Doradca Inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Zmiany ?

Nieprzeczytany post autor: reptile »

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Tig3r pisze:
(Zawsze się trochę dziwię jak ktoś woli robić DI od CFA, ale wiadomo każdy ma swoje za i przeciw)
Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Jak poprawnie wyciagam wnioski z tego co przylinkowal reptile to szala przechyli sie diametralnie w strone CFA (juz tylko cena pozostanie wada) mimo ze wg obecnej legislacji dla mnie jest odwrotnie (dziwie sie po co CFA :P).

Totez wstrzymuje sie z inwestycja w kalkulator az bedzie cos wiecej wiadomo :) (choc nie ukrywam ze wplyw na wybor modelu mialo to ze "pasuje" do obydwu egzaminow)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

ACIIA

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Yankee jest jak za czasów cechów :lol: tyle, że teraz jest więcej ludzi i więcej chce być "mądrymi"
http://en.wikipedia.org/wiki/ACIIA
Trzeba by z OzoEze pogadać może by tak certyfikaty w FxCh zdawać ? :twisted:
Pic na wode fotomntage :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Jak poprawnie wyciagam wnioski z tego co przylinkowal reptile to szala przechyli sie diametralnie w strone CFA
Poprawnie wyciągasz wnioski.Moja wiedza sięga co prawda paru lat wstecz niemniej nigdy powtarzam nigdy ! nie miałem wątpliwości że ten debilizm nie może trwać wiecznie....
To co teraz piszecie to są pierwsze pozytywne jaskółki......

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze: To co teraz piszecie to są pierwsze pozytywne jaskółki......
Jak dla kogo :P

Moze dla ogolu obywateli, rynkow finansowych, takie uwolnienie powinno byc pozytywne bo zwiekszy konkurencyjnosc, czyli moze byc tylko lepiej...
Ale z 2. strony Polska to bardzo dziwny kraj i to moze sie skonczyc tak, ze roznica bedzie polegac na tym ze bratanek prezesa juz nie bedzie musial prezentowac okreslonego poziomu i posad dla tych najlepszych, ale bez plecow bedzie mniej niz wiecej...

Ale jako posiadacz 1 papieru i kandydat (a moze juz nie?) do 2. pewnie nie jestem do konca obiektywny :P

zz
Maniak
Maniak

Ps. proszę zwrócić uwagę na to cytuję///
Ważniejsze zmiany dopiero przed nami.

— Na rynku bankowym nie ma egzaminów państwowych, np. wobec zarządzających ryzykiem — mówi Piotr Radziwonka.

— Na rynkach
rozwiniętych, w tym w krajach "starej" Unii, nie ma ustawowego pojęcia "makler" czy "doradca inwestycyjny". Nie ma też wymogu zatrudniania przez instytucje rynku kapitałowego określonej liczby takich osób. Czy polski rynek nie jest rynkiem rozwiniętym? Obecne rozwiązania pochodzą sprzed 20 lat. Wiele się już zmieniło — dodaje Andrzej Krawczyk, dyrektor departamentu pośredników finansowych UKNF. ////

Piszę o tym cały czas.Podstawowym kryterium pracy i selekcji powinna być udokumentowana własna praca!.W przeciwnym wypadku mamy arcytrudne egzaminy doradcy przygotowują się latami,zdają czasami po 5-8 razy a przyjdzie co do czego to nie ma z kim w Polsce rozmawiać efektem czego jak się idę na spotkanie z nimi to oni patrzą na mnie jak na kosmitę a ja na nich tak samo.Więc po co to komu?.Tak dalej być nie może.Jest to ewidentnie wina ustawodawcy czego efektem jesteśmy 20 lat w plecy.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze: Piszę o tym cały czas.Podstawowym kryterium pracy i selekcji powinna być udokumentowana własna praca!.
Gdybym byl przekonany ze tak bedzie to myslalbym pewnie tak jak Ty...
I to mialoby nawet plusy bo zamiast zakuwac teorie czas poswiecaloby sie praktyce.

ps Ale jak ktos zdaje 8 razy to powinien przemyslec czy to jest na pewno dla niego...

sunday_87
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sunday_87 »

Kupiłem dzisiejsze wydanie "Pulsu Biznesu".
Uczucia mieszane bo oprócz zamieszania wokół egzaminów nie ma żadnych konkretnych wniosków dla otoczenia.
Póki co to zapowiedzi tego typu nie wpływaja chyba na nic innego niż poziom wątpliwości i niezdecydowania w głowach kandydatów.
Na początek zmiany w komisjach egzaminacyjnych [ale niekoniecznie :D] a później "szereg fundamentalnych zmian".
Plus odkrywczne myśli, że posiadanie certyfikatów z zakresu finansów niekoniecznie wpływa na osiągane na rynkach finansowych wyniki.
Pozostaje czekać na konkrety. [pytanie: do kiedy ?]
Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

sunday_87 pisze:Kupiłem dzisiejsze wydanie "Pulsu Biznesu".
Uczucia mieszane bo oprócz zamieszania wokół egzaminów nie ma żadnych konkretnych wniosków dla otoczenia.
Póki co to zapowiedzi tego typu nie wpływaja chyba na nic innego niż poziom wątpliwości i niezdecydowania w głowach kandydatów.
Na początek zmiany w komisjach egzaminacyjnych [ale niekoniecznie Very Happy] a później "szereg fundamentalnych zmian".
Plus odkrywczne myśli, że posiadanie certyfikatów z zakresu finansów niekoniecznie wpływa na osiągane na rynkach finansowych wyniki.
Pozostaje czekać na konkrety. [pytanie: do kiedy ?]
Nie wiem co w tym Pulsie jest napisane.Z mojego doświadczenia mogę Tobie radzić to trzymać się antydebilizmu!!!.Co to jest antydebilizm?.Wyniki ok. 700-3 000% średniorocznie lepsze os sredniej najlepszych na świecie pod kontrolą CFTC od 25-40 lat.Jeżeli tego będziesz się trzymał całe Twoje życie będzie wszystko OK.
Jeżeli popatrzysz na to na spokojnie to zrozumiesz że ten debilizm nie mógł trwać wiecznie.Moim zdaniem Trwał 20 lat za długo........więc te zmiany mnie nie zaskakuj wprost przeciwnie.........

Pozdrawiam.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

ZZ w tym temacie taka wypowiedz jest nie na miejscu...

W PL ustawa o FI ma 150 stron. DI maja niewielkie pole manewru i MUSZA inwestowac tak a nie inaczej w poszczegolnych funduszach - nie uwazasz ze tu lezy zrodlo problemu?
Ciekawe jak zdolalbys zarobic w 2008 jesli, dajmy na to, musialbys utrzymac conajmniej polowe portfela w akcjach.?

Czy nie uwazasz ze raczej to powinno byc zmienione zamiast ludzi, ktorych zdaje sie uwazach za nieudolnych? (co wcale nie zmienia faktu ze moga tacy byc, aczkolwiek na pewno nie wszyscy, a ze fundusze tracily jak jeden maz pozwala postawic sobie pytanie - czy Ci wszyscy ludzie ktorzy zdali trudny egzamin to debile, czy tez mamy zle prawo?)

Szukasz problemu nie u zrodla.

Dla mnie uwolnienie zawodu oznacza ze kazdy osiol bedzie mogl zarzadzac portfelem, a osiol dajmy na to w funduszu forexowym, ktore zdaje sie promujesz, oznacza predzej czy pozniej utrate aktywow funduszy = utrata zaufania do malych, nowych = koncentracja rynku, czyli efekt przeciwny do zamierzanego

Oczywiscie mowie tu o malych funduszach ktore moga sie pojawic, wiele inwestujacych osob nie ma elementarnej wiedzy z zarzadzania ryzykiem (co widac chociazby na tym forum) i takie osoby nie powinny miec dostepu do oszczednosci osob trzecich.

Inna sprawa ze dostep jest teraz regulowany nieodpowiednio (egzaminy niekoniecznie sprawdzaja to co powinny), ale moze to nad nimi trzebaby popracowac, zamiast z nich rezygnowac?

ODPOWIEDZ