BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Songo89K »

"A nie lepiej po prostu być poza rynkiem w takiej sytuacji" - w jakiej sytuacji P.Zadora?

kris007 napisał:
"zwyczajnie jest Wam to z jakiegoś powodu nie na rękę. "

Hedge opóźnia SL,daje więcej czasu na myślenie,obrócenie itd.
Do tego SL=kasa w kieszeni broka.Hedge? kasa ciągle w grze.

"proszę sobie przypomnieć ile na tym forum padło zarzutów o nieuczciwe swapy u brokerów"
Było też sporo zarzutów związanych z dealing desk,poślizgami,rekwotami itd.

Tą uczciwość to ja widzę tak :
xxx- tu jesteśmy fair
zzz- no tu już nie
-yyy- tu niestety też nie
... - o i tu nie.

Podsumowanie-jesteśmy fair .

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

Songo89K pisze:"A nie lepiej po prostu być poza rynkiem w takiej sytuacji" - w jakiej sytuacji P.Zadora?
W sytuacji gdy nie mamy pomysłu na to, w którą stronę pójdzie.
Songo89K pisze:Hedge opóźnia SL,daje więcej czasu na myślenie,obrócenie itd.
Do tego SL=kasa w kieszeni broka.Hedge? kasa ciągle w grze.
Nikogo nie zmuszamy do ustawiania SL, są tacy którzy tego wogóle nie robią i nawet wygrywają w ten sposób spore pieniądze w konkursach real FX :) Zachęcamy też do myślenia i zabezpieczania różnych scenariuszy rynkowych przed otwarciem pozycji i stosowanie jakiegoś planu. Ostatecznie to jednak tylko i wyłącznie decyzja inwestora co robi ze swoim rachunkeim.
Trudno mi się zgodzić że pozycja zahedge-owana to
Songo89K pisze:kasa ciągle w grze.
To brak zaangażowania = brak ryzyka = pozostawanie poza rynkiem, z matematycznego punktu widzenia. Wiem że emocje i odczucia to co innego niż matematyka, ale odczucia wszystkich trudno jednocześnie zaspokoić. Na pewno są też tacy, którzy wiedzą co to swap, jak go liczyć i nie chcieli by płacić dwa razy.

Z resztą trudno dyskutować - brak konkretów.

Mam wrażenie że wszystko w temacie hedge'a z mojej strony zostało powiedziane, a właściwie powtórzone po raz kolejny. Tzn. nie będzie go u nas z wymienionych wcześniej powodów. Mam świadomość że niektórzy z Państwa być może zaczną budować kolejne teorie i szukać zakamuflowanych powodów dlaczego taką decyzję podjęliśmy. Każdy ma do tego prawo, ale jeśli padną zarzuty o nieuczciwość, to uczciwie proszę o konkrety.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Songo89K »

s_zadora pisze:W sytuacji gdy nie mamy pomysłu na to, w którą stronę pójdzie. "
To tylko jedna z "definicji" przeciwstawnych.
s_zadora pisze:Nikogo nie zmuszamy do ustawiania SL,
MC to również SL.
s_zadora pisze:Zachęcamy też do myślenia i zabezpieczania różnych scenariuszy rynkowych przed otwarciem pozycji"
Zachęcanie do myślenia byłoby podczas hedgowania. Bez to tylko SL i koniec zabawy.Cena wróci wejdziesz ponownie? znowu SL.Okazuje się że wpadliśmy w konsole.No ale nie ma co się rozwodzić.
s_zadora pisze:To brak zaangażowania = brak ryzyka
Brak zaangażowania? kapitałem zainwestowanym,ale jest to kapitał który byłby i tak zjedzony przez SL,a tak wszystko przed Nami.
s_zadora pisze:Na pewno są też tacy, którzy wiedzą co to swap, jak go liczyć i nie chcieli by płacić dwa razy.
To nie otwieraliby pozycji przeciwstawnych.
Chyba,że podwyżka swapowa objęła by wszystkich? bo tego się nie doczytałem-ale to by nieco tłumaczyło.

"Tzn. nie będzie go u nas z wymienionych wcześniej powodów"
Jasne,raczej nikt nie ma ku temu wątpliwości:)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Post autor: mike_05 »

s_zadora pisze:"A nie lepiej po prostu być poza rynkiem w takiej sytuacji"...
Umiejętnie stosując, jest to również ochrona przed MC złych pozycji. Dlaczego Pan o tym nie pisze?
W BossaFX mało, ze hedge jest be, to jeszcze postawienie zleceń oczekujących przeciwstawnych jest tak samo be, jak hedge. Wiele metod zajmowania pozycji polega na stawianiu siatki zleceń oczekujących po "obu" stronach ceny. Zlecenia "wchodzące" kasują z założenia przeciwne i do właściwego hedge nie dochodzi. Realizowane sa kolejne oczekujące w kierunku pierwszej. Traktowanie oczekujących jako hedge jest nieco, że tak delikatnie powiem, niezrozumiałe

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: kris007 »

W Bossie przez brak hedge występuje jeszcze jeden problem którego teoretycznie być nie powinno,
przykładowo mamy aktywne zlecenie EU buy i tp wynosi założmy 1.25110, mamy też oczekujące selllimit 1.25160 (kilka pipsów wyżej) to bardzo często sell i tak nie zaskoczy, będzie hedge is prohibited.

Drugi przykład niech ktoś załączy sobie dwa różne Ea na tej samej parze, lub takie które stawia dwa, trzy rodzaje zleceń (niech będzie jedno trendowe aktywne dłużej w czasie, a pozostałe składane są częściej) prędzej czy póżniej trafi się kolizja i lipa z całego planu.

I nie trzeba wymyślać cudów żeby dostrzec problem braku hedge.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

Robimy bojkot.. wypłacamy kase z bossafx ..będzie hedge może wpłacimy?
Kto jest za?
Klienci dyktuja warunki.. proste.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

petronelli
Bywalec
Bywalec

Post autor: petronelli »

jestem za tym bardziej ze konkurencja ma coraz lepsza oferte nawet ze zleceniami wchodzącymi po lepszej cenie ustawiając odchylenie od kwotowanej ceny wiec Bossa będzie musiała sie starać a tego typu bojkot może pomóc jej w uatrakcyjnianiu oferty jak i zwracania uwagi na sugestie klientów !

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

mike_05 pisze:Umiejętnie stosując, jest to również ochrona przed MC złych pozycji. Dlaczego Pan o tym nie pisze?
Brałem zdaje się udział w dyskusji na ten temat... Jeśli ktoś wie kiedy założyć hedge'a oraz kiedy go zdjąć, to wie jak zarobić lub uniknąć MC bez hedge'a.
kris007 pisze:W Bossie przez brak hedge występuje jeszcze jeden problem którego teoretycznie być nie powinno,
przykładowo mamy aktywne zlecenie EU buy i tp wynosi założmy 1.25110, mamy też oczekujące selllimit 1.25160 (kilka pipsów wyżej) to bardzo często sell i tak nie zaskoczy, będzie hedge is prohibited.
Proszę więcej napisać o tej sytuacji - najlepiej bezpośrednio do nas z numerem transakcji, jeśli coś takiego się przytrafiło. Domyślam się że ma Pan na myśli lukę cenową, ale nawet jeśli w Pana przykładzie będzie taka 5-pipsowa luka i pierwsza cena po luce to np. 1.25161 to oba zlecenia zostaną zrealizowane, najpierw TP potem Sell Limit. Powiem więcej - nawt jeśli ustawiłby Pan TP na 1.25110 a Sell Limit na 1.25100 i cena luką przeskoczyłaby oba poziomy, to i tak uda się otworzyć pozycję krótką.

Co do EA to oczywiście ma Pan rację, dlatego można mieć u nas dwa rachunki. Myślę też że wydzielenie kapitału którym zarządzają odrębne automaty jest również dobrym pomysłem z punktu widzenia kontrolowania dźwigni. Jeśli kilka automatów handluje tym samym kapitałem to taka kontrola jest mocno utrudniona.
petronelli pisze:jestem za tym bardziej ze konkurencja ma coraz lepsza oferte nawet ze zleceniami wchodzącymi po lepszej cenie ustawiając odchylenie od kwotowanej ceny wiec Bossa będzie musiała sie starać a tego typu bojkot może pomóc jej w uatrakcyjnianiu oferty jak i zwracania uwagi na sugestie klientów !
Dziękujemy za merytoryczne wsparcie na forum w zakresie rozwoju oferty - mówię całkiem szczerze. Państwa głos jest dla mnie bardzo cenny i zdecydowanie można powiedzieć że sporo zmian które wprowadziliśmy w ciągu ostatnich blisko 3 lat to w dużym stopniu Państwa zasługa. Na pewno jednak taka forma dyskusji niewiele wniesie.
Choć patrząc na to z nieco innej strony, jest to też dla mnie ważny sygnał że oferta BossaFX nie jest Panu obojętna i chętnie widziałby Pan jej dalszy rozwój. To także doceniam.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: kris007 »

s_zadora pisze:Proszę więcej napisać o tej sytuacji - najlepiej bezpośrednio do nas z numerem transakcji, jeśli coś takiego się przytrafiło. Domyślam się że ma Pan na myśli lukę cenową
Sytuacja miała miejsce w zeszłym roku, więc trudno będzie teraz odnaleźć to zlecenie, jednak pozostało to w mojej pamięci że taka gra jest niemożliwa, luki żadnej nie było, żadnych danych, normalny rynek.
Zasada była taka że w chwili realizacji sl-a jednego zlecenia otwierało się przeciwne oczekujące (był np sell i jeśli łapał sl aktywować miał się buystop, wyżej w poście pomyliłem z tym limitem, ale to chyba bez znaczenia, bo taki sam schemat), powinno być dokładnie na tej samej cenie, jednak nie dało się tak grać więc dodałem kilka pipsów różnicy między zamknięciem a otwarciem drugiego pewny że teraz to nie może być kolizji, jednak też się tak nie dało systematycznie powtarzać, oczekujące zapalało się na żółto po czym prohibited, główna przyczyna według mnie to realizacja zamknięcia pierwszego, chyba zbyt długa bo drugie się już otwierało a pierwsze się jeszcze zamykało i kolizja, no nie wiem, nie wiem jak to jest tam w systemie, z tego co Pan wyżej napisał wynika że niepowinno tak być, w każdym razie dałem sobie z tym spokój.

s_zadora pisze:Co do EA to oczywiście ma Pan rację, dlatego można mieć u nas dwa rachunki. Myślę też że wydzielenie kapitału którym zarządzają odrębne automaty jest również dobrym pomysłem z punktu widzenia kontrolowania dźwigni. Jeśli kilka automatów handluje tym samym kapitałem to taka kontrola jest mocno utrudniona.
Niewątpliwie wygodniej jest na jednym koncie, jednak zgadza się, sam o tym nawet wspomniałem kilka postów wcześniej że można hedge rozwiązać grajac na dwóch rachunkach, może to sprawiać pewien kłopot ale da się, nawet z automatu,
jednak jak wspomniałem też dobrze by było aby można było otwierać np dwa rachunki mikro zamiast dozwolonego jednego, ponieważ przy takiej grze jeden mikro, jeden standard minimalna jednostka to 0.1 aby było równo i o ile w przypadku jednego zlecenia to mały problem to jednak w przypadku kilku może to niepotrzebnie zawyżać koszt, w każdym razie łatwiej sobie wielkości wyregulować za pomocą 0.01 niż 0.1.

No jest pewien kłopot z tym brakiem hedge i tego się ukryć nie da :(

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

s_zadora pisze:Brałem zdaje się udział w dyskusji na ten temat... Jeśli ktoś wie kiedy założyć hedge'a oraz kiedy go zdjąć, to wie jak zarobić lub uniknąć MC bez hedge'a.
Ale co to?Wszmosc nas bedzie uczyc jak grac albo cala bossa?Chybascie ocipieli tam...
kris007 pisze:można hedge rozwiązać grajac na dwóch rachunkach
W imieniu FxCh zabraniam praktykowania takiego kultu :lol:
s_zadora pisze:Państwa głos jest dla mnie bardzo cenny
Alez prosze bardzo :mrgreen:
kris007 pisze: no nie wiem, nie wiem jak to jest tam w systemie
Niektore broki maja plugin tak,ze np ma TP ktore bedzie cielo na zero to TP podciagnie na minusa :mrgreen:
System ma zbierac sobie zyski nie straty hehe.
Kiedys myslaem ze oni sie moze nadaja na midterm.. ale to broker "suche drewno".
Niewatpliwa zaleta jest levawr 1:100 dla kont do 300,000 :D

Robimy bojkot.. wypłacamy kase z bossafx ..będzie hedge może wpłacimy?
Kto jest za?
Klienci dyktuja warunki.. proste.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ