Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
JUN
Bywalec
Bywalec

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: JUN »

q3master masz kompletny system? Jeśli tak jak długo nim grasz?

Spoko wątek, akurat zaczynam na M1-M5 i od stycznia też dołączę z moimi wejściami.

tcfxsystem
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tcfxsystem »

kruczek pisze:
q3master pisze:Wydaję mi się że jeżeli będę miał pewność co do działania moich setupów, prowadzenia pozycji to także spekulacja będzie spokojniejsza. Dlatego też skupiam się nad samymi poziomami S/R.
W mojej prywatnej ocenie, po kolejnym już razie przeczytaniu pewnej książki.
Bardzo gryzie mnie to zdanie, bo tak naprawdę nigdy nie będziesz miał pewności co do setapów, a tcfxsystem bardzo dobrze nakierowuje Cię na myślenie w kategoriach prawdopodobieństwa.
Jeśli nawet w szeregu prób wyjdzie Ci skuteczność 40% z 1:3, to w kolejnych 100 próbach pierwsze 60 możesz mieć na SL... i co wtedy zrobisz... ktoś powie, że to mało możliwe, ale u początkujących traderów 5 SL pod rząd jest już pretekstem do grzebania w systemie, a kto z Was nie miał okresu z 5 SL wdrażając się w system :wink:
Natomiast jak opanuje się odpowiednią konstrukcję psychiczną to rynek niczym Cię nie zaskoczy i to wyłączy negatywne emocje i jeśli dana przewaga (w Twoim wypadku S/R) daje zarobić to bierzesz, jeśli teraz nie daje zarobić to bez emocjonalnego bólu który zawęża nam obiektywny pogląd na rynek(tak jak mi w ostatniej transakcji), po prostu zamykasz pozycje i czekasz na następna.
Fakt posiadania tej wiedzy oczywiście nie daje od razy zrozumienie i umiejętności ale mi daje kierunek właśnie w pełną akceptację tego, że rynek zawsze może zrobić wszystko, dzięki czemu mogę obserwować wykres neutralnie, tak jakbym nie miał otwartej pozycji... no bo kto z nas denerwuje się tylko obserwując wykres (no chyba, że obserwujecie wykres po tym jak nie otwarliście zyskownej pozycji ;) )
W książce jest fajnie opisane to na przykładzie z rzutem monetą. Jeśli obstawisz orała a wypadnie reszka, nie masz z tym większego problemu bo w zasadzie od dziecka wiesz, że rzut monetą jest losowy... rynek działa podobnie, poza "małymi chwilami naszej przewagi" czyli Twoje i moje S/R :d

mi osobiście takie podejście już daje dużo większy luz przy zawieraniu pozycji, co prawda teraz na FX mało lookam, ale dzień w dzień na rynku jestem... tylko innym :wink:

A tak na marginesie z naszych PRV rozmów, myślę że na chwilę obecną masz już all co potrzebujesz, aby stworzyć TradingPlan i tworzyć w swojej głowie odpowiednie schematy myślowe...

kr
o tym właśnie pisalem...zresztą popatrzcie na mój myfxbook...mam tam regularne transakcje...chyba już ponad 190 i skuteczność tylko 40% czyli statystycznie 4 na 10 transkacji zyskownych...a miewam i po 9 transkacji stratnych z rzedu...

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Powiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem, jest systemem o duzych kosztach uzyskania.... jeśli masz system o 40% zyskownych transakcji to już chyba lepiej rzucać monetą, tu masz 50% trafności ... nie uważacie, że w tym coś jest?? NIe twierdzę że nie da się zarabiać systemem 40%, ale powszechnie stosowane i funkcjonujące przekonania dotyczące R:R i win ratio są systemem dobrym dla brokerów, oni więcej zarabiają niz my, a to my ponosimy ryzyko, nie oni ...
System aby nazywać się systemem powienien dawać szansę na prawdopodobienstwo wygranej większą niz statystyka rzutu monetą.....
Przepraszam jeśli kogos uraziłem ale tak po prostu jest....

tcfxsystem
Stały bywalec
Stały bywalec

jackub pisze:Powiedzmy sobie jasno system który zawiera 60% stratnych pozycji nie jest dobrym systemem, jest systemem o duzych kosztach uzyskania.... jeśli masz system o 40% zyskownych transakcji to już chyba lepiej rzucać monetą, tu masz 50% trafności ... nie uważacie, że w tym coś jest?? NIe twierdzę że nie da się zarabiać systemem 40%, ale powszechnie stosowane i funkcjonujące przekonania dotyczące R:R i win ratio są systemem dobrym dla brokerów, oni więcej zarabiają niz my, a to my ponosimy ryzyko, nie oni ...
System aby nazywać się systemem powienien dawać szansę na prawdopodobienstwo wygranej większą niz statystyka rzutu monetą.....
Przepraszam jeśli kogos uraziłem ale tak po prostu jest....
mylisz się...ja 40% zarabiam od lat...system to przewaga która w świecie prawdopodobieństwa ma Ci dac zysk...im mniejsza skutecznosc przy której masz zysk tym lepiej...tzn oczywiscie ze im wikesza skutecznosc tym lepiej w teorii ale praktyka jest jaka jest...jezeli trader zarabia przy 30% tzn ze jest po prostu dobry

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

jackubie to co piszesz nie jest zgodne z podstawami matematyki na poziomie gimnazjum, niestety...

tcfxsystem
Stały bywalec
Stały bywalec

Pablo90 pisze:jackubie to co piszesz nie jest zgodne z podstawami matematyki na poziomie gimnazjum, niestety...
chodzi mi o to że system który ma 30% skutecznosci i którym zarabiasz jest wbrew pozorom lepszy niż rzut moneta która w n rzutach przybliża CIę do 50%...tutaj system jeżeli masz dobry i jesteś dobrze zorganizowany, znasz go, ufasz mu, dobrze podchodzisz do rynku to po protu klikasz i wiesz ze on CI da zarobić...szukanie i budowanie systemów z 80% skutecznoscia to jest dopiero koszt uzyskania!!!!!!!!

jackub

tcfxsystem, zauważ:

NIgdy nie twierdziłem, że nie da się zarabiać z 40% win ratio, -- przeczytaj proszę w moim pierwszym poście
wielu traderów tak funkcjonuje, nawet olbrzymia większość ale niektórzy z nich uważają że wszyscy którzy funkcjonują inaczej, skupiają swoją uwagę na innych aspektach, są be i nalezy ich napiętnować ... czynią to z lubością podbudowując własne ego.
A świat w tym świat tradingu jest różnorodny ... i wiele rzeczy czy podejść działa...
Z twojego wywodu wynika, że facet który na 90% skutecznść jest do bani bo co to za sztuka zarabiać jak sie ma 90% skuteczność....

-- Dodano: 29 gru 2015, 13:38 --
Pablo90 pisze:jackubie to co piszesz nie jest zgodne z podstawami matematyki na poziomie gimnazjum, niestety...
Pablo90, w przyszłym roku robie maturę, ale wiesz to dzisiejsze szkolnictwo, wybacz proszę niedoskonalemu.....

tcfxsystem
Stały bywalec
Stały bywalec

jackub pisze:tcfxsystem, zauważ:

NIgdy nie twierdziłem, że nie da się zarabiać z 40% win ratio, -- przeczytaj proszę w moim pierwszym poście
wielu traderów tak funkcjonuje, nawet olbrzymia większość ale niektórzy z nich uważają że wszyscy którzy funkcjonują inaczej, skupiają swoją uwagę na innych aspektach, są be i nalezy ich napiętnować ... czynią to z lubością podbudowując własne ego.
A świat w tym świat tradingu jest różnorodny ... i wiele rzeczy czy podejść działa...
Z twojego wywodu wynika, że facet który na 90% skutecznść jest do bani bo co to za sztuka zarabiać jak sie ma 90% skuteczność....

-- Dodano: 29 gru 2015, 13:38 --
Pablo90, w przyszłym roku robie maturę, ale wiesz to dzisiejsze szkolnictwo, wybacz proszę niedoskonalemu.....
z mojego wywodu wynika że skutecznosc 90% jest bardzo ciężka wręcz niemozliwa do uzyskania...znam wielu traderów i nie znam żadnego wśród nich którzy mają taką skutecznosc...systemy zarabiajace latami to skutecznosc rzedu 30-50%...naprawde 60% to juz dużo bo zakładając proporcje odpowiednie zysku do straty o ile system jeszcze daje takie mozliwosci to już w ogóle jesteś kosmita!!!w pozytywnym znaczeniu:)

jackub

nie jestem kosmitą, skalpuję.... :wink:

tcfxsystem
Stały bywalec
Stały bywalec

jackub pisze:nie jestem kosmitą, skalpuję.... :wink:
skalp to najcięższa forma zarabiania

ODPOWIEDZ