Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" - kilk

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Testy konkretnych poziomo nie maja tu najmniejszego sensu. Mowimy tu o poziomach utworzonych ze zgrupowan nawet powyzej 5 zniesien. Takze kombinacji takich poziomow byloby pewnie kilkaset jesliby chciec przetestowac wszystkie.
Dodatkowo dochodzi duza uznaniowosc bo pan Danielewicz bardzo obficie korzysta z dolkow (o liczbie zniesien nie wspominajac).

Ale z wnioskiem sie zgodze - testowac i to samemu, niekoniecznie w oparciu o statystyke, bo do tego konkretnego przypadku ciezko ja zaprzec.

A co do skutecznosci to patrzysz przez swoj pryzmat - to ze Twoja psycha wysiada <70% to nie znaczy ze ktos inny nie bedzie sie czul ok nawet z 30%.
U Danielewicza bylem 2 razy na wykladzie, konkretnej liczby nie podal, ale z jego slow dalo sie wywnioskowac ze skutecznosc mial ponizej 50%

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

Z mojej perspektywy, czyli perspektywy początkującego, dobrze się czyta. Dużo nowego się dowiedziałem, ale ilość zniesień po wyrysowaniu masakruje wykres. Książka warta uwagi. Tylko ta cena...

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: iwantu2brich »

alyjak Niezle! Malo jest ludzi w polsce ktorzy to naprawde rozumieja (chodzi o Danielewicza i poziomy zageszczen)

Ale jak widac sa perelki...

Trzeba troche pobadac i co najwazniejsze miec determinacje ktora bierze sie z pasji, zeby to zrozumiec, czyli najprosciej mowiac miec dobry stan. Kazdy stan ktory bedzie negatywny nastawi kogos kto chce badac takie rzeczy i sie ich nauczyc na tylko wiekszy chaos.

O tym sie oczywiscie nie mowi prawie nigdzie bo to jest malo "sexi" bo wiekszosc woli patrzec na swiecidelka na wykresie...

Wiec jeszcze prosciej:

Wazniejsza jest psychologia niz sama technika, psychologia nie tylko w tradowaniu ale tez w badaniach i poznawaniu technik!

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

iwantu2brich pisze:psychologia nie tylko w tradowaniu ale tez w badaniach i poznawaniu technik!
To na początku jest najważniejszy element. Sam tego doświadczam i kuleje u mnie ten element. Ale pracuję nad tym.

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

morderca pisze:
iwantu2brich pisze:psychologia nie tylko w tradowaniu ale tez w badaniach i poznawaniu technik!
To na początku jest najważniejszy element. Sam tego doświadczam i kuleje u mnie ten element. Ale pracuję nad tym.
To caly czas jest nawazniejszy element, polecam Denise Shull ona fajnie mowi i daje zrozumiec o co chodzi w tradingu.

Nie bez powodu HT nazywa sie Harmonic Trading - bo chodzi tez o harmonie u tradera, bez tego nic nie dziala.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

iwantu2brich pisze:bo chodzi tez o harmonie u tradera, bez tego nic nie dziala.
Wiesz, do niedawna bym się o to spierał, ale jak pokazał mi ostatni czas - absolutnie się zgadzam :)
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
iwantu2brich
Stały bywalec
Stały bywalec

sgorn pisze:przyklad z dzis. takich okazji tylko szukam. Zakladam oczywiscie wybicie szczytu wiec TP powyżej lokalnego HH.
Szukasz poprostu klarownosci, to dobrze. Popatrz co tu mowi Danielewicz, albo Dinapoli:

ale pierw twoje zeby nie tak zza kontekstu:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A teraz moje:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

W sumie to powinienem powiedziec ze obaj Danielewicz sobie siedzi tam i popija herbatke z Dinapolim...
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, 19:10 przez iwantu2brich, łącznie zmieniany 1 raz.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Nie mogę znaleźć instrukcji do fibotradera (PL). Obecnie czytam Danielewicza i chciałbym poćwiczyć. W google jeżeli już jest link do instrukcji, to trzeba się zapisać na kurs, szkolenie itd.
http://strefainwestorow.pl/artykuly/fib ... fibotrader
Dziękuję i pozdrawiam.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

alyjak dzieki fest - jest co czytać :)
Dziękuję i pozdrawiam.

m@rek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m@rek »

Jakieś 2-3 lata temu ćwiczyłem fibo wg p. Danielewicza na Fibotraderze dla FW20.Celem było wyznaczenie potencjalnych p.zwrotnych.
Rozwinąłem to trochę po swojemu - rysowałem wszystkie :) poziomy fibo, z tym że dla wielu TF - od W1 w dół, do chyba M15. Formacje XABCD.Rzecz ważna - na różnych TF unikanie tych samych p.zaczepienia(trzeba uważać, bo samo się pcha).Pierwsze wrażenie - jak niejeden zauważył - abstrakcja a'la Picasso.Ale po połączeniu wszystkich TFów pojawiają się wyrażne zagęszczenia w bardzo wąskim zakr.cenowym.Istotna wada - wyrysowanie czegoś w jedną stronę zajmowało mi ok.2-3 h ...
Ćwiczyłem to dość długo, dopóki nie znalazłem ciekawszych rozwiązań.
Ale wyglądało to ciekawie.

ODPOWIEDZ