BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Doniek pisze:Powoli przypominam sobie zabawe z Forexem. Zawsze co mnie zniechęcało do ewentualnego startu na rachunku real to to, ze kase trzeba wysłać w świat gdzies na Karaiby
Widzę że to chyba była dłuższa przerwa, bo oferty w których pieniądze zostają w polskich bankach są dostępne od lat kilku a takie gdzie broker należy wręcz do grupy bankowej już od prawie 3 lat ;) - za kwartał mamy kolejną rocznicę.
Doniek pisze:Mikroloty to fajna sprawa na zabawe na sam początek. Tylko jeden ogromy minus w BossaFX - brak możliwosci headingu. Czym się kierował broker?
Pisałem już o tym nieraz. Wynika to z ograniczeń platformy w zakresie poprawnego naliczania punktów swap dla takich pozycji. Wszyscy brokerzy którzy tą opcję oferują w MT4, traktują swap jak prowizję i liczą go podwójnie. Dodatkowo taki sposób traktowania zleceń, w którym pozycje zahedge'owane mogą na rachunku istnieć, jest dość specyficzny dla tej wersji platformy i w kolejnej wersji zniknie. Naszym zdaniem nie warto się już do tego przyzwyczajać, nawet jeśli ktoś jest skłonny płacić podwójne swapy. Tendencja powinna być, i w swoim czasie będzie, odwrotna, zatem jeśli Pan wraca po dłuższej przerwie, może warto się już przyzwyczajać "po nowemu" ;)
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

s_zadora pisze:Pisałem już o tym nieraz. Wynika to z ograniczeń platformy w zakresie poprawnego naliczania punktów swap dla takich pozycji. Wszyscy brokerzy którzy tą opcję oferują w MT4, traktują swap jak prowizję i liczą go podwójnie. Dodatkowo taki sposób traktowania zleceń, w którym pozycje zahedge'owane mogą na rachunku istnieć, jest dość specyficzny dla tej wersji platformy i w kolejnej wersji zniknie.
Kiedyś też tak pisał Pan Skiba:
m_skiba[bossafx.pl pisze:NFA w regulacjach (NFA Compliance Rule 2-43(b)) http://www.nfa.futures.org/news/PDF/CFT ... 112408.pdf zabrania otwierania przeciwstawnych pozycji na tym samym rachunku. Pewnie MIFID pójdzie w tym samym kierunku.

Po drugie w MT5 nie ma już takiej możliwości technicznej - nawet jeżeli broker bardzo będzie tego chciał. Niedługo (pewnie w perspektywie roku) wszyscy przejdą na MT5 tak jak z 3 przeszli na 4.
tylko to niedługo trochę trwa, bo pisał to 14.01.2010 roku.

I oby trwało jak najdłużej :)

Rozumiem że hedge wykonane na dwóch rachunkach nie jest zabronione (wiem jest to nieco kłopotliwe, ale można to nawet zautomatyzować),
pozostaje tylko jeden kłopot, ograniczenie posiadania tylko jednego konta mikroloty,
przez to najmniejsza jednostka to 0.1 lota wynikająca z normalnej platformy.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

kris007 pisze:Rozumiem że hedge wykonane na dwóch rachunkach nie jest zabronione
Przecież m_skiba wyraźnie napisał że hedge jest zabroniony przez NFA, czyli w Stanach Zjednoczonych. Wtedy wydawało się, że podobne regulacje mogą zostać przyjęte także przez UE i Polskę - i to wcale nie jest jeszcze przesądzone, biorąc pod uwagę nasilające się dyskusje o podatku od transakcji kapitałowych, ograniczeniach rynku derywatów itd.
Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno w przeszłości jak i dziś hedge w Polsce jest dozwolony i nigdy nie twierdziliśmy inaczej.
Przyczyny jego braku wynikają raczej z naszego podejścia fair do klientów niż z pobudek prawnych (proszę sobie przypomnieć ile na tym forum padło zarzutów o nieuczciwe swapy u brokerów).
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Przecież m_skiba wyraźnie napisał że hedge jest zabroniony przez NFA
Pana Skibę zacytowałem bardziej z racji tego tłumaczenia się że "niedługo..."

Poza tym pierwszy z brzegu BZ WBK dopiero się uruchomił a hedge jest możliwe i jakoś problemów nie mają.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

kris007 pisze: Pana Skibę zacytowałem bardziej z racji tego tłumaczenia się że "niedługo..."
MT5 wprowadzimy jak tylko będziemy pewni że po wdrożeniu jakość usług będzie co najmniej taka jak na MT4. Ja i jestem pewien, że m_skiba także, wolimy się tłumaczyć (jeśli tak już to nazwać) z późniejszego wdrożenia MT5 niż z błędów które później będą powodować reklamacje klientów.
kris007 pisze:Poza tym pierwszy z brzegu BZ WBK dopiero się uruchomił a hedge jest możliwe i jakoś problemów nie mają.
Jak dotąd rzeczywiście mają najmniejsze doświadczenie na tym rynku, ale o ile wiem mają MT4, czyli wystartowali ze "starą" platformą. Także nie wiem do czego Pan zmierza... MT4 - hedge technicznie możliwy; MT5 - niemożliwy, czy nie piszemy o tym samym? A co do ewentualnych problemów - to ja nie umiałbym wytłumaczyć Państwu dlaczego swap jest podwójny przy pozycjach hedge. Unikam ściem w relacjach z klientami i dlatego hedge'a u nas nie ma.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

s_zadora pisze:Przyczyny jego braku wynikają raczej z naszego podejścia fair do klientów niż z pobudek prawnych (proszę sobie przypomnieć ile na tym forum padło zarzutów o nieuczciwe swapy u brokerów).
Jak to jest ze na islamskich to nie boli albo bezswapowych? Sa mniej chciwi ?
W ogóle co za bajer o tych swapach
Pisałem już o tym nieraz. Wynika to z ograniczeń platformy w zakresie poprawnego naliczania punktów swap dla takich pozycji. Wszyscy brokerzy którzy tą opcję oferują w MT4, traktują swap jak prowizję i liczą go podwójnie.
I jakos wszycy problemu nie maja procz bossy :lol:
s_zadora pisze:Przyczyny jego braku wynikają raczej z naszego podejścia fair do klientów niż z pobudek prawnych (proszę sobie przypomnieć ile na tym forum padło zarzutów o nieuczciwe swapy u brokerów).
pff :lol:
Tak jakby nie mozna bylo podzielic klientow z tym problemem lub w ogle im wyjasnic skad swap.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

s_zadora pisze:Także nie wiem do czego Pan zmierza... MT4 - hedge technicznie możliwy
no właśnie do tego że jest możliwy,
a póki co Bossa nadal działa na MT4 i od ponad dwóch lat się tłumaczycie że niedługo wejdzie MT5 albo że coś tam znowu typu naliczanie itp,
tymczasem okazuje się że MT5 nie ma i może przez kolejne dwa lata albo dłużej nie będzie i ta opcja hedge mogła sobie być.

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

s_zadora przerwa jakies 3 lata, tak wiec by sie zgadzało ;)
Ładnie rozgorzała dyskusja :lol: Przyznam, że ciagle się łapie na probie transakcji przeciwstawnej :evil:
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

kris007 pisze:że coś tam znowu typu naliczanie
Gdybym nie podejrzewał Pana o przekorę, potraktowałbym to jako przyzwolenie dla naszego biura do podnoszenia spreadów, opłat, prowizji, swapów itd.
Wiem jednak że gdybyśmy to zrobili, to nie starczyłoby mi czasu aby samodzielnie odpowiadać na zarzuty na tym forum:) Dlatego w tym zakresie nic się na niekorzyść klientów u nas nie zmieni.
kris007 pisze:tymczasem okazuje się że MT5 nie ma i może przez kolejne dwa lata albo dłużej nie będzie i ta opcja hedge mogła sobie być.
Nie sądzę aby to był aż tak długi okres, ale zgodnie z tym co już napisałem, zanim wdrożymy, bardzo dokładnie sprawdzimy. Myślę że gdyby MT5 pojawiło by się u nas w ciągu np. miesiąca, Pan byłby wśród pierwszych klientów zgłaszających niedoróbki i mielibyśmy powtórkę z wątku jednego z naszych konkurentów. W DM BOŚ zawsze promowaliśmy innowacje i nowości ale nigdy za cenę jakości. Myślę że to trochę nas wyróżnia.
Doniek pisze:s_zadora przerwa jakies 3 lata, tak wiec by sie zgadzało Wink
Czyli jest szansa że razem będziemy obchodzić jubileusze? :)
Doniek pisze:Przyznam, że ciagle się łapie na probie transakcji przeciwstawnej
A nie lepiej po prostu być poza rynkiem w takiej sytuacji i nie ponosić nieuzasadnionych kosztów?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

s_zadora pisze:Nie sądzę aby to był aż tak długi okres
spodziewałem się takiej odpowiedzi :), tym razem może faktycznie tak być,
podejrzewam jednak że 2,5 roku temu tak odległego terminu też nikt z Was nie brał pod uwagę, a jednak.

s_zadora pisze:Myślę że gdyby MT5 pojawiło by się u nas w ciągu np. miesiąca, Pan byłby wśród pierwszych klientów zgłaszających niedoróbki
Niezbyt trafny argument, bo jak Pan popatrzy to jest bardzo mało moich postów krytykujących, wogóle jest mało, musi już mnie coś naprawdę dotknąć żebym napisał.
A po tym co Pan napisał to można sądzić że ja tylko siedzę w dziale Bossa i krytykuję :)

s_zadora pisze:Gdybym nie podejrzewał Pana o przekorę, potraktowałbym to jako przyzwolenie dla naszego biura do podnoszenia spreadów, opłat, prowizji, swapów itd.
przyznam że tego nie rozumiem, dlaczego ktoś kto gra np w jedną stronę miałby mieć droższe swapy itp.
Ktoś kto zająłby pozycje przeciwstawne sam decyduje, możliwość wyboru jest chyba lepsza niż jego brak.

No ale ok, wiedziałem od początku że dyskusja nie ma sensu,
zwyczajnie jest Wam to z jakiegoś powodu nie na rękę.
Tym bardziej to dziwi że inni takiego problemu nie mają.
Z mojej strony to wszystko.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ