Doradca Inwestycyjny
Tak ucze się. I chyba nie jestem wyjątkiem ; ]Też z nadzieją że podejde od razu do drugiego etapu. Wole uczyć się niż pisać głupoty na forum że 2 doradców jest bez pracy i z tego powodu zastanawiam sie czy ... się uczyć. To be sensowne podejście 
Poza tym tu w Dani nuda... mamy egzaminy które piszemy w domu i do tego mamy na to tydzień ; ] A imprezowanie tutaj dość drogie (piwo w klubie 20 zł) ...Więc nudze się. Haha.

Poza tym tu w Dani nuda... mamy egzaminy które piszemy w domu i do tego mamy na to tydzień ; ] A imprezowanie tutaj dość drogie (piwo w klubie 20 zł) ...Więc nudze się. Haha.
Witam Panowie ,mam pytanie dla kogos kto ma pojecie o DI i MPW. Niedawno zdobyłem licencje maklera, i mam pytanie czy pierwszy poziom na Di jest duzo ciezszy niz egzamin na maklera? pojawia sie tam prawo? Bo akurat ustawy mam w dalej w głowie i to na dobrym poziomie, wiec chciałbym je jakos wykozystac. Z zadań jestem słabszy , ale i tak na mpw sobie poradziłem. Interesuje mnie proporcja ilości , zadań do ustaw. Dzieki za info. pozdrawiam
Makler - 55% prawo 45% zadania, arkusze.
Doradca około 18-20% prawo, 80% zadania.
To tak z grubsza.
Pytania z prawa są trudniejsze, bo na Doradcy nie masz tak ja kna Maklerze - z reguły żywcem tekst z ustawy, tylko zdanie logiczne - że jeżeli tak i tak to wtedy i tylko wtedy...
Zadania są trudniejsze, bo jest większy zakres i nie ograniczają się do podstawiania do wzoru.
Doradca około 18-20% prawo, 80% zadania.
To tak z grubsza.
Pytania z prawa są trudniejsze, bo na Doradcy nie masz tak ja kna Maklerze - z reguły żywcem tekst z ustawy, tylko zdanie logiczne - że jeżeli tak i tak to wtedy i tylko wtedy...
Zadania są trudniejsze, bo jest większy zakres i nie ograniczają się do podstawiania do wzoru.

Ustaw zbytnio nie wykorzystasz - maksymalnie 5-6 pytan i to glownie z rachunkowosci, obrotu i oferty. Dochodzi okolo 8 zadan z MSR ale tych nie uczyles sie na maklera.
Reszta to zadania, ktorych czesc wyglada jak polaczone 3 zadania z maklera w jedno, ale wiekszosc jest nowych. Najpierw nauczyc sie obslugiwac dobrze kalkulator zanim do czegokolwiek siadziesz.
Jako zadania rozumiem rowniez teoretyczne pytania z mikro, makro, finansow przedsiebiorstw itp.
To ze masz przeczytane ustawy na pewno Ci odrobine pomoze, ale mozna spokojnie zdac pierwszy etap DI bez czytania jakichkoliwek ustaw, nawet MSR (wystarczy dobre opracowanie).
Pozdrawiam
Misiacyk
Reszta to zadania, ktorych czesc wyglada jak polaczone 3 zadania z maklera w jedno, ale wiekszosc jest nowych. Najpierw nauczyc sie obslugiwac dobrze kalkulator zanim do czegokolwiek siadziesz.
Jako zadania rozumiem rowniez teoretyczne pytania z mikro, makro, finansow przedsiebiorstw itp.
To ze masz przeczytane ustawy na pewno Ci odrobine pomoze, ale mozna spokojnie zdac pierwszy etap DI bez czytania jakichkoliwek ustaw, nawet MSR (wystarczy dobre opracowanie).
Pozdrawiam
Misiacyk
Akurat tą książke już mamPytajnik pisze:ja mam Murphego jak Cię to interesuje. Chętnie go odsprzedam. Stan: wzorcowy

Dodano po 4 minutach:
Zastanawialiście się czy jest jakaś prawłowość przy konstrukcji pytań gdzie odpowiedzi są w schemacie jak na obrazku...
Czy w załaczonym przykłądzie jeśli mamy częstosci:
I - 2 razy
II - 2 razy
III - 3 razy
IV - 2 razy
To zbiór z "III" powinien być najbardziej prawdopodobn?
Myślę o jakimś modelu regresji ...
Bo jeśli nie mamy bladego pojęcia jaka jest odpowiez to warto mieć sprawdzony model

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hehe dobrze kombinujesz.. Ten sam mechanizm można wykorzystać do odrzucania zbiorów o najmniejszej licznie wystąpień.Pitmaster pisze: Bo jeśli nie mamy bladego pojęcia jaka jest odpowiez to warto mieć sprawdzony model
Ale to tylko przy wielokrotnym wyborze.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Moze to byloby ok, ale nie w przypadku jesli nie masz BLADEGO pojecia - przypominam ze sa pkt ujemne i strzaly w momencie kiedy rozwazasz wiecej niz 2 odp nie sa wskazane (a jesli rozwazasz wszystkie 4 sa po prostu bez sensu...).
Rozgladam sie za kalkulatorem (TI BA) i wychodzi na to ze w pl jest z tym nieciekawie... Macie juz kupione? Bo jesli nie to dostawa z zagranicy kilku egzemlarzy czyni ten zakup duzo bardziej oplacalnym
Rozgladam sie za kalkulatorem (TI BA) i wychodzi na to ze w pl jest z tym nieciekawie... Macie juz kupione? Bo jesli nie to dostawa z zagranicy kilku egzemlarzy czyni ten zakup duzo bardziej oplacalnym