BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

polterge
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polterge »

s_zadora pisze:
polterge pisze:czy jest jakas możliwość, zeby visual orders dzialało z mikrolotami?
Jak najbardziej tak. Na naszej stronie (Narzędzia/Visual Orders) jest już dostępna wersja tego dodatku obsługująca mikroloty. Zmieniliśmy jednak nieco sposób definiowania parametrów - ustawianie potrzebnej wartości lota z dokładnością do 0.01 byłoby niezbyt wygodne z wykorzystaniem wyświetlanej listy wyboru, zatem należy zaznaczyć obiekt reprezentujący wielkość transakcji np. LOT (dwuklik lewym przyciskiem myszy) i jak zostanie on zaznaczony należy kliknąć prawym przyciskiem myszy, z menu kontekstowego wybrać "Label właściwości" i w wygodny sposób z klawiatury wprowadzić wartość w mikrolotach.
Dziekuje za odpowiedz.
W ten sposob moge ustawiac wielkość transakcji samemu. Jednak Risk Manager chyba nie jest dostosowany do mikro lotow? Zamiast np. 0.01 lota wylicza 0.1.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

polterge pisze: Jednak Risk Manager chyba nie jest dostosowany do mikro lotow? Zamiast np. 0.01 lota wylicza 0.1.
Risk Manager uwzględnia mikroloty, jego parametry można ustawiać tak samo jak wielkość transakcji w polu LOT. Proszę zmieniać tylko wartości liczbowe, nie ruszając opisów pól - w Risk Managerze opis parametru i wartość to jeden obiekt typu label, ale ta różnica nie wpływa na działanie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

jest demo na mikroloty
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

Panie Sebastianie,

Jestem Państwa klientem już całkiem długo i przyznam, że posiadając bogate doświadczenie z wieloma brokerami (głównie zagranicznymi) przyznaję, że produkt, który oferujecie jest na wysokim poziomie i moim zdaniem, z innymi polskimi brokerami nie ma żadnego porównania. Mam nadzieję, że to nie apogeum możliwości i nadal będziecie się rozwijać. Żeby nie było, że robię reklamę, chciałbym wymienić kilka niedogodności, jednocześnie pytając, czy jest szansa, aby to się w najbliższym czasie zmieniło:

1. Brak możliwości otwierania pozycji przeciwstawnych (hedge)
2. Większy lewar (1:500 ?)
3. Oprocentowanie free margin
4. Wysyłanie mailem daily statement
5. i OCZYWIŚCIE :) mniejsze spready, np. 1.2 na EU

Poza tym czekamy oczywiście na ECN, a znając Wasze zamiłowanie do informatycznych eksperymentów, może jakiś sprawnie działający mostek MT4 > ECN, myślę, że tu jest spora nisza rynkowa i lada chwila ktoś spije tę śmietankę :) nie jestem pewny, ale chyba Dukas tu jest najbliżej.
Wiem, że to wszystko może brzmi naiwnie, jak lista życzeń, ale może coś da się zrobić i będzie milej..... :)

pozdrawiam,
cyprys

ps. może jakieś bonusy do depozytu ? - ostatnio to modne :D

polterge
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polterge »

s_zadora pisze:
polterge pisze: Jednak Risk Manager chyba nie jest dostosowany do mikro lotow? Zamiast np. 0.01 lota wylicza 0.1.
Risk Manager uwzględnia mikroloty, jego parametry można ustawiać tak samo jak wielkość transakcji w polu LOT. Proszę zmieniać tylko wartości liczbowe, nie ruszając opisów pól - w Risk Managerze opis parametru i wartość to jeden obiekt typu label, ale ta różnica nie wpływa na działanie.
Albo cos zle wklepuje albo nie wiem.
Zmieniam risk , zmieniam SL, a wielkość w lotach wylicza sie 0.0

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Ja mam natomiast takie pytanie. Posiadam jeden rachunek na kontrakty w BOŚ. Chciałbym otworzyć drugi rachunek w BOŚ tak móc otwierać przeciwstawne pozycje.

Czyli na jednym rachunku mam pozycje długie a na drugim rachunku pozycje krótkie. Rachunki muszą korzystać z tego samego bilansu depo aby nie doszło do margin call na jednym z nich - ewentualnie może być opcja przelewania pomiędzy rachunkami pieniędzy w trybie natychmiastowym.

Czy jest to możliwe?

Słyszałem ze bzwbk oferuje możliwość dwóch rachunków na kontrakty tak że można grać w dwie strony naraz.

Czy da radę w BOŚ zrobić to samo?

Druga sprawa jest taka, widziałem u was na stronie że jest plugin dzięki któremu można obserwować notowania kontraktów na mt4 i zawieranie pozycji.

Teraz pytania są takie:

1.Czy aby móc korzystać z mt4 do gry na kontraktach muszę otworzyć rachunek forex?
2. Czy aby obserwować notowania kontraktów fw20 na mt4 muszę płacić jakiś abonament?
3. Czy zawierane transakcje poprzez mt4 będą widnieć w mt4 tak jak pozycje na forex - chodzi mi to że otwierając pozycje stopniowo - mogę zarządzać pozycjami osobno - np. zamykać tylko wybrane przez siebie pozycje a reszta zostaje?
4. Czy jeżeli istnieje możliwość otwarcia kolejnego rachunku na kontrakty terminowe mogę mieć otwarte dwie platformy mt4 i na każdej z nich zarządzać swoimi rachunkami osobno czyli dla przykładu na jednym rachunku gra na wzrosty a na drugim gra na spadki - ten sam instrument?

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

cyprys pisze:Jestem Państwa klientem już całkiem długo i przyznam, że posiadając bogate doświadczenie z wieloma brokerami (głównie zagranicznymi) przyznaję, że produkt, który oferujecie jest na wysokim poziomie i moim zdaniem, z innymi polskimi brokerami nie ma żadnego porównania. Mam nadzieję, że to nie apogeum możliwości i nadal będziecie się rozwijać.
Bardzo miło słyszeć takie opinie, zwłaszcza tutaj, gdzie doświadczenie uczestników dyskusji jest bardzo duże a tym samym wymagania stawiane brokerom są naprawdę wysokie. Zapewniam że apogeum rozwoju jeszcze nie osiągnęliśmy, i to zarówno na FX gdzie jesteśmy obecni od ponad 2 lat, ale także na Giełdzie, na której z sukcesem operujemy już od lat 16...
cyprys pisze:czy jest szansa, aby to się w najbliższym czasie zmieniło:
1. Brak możliwości otwierania pozycji przeciwstawnych (hedge)
2. Większy lewar (1:500 ?)
3. Oprocentowanie free margin
4. Wysyłanie mailem daily statement
5. i OCZYWIŚCIE mniejsze spready, np. 1.2 na EU
Poza tym czekamy oczywiście na ECN, a znając Wasze zamiłowanie do informatycznych eksperymentów, może jakiś sprawnie działający mostek MT4 > ECN
Nie chciałbym publicznie ujawniać naszych planów rozwoju, dopóki ich realizacja nie zostanie precyzyjnie określona co do czasu i miejsca ale do Pana punktów odniosę się nieco ogólniej, w oparciu o założenia naszej strategii dotyczącej kształtowania oferty.

1. Tzw. hedge - jak wiadomo jest to pojęcie dość mocno związane z platformą MT4, jako jedną z nielicznych umożliwiających zawieranie takich transakcji. Jak też już wiadomo, odejdzie ono do historii wraz z wprowadzeniem platformy MT5. Bez hedge'a działamy w BOSSAFX od początku i mimo że dla naszych Klientów może się to obecnie wiązać z pewnymi niedogodnościami (związanymi np. z programowaniem automatów uruchamianych na tym samym instrumencie), to działamy już w standardzie, który wkrótce będzie obowiązywał wszystkich. Krótko mówiąc przejście na nową technologię u nas odbędzie się najbardziej płynnie i najmniej boleśnie. Dotyczy to zresztą nie tylko kwestii automatów, ale także różnorodnych strategii rynkowych bazujących na hedge'u (których skuteczności, nawiasem mówiąc, nikomu jeszcze nie udało się dowieść - mimo wielu prób podjętych także na tym forum:). Jeśli jednak ktoś mimo tego chce otwierać pozycje przeciwstawne w tym samym czasie - można do tego celu otworzyć u nas subkonto mikroloty (przez internet, od ręki), ewentualnie założyć drugi rachunek FX (konieczność podpisania drugiej umowy).

2. Tak jak napisałem w pkt. 1 bardzo ważną zasadą, którą kierujemy się budując naszą ofertę jest stabilność warunków na których świadczymy usługi Klientom. Nie oznacza to oczywiście niechęci do wprowadzania zmian czy nowinek technicznych (to myślę trudno nam zarzucić - jak sam Pan napisał), ale zawsze dbamy o to, aby zmiany w ofercie wprowadzały więcej korzyści niż zamieszania. Jeśli spojrzymy na ogólnoświatowe tendencje polegające na wprowadzaniu coraz ściślejszych regulacji w handlu derywatami (np. USA, Japonia, Izrael) to zobaczymy że w pierwszej kolejności dotyczą one maksymalnego poziomu dźwigni. To oczywiście rodzi ryzyko pojawienia się podobnych (ale nie tylko takich) restrykcji w Europie, zatem podnoszenie dźwigni dzisiaj wydaje się być ruchem tymczasowym. Z drugiej strony obecna dźwignia 1:100 została wprowadzona u nas jako pewien standard rynkowy w momencie uruchamiania BOSSAFX, ale zawsze mówiliśmy że jest to w przypadku większości inwestorów dźwignia dużo za duża do handlu na tym rynku i zachęcaliśmy do jej ograniczania. Jestem pewien, że większość doświadczonych traderów jest już tego świadoma.

3. Mimo że wielu Klientów utożsamia nas z bankiem, to jednak nie jesteśmy nim i nie przyjmujemy od Klientów depozytów z zamiarem ich inwestowania, czy udzielania dzięki nim kredytów, co umożliwiałoby oferowanie wysokiego oprocentowania. Co więcej, w odróżnieniu od banków, środki wpłacone przez Klientów stale, przez całą dobę, pozostają do ich dyspozycji, bo mogą służyć jako zabezpieczenie pod zawartą transakcję. Dlatego też nie oferujemy w standardzie oprocentowania środków na rachunku. Takie oprocentowanie można jednak z nami wynegocjować w przypadku znacznych wpłat lub wysokiej aktywności (od 100 lotów miesięcznie).

4. Wyłączyliśmy ten mechanizm, ponieważ naszym zdaniem nie spełnia on norm bezpieczeństwa w zakresie przesyłania danych poufnych.

5. Tutaj o naszych planach szerzej nie będę pisał... Powiem tylko że na pewno nie dopuścimy do sytuacji w której nasza oferta stanie się nieatrakcyjna na tle rynku. Co oznacza że spready będą konkurencyjne ale nie muszą być wcale najniższe na rynku, bo jak sam Pan napisał
cyprys pisze:produkt, który oferujecie jest na wysokim poziomie i moim zdaniem, z innymi polskimi brokerami nie ma żadnego porównania
a jakość jak wiadomo musi kosztować :) jeśli ma być trwała...

6. ECN - od samego początku strategicznie wybraliśmy kierunek budowania najlepszej na rynku polskim oferty Market Maker. I ten kierunek nadal uważamy za aktualny.

7. Bonusy do depozytu - uważam że to dość kontrowersyjny sposób pozyskiwania Klientów i powinien raczej wzbudzać czujność wśród potencjalnie zainteresowanych takimi ofertami niż przyciągać i zachęcać do otwarcia konta. Ja nie chciałbym wywoływać w ten sposób uprzedzeń Klientów w stosunku do bossy:)
polterge pisze:Albo cos zle wklepuje albo nie wiem.
Zmieniam risk , zmieniam SL, a wielkość w lotach wylicza sie 0.0
W takich sytuacjach proszę się skontaktować bezpośrednio. Risk Manager, o ile mówimy o najnowszej wersji na pewno działa z mikrolotami. Wygląda to jak na załączonym obrazku (podałem wartość SL oraz % kapitału, dostałem wartość pozycji z dokładnością do mikrolota):

pawelklos pisze:Czyli na jednym rachunku mam pozycje długie a na drugim rachunku pozycje krótkie. Rachunki muszą korzystać z tego samego bilansu depo aby nie doszło do margin call na jednym z nich - ewentualnie może być opcja przelewania pomiędzy rachunkami pieniędzy w trybie natychmiastowym.
Czy jest to możliwe?
Na chwilę obecną na kontraktach terminowych nie jest to możliwe.

pawelklos pisze:Druga sprawa jest taka, widziałem u was na stronie że jest plugin dzięki któremu można obserwować notowania kontraktów na mt4 i zawieranie pozycji.
Teraz pytania są takie:
1.Czy aby móc korzystać z mt4 do gry na kontraktach muszę otworzyć rachunek forex?
2. Czy aby obserwować notowania kontraktów fw20 na mt4 muszę płacić jakiś abonament?
3. Czy zawierane transakcje poprzez mt4 będą widnieć w mt4 tak jak pozycje na forex - chodzi mi to że otwierając pozycje stopniowo - mogę zarządzać pozycjami osobno - np. zamykać tylko wybrane przez siebie pozycje a reszta zostaje?
4. Czy jeżeli istnieje możliwość otwarcia kolejnego rachunku na kontrakty terminowe mogę mieć otwarte dwie platformy mt4 i na każdej z nich zarządzać swoimi rachunkami osobno czyli dla przykładu na jednym rachunku gra na wzrosty a na drugim gra na spadki - ten sam instrument?
1. TAK
2. NIE, ale trzeba otworzyć rachunek real.
3. NIE, prezentacja pozycji jest standardowa dla rynku GPW - czyli netto. Tak jak napisałem powyżej w pkt. dotyczącym hedge'a w MT5 pozycje na FX będą wyglądały już tak samo - również w ujęciu netto.
4. Nie ma możliwości otwarcia 2 rachunków dla kontraktów terminowych dla tego samego Klienta (nr NKK)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Dziękuje za odpowiedź, szkoda że Bossa nie idzie z duchem czasu.

Dzwoniłem do innego banku w Polsce i są wstanie oferować mi grę w dwie strony na kontraktach terminowych jak i inne bonusy.

Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

s_zadora pisze:
6. ECN - od samego początku strategicznie wybraliśmy kierunek budowania najlepszej na rynku polskim oferty Market Maker. I ten kierunek nadal uważamy za aktualny.
Doceniamy Wasz wkład w budowę rynku MM dla początkujących graczy,jest to ważne ponieważ początkujący inwestorzy mają bezpieczeństwo środków,instytucję finansową przy bankową// znanego banku/// oraz PIt...
Jednak piszecie że maksymalnie można wrzucić 30 lotów,a nieoficjalnie inwestorzy mówią o 6-7 lotach..
Tak nie można działać ponieważ nikt poważnej kasy w to nie wrzuci.
Uważam że poza koncetrowaniem się na początkujących graczach powinniście zaoferować profesjonalny ECN... nie tylko dla profesjonalistów lecz również jeżeli początkujący okrzepna aby mogli się rozwijać dalej..../// zresztą nie wiem jak Wasz bank może bez tego ECN działać..///
Reasumując ja to u Was mam takie szczęście że jak zrobię dobrą analizę to zlecenie nie tylko na real lecz nawet na demo nie wschodzi zlecenie więc nie o DD chodzi...,powinniście zrozumieć że na dłuższą metę tak nie można działać.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Viollka25
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Viollka25 »

Witam

nie dowiedzialam sie wczesniej to ponowie pytanie do Pana Zadory :lol:
kiedy mozna sie spodziewac nowych instrumentow np sugar 11 o dlaczego niema dax20 na mikroloty?

dziekuje
Trejdować każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej.

ODPOWIEDZ