Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pim
Gaduła
Gaduła

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: pim »

maccyw pisze:pim - wystąpiłem do administratora (moderatora) z prośbą o przyznanie Ci pochwały ale nie wiem czy admin/mod zdążył to już rozważyć. Powiem wprost - uważam że pochwała Ci się należy w tym wątku bowiem przytoczyłeś jedno z najsensowniejszych źródeł na temat fx w całej sieci. Metodę której naucza ICT nazwałbym kompletną, spora ilość innych mentorów naucza swoich technik ale brakuje w niej często argumentacji "dlaczego gdy widzimy X to powinniśmy zrobić Y" no i większości wypadków w sumie ...nie działa. No ale jak ma działać coś czego działania nie potrafi uzasadnić sam nauczający danej metody ?

Natomiast uważaj, bo ICT raczej na pewno nie patrzy na FX w taki sposób w jaki napisałeś o fraktalach. Z tego co zauważyłem to on po prostu posługuje się miejscami gdzie powstają order blocks oraz przerobionym narzędziem fibonacciego. Nie obejrzałem jeszcze jego serii o Market Makers jestem w trakcie ale we wcześniejszych seriach zauważyłem że skupia się on właśnie na powyższych rzeczach. Niekoniecznie bawi się on w trading tuż po dziennej asian range, wręcz przeciwnie wchodzi w okreslonym miejscu gdzie ma swój sweet spot i potwierdzenie w postaci order block i idzie w kierunku w którym porusza się rynek gdy widzi że ten odbija się (reaguje) w danym miejscu. Uczy aby grać na H4 oraz Daily, albo przynajmniej nie przeciwko tym dwóm interwałom. Uczy aby grać jedynie we wtorki, środy i czwartki. Generalnie osobiście zauważyłem że w piątki też na rynku nie brakuje płynności ale fakt faktem poniedziałki są do niczego. Obecnie nie zauważyłem aby wspomniał on cokolwiek o 3 levelach o których pisze CJ ale (!) jeżeli połączy się wywody CJ z tym czego on naucza to nawet wywody CJ zaczynają mieć jakiś większy sens jeżeli chodzi o ich rzeczywiste działanie. Przy czym najpierw mechanizmy ICT a dopiero później mądrości CJ, nie na odwrót.

No i brawo Ty :-)
I dzięki za pochwałę :-)

Ja dokładnie wiem że fraktale i ICT to dwie różne bajki , fraktale to mój sposób na naukę cierpliwości :-) Jesli tworzą się zgodnie z kierunkeim większego trendu i tworza się po 3 wyraźnych levelach to można je grać szukając wejść z m15/m5/m1 (ja stosuję zewnętrzne rozwinięcie 261.8 fibo + piny, RR przy podwójnym szczycie/dołku inaczej M/W)

I jest tak jak mówisz że ICT ma "cały swój" system a tylko niektóre elementy są zbieżne z CJ'em. Kiedy grasz wyższe interwały to wejście po sesji azjatyckiej jest jedną z metod szukania optymalnego wejścia.

ps
a swoją drogą nieźle ICT pojechał w ostatnim swoim wystąpieniu "Adult Language" :-)

a wracając do CJ'a, cykli i mapowania wykresów:

Mapa cykli z D1
2016-04-28___11_38_20.png

ja już to miałem to czekałem na układ fraktalny zgodny z mapą:
2016-04-28___11_39_51.png

potem należało poczekać (czyli mój największy problem :-)

i przejśc na M15/m5
2016-04-28___11_40_34.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pim
Gaduła
Gaduła

i szukać wejścia gdzieś w zielonym kółku, potem samo się już turla
2016-04-28___11_50_48.png

pim
Gaduła
Gaduła

ta sama akcja była na CADJPY

source map:
CADJPY 5.png

i wykonanie:
2016-04-28___08_26_42.png

pozostawiam jako zadanie domowe dlaczego na CADJPY nie należało wchodzić 26 kwietnia :-) (choć oczywiście można było, z tym że innymi pozycjami i mniej agresywnie)

ps
oczywiście to tylko demo

pim
Gaduła
Gaduła

mam jeszcze mapkę na GOLD i GU
2016-04-28___12_06_12.png

GU:
gu2.png
gramy dotąd dokąd działa mapa, "lisy" w każdej chwili mogą zmienić kierunek lub dodać jakiś artefakt/zygzak/SH/itp bulshit... zwłaszcza wtedy jak nie nabrali odpowiednio dużego wolumenu
2016-04-28___12_18_47.png

I dwa dobre cytaty CJ'a :

" Do not try to project price....you are a trader, not a mind reader. Your job is to identify the tracks of the fox and follow....otherwise you are just another trapper, trying to guess where he's going to show next...."

"...what is seen cannot be unseen..."

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

A na jakiej podstawie / czym się kierujesz budując te mapy H1/D1?

pim
Gaduła
Gaduła

ext3 pisze:A na jakiej podstawie / czym się kierujesz budując te mapy H1/D1?

Licze levele/cykle wg CJ'a, one są mniej lub bardziej zniekształcone/zaszumione ale są :-) W zasadzie to nie tyle metoda CJa tylko ogólna charakterystyka fraktalności rynku - samo w sobie nic odkrywczego ale w połączeniu z tym że następują w 3 cyklach gdzie koniec 3 jest początkiem 1 , idzie "wyłapać" punkty zwrotne na dużych strefach S/D, poziomach SR , ważnych trendliniach itp...

Nie wiem jak to opisać dokładniej... po prostu jak długo patrzysz to się czegoś tam zawsze doszukasz :-) Skupiam się na tych najbardziej czytelnych , przeglądam na kliku monitorach na raz starając się dostrzec powtarzające się wzorce, ważne żeby zgadzały się cykle/ poziomy bo inaczej to zawsze sobie coś tam dopasujesz :-) Wejść szukam na M15/M5/M1 wg metody CJa (choć dla par z AUD , NZD / JPY ruch często następuje już w sesji azjatyckiej lecz nie zawsze ) lub wchodzę po H1 wg metody "60minuteman" z FF - wtedy jest bezpieczniej ale pozycje mniejsze i na starcie jesteśmy spóźnieni.

ext3
Gaduła
Gaduła

pim pisze:
ext3 pisze: ważne żeby zgadzały się cykle/ poziomy bo inaczej to zawsze sobie coś tam dopasujesz :-)
A na co zwrócić uwagę, co ma się zgadzać?

pim
Gaduła
Gaduła

2016-04-28___16_14_00.png
Tyle nabazgrałem że nie widać ceny.. więc spójrz u siebie na goły wykres, przejdz na H4/ H1 znajdziesz szczegółowe cykle... mrówcza praca ale chyba warto, tu się cykl kończy i zaczną rysować coś nowego... i wcale nie musi być UP.. ja tego tak nie analizuje, poczekam aż coś narysują i zdecyduje czy to ma ręce i nogi i zagram zgodnie z tym co oni sami zrobią... jest mi obojętne jaki kierunek obiorą.
Dla CADJPY to cyk dzienny/weekly więc się można nie doczekać :-) ale wcześniej zamieściłem dla Golda na H1 i to spokojnie można grać na codzień.

ext3
Gaduła
Gaduła

pim pisze:
2016-04-28___16_14_00.png
Tyle nabazgrałem że nie widać ceny.. więc spójrz u siebie na goły wykres, przejdz na H4/ H1 znajdziesz szczegółowe cykle... mrówcza praca ale chyba warto, tu się cykl kończy i zaczną rysować coś nowego... i wcale nie musi być UP.. ja tego tak nie analizuje, poczekam aż coś narysują i zdecyduje czy to ma ręce i nogi i zagram zgodnie z tym co oni sami zrobią... jest mi obojętne jaki kierunek obiorą.
Dla CADJPY to cyk dzienny/weekly więc się można nie doczekać :-) ale wcześniej zamieściłem dla Golda na H1 i to spokojnie można grać na codzień.
Dzięks za odp.
Napisałbyś jeszcze co to są kółka i co to są prostokąty na Twoich screenach z cyklami?

pim
Gaduła
Gaduła

ext3 pisze:
Dzięks za odp.
Napisałbyś jeszcze co to są kółka i co to są prostokąty na Twoich screenach z cyklami?

hehehe :-) no one właściwie nic nie znaczą :-) chciałem zaznaczyć tylko punkty charakterystyczne, które się powtarzają to są wspólne elementy każdego cyklu... ja wiem że to ciężko zobaczyć tak od razu ale uwierz mi to są te same elementy, rozciągnięte w czasie, zdeformowane ale to są powtarzające się patterny o których wspomina CJ.

Spójrz na pusty wykres,podziel go pionowymi kreskami i zobacz jak tworzony był każdy cykl, cena spada z jakiegoś punktu, wpierw robi zygzak (pierwszy ślad) potem LOW które jest pierwszym i najniższym LOW cyklu (drugi ślad) , potem budowanie jakiegoś W (trzeci ślad) , kawałek pogmatwanego wykresu w bok, później w górę bardziej lub mniej , amplituda tych wychyleń może nam podpowiedzieć czy lis zebrał już odpowiedni wolumen czy jeszcze musi pójść wyżej. Owszem ktoś od AT powie że tam był SR albo strefa SD.. owszem , właśnie o to chodzi bo tylko tam można przekonać niezdecydowanych lub chciwych do zawierania transakcji.

Tutaj masz mapę którą rysowałem zanim cokolwiek się stało, czekałem cierpliwie aż ułożą się w potencjalnego fraktala na Daily.
Kwestia czy to piramidować czy nie i jak to potem prowadzić to już inna historia, ja się tu wspomagam robotem i innymi trikami które wymuszają na mnie pewien schemat działania. TP określam aby było gdzies daleko a potem dostosowuje na bieżąco , SL wtedy jak widzę że rysują coś odmiennego niż we wzorze.
CADJPY 1.png

ODPOWIEDZ