DayTrading: Piątek 31.07.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 01 sie 2015, 00:00

Wzrost
9
41%
Bez zmian
4
18%
Spadek
9
41%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
Forchem
Bywalec
Bywalec

Re: DayTrading: Piątek 31.07.2015

Nieprzeczytany post autor: Forchem »

shogomad pisze:Dlatego albo swingtrading jak to Highend robi ( pal licho swapy ;) ), albo M1 i scalp...obranie jednego kierunku na dzień na DAX czy Edku jest ostatnio niewykonalne ( czyt. wymaga gigantycznego depo żeby dzienny ruch zaliczyć z r/r 1:1 )

Ja wybrałem granie na M1-M5 i przestawienie kierunku kilka razy dziennie:

Zalety :
-małe SL
-sumarycznie można wyciągnąć 60%-70% z danego kierunku
- wbrew pozorom oszczedność czasu ( nie ma zmarnowanego dnia nigdy )
-no i rzadko , ale zdarza się że minimalnym SL'em wyciągnie sie naprawde mega ruch ( 2-3 h w jednym tradzie ) z kosmicznym r/r np 1:50 (sa takie akcje na DAX )

Wady :
- niestety przy kompie trzeba być praktycznie cały czas - więc odpada dla hobbystów i pracujących gdzie indziej
- mało czasu na decyzje powoduje obniżenie skuteczności , więc trzeba mieć dobry MM
- konsole poznaje się po tym ,ze sie jest jakiś czas na minusie :P
- dość wyczerpujące
Bardzo podzielam Twój punkt widzenia, jak również Twe wcześniejsze wywody nt. zalet scalpingu.
M1, M5, M15 to zacne przedziały. Wyższy Time Frame owszem konieczny dla kluczowych informacji a tradowanie jednak na M5 - bo dostarcza i trochę adrenaliny (naprawdę można bez wielkich nerwów) i niesie szybki konkret.
Tylko taki trading odpowiada mojej psychice. Nie lubię rozwleczonej niepewności i długiego czekania.

Miło czytać kogoś, kto ma podobny sposób myślenia i działania. Przy okazji gratuluję skuteczności. Powodzenia.

Pozdr. all.
Zmierzam do nieświadomej kompetencji.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

poziom 1.20 na edku będziesz miał jak USA nie podniosą stóp we wrześniu. Proste i na temat.
QE w europie w tym momencie nie ma znaczenia dla pary EUR/USD gdyż jakby ostro USD stracił na wartości to właśnie edek zrobi 1.20
aż się prosi o przetestowanie tego miejsca jako opór - oczywiście pytanie pozostaje: KIEDY.

ja uważam, ze dolec się będzie umacniał do września, a potem zonk - gwałtowna korekta dolara.

choć sporo ludzi uważa całkiem odwrotnie: korekta na dolarze czyli jego osłabienie do września, a następnie znowu gwałtowne umocnienie. Też to jest możliwe, więc jak zwykle albo pójdzie w górę albo w dół :d

patrząc jednak na surowce - kompletnie nie widzę osłabiania dolara teraz. Wsystko leci na dół, metale, ropa, zboża, jedynie kawa nieco odbiła ale nie wiadomo czy właśnie sufit ją nie przytrzymał..... A wszystkie surowce są wyrażane w USD i mocny USD im szkodzi na wzrosty.

Dlatego index dolara to najważniejszy wykres na forexie bo od tego wszystko zależy (no może 90%). a towarzystwo z FED sobie tylko siedzi i śmieje się z całego świata....

Kolego OIRO - sam piszesz, że np. od 1.14 się odbijaliśmy dwa razy.... a jest takie przysłowie - do trzech razy sztuka :d :564:

czyli podsumowujac ja widze do wrzesnia umacnianie dolara i spadki na indeksach - spadki wywołane "groźbą" podwyżek stóp.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2015, 10:00 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

Wg mnie sukces osiągną ci, którzy grają pod podwyżkę stóp w USA widząc ją później (w dalszej bliżej nieokreślonej perspektywie) niż wcześniej, jak to wielu oczekuje.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

karnak pisze:Wg mnie sukces osiągną ci, którzy grają pod podwyżkę stóp w USA widząc ją później (w dalszej bliżej nieokreślonej perspektywie) niż wcześniej, jak to wielu oczekuje.
no ale cena dyskontuje późniejsze wydarzenie, a podwyżka może byc np. w grudniu :mrgreen:

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

highend pisze:
karnak pisze:Wg mnie sukces osiągną ci, którzy grają pod podwyżkę stóp w USA widząc ją później (w dalszej bliżej nieokreślonej perspektywie) niż wcześniej, jak to wielu oczekuje.
no ale cena dyskontuje późniejsze wydarzenie, a podwyżka może byc np. w grudniu :mrgreen:
Wg mnie nie będzie jej ani do grudnia, ani do do marca - temat odłożony na bliżej nieokreślony termin, no może jeszcze 2016 rok.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

edek miesięczny i target na eLki (1.227)

cena tam wróci, lecz nie wiem czy to ma miejsce JUZ, czy może jeszcze zrobimy dołki na edku (1.04 czy tam 1.06).

Tak czy siak - uważam iż 1.22 zrobimy jeszcze w tym roku :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

karnak pisze:

Wg mnie nie będzie jej ani do grudnia, ani do do marca - temat odłożony na bliżej nieokreślony termin, no może jeszcze 2016 rok.
to po co taki Bullard z Fed gada w piątek o podniesieniu stóp o 25pb we wrześniu, a tak Yellen mówi że lepiej wcześniej zacząć, by mieć jakieś możliwości ruchu, gdyby z gospodarką nie było najlepiej w późniejszym okresie albo gdyby podnosiła się szybciej niż zakładają? W obu wypadkach można wykonać jakieś ruchu - znowu obniżyć stopy, gdy się pogorszy lub zwiększyć je delikatnie zamiast mocno, gdy gospodarka nadal będzie rosnąć...
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: oiro »

highend pisze:poziom 1.20 na edku będziesz miał jak USA nie podniosą stóp we wrześniu. Proste i na temat.
QE w europie w tym momencie nie ma znaczenia dla pary EUR/USD gdyż jakby ostro USD stracił na wartości to właśnie edek zrobi 1.20
aż się prosi o przetestowanie tego miejsca jako opór - oczywiście pytanie pozostaje: KIEDY.

ja uważam, ze dolec się będzie umacniał do września, a potem zonk - gwałtowna korekta dolara.

choć sporo ludzi uważa całkiem odwrotnie: korekta na dolarze czyli jego osłabienie do września, a następnie znowu gwałtowne umocnienie. Też to jest możliwe, więc jak zwykle albo pójdzie w górę albo w dół :d

patrząc jednak na surowce - kompletnie nie widzę osłabiania dolara teraz. Wsystko leci na dół, metale, ropa, zboża, jedynie kawa nieco odbiła ale nie wiadomo czy właśnie sufit ją nie przytrzymał..... A wszystkie surowce są wyrażane w USD i mocny USD im szkodzi na wzrosty.

Dlatego index dolara to najważniejszy wykres na forexie bo od tego wszystko zależy (no może 90%). a towarzystwo z FED sobie tylko siedzi i śmieje się z całego świata....

Kolego OIRO - sam piszesz, że np. od 1.14 się odbijaliśmy dwa razy.... a jest takie przysłowie - do trzech razy sztuka :d :564:

czyli podsumowujac ja widze do wrzesnia umacnianie dolara i spadki na indeksach - spadki wywołane "groźbą" podwyżek stóp.
Nie będę się spierał, jak nie podniosą we wrześniu będzie 1.15 max....czas pokarze, każdy gra jak chcę, ja swoją ocenę opieram na faktach. ...do 3 razy sztuka ale tym razem z 1.08 :d

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

jeszcze jedna może ważna rzecz. Patrząc na edka miesięcznego to prawie wszędzie gdzie miało miejsce odwrócenie trendu to mamy narysowane dwa pinbary - tak jest i tym razem (na poziomie bliskim 1.04 mamy dwa pinbary i UP).... można się tego dopatrzec zarówno na szczytach jak i dołkach.
Zakładam iż jest to powtarzalna reguła dla edka. Zresztą edek tak się zachowuje na każdym TF, odbicie, zmyła powrót i dopiero jazda w obranym kierunku.
A każde zachowanie konkretnej pary jest powtarzalne i dla wprawnego oka do wyłapania na każdym TFie.

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

highend pisze:jeszcze jedna może ważna rzecz. Patrząc na edka miesięcznego to prawie wszędzie gdzie miało miejsce odwrócenie trendu to mamy narysowane dwa pinbary - tak jest i tym razem (na poziomie bliskim 1.04 mamy dwa pinbary i UP).... można się tego dopatrzec zarówno na szczytach jak i dołkach.
Zakładam iż jest to powtarzalna reguła dla edka. Zresztą edek tak się zachowuje na każdym TF, odbicie, zmyła powrót i dopiero jazda w obranym kierunku.
A każde zachowanie konkretnej pary jest powtarzalne i dla wprawnego oka do wyłapania na każdym TFie.
jeszcze jedna może ważna rzecz... nie wiem czy choc 1 raz widzialem Twoje fibo w kierunku trendu głównego... czy to edek, czy to kiwi, kangur i tak można wymieniać niemal bez końca zawsze szukasz zasięgu pod prąd i w opozycji do banków centralnych... taki system czy zbieg okoliczności? :D :564:
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Zablokowany