Akhh pisze:po prostu hurraoptymizm dotyczący ECNów - dla mnie jest nieco na wyrost. Bo co z tego, że ECN kojarzy zlecenia kiedy tych zleceń obejmuje tylko mały wycinek tak na prawdę.
Ja to widzę inaczej niż kolega.
Moim zdaniem ECN bankowy to dla nas idealna sprawa z prostej przyczyny,banki /// poważne banki nie jakieś jaja... czy produkty banko podobne...../// mając bezpośredni dostęp do interbanku wykorzysta każdą nadażającą się okazję w przypadku nierównowagi na ryku do arbitrażu czyli czysty zysk bez ryzyka..../// interbank tworzą 24 największe banki na świecie i jeżeli nie zrobi tego jeden bank zrobią to pozastałe 23 banki....../////,dla nas to jest super sprawa ponieważ ZAWSZE to oznacza zwiększenie płynności na rynku ,a poprzez zwiększenie płynności na rynku zwiększa się nasze bezpieczeństwo,ocz ywiście nie oznacza to że nie będzie małych luk lub poślizgów .
Aby to lepiej koledze zobrazować analizowaliśmy z kolegą a&z w sumie nieprawdopodobną sytuację że była luka u brokera MM na GBP/$ przeciw trendowi na 40-50 pipsów ., tymczasem u solidnego brokera ECN Interactivebrokers do minus 30 pipsów było cały czas transakcyjnie, dopiero powyżej minus 30 pipsów była mała luka na 10-15 pipsów.
O takie warunki wszyscy walczymy.,natomiast ideału to nigdzie nie ma.
Akhh pisze:Jak to zwykle bywa - nie rynek, ale ograniczona ilość dostawców.
Kolega ma rację to jest fundament i pod tym katem powinniśmy selekcjonować banki.
Akhh pisze:Ciekawy jestem na ile się oszacuje Alior - 5%?
Jeżeli to będzie 0.005% to uważam że to będzie duży sukces tego banku.
Pozdrawiam.