BossaFX - perypetie z Dealing Desk (DD)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
kws
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kws »

SAND jak widać, potraktował automaty jako alternatywę dla agresywnego inwestowania na głównym. Ogólnie dobry pomysł z podziałem na kategorie, kto chce sprawdzi się w automatach, nawet jeśli nie chodzi o nagrodę to choćby dla testów...
Hope for the best, plan for the worst.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

CoVal pisze:wy podzieliliscie swoich klientow na lepszych i gorszych.
Czyli kto jest lepszy a kto gorszy? W każdej kategorii nagrodę dostanie przecież najlepszy. A w rankingu automatów nagroda jest mniejsza bo mniej uczestników startuje i nie stanowi on głównego konkursu - pisałem już dlaczego. Myśląc w ten sposób dziwię się że żaden z Panów nie zrobił nam zarzutu odnośnie Rankingu Portfeli Optymalnych, gdzie nagroda jest niższa niż w automatach, także z tego samego powodu. Jest to po prostu ranking dodatkowy. Mamy przecież analogie w rywalizacji sportowej, np. w kolarstwie - jest konkurencja główna - najlepszy czas podczas całego rajdu oraz konkurencje dodatkowe, premie górskie i inne. Tam również zawsze nagroda jest najwyższa w głównej kategorii.
CoVal pisze:czyzby jakas wstepna proba selekcji tego jedynego wlasciwego zwyciezcy ?
Może Pan rozwinąć tę teorię? Bo jeśli rozumiem ją zgodnie z intencją to musiałbym ją nazwać wprost - spiskową. Czy czuje się Pan wyeliminowany przez nas z rywalizacji, bo używa Pan automatów? No chyba żeby za ten akt selekcji przyjąć że ufundowaliśmy nagrodę nie większą niż 20,000 CHF i to Pana zniechęciło - dlatego zapytałem poprzednio:)
CoVal pisze:A moze obawa ze ktos zrobi zbyt dobry wynik ?
Zapraszam do konkursu w rankingu automatów i trzymam osobiście kciuki za jak najlepszy Pana wynik:) Rejestracja trwa do 28/10 :)
CoVal pisze:przeciez to byloby chyba dla was dobrze - jesli waszym ...jesli waszym zyskiem jest prowizja a nie przegrana klienta.
Jak na użytkownika forum z 2005 roku to przyznam że argument niezwykle wyrafinowany... Ponieważ dotyczy mniej konkursu a bardziej ogólnie naszej oferty proponuję pociągnąć temat w naszym wątku lub innym z cyklu MM vs. ECN. Ja jestem otwarty na rzeczową dyskusję na ten temat. Czyli odnoszącą się do sfery faktów. Faktów związanych z BOSSAFX, bo za tą ofertę jestem odpowiedzialny.
Tig3r pisze:No taka przewaga jest na niekorzyść automatów na koncie automatów - skoro już taki podział wymyślili.
Ale na czym ta niekorzyść polega? Według nas rywalizacja w rankingu automatów absolutnie nie ma charakteru paraolimpiady, tzn. kategorii przeznaczonej dla uczestników pozbawionych pewnych ogólnie dostępnych możliwości, którym należałoby dodatkowo, sztucznie ujednolicać warunki rywalizacji. Jest przeciwnie - jak napisałem wcześniej. W tym rankingu uczestnicy mają dodatkowe możliwości.

Oczywiście całkiem odrębną kwestią są możliwości techniczne zorganizowania rankingu w którym zlecenia można składać wyłącznie za pomocą automatów - takie zawody jak wiadomo można przeprowadzić tylko w formule proponowanej przez MetaQuotes - programiści przesyłają kod organizatorowi, który go uruchamia przez określony czas na własnych serwerach. Kto z Panów zgodziłby się na takie warunki?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Panie Sebastianie koledzy mają dokładnie takie same odczucia jak moje..
Nie można mówić o rankingu automatów - bo na platformie nie ma technicznej możliwości takiej konfiguracji by inwestowanie było możliwe tylko poprzez automaty.

Teraz więc w kategorii automaty de facto mamy wszystkich: stawiam na to, że z przewagą ludzi inwestujących "ręcznie".

Tak jak kolega Tig3r pisze: jest to na niekorzyść automatów - by wygrać w tej kategorii wygrywający musi być lepszy nie tylko od automatów, ale również od ludzi w niej startujących. Jeśli więc tak: to pytanie czy nie to samo zostałoby osiągnięte przez stworzenie jednej kategorii dla wszystkich ?

Wy przyjęliście założenie, że startujący automatami osiągną większą stopę zwrotu niż "zwykli" inwestorzy.
Moim zdaniem założenie nietrafione o tyle, że większość automatów nie jest tworzona z nastawieniem na zrobienie 1000% w ciągu miesiąca (tyle mniej więcej jak sądzę trzeba by mieć dla wygrania kategorii)
Choć oczywiście jest to wynik możliwy do osiągnięcia np. automatami ostro skalpującymi. Mam jednak niemiłe wrażenie, że taki typ gry jest przez Was szybko blokowany - mimo, że warunki konkursu wymagałby jednakowego traktowania wszystkich ......

Sprawę automatów i osobnej kategorii tylko dla nich wystarczyło uregulować odpowiednimi wpisami w regulaminie. Np. ustalić, że automaty grające na koncie muszą mieć magicno <> 0, (dla większości użytkowników nieobeznanych z automatami już same te wpisy byłyby wystarczające by przerzucić się na granie na koncie "zwykłym").

To rozwiązanie z kolei to byłoby niewygodne o tyle, że grający z ręki nie mieliby możliwości używania skryptów do ustawiania TP/SL itd. ....
I tak dochodzimy do wniosku, że platforma jest do ....

A co do konkursu MQ: formuła jest zupełnie odrealniona, równie dobrze możemy zrobić takie zawody w backtesterze.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

green7 pisze:Panie Sebastianie koledzy mają dokładnie takie same odczucia jak moje..
Nie można mówić o rankingu automatów - bo na platformie nie ma technicznej możliwości takiej konfiguracji by inwestowanie było możliwe tylko poprzez automaty.
Wydaje mi się, że o tym, czy Ranking Automatów ma się nazywać tak jak się nazywa jeszcze tu mowy nie było:)) Koledzy mieli inne zastrzeżenia - przynajmniej ja tak to odebrałem. Ale proszę, nie dyskutujmy o tym czy nazwy rankingów, które siłą rzeczy muszą być krótkie, treściwe i wymowne są słuszne czy nie - z punktu widzenia literalnej polszczyzny. Czy za chwilę odmówi Pan nam prawa do używania nazwy BOSSAFX ponieważ nie tylko rynek FX jest tam reprezentowany?
green7 pisze:Tak jak kolega Tig3r pisze: jest to na niekorzyść automatów - by wygrać w tej kategorii wygrywający musi być lepszy nie tylko od automatów, ale również od ludzi w niej startujących. Jeśli więc tak: to pytanie czy nie to samo zostałoby osiągnięte przez stworzenie jednej kategorii dla wszystkich ?
Moim zdaniem celem każdego inwestora ("manualnego" czy "automatycznego") jest zarabianie pieniędzy na rynku - im więcej tym lepiej. Dlatego wszystkie znane mi formy konkursów inwestycyjnych są rozstrzygane w oparciu o wartość stopy zwrotu (lub pochodne, czasem nawet dalekie - przykład wskaźnika Sharpe'a u nas). My założyliśmy że automaty dają dodatkowe możliwości. Możliwości to oczywiście nie zyski - tu zgoda. Ja jednak nie znam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie - czy automaty są lepsze/skuteczniejsze od ludzi? Nasz Konkurs w założeniu ma dostarczyć właśnie przesłanek do tego aby to w jakiś sposób ocenić. Jak dobrze Pan wie, były w przeszłości organizowane inne konkursy na demach, które także takich przesłanek dostarczały. Moim prywatnym zdaniem były to przesłanki błędne, ale jednoznacznie potwierdzić tego nie mogę (Pan być może tak). Stąd proszę się nie dziwić, że tego typu eksperyment (pierwszy na real!) prowadzimy w sposób ostrożny i bezpieczny dla szerokiej grupy "manualnych" inwestorów. To znaczy - jeśli okaże się że automaty są skuteczniejsze, to będzie to jednoznacznie widać i zostanie wtedy nagrodzony zarówno najlepszy w tej cały czas niszowej kategorii, jak i najlepszy w kategorii mainstreamowej - czyli w handlu manualnym. Oczywiście, jeśli okaże się odwrotnie - przyznamy obie nagrody inwestorom manualnym. Ale po pierwsze, na pewno będzie można z tego eksperymentu wyciągnąć jakieś wnioski o skuteczności automatów na przyszłość - i to jest zyskiem zarówno naszym (jeśli chodzi o organizację konkursów na przykład:) ale także i wszystkich inwestorów. A po drugie, nie da się nam zarzucić stworzenia nieuczciwych zasad rozgrywki dla szerokiej grupy inwestorów. To kosztuje nas dodatkową nagrodę 20,000CHF ale naszym zdaniem jest tego warte.
green7 pisze:Sprawę automatów i osobnej kategorii tylko dla nich wystarczyło uregulować odpowiednimi wpisami w regulaminie. Np. ustalić, że automaty grające na koncie muszą mieć magicno <> 0, (dla większości użytkowników nieobeznanych z automatami już same te wpisy byłyby wystarczające by przerzucić się na granie na koncie "zwykłym").

To rozwiązanie z kolei to byłoby niewygodne o tyle, że grający z ręki nie mieliby możliwości używania skryptów do ustawiania TP/SL itd. ....
Tak, z jednej strony byłoby to niewygodne. Ale co gorsza, można stworzyć skrypty które używane są ręcznie i też mogą nadawać magic number. I z szacunku dla Pana wiedzy dodam, że zapewne Pan byłby pierwszym, który by to wytknął temu konkursowi:))
green7 pisze:A co do konkursu MQ: formuła jest zupełnie odrealniona, równie dobrze możemy zrobić takie zawody w backtesterze.
I chyba tutaj w całych 100% się zgadzamy:) Pozdrawiam serdecznie!

Dodano po 2 minutach:

PS. Czy mogę prosić Tig3r o przesunięcie tej dyskusji do wątku konkursowego BOSSAFX 2011? Niedługo długością (ale chyba także zawartością merytoryczną) może dorównać tamtemu wątkowi....

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

s_zadora pisze:PS. Czy mogę prosić Tig3r o przesunięcie tej dyskusji do wątku konkursowego BOSSAFX 2011? Niedługo długością (ale chyba także zawartością merytoryczną) może dorównać tamtemu wątkowi....
Nie ma takiej możliwości. Proszę kontynuować/odpowiadać w wątku który już istnieje, ten zniknie jak przestanie być potrzebny - ktoś go stworzył aby luźno pogadać.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

s_zadora pisze:
CoVal pisze:wy podzieliliscie swoich klientow na lepszych i gorszych.
Czyli kto jest lepszy a kto gorszy? ...
Myśląc w ten sposób dziwię się że żaden z Panów nie zrobił nam zarzutu odnośnie Rankingu Portfeli Optymalnych, gdzie nagroda jest niższa niż w automatach, także z tego samego powodu. Jest to po prostu ranking dodatkowy.
Tak, oczywiscie: LEPSI - uprzywilejowani sa ci traderzy ktorzy handluja recznie. To widac po wysokosci nagrod.
Oczywiscie nie musza sie Panstwo z tego tlumaczyc - takie stworzyliscie warunki i juz. Wasza decyzja.
A jesli sie komus nie podoba (np. mnie) to niech po prostu nie bierze udzialu i juz (jak ja).

Ranking Portfeli Optymalnych jest dyscyplina dodatkowa bo nie koliduje z glownym rankingiem - i nie ma tu czego zarzucac.
Natomiast Konkurs Automatow nie jest konkursem rozszerzajacym Konkurs Glowny, a rownoleglym dla tych ktorzy nie chca lub nie moga handlowac recznie.

I w ktorym nagroda wyglada jak ochlap rzucony na odczepnego....

Pisze Pan, ze wsluchujecie sie w potrzeby swoich obecnych i potencjalnych klientow - iluz to klientow zazyczylo sobie bezwzgledne wyeliminowanie z konkursu glownego automatow ?
A ilu klientow juz Pan tu wysluchal, ktorym taki podzial nie przypadl do gustu ?

Idac za trendem - pewnie w przyszlym roku bedzie mozna skladac zlecenia tylko listownie (glowny konkurs) lub telefonicznie (nagroda pomniejszona 10 krotnie) - eee, tak sobie tylko zartuje....

Mysle, ze nowoczesny broker za jakiego uwazam Wasz Dom Maklerski powinien wspierac wspolczesne trendy w handlu automatycznym - system ktory otworzy 300 pozycji dziennie da Wam 300 razy wiekszy zysk od long term tradera ktory otworzy 1 pozycje dziennie. Lub 1 miesiecznie...

W koncu mamy XXI wiek - niech zyje High Frequency Trading !!!

W zadnym wypadku nie zarzucam Panstwu czerpania zysku z gry przeciwko klientom - chcialem tylko podkreslic, ze prowizja za posrednictwo tez moze byc godziwym zarobkiem.

Co do teorii spiskowej - to oczywiscie nie mam takowej - przykro mi tylko, ze zostalem przez kolejnego brokera potraktowany jako "klient niedocelowy", zeby nie rzec: "niechciany".
Na szczescie sa brokerzy (poza granicami PL), ktorzy nie stawiaja tego typu ograniczen ani w codziennym handlu ani w organizowanych konkursach promocyjnych :)
s_zadora pisze:
CoVal pisze:przeciez to byloby chyba dla was dobrze - jesli waszym ...jesli waszym zyskiem jest prowizja a nie przegrana klienta.
Ponieważ dotyczy mniej konkursu a bardziej ogólnie naszej oferty proponuję pociągnąć temat w naszym wątku lub innym z cyklu MM vs. ECN. Ja jestem otwarty na rzeczową dyskusję na ten temat.
co do tego tematu, to powiedziano juz tu na tym (i na wielu innych forach) wiele. zbyt wiele - osobiscie handluje u wielu brokerow uwazanych za MM i jakos mnie to nie boli. Po pewnym czasie czlowiek jest w stanie wyselekcjonowac solidnych brokerow od tych.... mniej solidnych.

A poniewaz nie jestem i nigdy nie bylem klientem BossyFX to nie moge zlego slowa na Wasz temat powiedziec.

Za zaproszenie do udzialu w konkursie serdecznie dziekuje, niestety, nie wezme spontanicznie udzialu w konkursie ktory juz trwa - do takiego eventu, jesli traktuje sie to powaznie trzeba sie solidnie przygotowac.
Wiec moze w przyszlym roku.
Gratuluje wiec z gory wszystkim zwyciezcom a Panstwu pozyskania wielu nowych (manualnych) klientow.

Pozdrawiam,

CoVal

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

s_zadora pisze:Wydaje mi się, że o tym, czy Ranking Automatów ma się nazywać tak jak się nazywa jeszcze tu mowy nie było Koledzy mieli inne zastrzeżenia - przynajmniej ja tak to odebrałem.
Ależ ja mam dokładanie takie same zastrzeżenia jak koledzy.
Dodatkowo, że tak to ujmę "razi" mnie nazywanie konkursem automatów rywalizacji gdzie tychże jest pewnie ułamek procenta. Ale oczywiście macie prawo nazywać rankingi jak chcecie - nikt Wam tego prawa nie odmawia .....
s_zadora pisze:Ale po pierwsze, na pewno będzie można z tego eksperymentu wyciągnąć jakieś wnioski o skuteczności automatów na przyszłość - i to jest zyskiem zarówno naszym (jeśli chodzi o organizację konkursów na przykład:) ale także i wszystkich inwestorów.
Rozumiem, że broni Pan swojego zdania - ale zupełnie nie widzi Pan drugiej strony i tego co usiłujemy Panu przekazać.
Jak widać po wypowiedziach kolegów, którzy akurat tak się składa - zajmują się pisaniem automatów nie od dziś - warunki konkursu ich zniechęciły i zrezygnowali ze startu. Nie stara się Pan zgłębić dlaczego ?

Choć zapewne z Waszego punktu widzenia, używający automatów to:
a) nisza b) same z nimi kłopoty ....
s_zadora pisze:Tak, z jednej strony byłoby to niewygodne. Ale co gorsza, można stworzyć skrypty które używane są ręcznie i też mogą nadawać magic number. I z szacunku dla Pana wiedzy dodam, że zapewne Pan byłby pierwszym, który by to wytknął temu konkursowi:))
Niekoniecznie: dlatego właśnie pisałem o ograniczeniach regulaminowych.
Zdaję sobie sprawę, że można by tu zastosować skrypt ale jak już pisałem: większość inwestujących automatycznie nie miałaby odpowiedniej wiedzy, a dodatkowo regulamin zniechęciłby ich do startowania jako "automaty".

Choć w sumie nie ma co tu marudzić w temacie, pozytywne jest to, że w ogóle dostrzegacie automaty i przy okazji konkursu nie traktujecie ich tak jak to miało miejsce u konkurencji która najchętniej widziałaby zawieranie transakcji poprzez znaki dymne :)

Szkoda tylko, że startujący w konkursie nie są traktowani jednakowo, i dla wybranych kont stosujecie tu zagrywki typu Virtual Dealer .....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

CoVal

napisze jeszcze raz

Masz automat ktory przynosi zysk, znów 2 scenariusze:

1. masz automat który przynosi zysk i sobie grasz mając jakiś % jesteś szcęśliwy Smile
2. masz automat ktory przynosi zysk i sobie grasz mając jakiś % jesteś szcęśliwy a gdy twoj automat okaże sie najlepszy masz prócz szczęścia 20k franków Smile

Proszę o argument przemawiający za punktem 1

i podaj argument dlaczego 20k franków to ochłap?, załóż sobie że na głównym konkursie też dadzą 20k i sytacja sie zmienia? z moje go punktu widzenia nie, dziwna polska mentalność, nie patrzysz ile możesz zgarnąć dla siebie tylko patrzysz ile może zgarnąć ktos inny...

Jedynie co mogę zarzucić sam chociaż nawet nie ja tylko inni to zarzucają to że bossafx nazwała drugi konkurs konkursem automatów bo strasznie się tego czepiliście :p nazwa nie ma znaczenia ma być chwytliwa i z czymś się kojarząca, nie wiem skąd te pretensje do organizatorów ja zrozumiałem to odrazu, przyjąłem do wiadomości i jest ok, a to niestety wygląda jak chwytanie za słówka "bo tam jest konkuts auto a to nie auto a miało być tylko auto bo w nazwie jest tytko auto" <- i tak można opisać te argumenty

1 konkurs tylko gracze manualni , jedna możliwość zarabianie manual

2 konkurs gracze auto i manual z racji większych możliwości inwestycyjnych jest odseparowana od grupy 1 moim zdaniem słusznie

Dlaczego jedna jest bardziej nagradzana niż druga?
Moim zdaniem bossa docenia graczy ręcznych za wysiłek i czas spędzony przed wykresami, osoby grający tylko manula będą musieli spędzać kilka godzin przed wykresem dziennie aby znaleść sie w czołówce i właśnie ten czas poświęcony jest wiecej wart niż 2 minuty przed monitorem aby włączyć automat,

Reasumując bossa powinna nazwać drugi konkurs konkursem mieszanym i nie było by tej dyskusji

1 manual większa nagroda
2 manual i można używać automatów mniejsza nagroda bo są wspomagacze :)

Dodano po 3 minutach:
s_zadora pisze:Oczywiście całkiem odrębną kwestią są możliwości techniczne zorganizowania rankingu w którym zlecenia można składać wyłącznie za pomocą automatów - takie zawody jak wiadomo można przeprowadzić tylko w formule proponowanej przez MetaQuotes - programiści przesyłają kod organizatorowi, który go uruchamia przez określony czas na własnych serwerach. Kto z Panów zgodziłby się na takie warunki?
Piękna i czytelna odpowiedz dlaczego konkurs auto nie jest konkursem tylko auto, tylko do mnie docierają te argumenty? ;p

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

Ink. pisze: 1 manual większa nagroda
2 manual i można używać automatów mniejsza nagroda bo są wspomagacze Smile
osoby grający tylko manula będą musieli spędzać kilka godzin przed wykresem dziennie
a pomyslales ile godzin dziennie trzeba poswiecic aby na koniec spedzic
Ink. pisze: 2 minuty przed monitorem aby włączyć automat
pomijajac
green7 pisze: zagrywki typu Virtual Dealer ....
dla wybranych kont oczywiście o ile,
Spróbuj napisac prosty skrypt, nie kopiuj/wklej, tak zebys od początku do końca wiedział czemu tak a nie inaczej działa. Polecam, bezcenne :mrgreen:

SLAW
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SLAW »

Taki pomysł na przyszłość bo aktualnie tak naprawdę nie wiadomo kto ma większe argumenty na pewno nie może być tak ze nagroda w 2 konkursach jest jednakowa jeżeli już to niech to będzie nagroda proporcjonalna do ilosci uczestników czyli wiecej uczestnikow = mniejsza szansa na wygrana = wieksza nagroda i analigicznie dla mniejszej ilości uczestników większa szansa wygranej = mniejsza nagroda. Poza tym mozna by sie zastanowic zeby jeden uczestnik mogl wystartować tylko w jednej kategorii w tej co oceni bardziej odpowiednia dla siebie

ODPOWIEDZ