DayTrading: Piątek 10.06.2016
Re: DayTrading: Piątek 10.06.2016
edek, jednak dzień zakończyliśmy niżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzisiejszy dzień dał mi oprócz zarobku bardzo wiele przemyśleń. Tutaj na forum ścierają się dwie strategie: scalping i ta druga, długookresowa. Która jest lepsza??? To zależy od człowieka i nie ma sensu sie spierać, bo pracujecie na innych interwałach czasowych. Coś co dla skalpiera jest niedopuszczalną stratą dla długodystansowca jest OK. Ja bym was pogodził i najlepiej jakby długodystansowiec (np. banan czikita) schodzi do m5 i pytał skalpera (FX-technik), kiedy zając konkretną pozycję
Ale to chyba niemożliwe na tym forum po tylu kłótniach...
Każda metoda jest dobra, jeśli zarabia pieniądze. NAwet wróżenie z gwiazd. Zauważyłem, że duzi gracze zajmuja pozycję czasem niedbale, czekają na zyski po kilkanaście dni, płacą olbrzymi swap, tolerują odbicia cen i nie zmieniają pozycja a i tak wychodzą na swoje. Jest tutaj na forum Damian, który tak gra. Kompletnie wyluzowany gość. Oni wygrywają skalą swojej inwestycji, pod warunkiem że znają ten kierunek, który obrali na dłuższych interwałach. I to mi się podoba. Skalper , żeby tyle zarobić to musi miesiąc rzeźbić, dzień w dzień. Ale analiza w sumie jest chyba podobna, tylko robiona na innych interwałach. Stąd te nieporozumienia. Według mnie oba podejścia są prawidłowe, bo zarabiają i nie ma sie o co kłócić i wiercić dziury w brzuchu. Jeśli byśmy połączyli siły, całą naszą wiedzę, wszystkie sygnały, to łatwiej byłoby rozgryźli ten system, bo chyba nikt nie wierzy, że sterują tym "miliony inwestorów rozsianych po całym świecie". To pewnie paru wielkich cwaniaków+ zespoły do analiz, systemy, badania rynku, psychologi itp..+ ogromne zasoby pieniędzy.
PS. Czytałem niedawno, jak jakiś jeden inwestor terroryzował giełdę w Turcji. Wpadał tam jak wilk do zagrody, rzucał zlecenia po 500mln$, kosił ich i znikał a oni nie wiedzieli nawet kto to był.

Każda metoda jest dobra, jeśli zarabia pieniądze. NAwet wróżenie z gwiazd. Zauważyłem, że duzi gracze zajmuja pozycję czasem niedbale, czekają na zyski po kilkanaście dni, płacą olbrzymi swap, tolerują odbicia cen i nie zmieniają pozycja a i tak wychodzą na swoje. Jest tutaj na forum Damian, który tak gra. Kompletnie wyluzowany gość. Oni wygrywają skalą swojej inwestycji, pod warunkiem że znają ten kierunek, który obrali na dłuższych interwałach. I to mi się podoba. Skalper , żeby tyle zarobić to musi miesiąc rzeźbić, dzień w dzień. Ale analiza w sumie jest chyba podobna, tylko robiona na innych interwałach. Stąd te nieporozumienia. Według mnie oba podejścia są prawidłowe, bo zarabiają i nie ma sie o co kłócić i wiercić dziury w brzuchu. Jeśli byśmy połączyli siły, całą naszą wiedzę, wszystkie sygnały, to łatwiej byłoby rozgryźli ten system, bo chyba nikt nie wierzy, że sterują tym "miliony inwestorów rozsianych po całym świecie". To pewnie paru wielkich cwaniaków+ zespoły do analiz, systemy, badania rynku, psychologi itp..+ ogromne zasoby pieniędzy.
PS. Czytałem niedawno, jak jakiś jeden inwestor terroryzował giełdę w Turcji. Wpadał tam jak wilk do zagrody, rzucał zlecenia po 500mln$, kosił ich i znikał a oni nie wiedzieli nawet kto to był.

To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
ED spadł do 50% rozpiętości tej dużej dziennej białej lagi - i jak tu nie wierzyć w moc zniesień?

- fx-technik
- Fanatyk
300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.kwiatkowskiFOREX pisze:Przyszły tydzień to już będzie rozprowadzanie pod decyzję Brytoli. Będzie większa zmienność. Zachowanie DAX wczoraj i dzisiaj pokazuje, że nic na razie nie jest w cenie. Impet z jakim zaczął spadać DAX pokazuje, że duża zmienność przed nami. Kto się spodziewał, że pęknie dzisiaj 9792.50 -296.37 (-2.94%). Prawie 3 procent musi robić wrażenie.
Owszem, codziennie się nie zdarza, ale się zdarza, i to całkiem regularnie.
-- Dodano: 10 cze 2016, 21:50 --
Mylisz nieco.Świeżak44 pisze:Dzisiejszy dzień dał mi oprócz zarobku bardzo wiele przemyśleń. Tutaj na forum ścierają się dwie strategie: scalping i ta druga, długookresowa. Która jest lepsza??? To zależy od człowieka i nie ma sensu sie spierać, bo pracujecie na innych interwałach czasowych. Coś co dla skalpiera jest niedopuszczalną stratą dla długodystansowca jest OK. Ja bym was pogodził i najlepiej jakby długodystansowiec (np. banan czikita) schodzi do m5 i pytał skalpera (FX-technik), kiedy zając konkretną pozycję![]()
Ale to chyba niemożliwe na tym forum po tylu kłótniach...
Ja mówię o czym innym zupełnie.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Trzeba tylko wyczekać miejsce na trade, bo nie zawsze jest.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
FOIL ostro w dół łamie kolejne wsparcia z nikłą nadzieją na podwójny szczyt na ten moment:
Mam pytanie ale jak teraz pójdą do góry i zamkną dzienną świece troche wyżej to ta kreska wróci na to wsparcie ?karnak pisze:FOIL ostro w dół łamie kolejne wsparcia z nikłą nadzieją na podwójny szczyt na ten moment:
Bardziej mierzenia samych korpusów działają, mozliwe ze w poniedziałek zatrzymaja się na takim poziomiekarnak pisze:ED spadł do 50% rozpiętości tej dużej dziennej białej lagi - i jak tu nie wierzyć w moc zniesień?![]()
Za mało było tego trochę wyżej na zamknięcie i wsparcie pozostaje przebite.Rafal152 pisze:Mam pytanie ale jak teraz pójdą do góry i zamkną dzienną świece troche wyżej to ta kreska wróci na to wsparcie ?karnak pisze:FOIL ostro w dół łamie kolejne wsparcia z nikłą nadzieją na podwójny szczyt na ten moment:

Tak pytam bo RSI na dziennym też łamie wsparcie ale jak na koniec dnia wyjdą wyżej to RSD D1 nie zostawia załamania tylko się po prostu kończy na wsparciukarnak pisze:Za mało było tego trochę wyżej na zamknięcie i wsparcie pozostaje przebite.Rafal152 pisze:Mam pytanie ale jak teraz pójdą do góry i zamkną dzienną świece troche wyżej to ta kreska wróci na to wsparcie ?karnak pisze:FOIL ostro w dół łamie kolejne wsparcia z nikłą nadzieją na podwójny szczyt na ten moment:
Właśnie zamknięcie wypadło idealnie na 50% samego korpusu tej białej lagi, a minimum na 50% rozpiętości dziennej co pokazywałem --- tak że dwie miarki w jednym.Bemowo1 pisze:Bardziej mierzenia samych korpusów działają, mozliwe ze w poniedziałek zatrzymaja się na takim poziomiekarnak pisze:ED spadł do 50% rozpiętości tej dużej dziennej białej lagi - i jak tu nie wierzyć w moc zniesień?![]()