2 tygodnie na Forex i -25% depo

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

Mi zaczęło zle isc odkad zaczalem zagladac w prognozy i dzienniki :( calkowicie zeepsulo to moje zasady :) najgorsze jest to, ze ludzie prowadzacy dzienniki i piszacy prognozy maja bannery z myfxbook z zyskiem typu kilkaset lub kilka tysiecy procent... I jak im nie zaufac? A tu wtopa... Powinno byc zakazane, bo myli to poczatkujacych jakim jestem ja.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

btbftr pisze:Mi zaczęło zle isc odkad zaczalem zagladac w prognozy i dzienniki :( calkowicie zeepsulo to moje zasady :) najgorsze jest to, ze ludzie prowadzacy dzienniki i piszacy prognozy maja bannery z myfxbook z zyskiem typu kilkaset lub kilka tysiecy procent... I jak im nie zaufac? A tu wtopa... Powinno byc zakazane, bo myli to poczatkujacych jakim jestem ja.
Niestety, ale tu jesteś winien tylko ty sam. Czy jak widzisz że 10 osób włazi na jezdnie mimo jadącego samochodu to też wejdziesz, bez wiedzy dlaczego oni to robią? Nie rób niczego co nie jest wynikiem twojej własnej koncepcji, możesz być gorszy, ale przynajmniej wiesz dlaczego wszedłeś i kiedy należy zrezygnować. Też kiedyś kilka razy wszedłem bo wszedł ktoś kto teoretycznie zarabia kasę i wiesz co, były to moje najgorsze wejścia jakie zrobiłem przez całą swoją grę. Nie zamykałem pozycji bo myślałem, że skoro ten ktoś tam wszedł to musi polecieć w tym kierunku, tylko przypadek spowodował, że nie zamykałem pozycji w najgorszym momencie, bo nie miał bym już depozytu. A na myfxbook patrz czy to demo czy real(nie wspominam o przypadkach jak ktoś zrobił strzała na mikrolotach i ze 100 zrobił 200 itp. ) Nauka w realu wymaga czasu, jedną zasadę już znasz nie wchodź bez wiedzy dlaczego ktoś zajął pozycję.

ps. kiedyś napisałem sobie coś takiego min. jest to analiza moich własnych błędów i obserwacji http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 0&start=30

Awatar użytkownika
mdmainside
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mdmainside »

Bledy:
- czytalem cudze prognozy
- przeczytalem analize techniczna Murphy'eg i wszedzie szukalem jakis formacji
- chciwosc
- mimo, iz bilem sie po glowie wiedzac, ze nie wolno gralem przeciwko trendowi
- gralem na sile, bo chcialem dobic do rownej kwoty
- MM
Źle postrzegasz błędy , w rezultacie czego , nie wyciągniesz z własnej porażki wartościowych wniosków przez długi czas.

To co powyżej nazwałeś "błędem" nim nie jest , jest to SKUTEK.
Natomiast błąd (PRZYCZYNA) jest bardziej zamaskowana , jest to Twoja psychika , która płata Ci figle :)

Musisz wyeliminować emocje , czyli ten szybki impuls, myśl, odruch , pod wpływem którego podejmujesz decyzje.

Wymaga to czasu i treningu , ale samym zrozumieniem źródła problemu zrobisz duży krok do przodu :)

cocaine
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cocaine »

Witam,
pomijając MM i psychikę to najgroźniejsze z tego wszystkiego jest granie do okrągłej kwoty, albo stwierdzenie jeszcze jedno wejście na 5 pips i mogę wypłacać zysk.
Ja tak poległem w tym tygodniu, chciałem sobie wypłacić już zysk, ale pomyślałem, że jeszcze raz zagram i to dosyć ostro(najwyżej trochę zejdzie zysku). Efekt jest opłakany, zysku nie ma, a z depo początkowego zostało 6 % (stop out). Ktoś spyta "a co z SL?", ano to druga nauczka, zawsze sprawdzic zawieraną transakcję 2 razy. Ja zapomniałem, że myszkowałem w MT4 i usunąłem sobie automatyczny SL, a transakcję zostawiłem sobie na noc i poszedłem spać. :?
Jak człowiek zaczyna czytać cudze analizy to już kaplica :P .
Także moja pierwsza gra real na Forex trwała 2 miesiące i zakończyła się w 2 dni :)

Pozdrawiam
Konrad

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

brother pisze: Niestety, ale tu jesteś winien tylko ty sam. Czy jak widzisz że 10 osób włazi na jezdnie mimo jadącego samochodu to też wejdziesz, bez wiedzy dlaczego oni to robią? Nie rób niczego co nie jest wynikiem twojej własnej koncepcji, możesz być gorszy, ale przynajmniej wiesz dlaczego wszedłeś i kiedy należy zrezygnować. Też kiedyś kilka razy wszedłem bo wszedł ktoś kto teoretycznie zarabia kasę i wiesz co, były to moje najgorsze wejścia jakie zrobiłem przez całą swoją grę. Nie zamykałem pozycji bo myślałem, że skoro ten ktoś tam wszedł to musi polecieć w tym kierunku, tylko przypadek spowodował, że nie zamykałem pozycji w najgorszym momencie, bo nie miał bym już depozytu. A na myfxbook patrz czy to demo czy real(nie wspominam o przypadkach jak ktoś zrobił strzała na mikrolotach i ze 100 zrobił 200 itp. ) Nauka w realu wymaga czasu, jedną zasadę już znasz nie wchodź bez wiedzy dlaczego ktoś zajął pozycję.
Jest dokladnie tak jak mowisz. Link prowadzi do "niczego" :)
mdmainside pisze:
Źle postrzegasz błędy , w rezultacie czego , nie wyciągniesz z własnej porażki wartościowych wniosków przez długi czas.

To co powyżej nazwałeś "błędem" nim nie jest , jest to SKUTEK.
Natomiast błąd (PRZYCZYNA) jest bardziej zamaskowana , jest to Twoja psychika , która płata Ci figle :)

Musisz wyeliminować emocje , czyli ten szybki impuls, myśl, odruch , pod wpływem którego podejmujesz decyzje.

Wymaga to czasu i treningu , ale samym zrozumieniem źródła problemu zrobisz duży krok do przodu :)
Masz racje,ale... jak z kims rozmawiam i komus "cos" tlumacze rozbijam to na atomy tak jak Ty :) jezeli tlumacze cos sobie nie rozdrabniam sie, dlatego napisalem w post nr 1 "Krotko, zwiezle i na temat." :)

pozdrawiam
cocaine pisze:Witam,
pomijając MM i psychikę to najgroźniejsze z tego wszystkiego jest granie do okrągłej kwoty, albo stwierdzenie jeszcze jedno wejście na 5 pips i mogę wypłacać zysk.
Ja tak poległem w tym tygodniu, chciałem sobie wypłacić już zysk, ale pomyślałem, że jeszcze raz zagram i to dosyć ostro(najwyżej trochę zejdzie zysku). Efekt jest opłakany, zysku nie ma, a z depo początkowego zostało 6 % (stop out). Ktoś spyta "a co z SL?", ano to druga nauczka, zawsze sprawdzic zawieraną transakcję 2 razy. Ja zapomniałem, że myszkowałem w MT4 i usunąłem sobie automatyczny SL, a transakcję zostawiłem sobie na noc i poszedłem spać. :?
Jak człowiek zaczyna czytać cudze analizy to już kaplica :P .
Także moja pierwsza gra real na Forex trwała 2 miesiące i zakończyła się w 2 dni :)

Pozdrawiam
Konrad
Ten tydzien byl straszny :) 50-100 pipsowe roznice, po 3 dniach czlowiek sie przyzwyczaja, do tego typu ruchow i zaczyna grac pod prad(swieczki 1h/4h), bo juz 7 razy cena wracala, a tu nagle koniec konsolidacji :)

Mialem juz 950zl zysku(lot 0,1) po odrobionej stracie(-500) i dalem sie nabrac :) im wyzej szla cena tym wiecej s-ek otwieralem na edku :/

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

btbftr pisze:Mi zaczęło zle isc odkad zaczalem zagladac w prognozy i dzienniki calkowicie zeepsulo to moje zasady najgorsze jest to, ze ludzie prowadzacy dzienniki i piszacy prognozy maja bannery z myfxbook z zyskiem typu kilkaset lub kilka tysiecy procent... I jak im nie zaufac? A tu wtopa... Powinno byc zakazane, bo myli to poczatkujacych jakim jestem ja.
Równiez jestem poczatkujący (5mc na real) i uwazam ze czytanie tematów DT jest bardzo przydatne (początkującym ;) ) lecz nie do okreslenia kiedy wejść/wyjśc ale w jaki sposób to zrobić. Nie patrz na to w jakim momencie wszedł w rynek ten co robi 1000% miesiecznie bo akurat w tym momencie mogł sie mylić i juz dawno zamknął tranzakcje z minimalną stratą (a ty zamiast grać z kierunkiem rynku siedzisz i sie kisisz czekając az rynek zawróci w twoją strone bo tak przewidział ten co robi 1000%/mc) tylko zobacz czym sie sugerował wchodzac w tym momencie w rynek i sprawdź czy sam na tej podstawie mogł byś/ było by ci"wygodnie" podejmowac decyzje. Moim takim "nieświadomym" mentorem jest Zeuss, podoba mi sie ze on nigdy nie pisze kiedy wejśc/wyjść tylko wrzuca swoja analize i na jej podstawie sam masz ocenić co zrobić ;)
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

ForexowySzu
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: 2 tygodnie na Forex i -25% depo

Nieprzeczytany post autor: ForexowySzu »

btbftr pisze:Z gory przepraszam za brak polskich znakow.

Krotko, zwiezle i na temat.

Demo testowalem cale 7dni, a od prawie 2 tygodni gram na real.

Bledy:
- czytalem cudze prognozy
- przeczytalem analize techniczna Murphy'eg i wszedzie szukalem jakis formacji
- chciwosc
- mimo, iz bilem sie po glowie wiedzac, ze nie wolno gralem przeciwko trendowi
- gralem na sile, bo chcialem dobic do rownej kwoty :?
- MM

Kazdy z bledow popelnilem co najmniej dwa razy :) jak to mowia "do trzech razy sztuka". Od poniedzialku zaczynam odrabiac straty :)

Demo to ja testowałem 5 lat i wszystkie systemy jakie ktokolwiek wymyślił mam w jednym paluszku ,i nawet teraz nie wchdoze z grubą kasą ,ale moge powiedzieć że dopiero teraz jestem na tyle dobry żeby kasiorke kosić ,aczkowielwiek jeszxcze popełniam sporo błędów. :wink:

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Ok :P toche sie zmienilo od tamtej pory.

Zupelnie zmienilem strategie gry. Nie szukam juz 50-100 pipsowych wejsc(czesto zamykam po prostu po osiagnieciu 10 pips, nawet jak jedzie dalej), robie kilka transakcji(1-10)x 10 pips dziennie i w koncu zarabiam :) nie gram juz lot'em 0,1, a 1-3. Wyplaty robie kazdego dnia, w ktorym gram, bo w prawie kazdym zarabiam :o

Gram na korekrtach po danych, czasami przez to mozna wtopic, ale ogolnie 85% wejsc jest na +

sl to 20 pips

pozdrawiam serdecznie

bufi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bufi »

btbftr pisze: [...]
sl to 20 pips
Ale na jakiej parze? bo chyba nie na złocie ;)

P.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

btbftr pisze:Powinienem zalozyc, ze ponownie bede tracil?
załóż że będziesz zyskiwać, myśląc o odrabianiu skupiasz się w dalszym stopniu na "strata" taki tam aspekt psychologiczny :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

ODPOWIEDZ