maccyw pisze:pim - wystąpiłem do administratora (moderatora) z prośbą o przyznanie Ci pochwały ale nie wiem czy admin/mod zdążył to już rozważyć. Powiem wprost - uważam że pochwała Ci się należy w tym wątku bowiem przytoczyłeś jedno z najsensowniejszych źródeł na temat fx w całej sieci. Metodę której naucza ICT nazwałbym kompletną, spora ilość innych mentorów naucza swoich technik ale brakuje w niej często argumentacji "dlaczego gdy widzimy X to powinniśmy zrobić Y" no i większości wypadków w sumie ...nie działa. No ale jak ma działać coś czego działania nie potrafi uzasadnić sam nauczający danej metody ?
Natomiast uważaj, bo ICT raczej na pewno nie patrzy na FX w taki sposób w jaki napisałeś o fraktalach. Z tego co zauważyłem to on po prostu posługuje się miejscami gdzie powstają order blocks oraz przerobionym narzędziem fibonacciego. Nie obejrzałem jeszcze jego serii o Market Makers jestem w trakcie ale we wcześniejszych seriach zauważyłem że skupia się on właśnie na powyższych rzeczach. Niekoniecznie bawi się on w trading tuż po dziennej asian range, wręcz przeciwnie wchodzi w okreslonym miejscu gdzie ma swój sweet spot i potwierdzenie w postaci order block i idzie w kierunku w którym porusza się rynek gdy widzi że ten odbija się (reaguje) w danym miejscu. Uczy aby grać na H4 oraz Daily, albo przynajmniej nie przeciwko tym dwóm interwałom. Uczy aby grać jedynie we wtorki, środy i czwartki. Generalnie osobiście zauważyłem że w piątki też na rynku nie brakuje płynności ale fakt faktem poniedziałki są do niczego. Obecnie nie zauważyłem aby wspomniał on cokolwiek o 3 levelach o których pisze CJ ale (!) jeżeli połączy się wywody CJ z tym czego on naucza to nawet wywody CJ zaczynają mieć jakiś większy sens jeżeli chodzi o ich rzeczywiste działanie. Przy czym najpierw mechanizmy ICT a dopiero później mądrości CJ, nie na odwrót.
No i brawo Ty

I dzięki za pochwałę

Ja dokładnie wiem że fraktale i ICT to dwie różne bajki , fraktale to mój sposób na naukę cierpliwości

I jest tak jak mówisz że ICT ma "cały swój" system a tylko niektóre elementy są zbieżne z CJ'em. Kiedy grasz wyższe interwały to wejście po sesji azjatyckiej jest jedną z metod szukania optymalnego wejścia.
ps
a swoją drogą nieźle ICT pojechał w ostatnim swoim wystąpieniu "Adult Language"

a wracając do CJ'a, cykli i mapowania wykresów:
Mapa cykli z D1
ja już to miałem to czekałem na układ fraktalny zgodny z mapą:
potem należało poczekać (czyli mój największy problem

i przejśc na M15/m5