Fx_boy pisze:Z góry przepraszam, że znowu wracam z tematem serwera proxy. Dostawca ( Vectra) twierdzi, że z ich strony jest wszystko ok. Mam dostęp do internetu więc oni wywiązali się z umowy, - "Jeżeli nie można się połączyć z bankiem ( tut. BM) to problem leży po ich stronie" ???
Przed chwilą otrzymałem wiadomość ( firma informatyczna) o treści: "Vectra nie ma nic do Twoich połączeń z bankiem. Jest net, a więc z ich strony jest temat zamknięty. Konfiguracja należy do Ciebie, ewentualnie pracownika banku. Z tym proxy to jakieś nieporozumienie. Jedyne proxy z jakim mógłbyś się łączyć, to proxy banku". W przeglądarce Chrome zaznaczałem po kolei wszystkie możliwe opcje dot. proxy, zrobiłem wykluczenia w zaporze XP, antywirusie i w dalszym ciągu wyskakuje komunikat jak na wcześniejszym screenie.
Wczoraj pomagał mi w konfiguracji kolega Sonny (dzięki bardzo) i niestety też się nie udało.
Heh ... widzę, że nie bardzo ma Ci kto tu pomóc .... to ja Ci powiem gdzie problem leży, a przy okazji może Panowie z Bossy dowiedzą się czegoś o tym jak działa instalator który oferują

Problem nie leży w Twoim komputerze. Ani również w serwerach Bossy.
Gdybyś miał jakieś problemy z proxy to nie pobrałbyś przecież instalatora: a pobrałeś i uruchomiłeś jak widać na zrzutach.
Problem leży w instalatorze. Otóż metaquotes daje ostatnio nowe wersje instalatora, instalator ten nie ma w sobie wszystkich potrzebnych plików lecz pobiera je z sieci, z serwerów Meta Quotes.
Ma to sens bo przy okazji wypuszczania nowych wersji, uaktualniają pliki tylko na swoich serwerach i nie muszą przygotowywać dziesiątek instalatorów dla poszczególnych brokerów.
Instalator pobierając pliki szuka najlepszego możliwego serwera z którego może te pliki pobrać. I tu zapewne tkwi problem. U mnie takie pliki pobierane są z serwera: europe.cdn.metaquotes.net
U Ciebie natomiast wybierany jest jakiś dziwny adres IP, pod którym zdaje się, że nic nie działa (pierwsza linia na Twoim zrzucie: select best access point).
Zapewne skrypt wyszukujący najlepszy możliwy serwer w Twoim wypadku zwraca jakąś głupotę, być może adres serwera, który jeszcze nie jest skonfigurowany i stąd kłopoty.
Jak je rozwiązać ? Prosto: olej tą instalkę. Poproś kogoś niech zainstaluje terminal na swoim kompie, do świeżego folderu, następnie niech spakuje cały folder i prześle Ci. Tak będzie najprościej.