Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
q3master
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: q3master »

arcio pisze:cześć :)
3 wejścia z dzisiaj
pzdr.
hejka
dobrze Cie tu widzieć :)
Jak się doskonalić to z najlepszymi :wink:

Ja też grałem kabla dzisiaj ale trochę wcześniej. Przy takim brekoucie wejście jedynie na reteście, ja weszlem na 3 świecy, zamknięte z ręki bo musiałem wyjść na dłużej a później dene i ogólnie już mi się nie chciało +12pips

audi - breakout, luka, wejście w środku retestu, też trochę za wcześnie. Cena bez szału szła w dół, więc przestawiłem na BE i tak się też skończyło. Później oczywiście poleciało do TP i dalej...

I tu widać płynność w XM bo na Admiralu żadnej luki nie było
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Until you fight you are a winner

longlay1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: longlay1 »

q3master - świetne wyniki. Podziwiam - ja próbowałem przez rok grać na m1-m5 ale pod opcje binarne i powiem szczerze jak już znalazłem coś działającego to działało przez następny miesiąc a później się psuło. Forexu zawsze się bałem. W końcu spróbowałem, jednak myślałem, że główni zarabiający są od 1H wzwyż. Jednak Ty udowadniasz że nie. Zatem szacun. Jak widać na mniejszych tf też można i co najważniejsze - regularnie.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
q3master
Stały bywalec
Stały bywalec

longlay1 pisze:q3master - świetne wyniki. Podziwiam - ja próbowałem przez rok grać na m1-m5 ale pod opcje binarne i powiem szczerze jak już znalazłem coś działającego to działało przez następny miesiąc a później się psuło. Forexu zawsze się bałem. W końcu spróbowałem, jednak myślałem, że główni zarabiający są od 1H wzwyż. Jednak Ty udowadniasz że nie. Zatem szacun. Jak widać na mniejszych tf też można i co najważniejsze - regularnie.
pozdrawiam
Dzięki ! Fajnie że komuś także przydadzą się te slajdy :)
W fx bawię się już parę lat i chyba najbardziej jestem zły na siebie, że właśnie nie zacząłem od M1- M5. Tutaj można przetestować większość formacji, paternów itd. bo generalnie forex to jeden wielki fraktal. Czy ktoś stosuje sztywne podejście i szukanie samych schematów czy dogłębne zrozumienie zachowania popytu i podaży to tutaj najszybciej to zobaczymy.
Nie wiem jeszcze czy zostanę ostatecznie na tych tfach ale szkoła skalpingu wydaje mi się b. ważna. Trzeba trochę powycinać niektóre godziny, dane itd i można uczyć się zachowania rynku.
Jak to już mniej więcej będziemy czuli to można to zastosować na wyższym interwale albo wykorzystać to co się opanowało.

także walczymy dalej...

Awatar użytkownika
kruczek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kruczek »

q3master pisze:Też testuje od ponda miesiąca zagrania bez SL i naprawdę jest się nad czym zastanawiać. Wejścia w okolicach wejść scalpingowych ale targety inne i czas trzymania pozycji dłuższy.
No to się trochę pozastanawiałem :)... kolejność przypadkowa
1
dla mnie najważniejszym wskaźnikiem opisującym traiding jest RATIO,
czyli => zysk z transakcji WIN/strata z transakcji LOSS
w sytuacji nie stosowania SL w naszym mianowniku nie ma co wstawić... tzn musielibyśmy wstawić nieskończoność i w tym wypadku nasze równanie dąży do 0. nieskończoność dlatego, że wystarczy jedna pozycja i strata jest ogromna, niemal nieskończona, bo de facto nie wiemy ile ona wyniesie... dla przykładu long na kablu z 1,7180... zresztą takich miejsc na wykresie każdy znajdzie multi!
system z Ratio w okolicach zera, raczej nie zarobi, tak mówi matematyka, ale przejdźmy dalej...
2
w "Czarodziejach rynku" każdy z traderów używał SL... a niektórzy nawet po trzykroć mówili jaki on jest ważny - ED SAYKOTA w wypowiedzi o cięciu strat... może i Ci "czarodzieje" nie są dla kogoś wyrocznią, ale w momencie kiedy porównałem ich problemy do moich, dało mi to do myślenie, a w szczególności sprawy związane z cięciem strat...
3
dalej... na navigatorze było kilka jurnali gry bez SL... już ich nie ma.
dam tu jeden link, który zakładał hedgowanie pozycji i odrabianie SL... zapowiadał się mega ciekawie, z autorem wyminiłem kilka PW i mege szacun dla tego człowieka za wiedzę... dziennika jednak nie ma...
tzn w założeniu było, że po DD 20% jurnal jest zamykany, ale linki do myFXboxa właściciela dalej śmigają i można podziwiać jak equity jest rozjechane z profitem.
4
kolej na bardzo ważną rzecz, kiedy w takim razie zamykamy transakcję jeśli nie wróci... jak będzie już za bardzo "boleć"? nie piszę tego uszczypliwie, tylko co w takim wypadku zakłada trading plan... dopłacanie do depo?
poza tym ile trzymasz pozycje na minusie 2h, 4h, 12h, dzień?
5
tak na chłopski rozum, jeśli do regularnych zysków na forex, giełdzie itd, wystarczyło by nie używać SL, to raczej powstawały by pomysły o tym by spróbować grać z SL, a ja właśnie bym pisał jaki to zły pomysł używać SL :roll:
6
a to jest chyba dla mnie najważniejsza rzecz... branie odpowiedzialności za swój trading... będziemy mieć problem z wypracowaniem odpowiedniej postawy wobec rynku, bo jeśli all pozycję są na 0 lub +, to nasze podejście jest w rodzaju "godmode", a pycha zawsze kroczy przed upadkiem. ponadto jeśli all jest ok, to jak kontrolować nasz trading w parametrach zależnych od nas i wziąć odpowiedzialność za niego... nawet jak coś zmienimy w systemie to zmiana wynik i tak na za dużo nie powie, bo strat i tak nie ma... no do czasu aż przyjdzie ta jedna transakcji na "nieskończoną" stratę... wracając do odpowiedzialność, jeśli nie wypracujemy akceptacji strat, to nie weźmiemy odpowiedzialności za trading.

to tyle z moich przemyśleń, mam otwartą głowę i bardzo proszę Panów od braku SL o ustosunkowanie się i przypominam, że na :564: jest nas już 4 :)... wiec kiedy :D?

kr
bzium®

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Co do braku SL to się zgadzam, przynajmniej w odniesieniu do tradingu manualnego. Panowie jak stoicie z czasem np. w sobotę? Dobry czas na browarka czy zły? :D

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Kruczek,
Lubię twoje posty ale ten troche mnie zadziwił …
W jakiś sposób poczułem się wezwany do tablicy… więc spróbuję nakreślić kilka uwag dotyczących mitologizowanej gry bez SL….. czy mitologizowania zastosowania SL
Nie wiem dlaczego, koledzy słysząc o grze bez SL automatycznie uważają że nie zamyka się pozycji stratnych ?… nie ma bardziej błędnego podejścia do sprawy. Zamyka się stratne pozycje i robi to trader a nie zlecenie oczekujące …
Ale może po punktach
AD 1. Dla mnie najważniejszym czynnikiem opisującym mój trading jest wartość oczekiwana, wynika on z określonej ilości przeprowadzonych tradów, natomiast Risk:Reward odnosi się do tradu który będzie, co do którego nie wiadomo jaki wynik przyniesie. Nie stosowanie SL nie oznacza że nie posiadam określonego poziomu ryzyka, a oznacza że staram się dostosowywać owo ryzyko do ROZWIJAJĄCEJ się sytuacji. Mogę powiedzieć nawet że rozważam ponoszone ryzyko na kilku poziomach, w zależności od aktualnej struktury jaka się buduje…
AD2 Warren Buffet nie używa SL, a ja tnę swoje straty….. jak Ed
AD3 … znikanie żurnali jest procesem naturalnym, znikanie ludzi z Nawigatora jest procesem naturalnym, znikają żurnale nie tylko tych co nie stosują SL, nie jest dla mnie to żadnym argumentem, ponieważ nigdy nie znamy podłoża takich czy innych decyzji ludzi i sobie sami je sobie dośpiewujemy , przeważnie w celu udowadniania swoich racji czy pochlebiania własnego ego… tak mamy
AD4 … tego nie rozumiem, to że kolega Danbo nie potrafi zamknąć straty nie znaczy że pozostali traderzy tego nie potrafią… wcześniej napisałem są różne poziomy podejmowania decyzji, np. air bag 50% dotychczasowego zysku?? Dopłacanie do depo?? Nie jestem szaleńcem ani hazardzistą aby do tego dopuścić powtarzam trader zamyka stratne trady SAM, bo przecież jest traderem, prawda??
AdD5 chłopski rozum dobry jest na roli na rynku trzeba starać się o traderski rozum, na rynku mamy setki 100% systemów z SL ami i bez SL … przypomnę słowa Alberta … "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."
Ad6 … kompletnie nie rozumiem tego punktu I nie wiem co ci odpowiedzieć, Godmode zdarza się ludziom zarozumiałym, dlaczego mieszasz do tego odpowiedzialność?? Powtórzę tylko nie stosowanie SL nie oznacza niezamykanie stratnych pozycji .
Proszę nie traktować mnie jak doktrynera ponieważ ani nie chcę nikogo zmuszać do gry bez SL, a i sam w zależności od sytuacji czasem stosuje SL, choć wielu traderów puknęło by się w głowę gdzie go stawiam. Nie sam SL stanowi o ryzyku jakie się w tradzie podejmuje.. wielkość pozycji, prawdopodobieństwo ruchu w moją stronę o określoną wielkość, w końcu czas przebywania pozycji na rynku …. To wszystko i parę innych rzeczy stanowi o ryzyku, chcę powiedzieć że według mnie ograniczanie naszego ryzyka tylko do SL i wielkości pozycji nie jest wyczerpaniem tematu o ryzyku ponoszonym w tradzie….
Próbuję , testuję sprawdzam grę bez SL, tworzę różne statystyki, staram wyciągać z nich wnioski do zastosowania w mojej grze i tyle. Hasło gra bez SL to jest pewna próba wyjścia z balck boxa w który jesteśmy z każdej i bez przerwy strony wtłaczani…. Czy popełniam pomyłki? Oczywiście że tak i uczęsię możliwie szybko się zorientować że popełniłem ja ... jak w mojej stopce
To jest mój 999 post i coś mi się wydaje ze pewnie jeden z ostatnich ….
Pozdrawiam…

Awatar użytkownika
kruczek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kruczek »

jackub pisze:Zamyka się stratne pozycje i robi to trader a nie zlecenie oczekujące …
po tym zdaniu uderzyłem się w pierś... bo jednak SL jest z tym że, ja traktuje SL jak ogół zasad do stosowania, bez znaczenia czy to zlecenie czy z palca, natomiast Ty traktujesz jako szczegół, czyli tylko zlecenie...
w ogóle wydaje mi, że wypracowanie w sobie umiejętności zamykania z palca w każdej sytuacji to mege umiejętność i wiem o czym mówię... pewnego razu coś tam tez z tym SL kombinowałem... nie ustawiałem zlecenie tylko właśnie chciałem zamykać z palca według przyjętych zasad... skutki był średnie, ale wystarczyło na wykres nanieść linie która wyglądała jak "orginalny" SL i już z dużo większą łatwością umiałem stosować zasady.... głowa, głowa i raz jeszcze głowa :)
w ogóle polecam każdemu tego spróbować, bo jackub ma z tym dobre podejście.
ja też staram się zamykać pozycje z palucha, a nie bezwiednie czekać na SL... czasem się udaje, a czasem jeszcze nie ;)

z tymi jurnalami to fakt, inne też poznikłay, ale jakoś kojarzy mi się, że żaden bez SL (jakiegokolwiek) dobrze nie skończył, ale mniejsza z tym... masz racje ludzie przychodzą i odchodzą a "cyrk jedzie dalej"

a kogo ja miałem "wywołać do tablicy", jak byłem ciekaw tej sprawy... Pablo90 wywołał mnie w sprawie szkolenia u Michała :), normalna sprawa przecież, że pytamy się nawzajem o różne rzeczy :)
chociaż fakt, na tym forum często pojawiały się biedne duszyczki które szukały okazji aby wbić kij w mrowisko i zamiast dyskutować, kłócili się do upadłego... i może też Ci się ten post z tym skojarzył, zupełnie niepotrzebnie :564:

kr
bzium®

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Ech Kruczek,
Ty jesteś gość... chcialo ci się mnie zrozumieć... duża sprawa :564:
Jest tak jak napisaleś.... "że wypracowanie w sobie umiejętności zamykania z palca w każdej sytuacji to mega umiejętność i wiem o czym mówię" ... wracając do słów klasyków - nie ważne jak grasz, ważne czy wiesz co robisz... :d

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Dzisiaj mieliśmy do czynienia ze zmianą kierunku w porównaniu do dnia wczorajszego. Momentum było na tyle duże, że ciężko było mi znaleźć korektę, na której można byłoby wejść. Po całym dniu czekania starałem się złapać na drugi swing, po czym spierniczyłem sprawę XD Na screenie efekt. Niby na plus, ale niesmak pozostał :D Dwie pierwsze transakcje można potraktować jako jedną na niewielkim minusie - wszedłem drugi raz, bo pierwsza transakcja była spóźniona a dostałem lepszą cenę i chciałem ją uśrednić.

Awatar użytkownika
q3master
Stały bywalec
Stały bywalec

Teraz to mamy już cały obraz jak Jakubo i kruki zapodają swoje trejdy :) i jakie maja podejście do haratania pipsów :D
A co do mojego nie stosowana SL na koncie testowym to nie jest do końca prawdom że nie ma tam stopa. Jest stop na kapitale ! :) no i czasami też stawiam stopa ale w o odległych miejscach żeby mieć czas na wyjście z złej pozycji.

To jest test podobne podejścia do tradingu Rafała z TJS, czyli po któtce:
mamy zamiast konta z np. depo 10000 i ryzykując w pojedynczym trejdzie np. max ok 5% zakładamy nowe konto wpłacamy 1000 i możemy ryzykować 50 % bez SL - wychodzi na to samo. Jeżeli uwalimy konto to mamy ten sam efekt jak by wywaliło nas na SL na dużym koncie z ryzykiem 5%. Komfort gry całkowicei inny i jest często czas na wyprowadzenie stratnej pozycji bo przecież rynek przy przebiciach S/R często zawraca i testuje a tutaj na standardowym podejsciu b. często mnie wywala.

Nie namawiam do nie stosowania SL, sam stosuje go a co z testów wyjdzie to zobaczę po czasie.

-- Dodano: wt 12-01-2016, 21:01 --

Długo czekałem aby złapać fajny respekt S/R i go znalazłem, jednak uznałem że to będzie breakout :roll:
SL jak nic.
Nie miało prawa się udać bo patrząc na M5 widać że cena wyszła z kanału i go testowała od dołu, nie było wolnego pola na brejka w górę.
Może komuś się udało to trafić bo to był ruch dnia.

ODPOWIEDZ