Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: bfx »

eresz pisze: Co daje Ci sygnał, że po kilku miesiącach czas już wyjść z pozycji?
Składa się na to kilka czynników. Nie jestem nawet w stanie nawet tego wszystkiego opisać.

Zanim zrobią akumulacje cena ma swój cel. Kiedy do niego dolecą, akumulują pozycje, i lecą do następnego celu gdzieś po drugiej stronie. I tak w kółko. Ciężko to zobaczyć bo dzieje się to na przemian na różnych interwałach.

Cena musi się poruszać. Jeśli popatrzysz na pojedynczą świeczkę np MN1 to w ciągu jej trwania jest gdzieś jeden punkt w którym zrobili odwrót i przeszli przez całą długość jej świecy do drugiego jej ekstremum. A żeby zrobić jakiś większy ruch muszą się do niego przygotować(zakumulować).

Nie mówię że robią to na każdej MN1. Wszystko zależy od tego na jakim TF trwa obecnie impreza.

Przykładowo: nzdchf w ciągu 6 miesięcy robi średnio 800p. Gdzieś w ciągu 6 miesięcy muszą zrobić zwrot i przelecieć te 800p. Obecna świeca 6MN1 ma dopiero 300p. A cała jej droga do góry to jedna akumulacja. Jest też dobry poziom, kierunek z trendem, podobna sytuacja na innych parach z nzd i chf. Tak więc zakładam, że zrobili ostatnio ten punkt zwrotu i będą teraz pchali cenę minimum 800p w dół a podejrzewam że nawet dalej, na nowe minima.

Pewnie nic z tego nie rozumiesz :) Jak coś, to można to kiedyś obgadać przy czymś :) Było by łatwiej.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

No, to co do USD/CHF jak mówiłem tak też się stało :D
Nadmieniam tylko, że jest to możliwe nie dzięki temu że rynkiem kieruje popyt i podaż a właśnie banki :)

Natomiast jak na ironie, jest jeszcze możliwe w dniu dzisiejszym powtórne odwrócenie na SELL choć mało prawdopodobne. Trzeba uważać. Jeżeli dojdzie do odwrócenia to spodziewam się powolnego ruchu na południe niweczącego całe dzisiejsze wybicie i tworzącego w dniu dzisiejszym nowe LOW na M15. Jednakże póki co wciąż dla mnie jest to SELL tyle że trzeba uważać bo mogło im chodzić wyłącznie o SLki dla uzyskania płynności na SELL. Ale jest na to jakieś 15% szans, przewiduję dalszy wzrost.

EDIT: "Jednakże póki co wciąż dla mnie jest to SELL tyle że trzeba uważać bo mogło im chodzić wyłącznie o SLki dla uzyskania płynności na SELL." Sorry, przejęzyczenie - obecnie dla mnie wciąż jest to BUY.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

bfx pisze: Składa się na to kilka czynników...
... Pewnie nic z tego nie rozumiesz :) Jak coś, to można to kiedyś obgadać przy czymś :) Było by łatwiej.
:)

Tak a propos obgadania przy czymś, to właśnie sobie otworzyłem piwko, czytam tą Twoją odpowiedź (po raz kolejny), zerkam na Twoje poprzednie wykresy i próbuję coś wyłapać. I powiem szczerze - pozazdrościłem, gdy powiedziałeś, że trzymasz pozycje przez 2 miesiące: Jak ja bym tak chciał. Mam np. teraz nzdusd short od dwóch dni i na razie go zostawię, wygląda na bezpieczny. Ale czy to jest ruch na miesiąc, to pewności nie mam żadnej.

No więc, oto co mi wyszło z analizy Twojej odpowiedzi. Inna para, bo mi tu ładnie się podpasowało pod to, co mi wychodzi najlepiej, czyli manipulacja :D

Obrazek

Wg mnie to takie rozciągnięcie tego, co robię na H4 na wyższy tf. Ale to chyba nie o to chodzi. Jak może znajdziesz czas, to byś machnął jakiś obrazek. Lubię się uczyć nowych rzeczy, jeśli chodzi o forex.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

eresz pisze: ...Ale czy to jest ruch na miesiąc, to pewności nie mam żadnej.
Ja też nie mam pewności. Tylko wysokie prawdopodobieństwo. Zawsze biorę pod uwagę, że mogę się mylić.
eresz pisze: Wg mnie to takie rozciągnięcie tego, co robię na H4 na wyższy tf. Ale to chyba nie o to chodzi. Jak może znajdziesz czas, to byś machnął jakiś obrazek. Lubię się uczyć nowych rzeczy, jeśli chodzi o forex.
Obserwuje 28 par po to żeby wybrać z nich 2-3 aktualnie najlepsze do grania. A eurcad jest teraz jedną z tych gorszych, nic bym tam nie grał teraz. Tylko dlatego bo nie widzę podobnej sytuacji na innych parach z eur. To jest moja podstawa. Jak eur ma ruszyć w dół to chce to widzieć na kilku parach z eur. I to samo z cad.

Zakładając że mam teraz takie potwierdzenia twój przykład był by dobry. Wtedy w momencie który zaznaczyłeś jako punkt zwrotny chciałbym widzieć akumulacje lub chociaż manipulacje na niższych TF. I wtedy wchodząc na na górnym ekstremum świecy MN1 czekałbym aż wykonają minimum miesięczne ATR w dół. Jeśli gdzieś po drodze cena zaczęła by się układać do góry to wtedy uciekam z ręki(akumulować).

Ale tak jak pisałem wcześniej na eurcad tego nie widzę. A jakbym musiał coś tam zagrać to raczej szukałbym L. Zaznaczyłem na twoim screenie konsole która mnie interesuje. Ty wybrałeś tylko jej cześć. Zobacz na jej kąt nachylenia. Rzadko się zdarza, że akumulacja jest pochylona w kierunku w którym ma wylecieć cena. Obserwuje całą tą konsolę na M5/M15 i widzę tam więcej akumulacji do wzrostów. Patrząc na inne pary z eur i cad też raczej wychodzi mi L. Na odwrotnie skorelowanym cadchf spodziewam się dużego S.

To są wystarczające powody dla mnie żeby nie grac S, ale nie wystarczające żeby grac L. Najważniejsze jest dla mnie korelacja, dzięki niej wybieram najlepsze pary z 28.

Ciężko to wytłumaczyć. Pamiętam jak sam nie umiałem połączyć wszystkich interwałów, i na każdym mi coś innego wychodziło. Teraz gdzieś mi to weszło w krew i obserwując codziennie te 28 par i większość interwałów, wszystko składa mi się do kupy. Bez pomocnych wskaźników które sobie zrobiłem było by to ciężko ogarnąć. Kiedyś notowałem wszystko na kartkach ale zabierało mi to cały wolny czas.

Na drugim screenie masz ten mój wskaźnik. Te kosteczki po lewej to różne sygnały na wszystkich parach. Zaznaczam je sobie jak robię analizy. Później klikam compare i wyskakuje mi ta tabelka u góry. To porównanie korelacji. Na jej podstawie wybieram kilka najlepszych par do grania. Jak się przyjrzysz to właśnie na eur i cad nie ma jednoznacznych odczytów.

Mam nadzieję że coś pomogłem. Będę balował w ten weekend. Wolność mi się kończy. Za 2 tygodnie biorę ślub. A za tydzień zaczyna mi się miesięczny urlop. Tak więc możliwe, że nie będę długo odpisywał.

eresz
Gaduła
Gaduła

bfx, grubsza sprawa widzę, moje sell na eurcad wynikało z niedawnej manipulacji, bo ja patrzę krótkoterminowo, ale po Twoich notatkach na moim screenie widzę, żę dla Ciebie akumulacja zaczęła się pod koniec kwietnia :)

No nic, będę się przyglądał jak to się rozwija, nie ma nic od razu. Oczywiście bacznie obserwuję każdy Twój screen wstawiony w tym wątku, bo warto moim zdaniem.

No i powodzenia w "nowym lepszym życiu" :lol:
I mam nadzieję, że nadal znajdziesz czas na forex i pisanie postów.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Obrazek
:p

p.s. małżeństwo to golgota :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

eresz pisze:bfx, grubsza sprawa widzę, moje sell na eurcad wynikało z niedawnej manipulacji, bo ja patrzę krótkoterminowo, ale po Twoich notatkach na moim screenie widzę, żę dla Ciebie akumulacja zaczęła się pod koniec kwietnia :)

No nic, będę się przyglądał jak to się rozwija, nie ma nic od razu. Oczywiście bacznie obserwuję każdy Twój screen wstawiony w tym wątku, bo warto moim zdaniem.

No i powodzenia w "nowym lepszym życiu" :lol:
I mam nadzieję, że nadal znajdziesz czas na forex i pisanie postów.
Pozdrawiam!
Dzięki za miłe słowa. Jeśli chodzi o forex i pisanie to nic się nie zmieni.
A wracając do eurcad to napisałem, że nic tam bym nie grał. Tak duża konsola to może być akumulacja ale nie musi. Jeśli dwie waluty z pary poruszają się jakiś czas w tym samym kierunku to może powstać taka konsola bez powodu.

W tym tygodniu będę szukał esek na audchf, audjpy i nzdjpy. Tylko nic na siłę. Możliwe, że będą jeszcze poprawiać ekstrema z zeszłego tygodnia. Czekam na akumulacje na M5-H1. Najlepiej jakby utrzymali cenę wysoko do środy.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

przekrecilem sie na rzezniku :p
Ale kombinuje dzis Fox to pewnie przez swieto Oceanu :-)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

eresz
Gaduła
Gaduła

A ja obserwuję usdjpy pod kątem SELL. Jeśli wrócą na szczyty i będą manipulować :)

Obrazek

edit: za postem bfx, widzę, że audjpy jeszcze lepsze sygnały daje. Niech wracają w okolice HIGH i zrobią stop hunt reversal :)

Obrazek

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

@Eresz - mógłbyś wytłumaczyć co rozumiesz poprzez stop hunt reversal? Najlepiej jakbyś dodał jakiś obrazek ;)

ODPOWIEDZ