DayTrading: Piątek 10.06.2016
-
- Fanatyk
Re: DayTrading: Piątek 10.06.2016
Macie problem z tym eu,
popatrzcie na GJ wybił 1-2pips dołek i powraca, jak myslicie co to znaczy?
dax ktoś pyta czy było do przewidzenia? tak,
pytałem w tygodniu Was co sądzicie bo dla mnie wzrosty były korektą złożoną,
teraz spada nie impulsem tylko tez trójkami
żadne korelacje nie działają teraz, wszystko chodzi indywidualnie
popatrzcie na GJ wybił 1-2pips dołek i powraca, jak myslicie co to znaczy?
dax ktoś pyta czy było do przewidzenia? tak,
pytałem w tygodniu Was co sądzicie bo dla mnie wzrosty były korektą złożoną,
teraz spada nie impulsem tylko tez trójkami
żadne korelacje nie działają teraz, wszystko chodzi indywidualnie
Ostatnio zmieniony 10 cze 2016, 22:25 przez Tomasz196407, łącznie zmieniany 1 raz.
W poniedziałek sprzedawanie faktów - znaczy się rynki akcyjne do góry. 

-
- Fanatyk
karnak pisze:W poniedziałek sprzedawanie faktów - znaczy się rynki akcyjne do góry.

ED dzienny w bardzo ważnym miejscu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kabel tygodniowy liniowy, technicznie bez litości, a świecowy na reteście TL kanału
h4, według fal z marszu mogą dojechać we wskazane miejsce
nie mam pewności czy zamiast niebieskiej (2)? nie powinno być dopiero (a), co prawda dzisiejsze spadki z racji tego, że to impuls należy rozpatrywać jako falę (3) - nie koniecznie zakończoną
tylko, czy teraz technika będzie odgrywała jakąkolwiek rolę?
-- Dodano: 10 cze 2016, 23:36 --
edek według fal, w zgodzie z Karnakiem i 500 SMA z dziennego w roli wsparcia
oznaczone 61,8% to mierzenie wewnętrzne długiej wzrostowej świecy
-- Dodano: 10 cze 2016, 23:51 --
jako ciekawostka: spadki na edku dojechały względem ubiegłotygodniowej świecy do 44,7%, 50 % wypada na poziomie 1.1240, to już rzut beretem
h4, według fal z marszu mogą dojechać we wskazane miejsce
nie mam pewności czy zamiast niebieskiej (2)? nie powinno być dopiero (a), co prawda dzisiejsze spadki z racji tego, że to impuls należy rozpatrywać jako falę (3) - nie koniecznie zakończoną
tylko, czy teraz technika będzie odgrywała jakąkolwiek rolę?
-- Dodano: 10 cze 2016, 23:36 --
edek według fal, w zgodzie z Karnakiem i 500 SMA z dziennego w roli wsparcia
oznaczone 61,8% to mierzenie wewnętrzne długiej wzrostowej świecy
-- Dodano: 10 cze 2016, 23:51 --
jako ciekawostka: spadki na edku dojechały względem ubiegłotygodniowej świecy do 44,7%, 50 % wypada na poziomie 1.1240, to już rzut beretem
Każdy gra przede wszystkim tak jak jest mu wygodnie, siedzenie całymi dniami przy wykresie np. dla mnie jest niewyobrażalne, bo mam znacznie ważniejsze rzeczy do roboty niż to. Aczkolwiek lira dzisiaj mi małego psikusa zrobiła bo dzisiaj z rana już prawie zamykałem z palca ale jednak się rozmyśliłem i straciłem okazję na zajęcie praktycznie identycznych pozycji, no ale niestety 30k przeszło koło nosa, zdarza sieŚwieżak44 pisze:Dzisiejszy dzień dał mi oprócz zarobku bardzo wiele przemyśleń. Tutaj na forum ścierają się dwie strategie: scalping i ta druga, długookresowa. Która jest lepsza??? To zależy od człowieka i nie ma sensu sie spierać, bo pracujecie na innych interwałach czasowych. Coś co dla skalpiera jest niedopuszczalną stratą dla długodystansowca jest OK. Ja bym was pogodził i najlepiej jakby długodystansowiec (np. banan czikita) schodzi do m5 i pytał skalpera (FX-technik), kiedy zając konkretną pozycję![]()
Ale to chyba niemożliwe na tym forum po tylu kłótniach...
Każda metoda jest dobra, jeśli zarabia pieniądze. NAwet wróżenie z gwiazd. Zauważyłem, że duzi gracze zajmuja pozycję czasem niedbale, czekają na zyski po kilkanaście dni, płacą olbrzymi swap, tolerują odbicia cen i nie zmieniają pozycja a i tak wychodzą na swoje. Jest tutaj na forum Damian, który tak gra. Kompletnie wyluzowany gość. Oni wygrywają skalą swojej inwestycji, pod warunkiem że znają ten kierunek, który obrali na dłuższych interwałach. I to mi się podoba. Skalper , żeby tyle zarobić to musi miesiąc rzeźbić, dzień w dzień. Ale analiza w sumie jest chyba podobna, tylko robiona na innych interwałach. Stąd te nieporozumienia. Według mnie oba podejścia są prawidłowe, bo zarabiają i nie ma sie o co kłócić i wiercić dziury w brzuchu. Jeśli byśmy połączyli siły, całą naszą wiedzę, wszystkie sygnały, to łatwiej byłoby rozgryźli ten system, bo chyba nikt nie wierzy, że sterują tym "miliony inwestorów rozsianych po całym świecie". To pewnie paru wielkich cwaniaków+ zespoły do analiz, systemy, badania rynku, psychologi itp..+ ogromne zasoby pieniędzy.
PS. Czytałem niedawno, jak jakiś jeden inwestor terroryzował giełdę w Turcji. Wpadał tam jak wilk do zagrody, rzucał zlecenia po 500mln$, kosił ich i znikał a oni nie wiedzieli nawet kto to był.

Jeśli chodzi o edka no to im bliżej referendum tym bardziej nerwowa będzie atmosfera, pewnie będzie bujało we wszystkie strony, chyba, że nagle pojawią się bardzo przeważające sondaże.
Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300??? Dlaczego nie skorzystać z tego tylko robić po max 20 pipsów dziennie. PRzecież to 10 dni scalpowania taki jeden strzał. Metoda scalpowania jest bardziej pracochłonna, czasochłonna i wymagająca wiedzy wszystkich tych kombinacji świec. A ta druga metoda, nawzijmy to inwestowania nie wymaga aż tak wielkiej wiedzy a może być równie skuteczna i mniej pracochłonna. Scalping nie jest dla każdego, choć ja go nie wyluczam, bo też miałem udane takie zagrania i to więcej niż na 10 pipsów. Tylko jak raz były duże wahania na DAX-ie , czy na SP500 to mi z 6 razy zjadło SL. Tak więc nie zawsze się łatwo tak gra. Po prostu są dwie metody, zupełnie różne i nie można mówić, że tylko jedna jest dobra, albo wyśmiewać się z wad tej drugiej. Obie mają wady i zalety. Jako początkujący je widzę i sam nie wiem, którą wybiorę. Bardziej pasuje mi długoterminowa, ale krótkimi zagranimi też nie gardzę. Znajomość sclapingu przydaje się zwłaszcza przy zajmowaniu pozycji w dłuższych terminach więc warto ją mieć. Zawsze mniej stresu to kosztuje. Tak więc dla mnie to tak, jakbyście się kłócili, co jest lepsze jabłka czy gruszki??? Banan czykita, chociaż jest bardzo niemiłym osobnikiem udowodnił jednak prawidłowość swojego zagrania na Edku.. Cena poszła w dół, zabezpieczył pozycje..itd. Skąd to wiedział, jaką przeprowadził analizę to już jego sprawa, ale była prawidłowa nawet biorąc początkowe straty. I teraz jaki jest sens wzajemnej krytyki i wyśmiewania?? Obie strategie się sprawdziły, oboje zarobiliście..fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Owszem, codziennie się nie zdarza, ale się zdarza, i to całkiem regularnie.
Mylisz nieco.
Ja mówię o czym innym zupełnie.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Trzeba tylko wyczekać miejsce na trade, bo nie zawsze jest.
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
Popieram Świerzaka. Nie kłóćcie się bez sensu. Posłuchajcie "silnej liny" luxtorpedy i zróbcie z niej hymn tego forum. Jednak do piszących posty w stylu "kurcze, ale dzisiaj poleci, otwieram tysiąc esek" miałbym wielką prośbę - starajcie się to jakoś uzasadnić, wytłumaczyć spokojnie, bez zbędnych emocji, wycieczek personalnych itp. Dzielcie się swoimi przeczuciami, swoją wizją. Pokażcie nam, bojaźliwym interpretatorom świec, że naprawdę warto zaufać waszej intuicji, albo znajomości psychologii tradingowego tłumu.
Wspomniany wykres świecowy, powinno być: blisko do retestu tl kanałuBemowo1 pisze:kabel tygodniowy liniowy, technicznie bez litości, a świecowy na reteście TL kanału
@Karnak jak widzisz SP500 ?
pukamy w szczyt, wybijamy i pompa czy raczej wielka okazja na S ?
Bo muszę usiąść i to rozrysować po swojemu....
Jedyne co mam to rysunek z maja 2015, a więc sprzed roku:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/114324
czerwony spadek przewidziałem, poziom jednak był w okolicach 1830 jako dołek - dobrze z głowy kojarzę?
pukamy w szczyt, wybijamy i pompa czy raczej wielka okazja na S ?
Bo muszę usiąść i to rozrysować po swojemu....
Jedyne co mam to rysunek z maja 2015, a więc sprzed roku:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/114324
czerwony spadek przewidziałem, poziom jednak był w okolicach 1830 jako dołek - dobrze z głowy kojarzę?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami