Czego nauczyłem się przez ponad siedem lat?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Cyb nie wyciągaj słów z kontekst
Spróbuj proszę przeczytać jeszcze raz to zadnie, tym razem ze zrozumieniem:
hannibal pisze:za kasę można kupić sobie zdrowie przed innymi
Hikari pisze:czasu nie da sie kupic
Czas też można kupić, co prawda nie dosłownie ale można

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

graf,
czas kazdego, tzn. kazdej istoty jest ograniczony.
Kiedys naczytalem sie, ze czas to nic innego ja zamknieta petla. Chlopie przychodzisz na Swiat, zyjesz (wg. Twoich upodoban) a nastepnie odchodzisz.. To jest naturalny cykl przemijania.
Czasu nie kupisz, a zdrowie mozesz jedynie podtuningowac (przepraszam ale inne slowo nie wpadlo mi do glowy).
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

mefka01
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mefka01 »

Dazenie do bogactwa(uczciwie) jest jak najbardziej rozwojowym odruchem czlowieka, bo ten odruch gwarantuje postep!
hm.. ciekawe, aczkowliek sie z tym nie zgodze. uwazam, ze dazenie do zarobienia tyle, by normalnie zyc - TO jest w pewnym sensie odruchem, ale dazenie do BOGACTWA - nie, bo po co? chyba, ze ktos w pieniadzach (czy samym ich posiadaniu) widzi jakis glebszy sens. ja go nei widze. one sa potrzebne do zapewnienia zycia (fizycznego), nic wiecej. oczywiscie, niektorzy majac ich wiecej moga sobie na wiecej pozwolic - zrealizowac jakies marzenia - ael jezeli samo bycie bogatym staje sie celem - to cos tu chyba nie gra. nadzy, bez niczego, przyszlismy na te ziemie - i tacy z niej odejdziemy. wiec chyba w zyciu chodzi o cos wiecej - a zarabianie pieniedzy powinno byc wazna ale NIE NAJWAZNIEJSZA jego czescia.
nie wszystko rozumiem, ale się uczę...

Awatar użytkownika
maska
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maska »

Hikari miał na myśli to, że mając nadwyżkę finansową, możesz ją rozsądnie zainwestować, co jest warunkiem rozwoju ludzkości.
Ujmując rzecz w wielkim uproszczeniu.
Nie musisz zwalczać swych emocji. Po prostu nie działaj pod ich wpływem...

mefka01
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mefka01 »

maska pisze:Hikari miał na myśli to, że mając nadwyżkę finansową, możesz ją rozsądnie zainwestować, co jest warunkiem rozwoju ludzkości.
Ujmując rzecz w wielkim uproszczeniu.
finansowego i materialnego rozwoju ludzkosci - tu sie zgodze :)
nie wszystko rozumiem, ale się uczę...

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Hikari pisze:Kiedys naczytalem sie, ze czas to nic innego ja zamknieta petla. Chlopie przychodzisz na Swiat, zyjesz (wg. Twoich upodoban) a nastepnie odchodzisz.. To jest naturalny cykl przemijania.
To jest bardziej filozoficzne podejście do tematu:) Mi chodzi o to że mając pieniądze nie musisz siedzieć codziennie po 12 godzin w pracy lub emigrować za pieniądzem tylko możesz ten czas spędzić z rodziną i robić to na co masz ochotę. Przeciętny człowiek spędza w życiu 81000 godzin w pracy. Gdybyś w wieku 20 lat miał tyle pieniędzy że starczyłoby Ci do końca życie to tak jakbyś kupił sobie 81000 godzin życia prywatnego.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

graf,
uparciuch z Ciebie. Nikogo nie chce przekonywac, ale staram sie wprowadzic odrobine obiektywizmu. Jestesmy na forum FX - i naszym celem jest zarabianie. Czy dziubdziasz po 3 a lbo 13 godzin, jest niewazne, wazne jest abys zarabial.
Sa super traderzy, ktorzy czesza wszystko i to znakomicie (FX, S&P, ) - tak po b18 godzin, ale jak dlugo? Niczego nie chce sugerowac.
Zeby sie nie rozpisywac, pieniadz to tylko medium ulatwiajace nam podejmowanie decyzji, poza tym to nic.

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

grafmax pisze:
Hikari pisze:Kiedys naczytalem sie, ze czas to nic innego ja zamknieta petla. Chlopie przychodzisz na Swiat, zyjesz (wg. Twoich upodoban) a nastepnie odchodzisz.. To jest naturalny cykl przemijania.
To jest bardziej filozoficzne podejście do tematu:) Mi chodzi o to że mając pieniądze nie musisz siedzieć codziennie po 12 godzin w pracy lub emigrować za pieniądzem tylko możesz ten czas spędzić z rodziną i robić to na co masz ochotę. Przeciętny człowiek spędza w życiu 81000 godzin w pracy. Gdybyś w wieku 20 lat miał tyle pieniędzy że starczyłoby Ci do końca życie to tak jakbyś kupił sobie 81000 godzin życia prywatnego.
Racja, tym że to jest w pewnym sensie wartościowanie jakościowe czasu, a nie jego faktyczne ilościowe zwiększenie ;)
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

Awatar użytkownika
JKL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JKL »

Instrukcja jak kupić sobie trochę czasu na podstawie typowego człowieka.

Zakupy zajmują średnio ok godzinę, płacisz komuś kto zrobi za ciebie zakupy właśnie zaoszczędziłeś godzinę życia dziennie.

Sprzątanie, śmieci, zmywanie ogólnie porządki domowe. Wynajmujesz sprzątaczkę za jakąś stawkę godzinową. Właśnie kupiłeś dodatkowo kilka godzin życia dziennie (ilość kupionego czasu zależnie od rozmiaru mieszkania).

Właściciel firmy aby kupić sobie trochę czasu na ważniejsze rzeczy np wynajmuje sekretarkę aby to ona odbierała telefony w ten sposób oszczędza kilka godzin życia dziennie.

Co zrobisz z kupionym czasem zależy od ciebie
Wiem, że nic nie wiem

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

JKL pisze:Sprzątanie, śmieci, zmywanie ogólnie porządki domowe. Wynajmujesz sprzątaczkę za jakąś stawkę godzinową. Właśnie kupiłeś dodatkowo kilka godzin życia dziennie (ilość kupionego czasu zależnie od rozmiaru mieszkania).
To robie codziennie i dodam, ze koszenie trawy, przycinanie drzewek sprawia mi radosc. Szkoda tylko, ze mi nikt nie pomaga. Troszeczke czasu moglbym jednak zaoszczedzic. :(

ODPOWIEDZ