eresz pisze:
...Ale czy to jest ruch na miesiąc, to pewności nie mam żadnej.
Ja też nie mam pewności. Tylko wysokie prawdopodobieństwo. Zawsze biorę pod uwagę, że mogę się mylić.
eresz pisze:
Wg mnie to takie rozciągnięcie tego, co robię na H4 na wyższy tf. Ale to chyba nie o to chodzi. Jak może znajdziesz czas, to byś machnął jakiś obrazek. Lubię się uczyć nowych rzeczy, jeśli chodzi o forex.
Obserwuje 28 par po to żeby wybrać z nich 2-3 aktualnie najlepsze do grania. A eurcad jest teraz jedną z tych gorszych, nic bym tam nie grał teraz. Tylko dlatego bo nie widzę podobnej sytuacji na innych parach z eur. To jest moja podstawa. Jak eur ma ruszyć w dół to chce to widzieć na kilku parach z eur. I to samo z cad.
Zakładając że mam teraz takie potwierdzenia twój przykład był by dobry. Wtedy w momencie który zaznaczyłeś jako punkt zwrotny chciałbym widzieć akumulacje lub chociaż manipulacje na niższych TF. I wtedy wchodząc na na górnym ekstremum świecy MN1 czekałbym aż wykonają minimum miesięczne ATR w dół. Jeśli gdzieś po drodze cena zaczęła by się układać do góry to wtedy uciekam z ręki(akumulować).
Ale tak jak pisałem wcześniej na eurcad tego nie widzę. A jakbym musiał coś tam zagrać to raczej szukałbym L. Zaznaczyłem na twoim screenie konsole która mnie interesuje. Ty wybrałeś tylko jej cześć. Zobacz na jej kąt nachylenia. Rzadko się zdarza, że akumulacja jest pochylona w kierunku w którym ma wylecieć cena. Obserwuje całą tą konsolę na M5/M15 i widzę tam więcej akumulacji do wzrostów. Patrząc na inne pary z eur i cad też raczej wychodzi mi L. Na odwrotnie skorelowanym cadchf spodziewam się dużego S.
To są wystarczające powody dla mnie żeby nie grac S, ale nie wystarczające żeby grac L. Najważniejsze jest dla mnie korelacja, dzięki niej wybieram najlepsze pary z 28.
Ciężko to wytłumaczyć. Pamiętam jak sam nie umiałem połączyć wszystkich interwałów, i na każdym mi coś innego wychodziło. Teraz gdzieś mi to weszło w krew i obserwując codziennie te 28 par i większość interwałów, wszystko składa mi się do kupy. Bez pomocnych wskaźników które sobie zrobiłem było by to ciężko ogarnąć. Kiedyś notowałem wszystko na kartkach ale zabierało mi to cały wolny czas.
Na drugim screenie masz ten mój wskaźnik. Te kosteczki po lewej to różne sygnały na wszystkich parach. Zaznaczam je sobie jak robię analizy. Później klikam compare i wyskakuje mi ta tabelka u góry. To porównanie korelacji. Na jej podstawie wybieram kilka najlepszych par do grania. Jak się przyjrzysz to właśnie na eur i cad nie ma jednoznacznych odczytów.
Mam nadzieję że coś pomogłem. Będę balował w ten weekend. Wolność mi się kończy. Za 2 tygodnie biorę ślub. A za tydzień zaczyna mi się miesięczny urlop. Tak więc możliwe, że nie będę długo odpisywał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.