Czyli technicznie zobaczymy co sie pojawi na 5 i bede szukal odbicia B od wsparcia trojkata.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Być może przyda się komuś z was webinarium na temat psychologii. Polecam w każdym razie.
Część I
http://www.dailyfx.com/forex/technical/ ... SIONS.html

Część II
http://www.dailyfx.com/forex/technical/ ... sions.html

Część III
http://www.dailyfx.com/forex/technical/ ... sions.html

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Wciąż jeszcze czekam na potwierdzenie zmiany trendu na dolarze. Powinno to w korelacji dać rynek byka na dolarze na wszystkich parach włącznie ze złotem i srebrem (tym bardziej, że na rynku opcji pojawiają się pinbary).Wydaje mi się, że na eurusd mamy w tej chwili falę iv:1:III, ale dopóki kurs nie zejdzie poniżej 1,3960 może okazać się to korektą (choć według mnie fala v:5:II skończyła się). Niemniej jednak oczywiście po potwierdzeniu fali v:1:III będziemy mieli korektę, więc nie ma co się śpieszyć z wejściem w shorta. Podejrzewam, że setup, który będziecie mogli uwielbiać powinien pojawić się w środę lub czwartek, bo wtedy też jest szansa rozpędzenia rynku przez wskaźniki.
Jak zawsze pojawiają się oczywiście wątpliwości i do takich zaliczam dywergencję na wykresie (oznaczona niebieską linią).
Z info mojego broka wynika, że duże pokłady stopów byków na eurusd znajdują się poniżej 1,3940, być może da nam to gwałtowny spadek już na fali v.
Zobaczymy.

ODPOWIEDZ