Jak dla mnie to w ogóle branie kredytu na mieszkanie na 20 lat to słaby pomysł.
Słaby pomysł to branie kredytu na >30 lat gdzie różnica w ratach prawie żadna a okres spłaty znacznie dłuższy. Niestety realia są takie a nie inne więc mieć swoje (nawet za kredyt) jest lepiej nie nie mieć i wynajmować (zawsze jak ktoś chce/musi może swoje wynająć w całości lub części). A po tych X latach zostaje z mieszkaniem.
Hmm czyli lepiej np.wynajmować mieszkanie przez te 20 lat.I po tym okresie,nadal nie masz mieszkania,a tymi pieniędzmy kogoś dorobiłeś.
Ja wolę wziąść kredyt,i wiedzieć,że mieszkam na ,,swoim"
Odnośnie podatku 2% do US,obowiązuje on tylko na rynku wtórnym,na pierwotnym płaci deweloper.
Pośrednik,można samemu pochodzić po bankach i porównać oferty,zawsze można się dopytać a nawet coś wytargować,np.wycenę nieruchomosći(obecnie 300zł,są i banki,u których ta usługa jest za darmo) lub marże.
Idżmy dalej,wszystko też zależy od wpłaty własnej i jej wysokości,z wpłata własną mamy korzytsniejsze warunki.A także możemy je negocjować.
Jeżeli wszystko jest wporządku formalności z kredytem są załatwiane ok tygodnia.A nawet szybciej,wszystko zależy czy to jest działalność itd.
Jeżeli chodzi o kredyt np.na 30 lat,a np.15 lat.Ludzie to różnie kalkulują,bo inni wolą mieć większą ratę i szybciej spłacić,z kolei na 30 lat mamy niższą ratę,i zaoszczędzone pieniążki możemy wpłacić np.po 3 lub 4 latach do banku,i piszemy dyspozycję o zmniejsznie raty lub zmniejsznie okresu kredytowania,np.z 30 lat na 25.
Więc tu mamy dwie opcję.
Jest teraz mnóstwo ubzezpieczeń do kredytu na życie,od utraty pracy(jeżeli tracimy pracę,ubezpieczyciel spłaca za nas raty,a my mamy rok na znalezienie pracy).Po prostu o wszystko trzeba pytać,bo w nie których bankach ubezpiecznie jest zawarte w racie,a w innym banku trzeba wyłożyć jakąs sumę,za takie same ubezpiecznie.
Należy też rozdzielić kupno mieszkania a kupno domu,w przypadku kupna mieszkania,gdy mamy problemy szybciej je wynajmiemy niż dom,pod warunkiem,że mamy gdzie mieszkać
U mnie np.bloki buduje jeden deweloper,w dodatku 2 bloki na rok,co w sumie daje duży popyt,a małą podaż.Więc ceny idą cały czas do góry.
Ktoś napisał o samochodach do mieszkania,u mnie już jest takie ogłoszenie tylko,że do domku jednorodzinnego(nowego-stan deweloperski)gratis samochód osobowy
Pozdrawiam