Tutaj masz rację. Dla nowicjusza to może wyglądać jak zwyczajny zakaład z rynkiem i że można tak grać, a tego się nie powinno nigdy robić. Ja już raz tak raz się założyłem i rekordowy SL poszedł wtedy .Banan nie przedstawił żadnej analizy swojego zagrania, a to przecież wiadomo, że to nie był rzut monetą...fx-technik pisze: Jaki jest sens mojej krytyki?
Taki, że czyta to wielu nowych i mało doświadczonych traderów-adeptów.
I podejście użytkowników Farciarz i lutek, oraz sposób wypowiedzi banan_czikita to proste pułapki
dla nich, i prosta droga do utraty całego swojego kapitału, lub przynajmniej całego zysku.
banan_czikita wie co robi, ale zakłada, że inni też wiedzą, i w jego wypowiedziach brak mądrości i
brak szczegółów, bez których żaden nowicjusz sobie nie poradzi.
DayTrading: Piątek 10.06.2016
Re: DayTrading: Piątek 10.06.2016
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
-
- Fanatyk
//////////
podejrzewam że przyszły tydzień i następny, niejednego zadziwi tu,
a ruchy na eu i dax i gbp takie jak były w tym tygodniu to bedzie nic
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, 13:49 przez Tomasz196407, łącznie zmieniany 1 raz.
- fx-technik
- Fanatyk
Nawet cały system. Dla mojej grupy. Oraz serię moich filmów.Tomasz196407 pisze: Darek ten EA udostępniasz?
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
Nasz WIG20 i moje widzenie analogii historycznych:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To się nazywa strategia, ściśle określone zasady i zelazna dyscyplina. Jeżeli tego nie rozumiesz to będziesz miał duże problemy w tradingu. Nie chodzi o samo to, czy brać 20 czy 2000, tylko o to, czy jesteś w stanie konsekwentnie trzymać się założeń swojej strategii. Strategia dadasia to Otwórz pozycję po wystąpieniu określonych warunków, tp 20pips, koniec. Tyle. I nast pna transakcja i następne 20pips. Nie obchodzi go czy cena idzie dalej w jego stronę, czy nie, czy mógł wziąść więcej czy nie. I jeżeli trzyma się konsekwentnie założeń swojej strategii i ma na tyle dyscypliny to wielkie brawa bo to jedna z najtrudniejszych rzeczy w tradingu. Wyobraź sobie, że Twoja strategia określa sl po otwarciu pozycji na 20 pipsow. Otwierasz pozycję, ustawiasz sl na 20pips, ale widzisz, że cena idzie w kierunku twojego sl. Myślisz sobie, eee tam, złamie zasadę i przesune sl wyżej żeby nie wywalilo mnie z pozycji, bo przecież za chwilę już będzie szło w moja stronę. I nie daj boze, żeby ci się to udało. Bo otrzymasz nagrodę za łamanie własnych zasad. Psycha sobie to zapamięta: gdybym trzymał się zasad to już bym miał sl zaliczony, a tak zlamalem zasady, przesunalem sl i zarobiłem. I możesz być pewien, że znów to zrobisz. To tak jakby nagrodzic dziecko za wybicie okna sasiadowi. Aż przyjdzie taki dzień, kiedy cena będzie szła w kierunku twojego sl, przestawisz go wyzej(przecież wcześniej to się oplacalo), potem jeszcze wyżej, potem jeszcze wyżej, potem będzie stop out, albo 20 pipsowy sl, zmieni się w 200 pipsowy. Szanuje Dadasia za to, że handluje według reguł niczym dobrze napisany, stałe zarabiajacy EA. Ja nadal się tego nie nauczyłem i ciężko mi to idzie, to pewnie kwestia mojej natury, która nieco buntownicza lubi iść pod prąd, wbrew nakazom i przykazoŚwieżak44 pisze:Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300???(...)fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Owszem, codziennie się nie zdarza, ale się zdarza, i to całkiem regularnie.
Mylisz nieco.
Ja mówię o czym innym zupełnie.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Trzeba tylko wyczekać miejsce na trade, bo nie zawsze jest.

trzeba mieć jaja jak super saiyan
Daniel 12:12 Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.
Daniel 12:12 Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.
Nie, nie.. Grając na kilkanaście pipsów, jednym tradem potrzeba bardzo dużego depo, żeby mieć taki efekt w zł jak ktoś kto gra na mniejszym depo i robi 200 pipsów. O to mi chodziło. Czyli albo bardzo duże depo i wystarczy mało pipsów, albo małe depo, ale potrzeba dużo pipsów. Czyli na przykład jeśli Dadas grał kilkoma lotami i uzyskał +kilkanaście pipsów, to ma podobny efekt jak ktoś kto grał 0,5 lotem ale uzyskał np. +100 pipsów. O to mi chodziło. A ryzyko może być nawet większe u Dadasa, bo jedno wahnięcie, jakiś pik i koniec.. A wygrywać można i z małym depo i z większym. Wszytko zależy od sytauacji, strategi i gracza.Tomasz196407 pisze:Świeżak44 pisze:To zależy ile depo zaangażujemy do takich zagrań. Ryzyko może być podobne.Cblondyn pisze:
To ja ci zadam jedno pytanie. Jeśli ktoś w założeniu oczekuje zysku dajmy na to 5-10% na miesiąc potrzebuje otwierać 10 pozycji dziennie czyli ponad 200 miesięcznie? Liczy się jakość nie ilość. Przy ryzyku SL=1% depo to 5% możesz uzyskać nawet w jednym trejdzie. I nie wierz w bajki o setkach % zarabianych co miesiąc. Poczytaj dzienniki prowadzone na tym forum to sie przekonasz, że jest to bardzo trudne bo obarczone b dużym ryzykiem.
Świeżak czyli od wielkości depozytu zależy to czy będziesz wygrywał? na rynku
-- Dodano: 11 cze 2016, 14:10 --
No właśnie z tymi SL to miałem ciągłe problemy, ale przez to że nie wiedziałem co to jest retest. Dochodziło nawet do sytuacji, że wychodziłem nawet jak tylko cena zaczynała zawraca i zbliżać w kierunku SL. Wchodzenie w transakcję to wielka sztuka, bo trzeba szybko określi który poziom będzie retestowany i od razu po reteście wskoczyć. Ja teraz jestem wręcz wyczulony na tym punkcie, więc w sumie bliżej mi do strategii Dadasa pod tym zwględem. Nie akceptuję sytuacji jeśli cena nawet próbuje zawracać, prze zco przegapiam często wielkie okazję. Muszę to po prostu wyćwiczyć.xhDog pisze:To się nazywa strategia, ściśle określone zasady i zelazna dyscyplina. Jeżeli tego nie rozumiesz to będziesz miał duże problemy w tradingu. Nie chodzi o samo to, czy brać 20 czy 2000, tylko o to, czy jesteś w stanie konsekwentnie trzymać się założeń swojej strategii. Strategia dadasia to Otwórz pozycję po wystąpieniu określonych warunków, tp 20pips, koniec. Tyle. I nast pna transakcja i następne 20pips. Nie obchodzi go czy cena idzie dalej w jego stronę, czy nie, czy mógł wziąść więcej czy nie. I jeżeli trzyma się konsekwentnie założeń swojej strategii i ma na tyle dyscypliny to wielkie brawa bo to jedna z najtrudniejszych rzeczy w tradingu. Wyobraź sobie, że Twoja strategia określa sl po otwarciu pozycji na 20 pipsow. Otwierasz pozycję, ustawiasz sl na 20pips, ale widzisz, że cena idzie w kierunku twojego sl. Myślisz sobie, eee tam, złamie zasadę i przesune sl wyżej żeby nie wywalilo mnie z pozycji, bo przecież za chwilę już będzie szło w moja stronę. I nie daj boze, żeby ci się to udało. Bo otrzymasz nagrodę za łamanie własnych zasad. Psycha sobie to zapamięta: gdybym trzymał się zasad to już bym miał sl zaliczony, a tak zlamalem zasady, przesunalem sl i zarobiłem. I możesz być pewien, że znów to zrobisz. To tak jakby nagrodzic dziecko za wybicie okna sasiadowi. Aż przyjdzie taki dzień, kiedy cena będzie szła w kierunku twojego sl, przestawisz go wyzej(przecież wcześniej to się oplacalo), potem jeszcze wyżej, potem jeszcze wyżej, potem będzie stop out, albo 20 pipsowy sl, zmieni się w 200 pipsowy. Szanuje Dadasia za to, że handluje według reguł niczym dobrze napisany, stałe zarabiajacy EA. Ja nadal się tego nie nauczyłem i ciężko mi to idzie, to pewnie kwestia mojej natury, która nieco buntownicza lubi iść pod prąd, wbrew nakazom i przykazoŚwieżak44 pisze:Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300???(...)fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Mylisz nieco.
Nic rzeźbić nie trzeba.
1 trade dziennie za 5 pips, 10 pips, 20 pips, zależy od typowej zmienności instrumentu.
Natomiast co do strategii, to przecież można być elastycznym. Można grać i tak i tak.
- fx-technik
- Fanatyk
To, o czym piszesz, xhDog, to jest właśnie ta podstawowa pułapka psychologiczna tradycyjnegoxhDog pisze:To się nazywa strategia, ściśle określone zasady i zelazna dyscyplina. Jeżeli tego nie rozumiesz to będziesz miał duże problemy w tradingu. Nie chodzi o samo to, czy brać 20 czy 2000, tylko o to, czy jesteś w stanie konsekwentnie trzymać się założeń swojej strategii. Strategia dadasia to Otwórz pozycję po wystąpieniu określonych warunków, tp 20pips, koniec. Tyle. I nast pna transakcja i następne 20pips. Nie obchodzi go czy cena idzie dalej w jego stronę, czy nie, czy mógł wziąść więcej czy nie. I jeżeli trzyma się konsekwentnie założeń swojej strategii i ma na tyle dyscypliny to wielkie brawa bo to jedna z najtrudniejszych rzeczy w tradingu. Wyobraź sobie, że Twoja strategia określa sl po otwarciu pozycji na 20 pipsow. Otwierasz pozycję, ustawiasz sl na 20pips, ale widzisz, że cena idzie w kierunku twojego sl. Myślisz sobie, eee tam, złamie zasadę i przesune sl wyżej żeby nie wywalilo mnie z pozycji, bo przecież za chwilę już będzie szło w moja stronę. I nie daj boze, żeby ci się to udało. Bo otrzymasz nagrodę za łamanie własnych zasad. Psycha sobie to zapamięta: gdybym trzymał się zasad to już bym miał sl zaliczony, a tak zlamalem zasady, przesunalem sl i zarobiłem. I możesz być pewien, że znów to zrobisz. To tak jakby nagrodzic dziecko za wybicie okna sasiadowi. Aż przyjdzie taki dzień, kiedy cena będzie szła w kierunku twojego sl, przestawisz go wyzej(przecież wcześniej to się oplacalo), potem jeszcze wyżej, potem jeszcze wyżej, potem będzie stop out, albo 20 pipsowy sl, zmieni się w 200 pipsowy. Szanuje Dadasia za to, że handluje według reguł niczym dobrze napisany, stałe zarabiajacy EA. Ja nadal się tego nie nauczyłem i ciężko mi to idzie, to pewnie kwestia mojej natury, która nieco buntownicza lubi iść pod prąd, wbrew nakazom i przykazoŚwieżak44 pisze:Ale można grać inaczej. Ile dziś pipsów było na DAX-ie do zgarnięcia?? 300! Na ropie?? Ze 200. To dlaczego robić 10-20, jak bokiem przechodzi 200-300???(...)fx-technik pisze: 300 pips za DAX to nic takiego niezwykłego.
Mylisz nieco.
Nic rzeźbić nie trzeba.
pojmowania wykresów, trendów, pazerności na potencjalne okazje, jakie daje nam obraz wykresu i
jeszcze dodatkowo faktu, że kazali nam przewidywać ruch ceny.
I wtedy, nieświadomi, bo skąd, nabieramy złych nawyków, tak jak piszesz, nagroda za złe postępowanie.
My, którzy dostaliśmy po łapach od rynku, przynajmniej jeden dotkliwy raz, jesteśmy szczęśliwcami.
W nieszczęśliwym położeniu są farciarze, których rynek wynagradza za błędy.
Złych nawyków się oduczamy dopiero wtedy, gdy konsekwentne trzymanie się dobrych zasad nas wynagradza.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Czyli co??? Armagedon??Tomasz196407 pisze://////////

WIG Banki tygodniowy ====> z mojej AT jak na rys. powinny być wzrosty (pasowałoby do bujania pod wynik referendum, ale być może się mylę)):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2016, 15:52 przez karnak, łącznie zmieniany 1 raz.
karnak pisze:WIG Banki tygodniowy ====> z mojej AT jak na rys. powinny być wzrosty (pasowałoby do sprzedawania faktów w poniedziałek pod wynik referendum, ale być może się mylę)):
Karnak możesz wrzucić WTI na dziennym ?