Ruch, korekta, ruch, chwila konsoli i teraz znowu, ruch (w górę lub w dół), korekta i znów ruch. Bardzo rzadko cena np. leci do danego miejsca i jest w nim zaledwie jedną świecą i zawraca, praktycznie zawsze jest ruch (a w nim może być ruch - korekta - ruch - korekta - ruch) klepanie, ruch, klepanie. Trzeba tylko czekać aż z tego miejsca gdzie klepią wybijają i wchodzić na korekcie.
Ja ostatnio zacząłem zwracać bardziej uwagę na hh, hl, lh, ll, ogólnie na korekty, a mniej na taką podstawową analizę jak lt czy sr (oczywiście SR'y mam porysowane i są dla mnie ważne, ale zwracam uwagę najbardziej na samo zachowanie ceny w tych miejscach). Po co wchodzić na odbicie od SR'a przy pierwszym dotknięciu, skoro jest duże prawdopodobieństwo, że pójdą jeszcze kawałek, albo będą klepać. Dopiero ruch się zaczyna jak zrobią odpowiedni układ (ruch - korekta - ruch).
Wydaję mi się, że trzeba wiedzieć po prostu kiedy czekać na dalszy rozwój sytuacji, a kiedy wchodzić od razu. Tak czy inaczej chyba do końca nie potrafię napisać tego co mam na myśli, może jednak ktoś mnie zrozumie

A co do pytania mimo, że nie do mnie:
Ja ostatnio przestałem aż tak zwracać uwagę na RR. Oczywiście nigdy nie mam pozycji, która będzie miała SL 40 a tp 20 (u mnie SL nigdy nie przekracza 16p), ale nie robię tak, że jak widzę szansę na ruch to liczę RR, który jest powiedzmy 1;2 i nie gram tego, bo chce tylko setup z 1;3. Jak jest co brać, to nie ma co zwracać uwagi, raz będzie seutp 1;1;5 a raz będzie 1;20, trzeba się dostosować do sytuacji i grać co dająbartek1916 pisze:Czerwinek, czy zwracasz uwage na poziom relacji TP do SL? Tzn. czy wchodzisz tylko przy odpowiednim RR np. >1:2/1:3?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś zrozumiał co miałem na myśli

Midas
Edit.
To chyba zależy od osoby. Wydaję mi się, że przeważnie to jest tak, że jak ktoś gra na h1 to szuka potwierdzenia na m5-15, jak na d1 to potwierdzenia z h1.Trader1 pisze:Gdzieś kiedyś czytałem o ramach czasowych ze np. grając na d1 szukamy potwierdzenia na h1
grając na h1 szukamy na m5.. nie mogę tego znaleźć.
Możecie się do tego jakoś odnieść?
Może ktoś ma jakiś schemat szukania potwierdzeń..??
Ja osobiście jako 2 najważniejsze TF'y uważam m5 i h1, na nich spędzam 90% czasu, spoglądam też na m1, d1, w1 a najmniej na h4, a już w ogóle nie patrzę na m15 (mam uraz do tego tf'a)
Tak z drugiej strony to każdy tf jest tym samym, to jest po prostu inna wizualizacja ceny, ale zawsze tej samej ceny.
Edit. 2
Tutaj w tym wątku na innym forum (Autorstwa Fx-Krisa):
http://www.fx-forum.pl/viewtopic.php?f=11&t=9
Masz coś takiego:
"Tabela podziału TF Setup vs. Trigger dla różnych graczy
Setup Trigger
MN -- W1
W1 -- D1
D1 -- H4
H4 -- H1
H1 -- M15
M30 -- M5