ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Ok. Postarałem się, mam nadzieję, że będzie to w miarę czytelne. Wziąłem parę, która nie jest tu raczej komentowana, żeby się nie sugerować screenami innych.

Oczywiście to jest tylko moje "widzenie" tego i podejrzewam, że niejeden thorez albo klonmarcin złapałby się za głowę, o es/pipie nie wspominając :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

PipBoy ładnie rysujesz kreski :) zadziałały, zadziały tylko musisz to zobaczyć rysuj je tam gdzie to widać dokładnie jak, miałeś FBO to nie spodziewaj się że cena odbije od tak od jakiejś zwykłej ZL ta zl będzie jedynie punktem korekty

Obrazek

takie moje kreski z przed paru chwil, jak ja lubię te przypadki :).
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Dzisiaj miałem straszny dzień, długo pozycję trzymałem, zamiast wychodzić jak widziałem, że cena zawraca. Kiedyś potrafiłem pozycję trzymać po kilka dnia a teraz to mnie strasznie męczy.
Dwa trady na AUD/USD zakończone jeden na +51 a drugi na +66. Dodatkowo wchodziłem w EUR/USD na odbiciu od miesięcznego BO zamknąłem przed chwilą na +32.
Minusem i wielką porażka jak na aktualną chwilę są dla mnie wejścia na EUR/AUD i AUD/CHF na obu parach było już około plus 80 a aktualne to lepiej nie pisac a rodoslav radził aby brać co moje.
Musze nad tym pracowac aby potrafi wyjść z pozycji jeżeli mam plus większy niż zakładałem a tak zamiast być na plusie to aktualnie jestem na minusie. Wydaje mi się że lepiej wyjść z pozycji i po prostu jak cena nie idzie do naszego TP to wyjść i wejść ponownie na korekcie.
W sumie cały czas się zastanawiam czemu cena nie doszła do mojego TP, które wydawało się dla mnie oczywiste dodatkowo były tam idealne formacje harmoniczne. Cena zareagowała idealnie ale później trader dał dupy. Poczekam do rana i podejmę decyzję.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

gra ktoś z was na tzw fałszywe złamanie ZL ? przez ostanie 2 dni zauważyłem to 2 razy, porządnie przełamują ZL, lecą spowrotem, znów do tej ZL ( reakcje prawie co do pipsa) i wtedy ładny wystrzał
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

radoslav47 pisze:gra ktoś z was na tzw fałszywe złamanie ZL ?
jak zwał tak zwał :) ale to raczej FBO, tylko wejście nie od razu po powrocie tylko na ponownej korekcie, jak zrobią taką korektę to fajne miejsce na wejście :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

ja zawsze szukam fbo na ekstremach, muszę pod tym kątem to poobserwować :D
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
sds
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sds »

radoslav47 pisze:gra ktoś z was na tzw fałszywe złamanie ZL ? przez ostanie 2 dni zauważyłem to 2 razy, porządnie przełamują ZL, lecą spowrotem, znów do tej ZL ( reakcje prawie co do pipsa) i wtedy ładny wystrzał
IMO to nie było załamanie ponieważ tam nie było ZL-a tylko SD Drop-Base-Drop (DBD)- sądząc po strukturze klastra przed wybiciem.

Zobacz po której stronie był sentyment rynku.

1 - Drop-Base-Drop - jest reakcja

A - Brejk całkiem przyzwoitej konsoli i wyjście do problemów, ale podczas powrotu oddają bez walki prawie cały zielony korpus wybijający i nie są w stanie wybić testowanego już DBD z 1.

2 - Piękna struktura DBD - na małym spokojnym klastrze i jest piękna reakcja potem na to - będzie down. Gdyby nie było tej obrony na trzy świecie przed brejkiem to jeszcze można by było to za ZL-a uznać a tak jest powrót do wsparcia, które stało się oporem i dopiero wyłamanie.

3 - Kolejny poziom - dziadowski to i reakcja była to dziadowska - ale była bo miejsce dobre - przed świecą nad wyłamującą się z konsoli z nocy- jeszcze nie wiadomo czy up czy down

4 - Ja tu widzę kolejny DBD (widoczny pewnie lepiej na M1/M5 a na M15 jako Inside Bar zaledwie) lub klasyczne potwierdzenie trzech słupków odwrotu i wg. mnie to na to zareagowali a nie na tamten dołek z Twojej czerwonej kreski - bo do niej (minimalnie ale jednak) nie doszli.

5 - Kolejny poziom, potem jest reakcja na niego -down. Ciut niedokładnie wyznaczony, ale to po to aby nie zamazać tego co wcześniej - powinno zaczynać się nieco niżej.

B lub B' lub B'' - IMO tu jest konkretne momo, które robi faktyczny brejk problemów, tworząc ZL-a, ponieważ to ono wykosiło stop-y całej gromadzie obstawiaczy wzrostów, nie tworząc powyżej struktury ale wyjeżdżając z niskokorpusowych, bronionych cieniami od dołu świec. Po nim dwie spadkowe i pivot (dwie zielone), po którym trzeba uciekać z szorta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

radoslav47 pisze:ja zawsze szukam fbo na ekstremach, muszę pod tym kątem to poobserwować
Wydaje mi się a w sumie jestem pewny jak obserwowałem zrzuty Thoreza że FBO również występuje na przebitym BO.
Czyli jeżeli cena dojdzie do BO przebije go i zawróci to mamy FBO
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Tak jest, Czerwinek. FBO na ZL 8)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Strasznie mnie wymęczyły te dwa trady o których wczoraj pisałem EUR/AUD i AUD/CHF, ale najważniejsze że na plus, chociaż teraz jestem bardziej pewny że polecą w moim kierunku gdyż przebili LT, chyba, że zrobią korektę to wejdę na korekcie.

Dodatkowo aktywowało mi zlecenie lekko zapomniane nie widziałem, żę tak szbko dojdą na GBP/JPY.
pisałem o tym tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 442#469442

ODPOWIEDZ