AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Kiwaczek pisze: Widze ze mamy bardziej podobne poglady, niż mi się początkowo wydawało
Mnie jest również bardzo miło.

Kiwaczek pisze:czy w ogóle.
Na 100 % będzie.Chińczycy patrzą w perspektywie setek lat więc nie podejmuje się podania daty Azjana.
Kiwaczek pisze: A już myślałem, że mam wyłączność na dostrzeganie Azjana.
To jest naturalny proces.

Pozdrawiam.

Ps. dobrym materiałem na pracę doktorską bę dzie po uwolnieniu Jyana zrobić koszyk na Azjana .../// Yuan,Yen, waluta wietnamska itp./////
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Chciałem sobie porysować po edku ale nie ma go na liście instrumentów. Czy to w weekend jak rynek jest zamknięty nie można oglądać wykresów? W opcjach odpowiedni ptaszek jest. W tygodniu też był.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

glaca38
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: glaca38 »

zz pisze:
glaca38 pisze:panowie ponawiam pytanie odnosnie spredow na parach zlotowkowych,czy takie spredy z demo sa rowniez w realu?pytam bo nie wiem ,czy otwierac rachunek w aliorze.zauwazylem ze spredy na eurpln,usdpln i gbppln w godzinach nocnych sa kosmiczne
Jeżeli bawisz się w egzotyki to zawsze narażasz się na ryzyko jeżeli nie kosmicznego swapu to rozszeżenia spredu co na to samo wychodzii.
Nie da się tego uniknąć NIGDZIE.
Moim subiektywnym zdaniem FX służy do trzech rzeczy

1- Gra na gospodarce amerykańskiej czego wyrazicielem jest $

2- Gra na gospodarce europejskiej cze go wyrazicielem jest Euro

3- Gra na gospodarce azjatyckiej czego w przyszłości będzie wyrazicielem Azjan // czy jak to tam zwał......///////

Nasza rola // czyli inwestorów /// polega na tym aby wyselekcjonować najlepsze banki mające najlepszych dostawców płynności LP
Na tym powinniśmy się koncentrować.
no wlasnie ale na np. wboosie mam max spred 100 pps a tu takie numery,w piatek na zamknieciu spred na gbp usd byl ponad 1000 pips :shock: :shock: wiec widac ze ta platform nie jest dla grajacych parami zl.

Pozdrawiam.

Dodano po 4 minutach:

no nie wiem kolego.. wczoraj na zamknieciu mialem w bossafx 100 pips, w aliorze ponad 1000 :shock: :shock: , dla mnie to jest nieporozumienie

Dodano po 4 minutach:

ponadto zobacz spreed na edku wczoraj na zamknieciu, cale 4 pips wedlug ciebie to jest normalne??

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

a czy przypadkiem te 1000 to nie było 100 ? alior ma kwotowanie do 5 miejsca, więc spread 1000 oznacza 100. Tak, wiem, że to i tak kosmiczna wartość, ale... kto gra na zamknięciu ? po za tym aktualne demo to jest bardziej wersja beta, więc jeszcze wiele na pewno poprawią

zz
Maniak
Maniak

astra pisze:po za tym aktualne demo to jest bardziej wersja beta, więc jeszcze wiele na pewno poprawią
Jest na forum wypowiedż przedstawiciela k tory stwierdził że demo nie odzwierciedla real...

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Kiwaczek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kiwaczek »

glaca38 pisze: no nie wiem kolego.. wczoraj na zamknieciu mialem w bossafx 100 pips, w aliorze ponad 1000 :shock: :shock: , dla mnie to jest nieporozumienie

Dodano po 4 minutach:

ponadto zobacz spreed na edku wczoraj na zamknieciu, cale 4 pips wedlug ciebie to jest normalne??
Hmm nie znam sie ale skoro rynek zdecydowal sie na taki spread....?
To nie jest MM wiec jesli po jednej stronie nie było akurat przeciwstawnych kwotowan....?

Największy spread na E/U u mnie wyniósł 252/314 o godzinie 22:59:46 tzn 6,2 pipsa (dużego pipsa). Ciekawy jestem czy u was jest to samo.
Mozna zauwazyc ze spread sie rozszerza w ostatnich 2 min wiec trzeba uwazac albo nie grac. To samo zreszta dzieje sie np. na commodities u innych brokerow. O oandzie to nawet nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Kiwaczek pisze:
glaca38 pisze: no nie wiem kolego.. wczoraj na zamknieciu mialem w bossafx 100 pips, w aliorze ponad 1000 :shock: :shock: , dla mnie to jest nieporozumienie

Dodano po 4 minutach:

Hmm nie znam sie ale skoro rynek zdecydowal sie na taki spread....?
To nie jest MM wiec jesli po jednej stronie nie było akurat przeciwstawnych kwotowan....?

Największy spread na E/U u mnie wyniósł 252/314 o godzinie 22:59:46 tzn 6,2 pipsa (dużego pipsa). Ciekawy jestem czy u was jest to samo.
Mozna zauwazyc ze spread sie rozszerza w ostatnich 2 min wiec trzeba uwazac albo nie grac. To samo zreszta dzieje sie np. na commodities u innych brokerow. O oandzie to nawet nie wspomnę.
Jak to zwykle bywa - nie rynek, ale ograniczona ilość dostawców. W tym właśnie rzecz z ECNami. Traktujemy ich ceny/spready/płynność jako rynkowe podczas gdy oni tak na prawdę obejmują znikomy procent rynku. Nikt nie obejmie całości oczywiście bo są MM, ale te 50% u najlepszych może być. Ciekawy jestem na ile się oszacuje Alior - 5%?

I nie jest to bynajmniej żaden atak - po prostu hurraoptymizm dotyczący ECNów - dla mnie jest nieco na wyrost. Bo co z tego, że ECN kojarzy zlecenia kiedy tych zleceń obejmuje tylko mały wycinek tak na prawdę.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

glaca38 pisze:panowie ponawiam pytanie odnosnie spredow na parach zlotowkowych,czy takie spredy z demo sa rowniez w realu?pytam bo nie wiem ,czy otwierac rachunek w aliorze.zauwazylem ze spredy na eurpln,usdpln i gbppln w godzinach nocnych sa kosmiczne i jezeli trzyma sie pozycje dluzej niz 1 dzien to przy takich skokach,wyzerowanie depo jest pewne.prosilbym o wiarygodna odpowiedz
glaca38 pisze:no nie wiem kolego.. wczoraj na zamknieciu mialem w bossafx 100 pips, w aliorze ponad 1000 , dla mnie to jest nieporozumienie
Proszę zauważyć iż w rachunku DEMO, w arkuszu zleceń (L2) dla par złotówkowych w większości dostępne jest tylko jedno kwotowanie. W rachunku rzeczywistym tych kwotowań będzie zdecydowanie więcej, co przełoży się na zmniejszenie tego spredu.
PEgaz pisze:3. czy jest w planie jakaś platforma komórczana? coś działająceg pod andridem? jeżeli tak to mniej więcej kiedy..
Oczywiście w planach jest, jednak żadnej przybliżonej daty niestety nie mogę podać
Szprot pisze:Mam kilka ulubionych wskaźników istniej możliwość ich dodania do Alior Trader , a jak ze skryptami?
Będzie taka możliwość, jednak nie od początku.

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

zz
Maniak
Maniak

Akhh pisze:po prostu hurraoptymizm dotyczący ECNów - dla mnie jest nieco na wyrost. Bo co z tego, że ECN kojarzy zlecenia kiedy tych zleceń obejmuje tylko mały wycinek tak na prawdę.
Ja to widzę inaczej niż kolega.
Moim zdaniem ECN bankowy to dla nas idealna sprawa z prostej przyczyny,banki /// poważne banki nie jakieś jaja... czy produkty banko podobne...../// mając bezpośredni dostęp do interbanku wykorzysta każdą nadażającą się okazję w przypadku nierównowagi na ryku do arbitrażu czyli czysty zysk bez ryzyka..../// interbank tworzą 24 największe banki na świecie i jeżeli nie zrobi tego jeden bank zrobią to pozastałe 23 banki....../////,dla nas to jest super sprawa ponieważ ZAWSZE to oznacza zwiększenie płynności na rynku ,a poprzez zwiększenie płynności na rynku zwiększa się nasze bezpieczeństwo,ocz ywiście nie oznacza to że nie będzie małych luk lub poślizgów .
Aby to lepiej koledze zobrazować analizowaliśmy z kolegą a&z w sumie nieprawdopodobną sytuację że była luka u brokera MM na GBP/$ przeciw trendowi na 40-50 pipsów ., tymczasem u solidnego brokera ECN Interactivebrokers do minus 30 pipsów było cały czas transakcyjnie, dopiero powyżej minus 30 pipsów była mała luka na 10-15 pipsów.
O takie warunki wszyscy walczymy.,natomiast ideału to nigdzie nie ma.

Akhh pisze:Jak to zwykle bywa - nie rynek, ale ograniczona ilość dostawców.
Kolega ma rację to jest fundament i pod tym katem powinniśmy selekcjonować banki.

Akhh pisze:Ciekawy jestem na ile się oszacuje Alior - 5%?
Jeżeli to będzie 0.005% to uważam że to będzie duży sukces tego banku.

Pozdrawiam.

Monsieur-x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Monsieur-x »

rysiekmilioner napisał:

No to do dziela przetestujmy pierwszefo "polskiego" ECN-a. Zakladam rachunek i zobaczymy jak to wszystko bedzie chulalo w praktyce. Jesli bedzie oki to xtb i reszta moze stracicie sporoklienteli. Ale tutaj konkurancja jest mile wskazana.

Zawsze konkurencja jest mile widziana, ale mając realne konta na GO4X i XTB nie zamierzam z nich rezygnować ( MM wcale mi nie przeszkadza). U XTB mam komfortową sytuację, bo wycofałem już wszystkie swoje zainwestowane pieniądze i gram za zysk u nich wypracowany. Założyłem konto demo na Alior Trader ( czekałem na polskiego brokera ECN) ale jeśli w ciągu miesiąca nie oswoję się z ich platformą to nie założę konta realnego.
Cenię prostotę i przejrzystość a tu tego brakuje.

I jeszcze jedno jak słusznie na tym forum zauważył "Pełnomocnik" - jeśli ktoś nie zarabiał u MM to też nie będzie u ECN.

ODPOWIEDZ