Broker ECN -poślizgi ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ehhh... Akhh wszędzie gdzie pojawia się temat z ECN i poślizgami to wchodzisz ze swoją mantrą, że w Dukasie to zawsze poślizgi itd. itp. Troszkę mnie już męczy to śledzenie wszystkich for i prostowanie ciągle tego samego... Obaj wiemy, że grałeś w specyficzny sposób, który mało kto praktykuje - warto na początku to zaznaczyć.

Mi, podobnie jak Cybowi, rzadko zdarzają się poślizgi. Może dlatego, że nie gram na danych, zleceń Buy/Sell stop używam sporadycznie (ale tu też nie ma tragedii z poślizgami) i dodatkowo w Dukascopy można sobie ten poślizg kontrolować. Tak wiem. Jak ustawisz go na zero to nic Ci nie wchodziło. Widzisz, a mi czasem wchodziło. I żeby 'czasem' zmieniło się na 'często' wystarczy już niewielkie odchylenie.

Dodatkowo, są zlecenia oczekujące Bid/Offer - stajesz się dostarczycielem płynności. Nie ma poślizgu wcale.

Co do SL - ok, poślizgi mogą być z uwagi na charakterystykę tego zlecenia i samego rynku. Gram typowy DT - czy odczuwam to w znaczącym stopniu na swoim wyniku? Nie.

Nie traktujmy ułamków pipsa (typu 0.1-0.5 pips) jako poślizg przy zleceniu Market, bo to kwestia ułamka sekundy i refleksu reakcji palca na oko. W MT4 z resztą też nie zauważysz o ile gorzej wszedłeś z ręki jeśli masz kwotowania do 5 cyfr po przecinku, a na korzyść przemawia szybkość realizacji zleceń, transparentność realizacji transakcji i brak konfliktu interesów, podczas gdy w STP nikt nie wie do końca jak z tym jest.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2012, 09:01 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

raposo pisze:Ehhh... Akhh wszędzie gdzie pojawia się temat z ECN i poślizgami to wchodzisz ze swoją mantrą, że w Dukasie to zawsze poślizgi itd. itp. Troszkę mnie już męczy to śledzenie wszystkich for i prostowanie ciągle tego samego... Obaj wiemy, że grałeś w specyficzny sposób, który mało kto praktykuje - warto na początku to zaznaczyć.

Mi, podobnie jak Cybowi, rzadko zdarzają się poślizgi. Może dlatego, że nie gram na danych, zleceń Buy/Sell stop używam sporadycznie (ale tu też nie ma tragedii z poślizgami) i dodatkowo w Dukascopy można sobie ten poślizg kontrolować. Tak wiem. Jak ustawisz go na zero to nic Ci nie wchodziło. Widzisz, a mi czasem wchodziło. I żeby 'czasem' zmieniło się na 'często' wystarczy już niewielkie odchylenie.

Dodatkowo, są zlecenia oczekujące Bid/Offer - stajesz się dostarczycielem płynności. Nie ma poślizgu wcale.

Nie traktujmy ułamków pipsa (typu 0.1-0.5 pips) jako poślizg przy zleceniu Market, bo to kwestia ułamka sekundy i refleksu reakcji palca na oko. W MT4 z resztą też nie zauważysz o ile gorzej wszedłeś z ręki jeśli masz kwotowania do 5 cyfr po przecinku, a na korzyść przemawia szybkość realizacji zleceń, transparentność realizacji transakcji i brak konfliktu interesów, podczas gdy w STP nikt nie wie do końca jak z tym jest.
Dlatego zawsze podkreślam, że chodzi o zlecenia buy/sell stop oraz Stop Lossy. I tam poślizgi są - a to, że dodatkowo SL jednak stosunkowo często można złapać w czasie danych zwiększa jeszcze niebezpieczeństwo.
I to prawda, że poślizgi mogą średnio nie być takie duże - jednak trzeba dodać ten 1 - 1,5 pipsa do kosztów transakcji.

A jeśli Cadermo skalpował u STP bez poślizgów to przejście do jakiegokolwiek ECNa może odbić się na jego stylu gry oraz doprowadzić do strat. Czy nie uważacie, że lepiej tego komuś oszczędzić pisząc jak rzeczywiście jest?

Jeśli Cadermo skalpuje z ręki i zamyka z ręki do np Dukas jest znakomity. Jeśli używa buy/sell stopów i łapie SL to jest już dużo gorszy. Proste.

Dodatkowo Raposo zauważ, że ja nigdzie o Dukasie nie wspomniałem, tylko i ECNach ogólnie bo miałem w kilku konta. I Dukas akurat był praktycznie najlepszy.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Akhh pisze:Dodatkowo Raposo zauważ, że ja nigdzie o Dukasie nie wspomniałem, tylko i ECNach ogólnie bo miałem w kilku konta. I Dukas akurat był praktycznie najlepszy.
Ale nawiązujesz do wypowiedzi Cyba, która dotyczyła Dukasa więc tak można to zrozumieć... ;)
I to prawda, że poślizgi mogą średnio nie być takie duże - jednak trzeba dodać ten 1 - 1,5 pipsa do kosztów transakcji.
Wg mnie można. Nie trzeba. I wg mnie tak rzeczywiście jest...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

raposo pisze:
Akhh pisze:Dodatkowo Raposo zauważ, że ja nigdzie o Dukasie nie wspomniałem, tylko i ECNach ogólnie bo miałem w kilku konta. I Dukas akurat był praktycznie najlepszy.
Ale nawiązujesz do wypowiedzi Cyba, która dotyczyła Dukasa więc tak można to zrozumieć... ;)
Wg mnie można. Nie trzeba. I wg mnie tak rzeczywiście jest...
Przy graniu na buy/sell stopy oraz przy łapaniu SL trzeba.

To nie jest moje zdanie - grając - w związku ze specyfiką swojego systemu - zapisywałem poziom każdego zlecenia - zarówno otwarcie jak i SL. I wiem o ile to się różniło - na podstawie suchej tabelki - nie na podstawie tego, że tak mi się wydawało...

Nieważne. Może niedługo uda mi się stworzyć coś, gdzie będą testy brokerów - wtedy wreszcie będzie można na to spojrzeć obiektywnie i porównawczo.

Cały czas podkreślam, że rynek FX ma swoją specyfikę i brokerzy również. Nie ma jednego dobrego brokera, który pasowałby pod każdą strategię. Co wcale nie znaczy, że jeśli moja strategia nie pasuje do brokera X, to ten broker nie jest dobry.

- co innego jest ważne dla kogoś grającego z ręki
- co innego dla kogoś grającego zleceniami limit
- co innego dla grającego zleceniami buy/sell stop
- co innego dla kogoś próbującego skalpu na danych
- co innego dla kogoś grającego w czasie sesji azjatyckiej
- co innego dla kogoś grającego w czasie "martwy"
- co innego dla kogoś kto gra na dziennych notowaniach (swapy, brak obniżania lewaru na weekend)

I tak można by jeszcze wymieniać. I nie ma brokera, który dla każdego z tych "stylów" będzie właściwy,

Ja twierdzę, na podstawie doświadczeń, że ECN nie jest dobry do gry na buy/sell stopy. I to jedyne co stwierdzam - bo to mam gruntownie sprawdzone.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ale, Akhh, nie jesteś partnerem wprowadzającym ECN, więc nie masz racji ;) A za chwilę obaj możemy zostać zbanowani za pisanie prawdy.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Akhh Jakoś ja gram z SL pomiędzy 2 a 4 pips i nie widzę tragedii. No ale jak kto lubi.

A Ty Wirus idź się poucz, bo zaczynasz prezentować poziom Asii.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Cyb pisze:A Ty Wirus idź się poucz, bo zaczynasz prezentować poziom Asii.
Cyb, możesz merytorycznie? Bo na razie tylko wyładowujesz swoje frustracje.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Człowieku jakie frustracje. Pisałem Ci że źle rysujesz poziomy...

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Cyb pisze:Człowieku jakie frustracje. Pisałem Ci że źle rysujesz poziomy...
Owszem, pisałeś. Jednak jeśli chcesz, żeby potraktować Cię poważnie, to powinieneś napisać które są złe i dlaczego, a ponadto pokazać prawidłowe. Możesz w moim "dzienniku":
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=21056

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Cyb pisze:Akhh Jakoś ja gram z SL pomiędzy 2 a 4 pips i nie widzę tragedii. No ale jak kto lubi.

A Ty Wirus idź się poucz, bo zaczynasz prezentować poziom Asii.
Cyb i nie masz poślizgów przy SL? Zapisz poziom 20 chociaż SL i zobacz na jakich poziomach się zamknie. Jeśli nie będzie poślizgów to widać coś się zmieniło i to ja się mylę.

ODPOWIEDZ