ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Pełnomocnik pisze:Jeszcze raz AUD/USD - S
gfx pisze:+67 przy 21 pipsowym stopie.

:clap: :clap: :clap: ja trochę mniej bo 37

na kablu tez chyba cofkę do BO chcą robic ale zobaczymy jak domkną

ps czerwinek byłem dziś w Twoim mieście (właściwe to przejeżdżałem) - kuzwa jak tam się ciężko przebić :wall: weśta se zróbta jakom obwodnice czy jak :mrgreen:

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Poszło BUY na AUDUSD
0.9820 // SL 0.9800 // TP 0.9879

PS Edek w ciekawym miejscu

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Dziękuję Ci czerwinek za ten journal :) Mega mi się rozjaśniło to co pisał thorez, wasze wykresy do nauki są genialne. Gryzie mnie jednak moment wejścia. Załóżmy że wchodzimy w longa. Więc cena przebiła poprzednie minimum i wróciła więc zrobił nam się FBO. I teraz kiedy wchodzimy: raz widziałem wejścia od razu po utworzeniu się FBO, czasami czekamy na pullback, cena wraca żeby skosić jeszcze SL i dopiero Long.
W każdym z tych dwóch przypadków bezpieczniejsze są wejścia na drugiej świecy, zamyka nam się świeca nad FBO i wchodzimy w Longa ale przy tym możemy zmarnować część pipsów.
Czy dobrze to rozpisałem :) ?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

To już zależy od Ciebie czy wolisz bardziej ryzykowne wejście ale z lepszym rr, bądź późniejsze ale bardziej pewne . Wrzuć jakiś wykres nt którego masz wątpliwości to zObaczymy.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

DonForex:-) moment wejścia tak jak koledzy piszą, jest bardzo indywidualny, grunt żeby FBO było wymowne, i nie bój się że cena ucieknie.
Przeważnie jeśli FBO nie jest samym pinem (czyli fbo nie sklada sie z 1 świecy) , a następna jest mocna świeca w kierunku extremum BO, pojawia sie pulbac do linii gdzie nastąpiło FBO. Trzeba zjeść wtedy na niższe interwały i wyczekać na tym poziomie jakiegoś sygnału, że cena dojrzała do kierunku.
Dobry przykład będziemy mieli na kablu prawdopodobnie jesli zrobią fbo (trzeba poczekać na zamknięcie tej godziny).

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Właśnie to jest dla mnie ciężki orzech do zgryzienia - potwierdzenia przy wejściu na fbo lub powrocie do zl/bo.... Szczególnie w tym drugim przypadku cena często reaguje co do pipa i już nie wraca jednak bez potwierdzenia ta niepewność pozostaje :?

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

PipBoy pisze:Właśnie to jest dla mnie ciężki orzech do zgryzienia - potwierdzenia przy wejściu na fbo lub powrocie do zl/bo.... Szczególnie w tym drugim przypadku cena często reaguje co do pipa i już nie wraca jednak bez potwierdzenia ta niepewność pozostaje :?
Zaczniemy od początku.
powiedz mi czym się charakteryzuje BO?
Wrzuć parę scrinów gdzie znalazłeś BO i je opisz co dla niech jest charakterystycznego-co się powtarza.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

kabel poszedł :)

Awatar użytkownika
Gaduła
Gaduła

no właśnie wejście na niższe interwały rozumiem że jest dobrym pomysłem. jednak ja szukam wejść na h4, rzadko na h1 ze względu na moją pracę :/ nie mam możliwości tam zaglądania na MT4. W przyszłości planuje (jak już znajdę swojego grala :) ) zakupić smartfona czy coś podobnego żeby zainstalować MT4 i mieć ciągle przy sobie... zobaczymy.
Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie ZL. Rok temu czytałem wątek Shadiego o ZL i g...no rozumiałem :) teraz chciałemwrócić do niego ale znalazłem niedawno wypowiedź Shadiego żeby nie patrzeć już na tamten wątek od początku bo dużo się zmieniło... oczywiście rozumiemy o jakie mu zmiany chodzi. Jednak czy bylibyście uprzejmi wstawić wykres z zaznaczoną ZL, która postąpiła z perspektywy czasu? Wiem, że potrzebna jest nam momo.... gdzieś tutaj padły słowa że momo to każda BO czyli świeca która zamyka się powyżej close i open poprzedniej świecy. Dla innych momo to świeca conajmniej 2x większa od poprzedniej... czyli chyba indywidualna sprawa. Ale jak wyznaczyć Momo area (chyba nazywało się to mighty zone)?
Czy moglibyście pokazać takie mighty zone na spadkach i wzrostach? Bo z tego co kojarzę to chyba kolor świecy, któa utworzy się po momo ma znaczenie?
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
Gaduła
Gaduła

gfx pisze:+67 przy 21 pipsowym stopie.
Obrazek

FBO się tworzy.
mam pytanie :)
dlaczego nie wszedłeś w Shorta jak cena przebiła powtórnie tą drugą od dołu grubą linię czerwoną?
Czy Twoje wejście było trochę spóżnione czy specjalnie czekałeś na przebicie drugiej czerwonej linii?

ODPOWIEDZ