BOSSAFX - konkurs 2011

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.

Wezmiesz udział w konkursie ?

Tak
51
57%
Nie
38
43%

Liczba głosów: 89

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

mike_05 pisze:Próbowałem róznych metod.
Po ściągnięciu danych "historia F2", na wykresie pojawia sie ogromny GAP, nattomiast jak ten wykres sie odświeży z menu kontekstowego PPM, GAP znika, ciągłość w zakresie ustawionym w preferencjach okna wykresu jest OK, ale w historii nadal dziura. Po ponownym "ściągnięciu danych" (w nawiasie, bo przewaznie jest komunikat ze nie ma nowych danych), na wykresie znów pojawia sie GAP. Test zadany w okresie obejmujący dziurę i np do dziś, robi transakcję tylko na 2 ostatnich dniach. Zjawisko występuje również na innych instalacjach różnych brokerów.
Proponuję zrobić 3 rzeczy:
1. Jak wiadomo platforma magazynuje pobrane dane historyczne na dysku, w swoim własnym katalogu instalacyjnym i stąd proszę się upewnić że uruchamiając platformę dysponuje Pan prawami zapisu do odpowiedniego katalogu. Może to być potencjalną przyczyną takiego problemu.
2. Jeśli zależy Panu na pobieraniu historii danych z naszego serwera, to proponuję zawsze robić to poprzez przeciąganie wykresu wstecz - wtedy ma Pan pewność że pobrane dane (o ile będą mogły być zapisane na dysku) będą także widoczne w Centrum Historii jak również będą dostępne dla Testera Strategii. Centrum Historii proponowałbym wykorzystywać do exportu ściągniętych danych lub importu danych historycznych z pliku, a nie do pobierania danych z serwera.
3. Przed kolejną próbą pobrania danych z serwera na już zainstalowaną platformę proponuję wyczyścić dostępną historię poprzez usunięcie plików z danymi historycznymi dla danego instrumentu i interwału z katalogu ....\BOSSAFX\History\DMB-Real\ (jeśli chodzi o rachunek rzeczywisty) lub ....\BOSSAFX\History\DMB-Demo\ (w przypadku dema). Platforma przechowuje odrębną historię dla obu typów rachunków.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

OK
na demo pomogło, na ustawionym M1 klawisz Home, potem PgDn do końca danych.
Rozumiem, ze ułomność MT4, zabrania po takiej operacji ponownego zaciągnięcia historii z F2, bo nadpisze znów wadliwa.
:shock:
Moze tak zapytanie do suportu MetaQuotes?

Dodano po 4 godzinach 49 minutach:

Niestety....
:?

Dodano po 8 minutach:

W takiej sytuacji, nie wiem czy warto ryzykować nawet te 1K PLN.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 12:21 przez mike_05, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

mike_05 pisze:W takiej sytuacji, nie wiem czy warto ryzykować nawet te 1K PLN.
To oczywiście indywidualna decyzja każdego Uczestnika. W najlepszym wypadku, otwierając rachunek konkursowy i nic na nim nie robiąc otrzymujemy w prezencie od DM BOŚ przedpremierowe wydanie książki G. Zalewskiego i T. Zaleśkiewicza poświęconej psychologii inwestowania. Tu ryzyka nie ma wogóle. Po drugiej stronie, ryzykujemy pełne 1000 PLN jeśli chcemy rywalizować o 100000 CHF lub inne nagrody z łącznej puli ok. 650000 PLN. Każdy zatem może dostosować ponoszone ryzyko do swoich możliwości - zupełnie jak na rynkach :))

Odnośnie Pana problemu to podałem przecież rozwiązanie. Z załączonego printscreena dodatkowo wynika że platforma na której został on wykonany albo nie jest świeżą instalacją BOSSAFX albo zostały do niej dograne dane historyczne nie pochodzące z naszego serwera. Obecnie bowiem na serwerze jest dostępna historia sięgająca max. 4 sierpnia dla M1 na USDJPY, zatem jeśli dograł Pan starszą historię sięgającą tylko 10 czerwca to powstanie luki jest naturalne. Problem nie dotyczy zatem Centrum Historii tylko ograniczonej historii dostępnej na serwerze do pobrania.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Bardzo przepraszam, ale chyba nie z kosmosu pobiera sie dane historyczne na MT4 podpiętego pod Wasz serwer?
Rozwiązanie przez Pana podane zastosowałem, ale jest skuteczne tylko w części jak widać na zdjęciu. Dopisał dane 3 miesiące wstecz. MT4 ma to do siebie, ze wystarczy włączyć ekran waloru i już jakaś historia się pojawia, niestety niepełna.
Sa rozwiązania zarówno EA jak i indyki, które kontrolują wartości na rożnych interwałach i na długich średnich, tych wyżej niż same pracują też i w takim przypadku wartości podane przez aplikację mijają się z rzeczywistością. To trochę tak, jakby testując papiery spółek na danych historycznych, nie uwzględniających splitów, PP, dywidend. Skutek handlu na takich ułomnych danych może skutkować tylko jednym, SO albo zawałem serca.
:?
Handel "z paluszka" jeszcze pójdzie, ale EA i systemy handlowe oparte na wskaźnikach, oscylatorach, wstęgach...

BDW
zastanawiam sie, jak można przetestować strategie na danych real, przygotowując sie do konkursu, skoro:
1. platforma konkursowa jest nieczynna przed konkursem w zakresie handlu
2. platforma zarówno demo jak i real "pozakonkursowe" nie obsługują 0.01 lota, tylko 0.1
3. notowania historyczne nie są możliwe do odtworzenia dla osób instalujących nową BOSSAFX -co najwyżej wgrać sobie można dane "obce", a to już nie to samo.

Trochę to pachnie niestety czystym hazardem. Może warto serio potraktować moja poprzednia sugestię w sprawie zapytania do supportu MetaQuotes Software Corp. Was jako brokera może nie zlekceważą.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 12:36 przez mike_05, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

mike_05 pisze:Bardzo przepraszam, ale (...) Skutek handlu na takich ułomnych danych może skutkować tylko jednym, SO albo zawałem serca.
.
jestem w szoku, wystarczy tylko 650 osób by wyjść na zero, ale przy takiej nagrodzie pewnie stawi sie ok 2000+.

Czyzby biuro maklerskie miało aż tak słabe wyniki finansowe, że konieczne staje się dofinansowanie przez graczy kwotą 1000 zł darowizny?

A czy nie lepiej dać nagrodę w formie skumulowanej? Czyli 1000zł x ilość osób - minus koszty obsługi konkursu...wtedy dopiero były ruch w interesie...
Nadal u was nie da sie uruchamiać dwóch przeciwstawnych zleceń na jednej parze? Mam na myśli zwykłe, niekonkursowe konto.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:
mike_05 pisze:Bardzo przepraszam, ale (...) Skutek handlu na takich ułomnych danych może skutkować tylko jednym, SO albo zawałem serca.
.
jestem w szoku, wystarczy tylko 650 osób by wyjść na zero, ale przy takiej nagrodzie pewnie stawi sie ok 2000+.

Czyzby biuro maklerskie miało aż tak słabe wyniki finansowe, że konieczne staje się dofinansowanie przez graczy kwotą 1000 zł darowizny?

A czy nie lepiej dać nagrodę w formie skumulowanej? Czyli 1000zł x ilość osób - minus koszty obsługi konkursu...wtedy dopiero były ruch w interesie...
Nadal u was nie da sie uruchamiać dwóch przeciwstawnych zleceń na jednej parze? Mam na myśli zwykłe, niekonkursowe konto.
:lol:
650-ciu tylko trzeba ograć

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

mike_05 pisze:
Mighty Baz pisze:
.

:lol:
650-ciu tylko trzeba ograć

to jakiś problem na mt4? Przeciez kazdy bedzie chcial wygrac, wiec beda dawali zlecenia po bandzie na granicy MC..sadze ze to zadna przeszkoda ...w dokapitalizowaniu BM, szczegolnie przed zakonczeniem roku bilansowego. :lol:

i jeszcze % wezmą od wyników...gratki za pomysł
Co za dziadowanie na rynku walutowym!
WoŁodia pisze:Czy kierujesz się sercem, czy rozumem zapisz się już dziś na drugą edycję konkursu BossaFX 2011 i wygraj 100000 CHF.
gracze sercem, a DM rozumem... :lol:
DAYTRADER

Magpie

Nieprzeczytany post autor: Magpie »

Mighty Baz pisze:Czyzby biuro maklerskie miało aż tak słabe wyniki finansowe, że konieczne staje się dofinansowanie przez graczy kwotą 1000 zł darowizny?

Wyluzujcie trochę. Równie dobrze wszyscy przecież mogą zarobić. Mi się konkurs podoba Nagroda główna Konkretna, pozostałe także możliwość sprawdzenia innego Brokera, książka gratis możliwość rywalizacji także z ludźmi z tego forum i to za realną kasę - czego chcieć więcej.

Natomiast mam pytanie do Pana Sebastiana. Z tego co zrozumiałem to mikroloty obowiązują tylko w konkursie i po jego zakończeniu skończy się również otwieranie pozycji w oparciu o mikroloty?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Jak się nie wymaga od najlepszego, przestaje być najlepszym. :wink:

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Magpie pisze: książka gratis możliwość rywalizacji także z ludźmi z tego forum i to za realną kasę - czego chcieć więcej.
wspieranie polskich biur, miejsc pracy itd samo w sobie nie jest złe...może ta wybitna książka za tauzena, to lekka przesada :lol: "rozumie sie samo przez się", ze to taka cegiełka w rozwój polskiego rynku walutowego.
DAYTRADER

ODPOWIEDZ