Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Re: Złoty graal

Nieprzeczytany post autor: Midas »

-1 z rana, +16 przed chwilą.

edit. -2 na ejku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Ahhh.. to uczucie gdy zamiast 65 pipsów zgarniasz 2p w plecy :) A wystarczyło zostawić, usiąść na łapach i czekać na sl/tp (ewentualnie potem be)...

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

Midas pisze:Ahhh.. to uczucie gdy zamiast 65 pipsów zgarniasz 2p w plecy :) A wystarczyło zostawić, usiąść na łapach i czekać na sl/tp (ewentualnie potem be)...

hehehe, nie raz nie raz nie dwa sie zdarzyło ale taka juz profesja skalpera ze sie bierze to co daje rynek i wychodzi w momencie gdy widzisz ze cos jest nie tak, a to ze poleci dalej to trudno, ważne ze kurs idzie w założonym przez ciebie kierunku.

Ja wczoraj zrobilem mega faila, wyszedlem po 50 pipach po czym 2-3 minuty pozniej zrobili drugie 50 pipow :) pozniej mowilem kur... przeciez nie bylo sygnalow odwrotu, z drugiej strony juz nie raz widzialem akcje jak np wczoraj na parach z jpy zjazd 100 pip w minute i podjazd 100 pip w minute.... więc trza brac to co jest :)

Ustal sobie po jakim czasie przestawiasz SL na BE.

pozdro :)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

SL na be daje w zależności od sytuacji. Dzisiaj na edku, cena wybiła -> szybka korekta na m1 widoczna -> nawrót na świecę up to dałem od razu be a czasami czekam aż będzie widoczna korekta na m5.

Zastanawiam się za to nad czym innym. Czy np. nie robić tak, że operować tylko SL'em i TP, żadnego zamykania z ręki. Podsuwać SL nad górkę/dołek lub jak widać mocne odbicie to TP dawać na podwójne dno, ale po prostu nie zamykać w ogóle bezpośrednio z łapy. Gdybym się dziś do tego zastosował to byłoby ponad 70p więcej.

Pozdro

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Zastanów się co rozważasz :> chcesz po jednym trade danego dnia zmieniać strategie ... a jeśli kolejne 10 tradów uratujesz zamknięciem z ręki bo kończyły by się SL to znowu wrócisz do tego co jest teraz?
Nie ma reguły ;)
Masz zasady to się ich trzymaj a zmiany rób po dokładnej obserwacji i wcześniejszych testach na demo. Chcesz to sprawdzić odpal demo i składaj identyczne zlecenia ale pozostawiaj cenę z SL i TP. Po paru dniach/tygodniach wyciągniesz wnioski.

Osobiście uważam iż nie należy mieć sztywnej zasady odnośnie BE. Rynek wykazuje powtarzalność ale także to że każdy trade może być kompletnie inny od poprzedniego i sam musisz zareagować w danej sytuacji. Jeśli początkowe przesłanki wejścia w dany kierunek ulegają zmianie przestawienie na BE jest jak najbardziej słusznym krokiem ale jeśli występują tylko naturalne wahania ceny i przekonanie o słuszności wejścia nie zostało zanegowane ustawianie BE może pozbawić Cię zysku jakiego oczekiwałeś.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

overall

Systematyka przede wszystkim, jasne i sprecyzowane zasady. Wiadomo ze trzeba sie dostosowywac do wykresu pod kątem MM ale jesli chodzi o jakąś stałą wartosc to na pewno SL (wiadomo ze moze sie minimalnie wahac ale wazne by byl w miare staly) ale im czlowiek szybciej nauczy sie grac z wąskim SL tym lepsze wejscia bedzie robil (kluczowe momenty, punkty zwrotne itp) dlatego ja preferuje zlecenia oczekujące bo albo dojdzie albo nie i koniec piesni a ze okazje są kazdego dnia to nie robi mi to roznicy ze nagle przegapilem 100 pipsow ruchu.

Jak dla mnie Be jak wspomnial guccon to dobra sprawa w sytuacji gdy widzimy ze cos jest nie tak ale to dopiero po jakims tam oddaleniu sie ceny, swoją drogą ciasny SL to prawie jak BE tylko na psyche troche inaczej dziala ;)

Druga kwestia to zamykanie polowy pozycji. Jedni to preferują ale mnie jakos nie odpowiada taka strategia i wole zainkasowac caly zysk od razu.

Tp zawsze mozesz sobie jakis ustalic ale na pewno lepiej jest zamknac z palca gdy cena do TP jest juz bliska. Co innego SL, w tym wypadku gdy cena jest bliska SL to jak wiadomo nie ma sensu zamykac bo te 2-3 pipsy nie robi roznicy natomiast przy TP robi.

Zasad nie masz co zmieniac bo dobrze wiesz ze wystarczy skutecznosc na poziomie 30% by bardzo dobrze zarabiac. Po prostu trzeba sie jak najbardziej sprecyzowac i tyle.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Ciekawa dyskusja się wywiązała.. sam mam dylemat odnośnie wychodzenia z ręki. Generalnie często szybko przestawiam na BE kiedy widzę, że cena niezbyt chce iść w moim kierunku. Przez to często mnie wywala ale przy moich umiejętnościach lepsze to niż kolejny SL.

Mam następujące pytanie - piszecie np. o zamykaniu połowy pozycji - tzn. że otwarte są co najmniej dwie. I moje pytanie, jakie macie sposoby otwierania, tzn. np dwie naraz czy druga dopiero po kolejnym potwierdzeniu?

overall

MaciejK pisze: Mam następujące pytanie - piszecie np. o zamykaniu połowy pozycji - tzn. że otwarte są co najmniej dwie. I moje pytanie, jakie macie sposoby otwierania, tzn. np dwie naraz czy druga dopiero po kolejnym potwierdzeniu?
Nie wiem na jakiej grasz platformie ale w MT4 wcale nie musisz otwierac dwóch pozycji. Otwierasz jedną a gdy cena dojdzie do momentu w ktorym nie jestes pewien co zrobi dalej to mozesz zamknąc jakąś czesc tej pozycji tak jak bys normalnie ją zamykal tylko tam w polu u góry gdzie widac jaką wielkoscią lota wszedles - zmieniasz tą wartosc.

Np wszedles 1 lotem, wchodzisz w okno zamkniecia pozycji i zmieniasz 1 lota na 0,50 lota. Polowa zamknieta a polowa zostaje. Tyle :)

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

Jak nie otworzę, zawsze w plecy? Czy komuś udało się wskoczyć w trend?

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Siema,

Fajnie, że ktoś się wypowiada :)

Guccon chodzi o to, że całą strategię mam ułożoną i jeżeli tylko się jej trzymam to jestem na plus. Nadal jednak próbuję znaleźć coś bliżej złotego środka jeśli chodzi o zarządzanie pozycją.

o kurde...
Właśnie miałem napisać długi post na temat różnych sposobów i tego jak się z nimi czułem i w tym momencie zrozumiałem co będzie najbardziej efektywne w moim przypadku:
-SL na be po pierwszej korekcie
-TP 20-70p (zalezy od dnia i pary) - i tutaj zmiana tp jeżeli zaistnieje taka sytuacja jak na screenie o nawie "04.22 2013 edek" ALE ŻADNEGO ZAMYKANIA Z ŁAPY PRZED TP
-To co wyżej po raz kolejny, nie dotykać nie zamykać z ręki. Jak pisałem tego posta (wcześniejszą wersję) to na szybko w głowie policzyłem, że sytuacji, że zamknąłem i poszło do tp było kilkukrotnie więcej niż takich gdy zamknąłem i poszło do sl - nie licząc tutaj, że u mnie tp > 3xsl.

W skrócie mam zamiar po prostu manewrować SL'em i TP (ale bez jakich sztywnych akcji typu podsuwanie pod ostatni dołek na m1, bo to moim zdaniem nie zdaje egzaminu)
FxTag pisze:Jak nie otworzę, zawsze w plecy? Czy komuś udało się wskoczyć w trend?
Trochę nie do końca rozumiem pytanie?

Poczytaj inne dzienniki (Archiwum Pana T, 2 dzienniki KlonMarcina, Scalping Mandrejka, Matrix TeXs'a) tam będziesz miał pokazane, że chłopakom udało się nie raz wskoczyć w trend - część z nich nawet potrafi zawrócić rynkiem gdy wchodzą pozycje i pchnąć w ich stronę na 100 pipsów :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ