DayTrading: Piątek 10.06.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 11 cze 2016, 00:00

Wzrost
6
32%
Bez zmian
4
21%
Spadek
9
47%

Liczba głosów: 19

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 10.06.2016

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Świeżak44 pisze:
fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Owszem, codziennie się nie zdarza, ale się zdarza, i to całkiem regularnie.

Mylisz nieco.
Ja mówię o czym innym zupełnie.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Trzeba tylko wyczekać miejsce na trade, bo nie zawsze jest.
Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300??? Dlaczego nie skorzystać z tego tylko robić po max 20 pipsów dziennie. PRzecież to 10 dni scalpowania taki jeden strzał. Metoda scalpowania jest bardziej pracochłonna, czasochłonna i wymagająca wiedzy wszystkich tych kombinacji świec. A ta druga metoda, nawzijmy to inwestowania nie wymaga aż tak wielkiej wiedzy a może być równie skuteczna i mniej pracochłonna. Scalping nie jest dla każdego, choć ja go nie wyluczam, bo też miałem udane takie zagrania i to więcej niż na 10 pipsów. Tylko jak raz były duże wahania na DAX-ie , czy na SP500 to mi z 6 razy zjadło SL. Tak więc nie zawsze się łatwo tak gra. Po prostu są dwie metody, zupełnie różne i nie można mówić, że tylko jedna jest dobra, albo wyśmiewać się z wad tej drugiej. Obie mają wady i zalety. Jako początkujący je widzę i sam nie wiem, którą wybiorę. Bardziej pasuje mi długoterminowa, ale krótkimi zagranimi też nie gardzę. Znajomość sclapingu przydaje się zwłaszcza przy zajmowaniu pozycji w dłuższych terminach więc warto ją mieć. Zawsze mniej stresu to kosztuje. Tak więc dla mnie to tak, jakbyście się kłócili, co jest lepsze jabłka czy gruszki??? Banan czykita, chociaż jest bardzo niemiłym osobnikiem udowodnił jednak prawidłowość swojego zagrania na Edku.. Cena poszła w dół, zabezpieczył pozycje..itd. Skąd to wiedział, jaką przeprowadził analizę to już jego sprawa, ale była prawidłowa nawet biorąc początkowe straty. I teraz jaki jest sens wzajemnej krytyki i wyśmiewania?? Obie strategie się sprawdziły, oboje zarobiliście..
Dlaczego?
Przekonasz się sam z czasem.
Ja ci odpowiem, że ma to silny związek z psyche.
Właśnie się do mnie zgłaszają pierwsze ofiary gry typu lutek, Farciarz.
Nigdy nie zdradzę kto to jest!
Ciężko wypracowana kasa poszła się ..bać w 1 decyzji.

Nigdy nie wiesz przed, że taki ruch wystąpi.
Dopiero to widzisz post factum i wtedy masz durny, nieracjonalny żal niewykorzystanej okazji.
Farciarz też nie wiedział. Pozamykał szorty akurat przed następnym silniejszym ruchem.

Ty nadal nie rozumiesz mojej metody.
To nie jest żaden scalping.
Moja metoda polega zarabianiu na typowo występującym zjawisku, typowo, czyli prawie na pewno wystąpi.
A ile to będzie pipsów, to zależy od przełożenia jaka zmiana ceny jest typowa w danym czasokresie.
Jeżeli ktoś jest Daytraderem i nie chce czekać długo, to typowy ruch na Edku jest 5-10 Pips.
Na DAX i DJI to już 10 - 20 Pips.
Jeżeli ktoś chce czekać dłużej, kilka dni, tydzień, miesiąc, to potrzebuje jedynie policzyć
jaki jest typowy ruch danego instrumentu w takim czasokresie i tak ustawić cały system.

Co komu z tego, że nawet narysuje wszystkie potencjalne poziomy, do których cena ma dojść,
skoro i tak nigdy nie wie, czy cena tam dojdzie, i na ogół nie wytrzyma pozycji?
A jeżeli wpadnie w pułapkę Farciarza, że on wie na pewno, że cena musi spaść, albo że wzrosnąć?
Cena nic nie musi! Jeżeli jeszcze się o tym nie przekonałeś, to kiedyś cię to bardzo zaboli.
To tylko kwestia czasu.

Edek akurat jest od ponad roku w dużej konsolidacji.
Ale, podobnie myśleli Frankowicze i wielu na pewno podobnie robiło jak Farciarz.
I niektórzy zapewne mieli farta, innym niestety go zabrakło.

Ludziom się wydaje, że Pana Boga za piętę złapali.
Nie zdają sobie sprawy z czym naprawdę mają tutaj do czynienia.

Co z tego, że ja wyznaczę w tak prosty sposób wszystkie targety ceny w trendzie w dół?
Ponieważ wiem jak to działa i dokąd cena zmierza?
EURUSDM30.png
Kto mi w to uwierzy na słowo?
I, czy ja sam w to uwierzę?

I, czy w ogóle potrzebuję w to wierzyć?

Ja akurat wiem dlaczego ci SL wywalało i dlaczego ludziom SL wywala.
Jest SL rynkowy i SL życzeniowy.
banan_czikita wie co to SL rynkowy i pod to gra.
Większość nie ma bladego pojęcia i gra SL życzeniowy.

Mało tego, jest takie zjawisko, że na ogół otwieramy pozycje w takim miejscu, że
cena po prostu musi pójść w przeciwnym kierunku, żeby zrobić retest.
Ile razy otworzyłeś transakcję, a potem stwierdziłeś, że w sam raz trafiłeś w opór, lub wsparcie?
Bardzo dużo myślałem dlaczego tak jest, i nadal nie mam odpowiedzi.
Natomiast znalazłem sposób, żeby wchodzić właśnie na tym retescie, cofce.

Żeby zarobić milion i więcej, wystarczy 5 Pips dziennie, ba nawet 1 Pips dziennie!
Sztuka polega na ustawieniu psychiki na zarabianie, a nie na granie w grę!
Sztuka polega na umiejętności powstrzymania się od zawierania transakcji!
To ci wyjdzie, gdy narzucisz sobie restrykcyjne warunki zawarcia transakcji, a rynek
przez dłuższy czas nie będzie kreował takich warunków.
Co wtedy zrobisz?
Czy wytrzymasz?
Czy musisz zawrzeć transakcję, bo ci "ucieknie okazja"?

Jaki jest sens mojej krytyki?
Taki, że czyta to wielu nowych i mało doświadczonych traderów-adeptów.
I podejście użytkowników Farciarz i lutek, oraz sposób wypowiedzi banan_czikita to proste pułapki
dla nich, i prosta droga do utraty całego swojego kapitału, lub przynajmniej całego zysku.
banan_czikita wie co robi, ale zakłada, że inni też wiedzą, i w jego wypowiedziach brak mądrości i
brak szczegółów, bez których żaden nowicjusz sobie nie poradzi.
W podejściu lutka jest sama głupota (sentyment oparty na bardzo małej próbce, brak SL).
W podejściu Farciarza jest młodzieńcza buta, nieumiejętność przyjęcia porażki.
Gdy go wszechświat upokorzy, to będzie dla niego potężny szok.
A to jest tylko kwestia czasu!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, 10:17 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Świeżak44 pisze:
fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Owszem, codziennie się nie zdarza, ale się zdarza, i to całkiem regularnie.

Mylisz nieco.
Ja mówię o czym innym zupełnie.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Trzeba tylko wyczekać miejsce na trade, bo nie zawsze jest.
Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300??? Dlaczego nie skorzystać z tego tylko robić po max 20 pipsów dziennie. PRzecież to 10 dni scalpowania taki jeden strzał. Metoda scalpowania jest bardziej pracochłonna, czasochłonna i wymagająca wiedzy wszystkich tych kombinacji świec. A ta druga metoda, nawzijmy to inwestowania nie wymaga aż tak wielkiej wiedzy a może być równie skuteczna i mniej pracochłonna. Scalping nie jest dla każdego, choć ja go nie wyluczam, bo też miałem udane takie zagrania i to więcej niż na 10 pipsów. Tylko jak raz były duże wahania na DAX-ie , czy na SP500 to mi z 6 razy zjadło SL. Tak więc nie zawsze się łatwo tak gra. Po prostu są dwie metody, zupełnie różne i nie można mówić, że tylko jedna jest dobra, albo wyśmiewać się z wad tej drugiej. Obie mają wady i zalety. Jako początkujący je widzę i sam nie wiem, którą wybiorę. Bardziej pasuje mi długoterminowa, ale krótkimi zagranimi też nie gardzę. Znajomość sclapingu przydaje się zwłaszcza przy zajmowaniu pozycji w dłuższych terminach więc warto ją mieć. Zawsze mniej stresu to kosztuje. Tak więc dla mnie to tak, jakbyście się kłócili, co jest lepsze jabłka czy gruszki??? Banan czykita, chociaż jest bardzo niemiłym osobnikiem udowodnił jednak prawidłowość swojego zagrania na Edku.. Cena poszła w dół, zabezpieczył pozycje..itd. Skąd to wiedział, jaką przeprowadził analizę to już jego sprawa, ale była prawidłowa nawet biorąc początkowe straty. I teraz jaki jest sens wzajemnej krytyki i wyśmiewania?? Obie strategie się sprawdziły, oboje zarobiliście..
To ja ci zadam jedno pytanie. Jeśli ktoś w założeniu oczekuje zysku dajmy na to 5-10% na miesiąc potrzebuje otwierać 10 pozycji dziennie czyli ponad 200 miesięcznie? Liczy się jakość nie ilość. Przy ryzyku SL=1% depo to 5% możesz uzyskać nawet w jednym trejdzie. I nie wierz w bajki o setkach % zarabianych co miesiąc. Poczytaj dzienniki prowadzone na tym forum to sie przekonasz, że jest to bardzo trudne bo obarczone b dużym ryzykiem.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Cblondyn pisze:
To ja ci zadam jedno pytanie. Jeśli ktoś w założeniu oczekuje zysku dajmy na to 5-10% na miesiąc potrzebuje otwierać 10 pozycji dziennie czyli ponad 200 miesięcznie? Liczy się jakość nie ilość. Przy ryzyku SL=1% depo to 5% możesz uzyskać nawet w jednym trejdzie. I nie wierz w bajki o setkach % zarabianych co miesiąc. Poczytaj dzienniki prowadzone na tym forum to sie przekonasz, że jest to bardzo trudne bo obarczone b dużym ryzykiem.
To jest prawda.
Jednak, czemu bierzesz za wzór loserów?
Nie wierzysz, że można wyjść poza Matrix i to zrobić.

Mam propozycję.
Zastosuj proszę wykres Range Bar.
Range Bar chart nogap.zip
Spójrz na ten wykres nie z perspektywy zwykłego wykresu okresowego, tylko
z perspektywy czystej zmiany ceny i faktu, że ty sam możesz wybrać wysokość Range Baru.

Uwaga:
Wykres RB jest tworzony z historii M1.
Należy, więc ściągnąć jak najwięcej tej historii.

-- Dodano: 11 cze 2016, 11:07 --

Załóżmy co następuje:

EURUSD, typowy ruch 5-10 pips.
Po +6 Pips zysku zabezpieczamy SL na +5.5 Pips.
TP stawiamy na + 10 Pips zysku.
To robi nam EA w momencie otwarcia transakcji.

Wykorzystujemy Range Bar o wysokości 9 Pips.

Jest taka sytuacja:
EURUSDM2.png
Trend/tendencja jest silna w dół.

Co wiemy?
Trend spadkowy to niższe szczyty i niższe dołki.
Jeżeli trend ma być kontynuowany, to powinien zrobić niższy dołek.
Jeżeli miałaby nastąpić głębsza korekta do góry, to powinien nastąpić retest jednej z niebieskich świec.
Zawsze zakładam minimum.

Czego potrzebujemy?
Miejsca na minimum 6 Pips + tick, żeby się nam odpaliło zabezpieczenie.

Gdzie jest to miejsce?
Pomiędzy szczytową czerwoną świecą, a najwyższą dolną niebieską świecą.
Dwie niebieskie kropkowane wyznaczają poziomy odpalenia zabezpieczenia od wejść z żółtych kropkowanych.

Z jakiego poziomu jest najbezpieczniej otwierać transakcję?
Z poziomu Fibo Retracement, jak dla mnie wystarczy 50%.
Wówczas samo FR daje mi już 4.5 Pips.
Z screena widać, że miejsca dla 6 Pips + tick mamy wystarczająco , nawet gdyby wejść z Close czerwonej.
EURUSDM2_wynik.png
Takie warunki są ogromnie typowymi warunkami, i taka transakcja w takich warunkach jest niesamowicie skuteczna.
Jedyne co, to że to nie jest gra w grę, tylko wyczekiwanie właściwej okazji, która nie zawsze wystąpi.
I tutaj w grę wchodzi psychika.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Witam Wszystkich tu w sobote dniu odpoczynku od tego "złego" fx
trochę spokoju życzę, pięknej pogody :)
Niemiaszku daj mixloud :564:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Dadas czy rozwazasz opcje, ze broker zacznie Ci pod gorke robic?

Btw. Tez sie zastanawiam dlaczego otwierajac pozycje trafiamy w opor lub wsparciei co gorsza czesto w zlym kierunku. Ale to moze zwykla statystyka? Ze cena dlugo "stoi" z mala zmiennoscia?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

Tomasz196407
mówisz i masz, na weekend w sam raz... :d :564:
https://www.mixcloud.com/brianserato7/sms-v3/

i troszkę mocniej, ale powinno się spodobać :roll: :p
https://www.mixcloud.com/inaki-luna/pro ... na-vol231/

Weekly positioning data from the CFTC for Forex futures as of the close on June 7
EUR short 67K vs 38K short prior week
GBP short 66K vs 33K short prior week.
JPY long 43K vs 15K long prior week
CAD long 22KK vs 26K long prior week
CHF -10K vs square per week
AUD 16K short K vs 5K short prior week
NZD long 9K vs 5.5 K Long prior week
There were increased buying of the US against the EUR (shorts in EUR increased by 29K), GBP (shorts in GBP increased by 33K) AUD (shorts in AUD increased by 11K).
Meanwhile longs in JPY increased by 28K.

GBP short position is the largest in 3 years. It comes ahead of the Brexit vote which has seen the "leave" gains some momentum in the polls.(Bloomberg)
Obrazek

Obrazek
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Świeżak44
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Świeżak44 »

Cblondyn pisze:
To zależy ile depo zaangażujemy do takich zagrań. Ryzyko może być podobne.
Właśnie, założenia! Ja nie mam w ogóle teraz założenia, że ma być np. 10% miesięcznie. Dlaczego? Bo wiem, że czasem gra się bardzo trudno, bo rynek się waha i często żadna metoda nie działa a czasem łatwo i wtedy można więcej. I mnie włąśnie interesują te sytuacje, gdzie gra się łatwo.Dla mnie założenie jest teraz takie: Nie chcę przegapiać oczywistych sytuacji do zarobku, takich gdzie są duże zjazdy lub wzrosty w jedną stronę. Wczoraj i przdwczoraj zarobiłem na S na indeks WIG20. Dlaczego??? Bo dolar się mocno osłabił, przebił wsparcie i zatrzymał na jakimś niższym poziomie wachlarza Fibo. Jednocześnie WIG20 doszedł do swojej bandy szczytów po pięciu dniach wzrostów.. Wszystko się zgodziło. Wszedłem idealnie, choć nie wytrzymałem pierwszego dnia do końca, ale wiedziałęm, że ryzyko jest bardzo małe, bo dolar juz zaczynał odbijać, a szansa zjazdu WIG20 bardzo duża. I tak się stało. I takie właśnie sytuacje z założenia chcę szukać i wykorzystywać. Takie jak na ropie czy DAX-e ostatnio. To jest moje gówne założenie: Nie chcę przegapiać oczywistych sytuacji. Widać było, że DAX słabnie względem SP500 od tygodni, że kolejne podbicia są coraz niżej, doszło wysokie RSI , zagrożenie Brexitem itp.. i się posypał. To też była oczywista sytuacja, że nie wystrzeli w górę tylko w dół..może nawet bardziej niż z WIG20. Tak czułem, ale nie miałem dowodów i nie ogarnąłem tego odpowiednio.
Ja nie mam w ogóle planu rozpisanego na procenty czy ile mam zarobić. Pieniądze nie są teraz dla mnie tak ważne jak zrozumienie zasad i mechanizmów giełdy. Muszę nauczyć swój mózg wyszukowania sytuacji do zarobku, trenować wchodzenie i wychodzenie z pzycji itp. Jak nauczę się dobrze grać, wykorzyustywać sytuacje, to przecież później wystarczy przesunąć przecinek przy zleceniu, żeby np.10x wiecej zarobić.. :) Oczywiście chcę wychodzić na plus, ale dlatego, że to to daje komfort psychiczny, zdejmuje stres itp. 10 razy łatwiej się gra. Presja, stres jest największym moim wrogiem, paraliżuje mnie jako gracza, podpowiada złe decyzje. Dlatego na razie wystarczy mi po prostubyć na plusie. Dla początkującego gracza to i tak duży sukces, po tylu wpadkach i głupotach co narobiłem :)
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

highend pisze:@Karnak jak widzisz SP500 ?
pukamy w szczyt, wybijamy i pompa czy raczej wielka okazja na S ?
Bo muszę usiąść i to rozrysować po swojemu....

Jedyne co mam to rysunek z maja 2015, a więc sprzed roku:

http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/114324

czerwony spadek przewidziałem, poziom jednak był w okolicach 1830 jako dołek - dobrze z głowy kojarzę?
Jak przejdą ten zaznaczony opór to pompa i L pełne wory.
Na oporze można brać S z krótkim stopem - a nóż trafi się w ten ostatni historyczny szczyt :)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, 13:04 przez karnak, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

niemiaszek pisze:Tomasz196407
mówisz i masz, na weekend w sam raz... :d :564:
https://www.mixcloud.com/brianserato7/sms-v3/

Dziękuje,
"GBP short position is the largest in 3 years. It comes ahead of the Brexit vote which has seen the "leave" gains some momentum in the polls.(Bloomberg)"

to chyba ważne dla Frankowiczów!! nie co ja pisze GBP-owiczów :lol:

-- Dodano: 11 cze 2016, 12:11 --
fx-technik pisze:
Cblondyn pisze:

Załóżmy co następuje:

EURUSD, typowy ruch 5-10 pips.
Po +6 Pips zysku zabezpieczamy SL na +5.5 Pips.
TP stawiamy na + 10 Pips zysku.
To robi nam EA w momencie otwarcia transakcji.

Wykorzystujemy Range Bar o wysokości 9 Pips.

Jest taka sytuacja:
EURUSDM2.png
Trend/tendencja jest silna w dół.

Co wiemy?
Trend spadkowy to niższe szczyty i niższe dołki.
Jeżeli trend ma być kontynuowany, to powinien zrobić niższy dołek.
Jeżeli miałaby nastąpić głębsza korekta do góry, to powinien nastąpić retest jednej z niebieskich świec.
Zawsze zakładam minimum.

Czego potrzebujemy?
Miejsca na minimum 6 Pips + tick, żeby się nam odpaliło zabezpieczenie.

Gdzie jest to miejsce?
Pomiędzy szczytową czerwoną świecą, a najwyższą dolną niebieską świecą.
Dwie niebieskie kropkowane wyznaczają poziomy odpalenia zabezpieczenia od wejść z żółtych kropkowanych.

Z jakiego poziomu jest najbezpieczniej otwierać transakcję?
Z poziomu Fibo Retracement, jak dla mnie wystarczy 50%.
Wówczas samo FR daje mi już 4.5 Pips.
Z screena widać, że miejsca dla 6 Pips + tick mamy wystarczająco , nawet gdyby wejść z Close czerwonej.
EURUSDM2_wynik.png
Takie warunki są ogromnie typowymi warunkami, i taka transakcja w takich warunkach jest niesamowicie skuteczna.
Jedyne co, to że to nie jest gra w grę, tylko wyczekiwanie właściwej okazji, która nie zawsze wystąpi.
I tutaj w grę wchodzi psychika.
Darek ten EA udostępniasz?

Awatar użytkownika
TsunamiPL
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: TsunamiPL »

Za Bretexitem 55% ankietowanych. Za pozostaniem 45%

http://www.forexfactory.com/news.php?do=news&id=594390

Gdzieś czytałem, że w przypadku Bretexitu funt straci 1/3 na wartości, zatem 1:1 z $ realne.
The only way is up

Zablokowany