BossaFX - perypetie z Dealing Desk (DD)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Scoobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Scoobi »

idac dalej tym tropem grubasy kozystajacy z HFT nie sa oszustami tylko wytrawnymi inwestorami, a jakis "maluch" korzystajaz namiastki HFT to juz jest oszust, na czarna liste go (czytaj DD)
Songo89K napisał:
Nawet gdyby było tak jak ktoś pisał,że Green ma szybciej dane o kursie niż bossa( Laughing ) to raczej nie jest to oszustwo,a po prostu problem Bossy.
i widzimy jak ten problem zostal rozwiazany
RoLudlum
W jaki niby sposób mogę oszukiwać?
bardzo latwo mozesz, czekasz az trafi sie opoznienie wzgledem innej platformy i lup ich :twisted:
RoLudlum
Handluje podrabianą walutą? Czy co?
a jesli chodzi Ci o brokera... no jak to jak oszukuje? rekwoty,opoznienia, poslizgi,rozszerzanie spredu. ok -formalnie nie mozna tego nazwac oszustwem poniewaz zgodne jest z regulaminami, maja do tego prawo, podpisujac umowe zgadzasz sie na to.
tylko problem ten pojawiajacy sie u zarabiajacych traderow trudno nazwac normalnym, na poczatku lata Ci wszystko pieknie cacy a potem zaczyna byc inaczej, pytasz sie dlaczego?, przeciez gram tak samo.

prosty przyklad z osobistej gry:
zakaldam konto u broka, patrze, spred i odch na instrumencie X 5pkt spread 5pkt odch.
zaczynam grac bo widze w tym duzy potencajal.
po jednym dniu zyskownego handlu zagladam dnia nastepnego i zdziwienie 10 pkt na spred i 5 odch. zastanawiamsie czemu? nic, gram dalej, dnia nastepnego spred 15.odch 10. pytam sie supportu dlaczego zwiekszyli? odpowiedz: bo zmiennosc instrumentu wzrosla. akurat kiedy zaczalem grac i zarabiac, dlaczego nie zwiekszali dzien zanim zaczalem grac, jakos nie chce mi sie wierzyc w taki wyjasnienia.

lepsze jeszcze bylo.
ustawiam buy stopa (warunki normalne, zeby ktos nie sugerowal danych itp)
cena go mija, swieci sie na zolto kilkadziesiat sek a zlecenie wisi... jak juz sobie cena spadla ponizej zostaje zatwierdzone, a ja mam strate plynna do odrobienia.
w tym samym czasie identyczne zlecenie u kolegi wchodzi bez problemu,
ale kolega nie byl na czarnej liscie a ja tak
czy to nie jest jawne oszustwo ze strony MM???
Niiiii, przeciez to specjalisci tam siedza, najlepsi z najlepszych, ale akurat specjalista byl glodny, jadl kanapke i nie mogl mi zatwierdzic zlecenia

przyklady mozna mnozyc ale to nie ma sensu
uwazam ze takie zagrywki sa nie fair wobec tradera, a wiec oszukancze.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Scoobi pisze:.........
RoLudlum pisze: ...........Irytują mnie po prostu teksty w stylu " trader oszukuje ", "trader stosuje sztuczki"...........
Nie, nie chodzi mi o brokera, czytaj ze zrozumieniem.

Tyle że wykorzystywanie opóźnień u broka to nie żadne oszustwo, broker proponuje Ci jakąś wycenę instrumentów jeśli korzystasz z pewniejszych i szybszych źródeł to nie ty masz problem tylko brok. Ludzie to nie koncert życzeń tylko biznes i masz prawo do wykorzystywania jak najlepszych źródeł, strategi dla twojego zarabiania i tyle.

Z drugiej strony co wy za wynalazki znajdujecie? Temat był o bossiefx, nie znam więc na temat tego konkretnego się nie wypowiadam ale tak na prawdę nie ma dużego wyboru. Jeśli brok nie jest na tyle dużą instytucją aby ewentualne obsarowanie go na forach mogło mu zepsuć opinię, nie wiem czy jest sens wpłacać chociaż grosz.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

RoLudlum pisze:Tyle że wykorzystywanie opóźnień u broka to nie żadne oszustwo, broker proponuje Ci jakąś wycenę instrumentów jeśli korzystasz z pewniejszych i szybszych źródeł to nie ty masz problem tylko brok. Ludzie to nie koncert życzeń tylko biznes i masz prawo do wykorzystywania jak najlepszych źródeł, strategi dla twojego zarabiania i tyle.
Tak mało jest osób, które to rozumieją, że powinieneś dostać pochwałę. Oczywiście że ze strony tradera nie jest to oszustwo. Ze strony Bossy mamy za to co najmniej kilka. Pierwsze jest takie, że oferuje ceny nierynkowe i nie wynika to jak sądzi wiele osób z niewyrabiania się infrastruktury. Wynika to z tego że celowo skonfigurowali system tak aby utrudniać zarabianie co wiąże się z manipulowaniem ceną. Drugie jest takie, że nie przyjmują zleceń po tej wymanipulowanej ale jednak oferowanej przez siebie cenie. Trzecie jest takie, że łamie postanowienia własnego regulaminu rozwiązując umowy z klientami bez wypowiedzenia i bez jakiejkolwiek nawet próby udowodnienia stawianych zarzutów. Do tego ostatniego przyznali się tutaj oficjalnie odpowiadając na moje pytanie o przedstawienie dowodów, które okazały zwykłymi domysłami laika. Wszystkie te działania mają swoje konsekwencje prawne. Ale największym oszustwem jest sam model biznesowy, który w kilku krajach jest zwyczajnie zabroniony prawem.

EDIT: gwoli sprawiedliwości, dotyczy to wszystkich brokerów MT4, nie tylko tych uprawiających PR na forach.
jasonbourne pisze:Oszukiwać a wygrać, a oszukiwać i przegrać, to jest jedna wielka różnica.
Być oszukiwanym i wygrać to sztuka. Bez urazy ale naprawdę powinieneś trochę tu i ówdzie doczytać jeśli nie chcesz być posądzony o kryptoreklamę.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

Zeby zrobic HFT w Bossie to wystarczy odpalic jakies demko od FXSalt czy FTT, oni tam maja taki szybki feed ze uhuhuhu ;) 20tickow na sec w Bossie doprowadza czlowieka do paranoi, zamiast na wykres patrzy sie na kontrolke polaczenia, czy przypadkiem nas nie rozlaczylo :))

Z drugiej strony po co 5cyfrowe kwotowanie jak to sie zmienia rzadziej niz 4cyfrowe ?

Podoba mi sie postawa traderow, :( juz sie zaczynaja klotnie, proby pomowien, no ladnie, jak tak dalej pojdzie to nawet nikt nie zauwazy ze PR Bossy domyslil sie ze zlotem to jest milczenie.....

schwede - zgadzam sie, tez mnie to gryzie, jak to jest mozliwe ze oplaca im sie czaic na 0.1 lota, co to bedzie jak ktos wejdzie za 10 lotow ?

jasonbourne - ja na poczatku watku napisalem o mojej przygodzie z Bossa z przed roku(jak mnie robili w walka za 0.1lota), a Ty stwierdziles ze to staroc. Masz racje to staroc ale jara jak widac, a drugie to to ze od tamtej przygody wynioslem sie z bossy w 2 miesiace cos okolo i praktycznie nie gram teraz na bossie. Za to teraz moge czytac ten watek z usmieszkiem w kaciku ust ;/

Ja nie mam konta akcyjnego w Bossie, nie gram na GPW, ale kiedys sie tym interesowalem i musze przyznac ze strona Bossy byla najlepsza.
Wydaje mi sie ze wiekszosc nie moze uwierzyc ze Bossa chce cos takiego zrobic, dogonic i wygrac z Xtb. Czy to bedzie zaszczyt ?

A moze zamiast mikrolotow Bossa by zrobila Megaloty ?
Minimum zlecenia 1 lot, kwota startowa, 10-50tys pln, z czasem mozliwosc dolaczenia sie po wykazaniu sie na standardowym koncie.
W ten sposob by zebrano razem dobrych traderow ktorzy nie przynosza strat, nie potrzeba im VD ani DDesku.

Czy depa kont microlotowych dadza wiecej zarobic niz 0.8p prowizji od duzych zlecen ? (zalozmy ze EU ma 1p spreadu a 0.8p zostaje w Bossie, z czasem pewnie by poszli na reke traderom i obnizyli spred ;P)?
Czy wtedy skalp bedzie problemem ?
I tak by Bossie sie udalo zrobbic cos ala ECN, i to na zwyklej platformie, uratowali by twarz na rynku Forex i pokazali ze dalej trzymaja poziom.
To byly dobry koniec, szkoda tak skonczyc po udanym starcie.
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

W trakcie jednego ze spotkań nieoficjalnych z pracownikiem jednego z "wiodących" brokerów MM w Polsce dowiedzielismy sie, że nie tylko na rękę sa im skalperzy, którzy poprzez szybkie ruchy nie pozwalają wcześnie zabezpieczyć pozycji przez broka na rynku ale równiez zapychają łącza. Nie na rękę sa im równiez ci co graja pod dłuższe trendy i czekają kilkaset pipsów. Broker dostaje tylko malutki spread. :lol: Więc im nie dogodzisz. Stąd łupienie, gdzie sie tylko da. Mnie kasowali gdy grałem pozycjami wielkości 1 lota i większymi. Miałem taka mini strategię pod wybicia z konsolidacji i przez kilka miesięcy przynosiła sowite zyski. Jednak gdy doszedłem do 1 lota zaczęły się problemy. :wink: Rekwoty poczatkowo rzadko. Ale z upływem czasu coraz częściej.

Bossa nie odpowie już nic w zakresie dealing desk i warunków jego uruchomienia dla danego tradera. Mogliby chociaż oficjalnie napisać kogo bardziej preferują (kto będzie mógł zarabiac swoją techniką gry).

Ale w sumie to oni juz to podali na tacy tylko w zaowulowany sposób, czyli poprzez nagrody w konkursie.

Strategie automatyczne jako szkodniki na samym końcu z małymi nagrodami. Skalperom dali po łapach na przykładzie Greena tłumacząc to zewnetrznymi źródłami. Spora grupę dobrych klientów stanowią ci co szybko wyzerowują swoje konta. Ilość graczy, która juz odpadła albo jest bliska MC stanowi największa grupę klientów. Ta grupa ma 3 podstawowe zalety:

- płaca spread
- dodatkowy zarobek to depo
- nie obciążają systemu informatycznego

a własciwie jeszcze 4 cecha

- są uparci w dążeniu do bogactwa i wielokrotnie wracają z nowymi depo :wink:

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

prawnik pisze: a własciwie jeszcze 4 cecha

- są uparci w dążeniu do bogactwa i wielokrotnie wracają z nowymi depo :wink:
dobre i prawdziwe :)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

prawnik pisze:Bossa nie odpowie już nic w zakresie dealing desk i warunków jego uruchomienia dla danego tradera. Mogliby chociaż oficjalnie napisać kogo bardziej preferują (kto będzie mógł zarabiac swoją techniką gry).

Ale w sumie to oni juz to podali na tacy tylko w zaowulowany sposób, czyli poprzez nagrody w konkursie.

Strategie automatyczne jako szkodniki na samym końcu z małymi nagrodami. Skalperom dali po łapach na przykładzie Greena tłumacząc to zewnetrznymi źródłami
Problem jest bardziej złożony i powtarzam jeszcze raz nie dotyczy tylko skalperów tylko wszystkich inwestorów...

prawnik pisze:Mogliby chociaż oficjalnie napisać kogo bardziej preferują (kto będzie mógł zarabiac swoją techniką gry).
Wiesz Prawnik to pojęcie szerokie,nie może być tak że kogoś preferują,ponieważ jutro się im preferencje zmienią i będą preferować jeszcze kogoś innego...,a co nie wolno im.... :P
To jest droga do nikąd...,niech tylko zapewnią uczciwy handel dla wszystkich i będzie po problemie.
Ponieważ na dzień dzisiejszy to Oni decydują które zlecenia chcą wykonać// najlepiej stratne i neutralne... :P /// , a które nie chcą wykonać...// te zarabiające...//
Reasumując tylko ECN prawdziwy najlepiej z jak największą ilością niezależnych od siebie dostawców płynności lub rynek walutowy regulowany CME ..

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

nemezzis pisze:A moze zamiast mikrolotow Bossa by zrobila Megaloty ?
Minimum zlecenia 1 lot, kwota startowa, 10-50tys pln, z czasem mozliwosc dolaczenia sie po wykazaniu sie na standardowym koncie.
W ten sposob by zebrano razem dobrych traderow ktorzy nie przynosza strat, nie potrzeba im VD ani DDesku.

Czy depa kont microlotowych dadza wiecej zarobic niz 0.8p prowizji od duzych zlecen ? (zalozmy ze EU ma 1p spreadu a 0.8p zostaje w Bossie, z czasem pewnie by poszli na reke traderom i obnizyli spred ;P)?
I tak by Bossie sie udalo zrobbic cos ala ECN, i to na zwyklej platformie, uratowali by twarz na rynku Forex i pokazali ze dalej trzymaja poziom.
Marzenia.....
Ale rzeczywiście bossa na kontraktach gpw trzymała poziom i miała obroty, też myślałem że z forexem będzie podobnie
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

Janek Trader pisze:
nemezzis pisze:A moze zamiast mikrolotow Bossa by zrobila Megaloty ?

Marzenia.....
Ale rzeczywiście bossa na kontraktach gpw trzymała poziom i miała obroty, też myślałem że z forexem będzie podobnie

Nie tylko na kontraktach. Musze być obiektywny bo od 2002 roku jestem jednym z ich klientów na rynku akcyjnym i nie mogę się ich nachwalić. jako jedni z pierwszych wprowadzili m.in negocjowane indywidualnie prowizje zależne od obrotów. W innych kwestiach również byli bardzo życzliwi. Reklamacje też na najwyższym poziomie. Stąd moje wielkie, przeogromne rozczarowanie na rynku forex. Szkoda.

Ale tymczasem bossafx zablokowała dostep do forum konkursowego wszystkim z zewnatrz. :wink:

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Namnożyło się tych brokerów MM z mt4 w Polsce, a porządnego ECN-a lub chociaż STP jak nie było tak nie ma.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

ODPOWIEDZ