Absolutnie zgadzam się z Toba.....tcfxsystem pisze:skalp to najcięższa forma zarabianiajackub pisze:nie jestem kosmitą, skalpuję....
Daytrading system M1 - M5
Re: Daytrading system M1 - M5
hmm.... ta piaskownica jest na tyle duża, że każdy szuka czegoś dla siebie...
na podstawie wywiadów z traderami, okazuje się że jest dużo rzeczy wspólnych w ich postawach wobec rynku, więc można z tego wyciągnąć wnioski, że po pewnym czasie i tak spotkamy się w podobnym punkcie...
ale ujmując rzecz filozoficznie "czy da się dojść do celu, bez podróży" czyli czy można coś znaleźć nie szukając tego...
czyli nawet jeśli mamy matematyczną wiedzę odnośnie pewnych prawidłowości, to jeszcze kawałek drogi przed nami.
jackub, ja też osobiście znam traderów którzy maja trafność na poziomie 30% - 40%, ich koszty transakcyjne zjadają połowę zysków, a i tak każdy patrzy na nich z podziwem bo zgarniają fajną kase na koniec dnia.
I myślę, że głównym powodem tej dyskusji są Twoje słowa: Powiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem. Powiedzmy sobie jasno, może nie jest dobry dla Ciebie
... a wracając do początku mojej wypowiedzi, piaskownica jest duża więc każdy znajdzie coś dla siebie
--------------------------------------
otwierając platformę stwierdziłem, że poziom 658, będzie dobry do longa... czekałem na niego tak długo aż się w tym nie utwierdziłem na przysłowiowe 100%... ale tak mocno się w tym utwierdzałem, że przeoczyłem (a raczej zbagatelizowałem) sygnały że to nie jest moja przewaga... och ta głowa

GRUDZIEŃ = -14,3 pipsów
kr
na podstawie wywiadów z traderami, okazuje się że jest dużo rzeczy wspólnych w ich postawach wobec rynku, więc można z tego wyciągnąć wnioski, że po pewnym czasie i tak spotkamy się w podobnym punkcie...
ale ujmując rzecz filozoficznie "czy da się dojść do celu, bez podróży" czyli czy można coś znaleźć nie szukając tego...
czyli nawet jeśli mamy matematyczną wiedzę odnośnie pewnych prawidłowości, to jeszcze kawałek drogi przed nami.
jackub, ja też osobiście znam traderów którzy maja trafność na poziomie 30% - 40%, ich koszty transakcyjne zjadają połowę zysków, a i tak każdy patrzy na nich z podziwem bo zgarniają fajną kase na koniec dnia.
I myślę, że głównym powodem tej dyskusji są Twoje słowa: Powiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem. Powiedzmy sobie jasno, może nie jest dobry dla Ciebie

otwierając platformę stwierdziłem, że poziom 658, będzie dobry do longa... czekałem na niego tak długo aż się w tym nie utwierdziłem na przysłowiowe 100%... ale tak mocno się w tym utwierdzałem, że przeoczyłem (a raczej zbagatelizowałem) sygnały że to nie jest moja przewaga... och ta głowa

GRUDZIEŃ = -14,3 pipsów
kr
bzium®
-
- Stały bywalec
apropo tego longa....kruczek pisze:hmm.... ta piaskownica jest na tyle duża, że każdy szuka czegoś dla siebie...
I myślę, że głównym powodem tej dyskusji są Twoje słowa: Powiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem. Powiedzmy sobie jasno, może nie jest dobry dla Ciebie... a wracając do początku mojej wypowiedzi, piaskownica jest duża więc każdy znajdzie coś dla siebie
otwierając platformę stwierdziłem, że poziom 658, będzie dobry do longa... czekałem na niego tak długo aż się w tym nie utwierdziłem na przysłowiowe 100%... ale tak mocno się w tym utwierdzałem, że przeoczyłem (a raczej zbagatelizowałem) sygnały że to nie jest moja przewaga... och ta głowa![]()
GRUDZIEŃ = -14,3 pipsów
kr
i to jest też jeden z ważnych elementów psychologii...patrzymy na wykres i odbieramy informacje "na nasz sposób" a nie w sposób obiektywny...wmawiamy sobie niejako co widzimy i tłumaczymy nasze zachowanie nie dopuszczając do siebie myśli ze jest inaczej...
Kruczek, masz rację, nieco sie zagalopowałem, oczywiście miałem na myśłi moje podejście i fakt że nie byłby to system dla mnie..... masz rację równiez że zapewnie własnie było powodem reakcji tcfxsystem, ... początkowo dla mnie niezrozumiałej reakcji bo chciałem tak dobrze...kruczek pisze: jackubPowiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem. Powiedzmy sobie jasno, może nie jest dobry dla Ciebie...

Oczywiscie rozumiem róznicę pomiędzy statystyką rzutu monetą a prawdopodobienstwem określonego wyniku, troche też chciałem wsadzić kij w mrowisko nazwijmy to poprawności tradingowej ... no cóż tak mam...
Po czterech latach drążenia forex na H4 według powszechnie obowiązujących uznanych i jedynie obowiązujących zasad AT i systematycznego rolleroaster finasowego, zmieniając kompletnie podejście do tradingu zaczyna mi się wykluwac moja wizja i moje podejście do tradingu.... i chętnie zawsze będe zachęcał do weryfikowania istniejących niewzruszonych zasad
Pozdrawiam
Święte słowa, popieram w 100%, po zamknięciu pozycji i 10 minutach "ochłonięcia", all było jasnetcfxsystem pisze: apropo tego longa....

W święta miałem bardzo śmieszną sytuację, odnośnie 0-1 spojrzenia na świat. Jak co roku wyjechał do rodziny, gdzie jest moja kuzynka w wieku około 15 lat. Pewnego poranka, po prysznicu już w pokoju wyciągnąłem z torby "fa w kulce". Nie zauważyłem, że podczas podróży lekko się uszkodziło. otwarłem perfum, i lekko wstrząsnąłem... i biała maź poleciała na ekran komputera. Wziąłem chusteczkę i zacząłem wycierać. W tym momencie do pokoju weszła kuzynka i patrzy jak jest starszy kuzyn w samych bokserkach ściera z ekranu laptopa jakąś białą maź... o ile orientuję w konstrukcji psychicznej gimnazjalistki moje wytłumaczenie i tak było dla niej "niemożliwe" choć prawdziwe, ale zakładam że jej 0-1 spojrzenie na sytuacje (tak jak moje w tej transakcji) wykluczyło wszelkie inne możliwości niż... sami wiecie

jackub luz, w pewnym momencie pomimo, że będziesz wiedzieć swoje zaakceptujesz też wiedze innych... Rzym jest jedne (prawie

kr
bzium®
-
- Stały bywalec
hehe:)kruczek pisze:Święte słowa, popieram w 100%, po zamknięciu pozycji i 10 minutach "ochłonięcia", all było jasnetcfxsystem pisze: apropo tego longa....
W święta miałem bardzo śmieszną sytuację, odnośnie 0-1 spojrzenia na świat. Jak co roku wyjechał do rodziny, gdzie jest moja kuzynka w wieku około 15 lat. Pewnego poranka, po prysznicu już w pokoju wyciągnąłem z torby "fa w kulce". Nie zauważyłem, że podczas podróży lekko się uszkodziło. otwarłem perfum, i lekko wstrząsnąłem... i biała maź poleciała na ekran komputera. Wziąłem chusteczkę i zacząłem wycierać. W tym momencie do pokoju weszła kuzynka i patrzy jak jest starszy kuzyn w samych bokserkach ściera z ekranu laptopa jakąś białą maź... o ile orientuję w konstrukcji psychicznej gimnazjalistki moje wytłumaczenie i tak było dla niej "niemożliwe" choć prawdziwe, ale zakładam że jej 0-1 spojrzenie na sytuacje (tak jak moje w tej transakcji) wykluczyło wszelkie inne możliwości niż... sami wiecie
jackub luz, w pewnym momencie pomimo, że będziesz wiedzieć swoje zaakceptujesz też wiedze innych... Rzym jest jedne (prawie) a dróg tysiące.
kr
Skalpuje gdzieś od czerwca wcześniej grałem na wyższych interwałach gdzie czekało się długo na sygnały.JUN pisze:q3master masz kompletny system? Jeśli tak jak długo nim grasz?
Spoko wątek, akurat zaczynam na M1-M5 i od stycznia też dołączę z moimi wejściami.
Systemowo już prawie jest wsio ustalone ale jak śledzisz wpisy to chyba już wiesz, że nie tylko to jest ważne, bo dochodzą do tego czynniki emocjonalne itd.
Jak będziesz miał ciekawe zagrania to wrzucaj, no problem, tylko nie twórz choinek na wykresie bo Ci nie będziemy w stanie pomóc

-- Dodano: wt 29-12-2015, 18:40 --
To konto z myfxbooka to demo , na real też masz profit factor 1.33 ?tcfxsystem pisze:
o tym właśnie pisalem...zresztą popatrzcie na mój myfxbook...mam tam regularne transakcje...chyba już ponad 190 i skuteczność tylko 40% czyli statystycznie 4 na 10 transkacji zyskownych...a miewam i po 9 transkacji stratnych z rzedu...
Miałem kilka kąt demo i nieraz przekraczałem na nich 2.00 ...
Until you fight you are a winner
no to koniec grudnia -9,9 pipsów
cały miesiac tym razem, to "aż" 7 transakcji, a główna bolonczka to "głowa", ale i tak widzę progres w samoświadomości o tym co i jak robię

złapany przesunięty SL, dość ciasno ale o 10 dane EUR były to większy i tak by nie pomógł co widać na screenie
------------------------------------------------------------------
SZANOWNI SCALPERZY!!
Każdy z nas jest na innym etapie w swoim traindigu, ale większość wie, że długotrwałe pozytywne wyniki w tym sporcie od szczęście na zależą, więc szczęścia życzyć nie będę
Natomiast bez względu, co i jak tradujecie życzenia odnośnie głowy, przydadzą się każdemu. Więc niech dyscyplina, opanowanie, jasność umysłu, otwartość na zachowanie ceny towarzyszy Wam w nowym roku!
a jeśli chodzi o noworoczne wystrzały... to ja życzę takich jak na pewnej spółce farmaceutycznej:

kr
cały miesiac tym razem, to "aż" 7 transakcji, a główna bolonczka to "głowa", ale i tak widzę progres w samoświadomości o tym co i jak robię

złapany przesunięty SL, dość ciasno ale o 10 dane EUR były to większy i tak by nie pomógł co widać na screenie
------------------------------------------------------------------
SZANOWNI SCALPERZY!!
Każdy z nas jest na innym etapie w swoim traindigu, ale większość wie, że długotrwałe pozytywne wyniki w tym sporcie od szczęście na zależą, więc szczęścia życzyć nie będę

Natomiast bez względu, co i jak tradujecie życzenia odnośnie głowy, przydadzą się każdemu. Więc niech dyscyplina, opanowanie, jasność umysłu, otwartość na zachowanie ceny towarzyszy Wam w nowym roku!
a jeśli chodzi o noworoczne wystrzały... to ja życzę takich jak na pewnej spółce farmaceutycznej:

kr
bzium®
-
- Stały bywalec
mam wiele kont w tym real...to demo to tylko konto do wglądu i jest dokładnym odwzorowaniem konta real co do wejść...poza tym popatrz na historię...regularność zagrań, regularność TP i SL i w ogóle...nie robiłbym tego miesiącami po 6 godzin dziennie dla demo by sobie coś udowodnić ale jednocześnie nie mam zamiaru nikogo przekonywać...dla mnie to bez znaczenia czy gram demo czy real...bo jednym przyciskiem odpalam wiele rachunkówq3master pisze:Skalpuje gdzieś od czerwca wcześniej grałem na wyższych interwałach gdzie czekało się długo na sygnały.JUN pisze:q3master masz kompletny system? Jeśli tak jak długo nim grasz?
Spoko wątek, akurat zaczynam na M1-M5 i od stycznia też dołączę z moimi wejściami.
Systemowo już prawie jest wsio ustalone ale jak śledzisz wpisy to chyba już wiesz, że nie tylko to jest ważne, bo dochodzą do tego czynniki emocjonalne itd.
Jak będziesz miał ciekawe zagrania to wrzucaj, no problem, tylko nie twórz choinek na wykresie bo Ci nie będziemy w stanie pomóc
-- Dodano: wt 29-12-2015, 18:40 --
To konto z myfxbooka to demo , na real też masz profit factor 1.33 ?tcfxsystem pisze:
o tym właśnie pisalem...zresztą popatrzcie na mój myfxbook...mam tam regularne transakcje...chyba już ponad 190 i skuteczność tylko 40% czyli statystycznie 4 na 10 transkacji zyskownych...a miewam i po 9 transkacji stratnych z rzedu...
Miałem kilka kąt demo i nieraz przekraczałem na nich 2.00 ...
-- Dodano: 30 gru 2015, 12:12 --
poza tym najwazniejsza jest regularność zagrań co do tp i sl i wielkosci pozycji wzgledem depo...wszystko jest w historii...wskaźniki jak profit factor i inne można łatwo manipulować grając różnymi wielkościami pozycji...ja mam ponad 190 transakcji przez 4 miesiace niecałe regularne i stabilne
tcfxsystem pisze: mam wiele kont w tym real...to demo to tylko konto do wglądu i jest dokładnym odwzorowaniem konta real co do wejść...poza tym popatrz na historię...regularność zagrań, regularność TP i SL i w ogóle...nie robiłbym tego miesiącami po 6 godzin dziennie dla demo by sobie coś udowodnić ale jednocześnie nie mam zamiaru nikogo przekonywać...dla mnie to bez znaczenia czy gram demo czy real...bo jednym przyciskiem odpalam wiele rachunków
-- Dodano: 30 gru 2015, 12:12 --
poza tym najwazniejsza jest regularność zagrań co do tp i sl i wielkosci pozycji wzgledem depo...wszystko jest w historii...wskaźniki jak profit factor i inne można łatwo manipulować grając różnymi wielkościami pozycji...ja mam ponad 190 transakcji przez 4 miesiace niecałe regularne i stabilne

Najważniejsze że jesteś zadowolony ze swojego tradingu, 40 % skuteczności osobiście uważam za dobry wynik.
Until you fight you are a winner