To mój pierwszy journal. Mam nadzieję, że mi pomoże

Na koncie real jestem nieprzerwanie aktywny od września 2009 (więc już ponad 2 lata

Początki standardowe, było mnóstwo momentów przełomowych, gdzie myślałem, że to już, natomiast po paru dniach następował kryzys i zaczynałem prawie od początku ze swoim systemem.
Ostatnie miesiące bardzo pozytywne względem tego, co było na początku.
M.in. konkurs bossafx - po 5 tygodniach 11% zysku (w najlepszym momencie 40% zysku, w najgorszym -20% zysku).
Więc widać jakieś tam postępy, ale cel jest dużo wyższy.
Od początku skupiałem się najbardziej na psychologii, bo ona w dalszym ciągu według mnie jest najważniejsza.
Ostatnie sytuacje na moim rachunku to potwierdzają.
W grudniu osiągnąłem 93% zysku, który w ciągu 3 pierwszych dni tradingu stycznia został stracony. I to jest w ciągu kilku ostatnich miesięcy u mnie nagminne. Standard jest taki: kilka dobrych dni pod rząd, a potem w 2 dni bądź nawet jeden efekt tych kilku dobrych dni zostaje stracony.
Tak było i w grudniu, natomiast miesiąc został zakończony dość wysoko, ponieważ ta przeplatanka nie została ukończona z tytułu końca miesiąca, dokończyła się na pocz. stycznia.
Moim problemem jest wg. mnie to, że zapominam o celu. Pamiętam o nim przez te kilka dni, a potem samoczynnie ten cel się zaciera.
Gdyby było mnie stać zatrudniłbym coacha, który codziennie pielęgnowałby wspólnie ze mną ten cel.
Natomiast na chwilę obecną zamierzam cały czas na bieżąco wskrzeszać i pielęgnować ten cel poprzez aktywne prowadzenie dziennika.
A zatem założenia:
główne założenie - 35 tys. złotych zysku do końca kwietnia br.
co najmniej 3 tys. złotych zysku w styczniu
co najmniej 7 tys. złotych zysku w lutym
co najmniej 10 tys. złotych zysku w marcu
co najmniej 15 tys. złotych zysku w kwietniu
Zaczynam z kwotą 1 tys. złotych, oczywiście konto real (dźwignia 1:100, microloty)
Zasady mojego tradingu:
- gram tylko na eur/usd
- sl i tp zawsze 20 pipsów (generalnie staram się nie zamykać ręcznie pozycji)
- MM - zawsze otwieram maksymalną możliwą pozycję (ponieważ są microloty - każde 50 złotych na rachunku będzie wykorzystane) - z prostego rachunku ryzyko na transakcje ok. 15%
- sygnał wejścia - to niech pozostanie narazie tajemnicą (powiedzmy, że napisze jak uda mi się osiągnąć cel główny)
- pozycje otwieram raczej w dzień (8-20)
Aha ze względów bezpieczeństwa nie podpinam statystyk, ale będę się starał w ciągu 2 minut po zajęciu i zabezpieczeniu transakcji podać jej parametry w moim dzienniku.
pozdr.
Faworyt