AT kontra rzut kostką Wyzwam Forum Nawigatora 10000PLN

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
STUDENT
Pasjonat
Pasjonat

Re: AT kontra rzut kostką Wyzwam Forum Nawigatora 10000PLN

Nieprzeczytany post autor: STUDENT »

u mnie tp zabrane

jak na razie 1 : 0

ilosc transakcji 1 : 0

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:05 --

bede rzucal za niego 32 kostkami
punktualnie o 09.10 czasu Paris
wg http://www.zegaratomowy.pl/

parzyste up nieparzyste down
para : Euro Usd

do 5 minut pozniej wylosuje czas zamkniecia
na http://www.losowe.pl/liczba
liczby od 5 do 180

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:10 --
rzut kostka wynik 117

EU dol /sell /krotka

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:11 --

1.2205

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:12 --

wylosowana liczba
150

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:13 --

wyglada na farciarza :d

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:16 --

zatem sprawdzamy kurs EU za 150 minut od 9.10

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:17 --

do zobaczenia
o 11.40

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Nie , ja nie potrafię udowodnić, zadaję pytanie tym którzy to potrafią (udowodnić albo obalić), bez wątpienia w przypadku kostki mamy sześć opcji w przypadku monety tylko dwa. W kostce zajdzie konieczność podziału sześciu pól na dwa stany, nie wiem czy to nie zmieni rozkładu w porównaniu do dwóch i tylko dwóch możliwości.
No tak w sprawie AT i zakresu wiedzy jaką wypełniamy pojęcie AT ...
"WIKIPEDIA MÓWI :Analiza techniczna (analiza wykresów) – zbiór technik mających na celu prognozę przyszłych cen (kursów) papierów wartościowych, walut czy surowców na podstawie analizy kształtowania się cen w przeszłości. Zadaniem analizy technicznej jest wyznaczanie korzystnych z punktu widzenia inwestora momentów zakupu i sprzedaży danego papieru wartościowego, waluty lub surowca. Wsparciem prognoz są liczne wskaźniki techniczne oraz narzędzia analizy statystycznej, takie jak średnia ruchoma oraz odchylenie standardowe (miara zmienności). Analizie podlegają przede wszystkim dane dotyczące zmian cen oraz wielkości obrotów na rynku danego papieru wartościowego, waluty lub surowca."
nie ma nic o ocenie ryzyka czy zarządzaniu kapitałem .....

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

jackub pisze:[...] zakupu i sprzedaży danego papieru wartościowego, waluty lub surowca. [...]nie ma nic o ocenie ryzyka czy zarządzaniu kapitałem .....
No i luz, przecież nie to nas różni.
Różni nas to, że Ty TP i SL zaliczyłeś do MM, a ja nie, a jak by nie patrzeć moment zakupu i sprzedaży , daje w wyniku TP SL.
Czyli dalej podtrzymuję, że TP i SL to żadne zarządzanie ryzykiem a część strategii, od zarządzania ryzykiem jest wielkość pozycji.
jackub pisze:W kostce zajdzie konieczność podziału sześciu pól na dwa stany, nie wiem czy to nie zmieni rozkładu w porównaniu do dwóch i tylko dwóch możliwości.
hm... w kostce możemy przyjąć 2 stany, parzysty i nie parzysty ;)

[edit]
ale to wyszło od skuteczności 40 procentowej. No idalej utrzymuje, że jeżeli powiedzmy średnio mi wychodzi (używając AT) TP i SL w granicach np. 100: 10, i mam skuteczność 40% to jest to ekstremalnie dobry wynik. Więc twoje 50% jest po prostu bez sensu.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 09:35 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

STUDENT
Pasjonat
Pasjonat

LowcaG pisze:
jackub pisze:Łowco, sprawy TP i SL to nie AT, to zarządzanie kapitałem i ryzykiem.... Jak rozumiem AT to sytuacja rynkowa która określa kierunek i poziom wejścia w rynek ...
mając to same MM/RM i trafność oceny kierunku w 50% jak w rzucie monetą wydaje się że rzut monetą jest lepszym rozwiązaniem, pradwa?
No ok, mamy różne definicje.
Jak dla mnie mamy
1 moment otwarcia pozycji
2 kierunek
3 TP SL (mogą one także wynikać z analizy, a nie sztywne, ale one świadczą czy raczej gramy na konsolidację czy na trend

i na końcu mamy MM.
Gdzie dla powyższych punktów określamy wielkość pozycji.
Ty wrzucasz określenie TP i SL do MM, ja zdecydowanie nie. Grając na zmienność, kierunek może być losowy, ale TP i SL są kluczowe, i to jest jeszcze strategia i mogę określić jej skuteczność. I na podstawie tej skuteczności określam MM.
czyli wielkość pozycji. Można to zrobić np. za pomocą wzoru kellego, ale można pewnie i inaczej.

Co do tego, czy moneta jest lepsza od kostki (gdzie mamy parzyste i nieparzyste) to hm... polemizował bym nad jej lepszością, potrafisz to udowodnić? ;)
tp i sl nie sa kluczowe co mozna latwo sprawdzic na sygnalach mql codebase] gdzie kilku gosci z powodzeniem
od kilku lat sprzedaje sygnaly operujacym grubymi milionami inwestorom / w czolowce sprzedawcow sygnalow /

kluczowa jest ilosc skutecznych transakcji wg analiz / moze byc estymowanych /

czesto maja oni np tp 10 a sl 20 a ilosc skutecznych transakcji ok 70 procent

bardziej istotny jako esencja jest DD

co do MM jest elementem najwazniejszym w sukcesie na FX w realnych transakcjach

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:39 --
OFFTOP
GU kupuj przy 1.3944

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:40 --

SL- 20

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:41 --

zmiana : sl 1.3932

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:42 --

zamkniete przy 54

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:43 --

plus 10 pipsiakow ale byly sygnaly roznicowe na HFT i dosc ladne wsparcie

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:44 --

dobra tu nie wolontariat ani galeria sztuki :wink:

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:50 --

sell GU 1.3950 sl -20

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:51 --

zmiana sl : 1.3957

-- Dodano: 25 kwie 2018, 09:53 --

tp oczekujace : 1.3915

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

STUDENT pisze:[
tp i sl nie sa kluczowe co mozna latwo sprawdzic na sygnalach mql codebase] gdzie kilku gosci z powodzeniem
od kilku lat sprzedaje sygnaly operujacym grubymi milionami inwestorom / w czolowce sprzedawcow sygnalow /

eee ale o czym Ty do mnie mówisz? mówisz, że nie są kluczowe? kluczowe w czym? Mówisz coś o DD, czyli w zasadzie o MM, + skuteczności to jest inny temat, temat tylko nawiązywał do skuteczności 50%, MM i DD nic do tego nie ma.

Nie chcę się za bardzo tu rozwodzić, bo to offtop, ale MM ma wynikać, ze skuteczności itd., i mając zły MM można przegrać, nawet mając system z przewagą,można także zmaksymalizować zyski systemu mającego przewagę. JEdnak sam MM nie zmienia systemu stratnego w system z przewagą. i tyle z mojej strony. EOT (przynajmniej w tym wątku).

Co do nieważności TP i SL, to też znów jakieś nieporozumienie, bo co to znaczy? jak będzie mi się chciało to pokaże "system" na danych historycznych, gdzie podam odpowiednie TP i SL, a Ty możesz losować kierunek, i w większości przypadków, na danym okresie skończysz na plusie. Aby inaczej to pokazać, możesz zrobić najpierw long, short, long , short itd. i wyjdzie Ci zysk, a potem odwrotnie (na tym samym okresie) short,long,short,long i też wyjdziesz na plusie.
Więc moja puenta jest taka, że wszystko jest ważne. ale ok, EOT też tutaj, ja tu tylko chcę patrzeć na "zakład" który jak widzę jakoś nie idzie.

STUDENT
Pasjonat
Pasjonat

plus pozycja przy 1.3946

start HFT SELL AUTO PRZY SL 57

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Widzę Łowco że się nie rozumiemy....
Konkurs dotyczy AT a nie systemu, cały czas jest mowa o Analizie Technicznej a nie o systemie gry, rzut "kostką" to nie jest system gry to metodologia obioru kierunku ruchu rynku, więc jeżeli AT daje 40% trafności nie przestawia sama w sobie żadnej przewagi... o to tu chodzi jak rozumiem.

STUDENT
Pasjonat
Pasjonat

LowcaG pisze:

eee ale o czym Ty do mnie mówisz? mówisz, że nie są kluczowe? kluczowe w czym? Mówisz coś o DD, czyli w zasadzie o MM, + skuteczności to jest inny temat, temat tylko nawiązywał do skuteczności 50%, MM i DD nic do tego nie ma.

Nie chcę się za bardzo tu rozwodzić, bo to offtop, ale MM ma wynikać, ze skuteczności itd., i mając zły MM można przegrać, nawet mając system z przewagą,można także zmaksymalizować zyski systemu mającego przewagę. JEdnak sam MM nie zmienia systemu stratnego w system z przewagą. i tyle z mojej strony. EOT (przynajmniej w tym wątku).

Co do nieważności TP i SL, to też znów jakieś nieporozumienie, bo co to znaczy? jak będzie mi się chciało to pokaże "system" na danych historycznych, gdzie podam odpowiednie TP i SL, a Ty możesz losować kierunek, i w większości przypadków, na danym okresie skończysz na plusie. Aby inaczej to pokazać, możesz zrobić najpierw long, short, long , short itd. i wyjdzie Ci zysk, a potem odwrotnie (na tym samym okresie) short,long,short,long i też wyjdziesz na plusie.
Więc moja puenta jest taka, że wszystko jest ważne. ale ok, EOT też tutaj, ja tu tylko chcę patrzeć na "zakład" który jak widzę jakoś nie idzie.
jezeli MM to zarzadzanie portfelem to jest elementem najistotniejszym i na tym byc moze opiera sie Rafal
lowca ja nie bede sie rozwodzic na temat wyzszosci nad nizszoscia

wejdz sobie jak chcesz na https://www.mql5.com/en/signals/mt4/page1
mnie opinia reszty nie interesuje ja tu real pokazuje konkret skuteczne wejscia AT

ja stusiuje we francji - zrodla manipulacji prowokacji socjotechnik , kupowania za darmo TP i robienia z ludzi wala
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, 10:07 przez STUDENT, łącznie zmieniany 1 raz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

jackub pisze:Widzę Łowco że się nie rozumiemy....
Konkurs dotyczy AT a nie systemu, cały czas jest mowa o Analizie Technicznej a nie o systemie gry, rzut "kostką" to nie jest system gry to metodologia obioru kierunku ruchu rynku, więc jeżeli AT daje 40% trafności nie przestawia sama w sobie żadnej przewagi... o to tu chodzi jak rozumiem.
hm oczywiście, AT..ja tylko nawiązałem do skuteczności 50%. i "system" rzutu kostką dąży statystycznie do TP = SL (statystycznie, bo jak będzie to nie wiadomo jak wyjdzie), więc ok, tutaj możemy mówić o skuteczności oscylującej w okół 50%. (czyli wynik, zero a ze spreadem ujemny, znów statystycznie, bo może się jednak udać, albo komletnie nie).

Jednak nic nie wiemy o danej AT i jego TP i SL., jeżeli będzie to AT która mówi o sygnalne wejścia i kierunku, i TP i SL np. 100:20 to 40% jest jak najbardziej ok. Przecież o lepszości/gorszości strategii nie mówi, skuteczność, tylko jeżeli już. Wartość oczekiwana. i przy (pomijając spread) TP =SL i skuteczności 50% wartość oczekiwana wynosi 0.
A przy TP SL 100:20, i przy skuteczności 40% wartość oczekiwana wynosi 28 a to więcej niż zero. Czyli w tych warunkach AT pomimo gorszej skuteczności, jest po prostu lepsza.

STUDENT
Pasjonat
Pasjonat

STUDENT pisze:
LowcaG pisze:

jezeli MM to zarzadzanie portfelem to jest elementem najistotniejszym i na tym byc moze opiera sie Rafal
lowca ja nie bede sie rozwodzic na temat wyzszosci nad nizszoscia

wejdz sobie jak chcesz na https://www.mql5.com/en/signals/mt4/page1
mnie opinia reszty nie interesuje ja tu real pokazuje konkret skuteczne wejscia AT

ja stusiuje we francji - zrodla manipulacji prowokacji socjotechnik , kupowania za darmo TP i robienia z ludzi wala
edit: nie strusiuje tylko studiuje :d :wink:

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:09 --

zmiana tp oczkujace : 1.3926

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:14 --

i tylko zeby nie bylo : ucze sie na analityka finansowego zajmujacego sie maksymalizacja prawdopodobienstwa
skrzywieniem zawodowym analitykow jest analizowanie wszystkiego pod katem prawdopodobienstwa

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:16 --

wszystkie podane przeze mnie wejscia sa podawane wczesniej albo do 10 sekund po transakcji

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:16 --

co mozna latwo sprawdzic analizujac czas wejscia z sygnalem ECN

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:18 --

a jeszcze dorzucilbym temat transakcji HEDGE

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:19 --

STOP HFT AUTO PRZY 1.3938

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:21 --

transakcja bazowa caly czas otwarta

-- Dodano: 25 kwie 2018, 10:22 --

transakcja bazowa z 9.50

ODPOWIEDZ