AliorTrader - ECN.
-
- Bywalec
W związku z platformą ECN mam parę uwag i pytań.
Ponieważ zawieramy transakcję z realnym inwestorem po drugiej stronie, to moze się okazać, że nasz SL albo TP przy braku przeciwnej strony może nie zostać zrealizowany.
Pytanie - czy wtedy zrealizuje sie po najbliższej cenie? Z TP nie ma problemu jeśli zysk rośnie dalej. Gorzej jak rynek zawróci. Podobnie jest ze SL.
Podobnie ze zleceniem oczekujacym - cena i wolumen zlecenia. Jeśli nie będzie drugiej strony to nasze zlecenie sie nie zrealizuje, albo nie w całości.
Pytanie - czy wtedy realizacja nastąpi po mozliwie najblizszej cenie jeśli będzie strona przeciwna?
Przy bardzo płynny rynku nie ma problemu - zawsze się ktoś trafi po drugiej stronie kto będzie uważał inaczej niz my.
Co bedzie po danych jak wszyscy uznają, że bedzie rosło albo spadało i nikt albo niewielu stanie naprzeciwko? Nie otworzymy zleceń po naszej cenie bo nie będzie chętnych z drugiej strony. Czy tak?
I czy mozna żywcem zerżnąć wykresy z meta tradera bo tutaj są słabym punktem tej platformy?
Dodano po 54 minutach:
I jeszcze jedna rzecz.
Przeglądając zlecenia zauważyłem, że tylko ropa jest zwolniona z pkt swapowych - to znaczy gra długoterminowa nic nie kosztuje. ( Sprawdzę na demo).
CFD na indeksy giełd i reszta ma naliczane pkt. swapowe.
Dla przykładu CFD na DJIA depozyt zabezpieczajacy jak u XTB ( U XTB spread 5 pipsów co na 0,1 lota stanowi całkowity koszt około 7 zł. - w zależności od relacji dolara do złotego i mogę trzymać pozycje bezterminowo, co 3 miesiace zrolują za mnie i zależnie od kierunku dopiszą lub ujmą pkt swapowe.)
Tutaj za każdy dzień pozycja krótka -2,98 zł a dluga -3,53zł. co przy grze długoterminowej ( trzymanie sie trendu) generuje coraz wieksze koszty czyniąc grę coraz mniej opłacalną.
Przetestuję to wszystko na demo i na własnej skórze poznam faktyczne koszty gry u ECN.
Ponieważ zawieramy transakcję z realnym inwestorem po drugiej stronie, to moze się okazać, że nasz SL albo TP przy braku przeciwnej strony może nie zostać zrealizowany.
Pytanie - czy wtedy zrealizuje sie po najbliższej cenie? Z TP nie ma problemu jeśli zysk rośnie dalej. Gorzej jak rynek zawróci. Podobnie jest ze SL.
Podobnie ze zleceniem oczekujacym - cena i wolumen zlecenia. Jeśli nie będzie drugiej strony to nasze zlecenie sie nie zrealizuje, albo nie w całości.
Pytanie - czy wtedy realizacja nastąpi po mozliwie najblizszej cenie jeśli będzie strona przeciwna?
Przy bardzo płynny rynku nie ma problemu - zawsze się ktoś trafi po drugiej stronie kto będzie uważał inaczej niz my.
Co bedzie po danych jak wszyscy uznają, że bedzie rosło albo spadało i nikt albo niewielu stanie naprzeciwko? Nie otworzymy zleceń po naszej cenie bo nie będzie chętnych z drugiej strony. Czy tak?
I czy mozna żywcem zerżnąć wykresy z meta tradera bo tutaj są słabym punktem tej platformy?
Dodano po 54 minutach:
I jeszcze jedna rzecz.
Przeglądając zlecenia zauważyłem, że tylko ropa jest zwolniona z pkt swapowych - to znaczy gra długoterminowa nic nie kosztuje. ( Sprawdzę na demo).
CFD na indeksy giełd i reszta ma naliczane pkt. swapowe.
Dla przykładu CFD na DJIA depozyt zabezpieczajacy jak u XTB ( U XTB spread 5 pipsów co na 0,1 lota stanowi całkowity koszt około 7 zł. - w zależności od relacji dolara do złotego i mogę trzymać pozycje bezterminowo, co 3 miesiace zrolują za mnie i zależnie od kierunku dopiszą lub ujmą pkt swapowe.)
Tutaj za każdy dzień pozycja krótka -2,98 zł a dluga -3,53zł. co przy grze długoterminowej ( trzymanie sie trendu) generuje coraz wieksze koszty czyniąc grę coraz mniej opłacalną.
Przetestuję to wszystko na demo i na własnej skórze poznam faktyczne koszty gry u ECN.
Witam.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 5 minutach:
Witam.
Także brak instrumentów spowodowany jest odłączeniem większość LP w trakcie prac z serwerem AliorTradera.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 5 minutach:
Witam.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 7 minutach:
Witam.
Alior ma naprawdę wystarczającą ilość LP. Jeżeli ta ilość nie wystarczy to ciężko będzie załatwić więcej, bo nie będzie zbytnio gdzie ich znaleźć 
A demo się nie ma co kierować, dopóki nie zostaną zakończone prace po stronie serwera AT.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 7 minutach:
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dzięki Astraastra pisze:Ogólnie to chciałbym Wam (Alior Bankowi i Karolowi) podziękować i pogratulować. Mieliście odwagę wprowadzić usługę, która mocna pozmienia pozycję na krajowym rynku. Wybraliście doskonały soft. Naprawdę brawa za odwagę i trzymam kciuki za sukces
Niedoróbki i błędy na początku zawsze się zdarzają, szczególnie przy tak wielkich projektach, więc nie zrażacie się nimi tylko kierujcie się do przodu na pozycje lidera obrotu FX w Polsce
Jeszcze raz gratuluje i podziwiam

Tak. Alior Bank ma wyłączność na ProTrader'a na Polskę.astra pisze:PS. Czy dobrzy wyczytałem, że wykupiliście wyłączność na soft ?
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 5 minutach:
Witam.
glaca38 pisze:witam
ja mam pytanko na temat spredu,glownie spredy na parach zlotowkowych,zauwazylemze w godziach nocnych spred na gbppln siega nieraz 800 pips![]()
![]()
czy to jest jakis blad na demo ,czy na realu tez sa takie cyrki,bo jezeli tak to jest pelne nieporozumienie
Alior Bank uruchomił platformę demo celem sprawdzenia wszystkiego przed uruchomieniem platformy real. Dopóki nie zostaną ukończone prace po stronie serwera AliorTrader'a, takie przypadki mogą występować, ale tylko na demo.Fesiek pisze:Chciałem sobie porysować po edku ale nie ma go na liście instrumentów. Czy to w weekend jak rynek jest zamknięty nie można oglądać wykresów? W opcjach odpowiedni ptaszek jest. W tygodniu też był.
Także brak instrumentów spowodowany jest odłączeniem większość LP w trakcie prac z serwerem AliorTradera.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 5 minutach:
Witam.
MQL4 też będzie dostępny w AliorTraderze. Także dla każdego coś miłegoKiwaczek pisze:Koniec z MQL i całym tym badziewem.
Wreszcie mamy normalny obiekowy język C#. Ponieważ platforma działa w .NET czy będzie można budować systemy też za pomocą Visual Studio?

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 7 minutach:
Witam.
Akhh poczekaj, aż Alior uruchomi realaAkhh pisze:Jak to zwykle bywa - nie rynek, ale ograniczona ilość dostawców. W tym właśnie rzecz z ECNami. Traktujemy ich ceny/spready/płynność jako rynkowe podczas gdy oni tak na prawdę obejmują znikomy procent rynku. Nikt nie obejmie całości oczywiście bo są MM, ale te 50% u najlepszych może być. Ciekawy jestem na ile się oszacuje Alior - 5%?
I nie jest to bynajmniej żaden atak - po prostu hurraoptymizm dotyczący ECNów - dla mnie jest nieco na wyrost. Bo co z tego, że ECN kojarzy zlecenia kiedy tych zleceń obejmuje tylko mały wycinek tak na prawdę.

A demo się nie ma co kierować, dopóki nie zostaną zakończone prace po stronie serwera AT.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 7 minutach:
Witam.
W panelu "Złóż zlecenie" możesz sobie ustawić wartość TP i SL.Viollka25 pisze:I have pytanie: czy mozna z gory okreslic tp, sl, loty przed otwarciem pozycji? chodzi o szybkie skladanie zlecen bez zbednej modyfikacji zlecenia
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Spróbuj poeksperymentować z tym co koledzy napisali cytuję ///MaRCHeW pisze:Viollka25 napisał:
I have pytanie: czy mozna z gory okreslic tp, sl, loty przed otwarciem pozycji? chodzi o szybkie skladanie zlecen bez zbednej modyfikacji zlecenia
Pozdrawiam
W panelu "Złóż zlecenie" możesz sobie ustawić wartość TP i SL.
chcemy by po naciśnięciu klawisza 'Z' odpalała się transakcja o parametrach:
instrument: EUR/USD
ważność: bezterminowe
typ: market
vol: 0,1 lot
SL: 50 pips
TP: 50 pips
SELL
środowisko Arrow ustawienia (grupa personalizacja)
utwórz własny skrót Arrow złóż zlecenie
w okienku przypisane kombinacje wpisujemy klawisz(e) skrótu np. Z i zatwierdzamy 'ustaw'
następnie wybieramy 'edytuj' i pojawi się okienko zlecenia
ustawiamy wszystkie parametry zlecenia (podane powyżej) i na końcu wybieramy S (SELL)
okienko znika a my w ustawieniach zatwierdzamy OK
i tak oto do klawisza Z mamy przypisane odpalenie zlecenia
instrument: EUR/USD
ważność: bezterminowe
typ: market
vol: 0,1 lot
SL: 50 pips
TP: 50 pips
SELL
można też w ustawieniach/transakcyjność powyłączać powiadomienia zabezpieczające (jeżeli komuś przeszkadza strata czasu na akceptację komunikatów w okienkach pop up)
oraz z tym
jak masz otwarte okno Order Entry, to możesz poustawiać SL i TP jako offset, wyłaczyć potwierdzenie składania zleceń i skalpować przyciskami sell/buy, a zamykac pozycję Alt+C. U mnie to oczywiście nie działa, bo nie mogę już zni otworzyć (sobota?) ani zamknąć pozycji, ale w teorii to powinno grać.////
Jest szansa że zaoszczędzisz parenaście- parędziesiąt sekund,przy skalpie to może być decydujące....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
PATRZ: http://www.mbtrading.com/metatrader4.aspxMaRCHeW pisze:Witam.
Nie porównuj AliorTradera do MT4 bo nie masz do czynienia z MM tylko z ECN, gdzie musi być druga strona transakcji by zamknąć zlecenie. Poza tym to jest demo.Szwajcar pisze: 1. Połączenie trzeba dopracować, bo jak zamykam 20 pozycji to trwa to ponad 20 sekund a standardem jest chociaż 3 pozycje na 1 sek jak w mt4. A poza tym to większe pozycje wchodzą dziwnie wolno.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Witam.
Nawet MB Trading pierwotnie na swojej stronie głównej zamieszczał informacje, że w przypadku MT4 chodzi o STP. Jednak później to zmienili.
Zachowały się jednak wątki gdzie przedstawiciele MB Trading piszą o tym, że w przypadku MetaTrader'a MB Trading jest brokerem ECN/STP : http://www.forex-tsd.com/metatrader-bro ... rader.html
MB Trading jest dobrym brokerem. Dostęp do ECN'u jednak możesz mieć przez platformę MBT Desktop i tylko przez nią. Sami twierdzili, że jeżeli używasz MT4 a chcesz mieć dostęp do Level II to musisz mieć uruchomioną platformę MBT Desktop, bo tylko ona daje taką możliwość.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Exnergy, czy naprawdę uważasz, że nie znam brokera MB Trading? Napiszę to kolejny raz - nie ma technicznych możliwości by podłączyć Metatrader'a 4 do ECN'u.exnergy pisze:PATRZ: http://www.mbtrading.com/metatrader4.aspxMaRCHeW pisze:Witam.
Nie porównuj AliorTradera do MT4 bo nie masz do czynienia z MM tylko z ECN, gdzie musi być druga strona transakcji by zamknąć zlecenie. Poza tym to jest demo.Szwajcar pisze: 1. Połączenie trzeba dopracować, bo jak zamykam 20 pozycji to trwa to ponad 20 sekund a standardem jest chociaż 3 pozycje na 1 sek jak w mt4. A poza tym to większe pozycje wchodzą dziwnie wolno.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nawet MB Trading pierwotnie na swojej stronie głównej zamieszczał informacje, że w przypadku MT4 chodzi o STP. Jednak później to zmienili.
Zachowały się jednak wątki gdzie przedstawiciele MB Trading piszą o tym, że w przypadku MetaTrader'a MB Trading jest brokerem ECN/STP : http://www.forex-tsd.com/metatrader-bro ... rader.html
MB Trading jest dobrym brokerem. Dostęp do ECN'u jednak możesz mieć przez platformę MBT Desktop i tylko przez nią. Sami twierdzili, że jeżeli używasz MT4 a chcesz mieć dostęp do Level II to musisz mieć uruchomioną platformę MBT Desktop, bo tylko ona daje taką możliwość.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dobre 1 post po 4 latach i w dodatku taki XXXXXX. Wiadome ,że biuro maklerskie Alior jest Polskie i spoczywa na nim obowiązek ujawniania przychodu do urzędu skarbowego podatnika polskiego.
Giełda to gra o sumie dodatniej, gdy ktoś traci to ktoś inny zarabia-Punkt widzenia brokera. Giełda to gra o sumie ujemnej dla stron otwierających pozycję i dodatniej dla brokera. Mój punkt widzenia.
brak otwartej pozycji to też pozycja
brak otwartej pozycji to też pozycja
Gdzie to mogę zobaczyć ?zz pisze:To jest jedna z wielu ffantastycznych rzeczy na ECN.Monsieur-x pisze: Coraz bardziej mi się to podoba, Widzę ile zleceń i na jakich poziomach stoi po stronie kupna i sprzedaży. ( Podobnie jak na kontraktach na GPW).
Pozdrawiam.
Ps. stopniowo będziesz nowe rzeczy odkrywał.......
- BM Alior Bank
- Pasjonat
Tak, na koniec roku podatkowego zostanie wystawiony PIT-8C uwzględniający koszty oraz przychody osiągnięte w danym roku.ginbo pisze:Mam pytanie odnośnie urzędu skarbowego czy będzie wysyłany PIT 8C
Dodano po 21 sekundach:
Narzędzia obrotu --> Arkusz zleceńascende pisze:Gdzie to mogę zobaczyć ?
Pozdrawiam