Wuza gdzie nie miałem SL? Nie oceniaj ludzi po sobie. To, że ty nie stosowałeś SL to twoja sprawa. Pisałeś, że zamkniesz jak dojdzie do poziomu xxx! I oczywiście nie zamykałeś. Potem miałeś zamknąć jak dojdzie do poziomu yyy i oczywiście nie zamknąłeś to o czym tu pisać jak nie o szczęściu. Zawsze powtarzam, że nie stosuję SL z góry. Mam go w głowie i konsekwentnie uruchamiać, gdy idzie nie tak. Poczytaj swoje posty z tamtego okresu bo są one znamienne. Zostawiłeś swoje dziecko na pastwę losu i albo je rozjedzie TIR, albo uda mu się wrócić na chodnik. Różnica między nami jest taka, że ty dużo piszesz o tym, że zastosujesz stop loss i go nie stosujesz, a ja o nim piszę sporadycznie, ale uruchamiam go zawsze. SL na poziomie 70-100 pipsów jest sytuacją sporadyczną. Zazwyczaj zamykam pozycje stratne w odległości 10-20 pipsów.
Ale, żeby nie zaśmiecać ci starego wątku, nie wdawać się w czcze dyskusje dołącz do naszej dwójki i wspólnie prowadzilibyśmy potrójny journal. Podkreślam że to nie będzie z mojej strony żaden wyścig, skuteczność i zysk winien być na tym samym poziomie procentowym. To pokaże plusy i minusy naszych strategii. Wiele osób będzie mogło nauczyć się na naszych przykładach, gdzie czyhają niebezpieczeństwa i które ścieżki w tej ciężkiej pracy wybierać. Wystartujemy z tym samym depozytem i wszystko będzie na tacy. Będzie o tyle ciekawie, że przysponsorujemy kolejny konkurs na tym forum na "najbezpieczniejszy portel", który może skieruje wielu młodych trejderów na właściwe tory. Taki journal byłby hitem w świecie polskiego rynku FOREX, gwarantuję.
Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
-
- Maniak
Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Zgadzam sie w 100%Adrianoforex pisze:Taki journal byłby hitem w świecie polskiego rynku FOREX, gwarantuję.

Adrianoforex pisze:Wuza gdzie nie miałem SL? Nie oceniaj ludzi po sobie. To, że ty nie stosowałeś SL to twoja sprawa. Pisałeś, że zamkniesz jak dojdzie do poziomu xxx! I oczywiście nie zamykałeś. Potem miałeś zamknąć jak dojdzie do poziomu yyy i oczywiście nie zamknąłeś to o czym tu pisać jak nie o szczęściu. Zawsze powtarzam, że nie stosuję SL z góry. Mam go w głowie i konsekwentnie uruchamiać, gdy idzie nie tak. Poczytaj swoje posty z tamtego okresu bo są one znamienne. Zostawiłeś swoje dziecko na pastwę losu i albo je rozjedzie TIR, albo uda mu się wrócić na chodnik. Różnica między nami jest taka, że ty dużo piszesz o tym, że zastosujesz stop loss i go nie stosujesz, a ja o nim piszę sporadycznie, ale uruchamiam go zawsze. SL na poziomie 70-100 pipsów jest sytuacją sporadyczną. Zazwyczaj zamykam pozycje stratne w odległości 10-20 pipsów.
Ale, żeby nie zaśmiecać ci starego wątku, nie wdawać się w czcze dyskusje dołącz do naszej dwójki i wspólnie prowadzilibyśmy potrójny journal. Podkreślam że to nie będzie z mojej strony żaden wyścig, skuteczność i zysk winien być na tym samym poziomie procentowym. To pokaże plusy i minusy naszych strategii. Wiele osób będzie mogło nauczyć się na naszych przykładach, gdzie czyhają niebezpieczeństwa i które ścieżki w tej ciężkiej pracy wybierać. Wystartujemy z tym samym depozytem i wszystko będzie na tacy. Będzie o tyle ciekawie, że przysponsorujemy kolejny konkurs na tym forum na "najbezpieczniejszy portel", który może skieruje wielu młodych trejderów na właściwe tory. Taki journal byłby hitem w świecie polskiego rynku FOREX, gwarantuję.
Masz screena na którym dokładnie jest pokazana dana sytuacja.
Jesteś doświadczony więc wiesz, że strzał na 50-100 pipsów to nie jest coś niebywałego po jakiejś nie planowanej wypowiedzi czy nawet wpisie na twiterze. I zamknięcie na 10-20 pipsów straty z ręki jest niemożliwe w takiej sytuacji.
Dobrze wiesz o co mi chodzi ale oczywiście odwracasz kota ogonem.
Ja nie neguje swoich błędów i jestem ich świadomy, Ty natomiast nadal uważasz że grasz z bardzo małym ryzykiem mimo że nawet z wycinka który zaprezentowałeś widać że nie do końca tak jest.
Wyzwanie "konkursu" to Twój jedyny kontrargument na każdą krytykę ?
Ja już swoje plany na nowy rok mam, w kwestii transparentności mojej gry nic się nie zmieni i nie potrzebuję do tego zawodów.
@Ink Trudno żebyś się nie zgadzał z każdą zabawą która nakręca ruch na stronie.
Akurat ruch na stronie az tak mnie nie interesuje bo to nakręca sie raczej samo, natomiast taka inicjatywa bardzo mnie interesuje nie jako moda ale jako użytkownika i z pewnością nie tylko mnie 

-
- Maniak
Wuza dlatego nie gram na danych, nie gram na wystąpieniach szefów banków centralnych. Twoja niewiedza w tym temacie wynika z tego, że nie przeczytałeś wątku.
A co złego we wspieraniu tego forum widzisz? To coś co ci uwłacza? Skoro na forum pozwolili ci zaistnieć i wybronić się ewentualnie przed nieuczciwymi zagraniami brokera to ty też mógłbyś coś zrobić dla tego forum. Jakie to jest irytująca w Polakach wszystko dla siebie, ale nic od siebie. Zobacz ile tutaj jest ciekawych rzeczy, ile można się nauczyć, zobaczyć. Takie "konkursy" a raczej journal prowadzony przez trzech trejderów o trzech różnych spojrzeniach na rynek byłby czymś, czym moglibyśmy się choć trochę odwdzięczyć za możliwość pisania i korzystanie z największej bazy wiedzy o rynku FOREX. A tak murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Taka propozycja jest o tyle uczciwa, że ja z racji wieku nie jestem biegły w waszym języku, w waszym sposobie tłumaczenia, czy choćby postrzegania tego rynku. Ale bezpośrednie działanie, screeny, myfxbook ułatwiłyby to zadanie a całość journala uczyniłyby w pełni przejrzystym.
A co złego we wspieraniu tego forum widzisz? To coś co ci uwłacza? Skoro na forum pozwolili ci zaistnieć i wybronić się ewentualnie przed nieuczciwymi zagraniami brokera to ty też mógłbyś coś zrobić dla tego forum. Jakie to jest irytująca w Polakach wszystko dla siebie, ale nic od siebie. Zobacz ile tutaj jest ciekawych rzeczy, ile można się nauczyć, zobaczyć. Takie "konkursy" a raczej journal prowadzony przez trzech trejderów o trzech różnych spojrzeniach na rynek byłby czymś, czym moglibyśmy się choć trochę odwdzięczyć za możliwość pisania i korzystanie z największej bazy wiedzy o rynku FOREX. A tak murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Taka propozycja jest o tyle uczciwa, że ja z racji wieku nie jestem biegły w waszym języku, w waszym sposobie tłumaczenia, czy choćby postrzegania tego rynku. Ale bezpośrednie działanie, screeny, myfxbook ułatwiłyby to zadanie a całość journala uczyniłyby w pełni przejrzystym.
Poruszasz się zręcznie jak politykAdrianoforex pisze:Wuza dlatego nie gram na danych, nie gram na wystąpieniach szefów banków centralnych. Twoja niewiedza w tym temacie wynika z tego, że nie przeczytałeś wątku.

W 5 postach zrobisz ze mnie tchórza który boi się stanąć z Tobą w szranki, chce coś w zamian od navigatora za swoje posty i jeszcze śmie pisać brednie w Twoim dzienniku.
Każdy oceni sobie Twoje unikanie odpowiedzi na proste pytanie i to jak się zachowujesz tak jak będzie uważał.
Przeczytaj mojego posta, pisałem o NIE planowanych wypowiedziach czyli takich których nie znajdziesz w kalendarzu a np. członek Fedu udziela znaczącej dla rynku wypowiedzi w czasie jakiegoś marginalnego spotkania z dziennikarzami które nie znajduje się w porządku kalendarzy ekonomicznych.
Co do przejrzystości i pokazywania gry to chyba ciężko będzie Ci zarzucić mi jej brak.
Z mojej strony to tyle, dalsza dyskusja mija się z celem jeżeli chcesz w taki sposób odpowiadać na bardzo proste i poparte faktami pytanie.
-
- Maniak
Oki rozumiem. natomiast znajd mi sytuację niezwiązaną z publikowanymi danymi, wystąpieniem, katastrofą czy jakimś zamachem, gdzie w chwilę kurs poszybował o ponad 100 pipsów i nie pozwoliłby mi na uruchomienie SL. Tylko nie pisz mi o bad tick. Nie robię z ciebie tchórza. Chcę pokazać różne podejścia do tradingu. Bo jak na razie to jeszcze nie grałeś realnymi pieniędzmi. Startowałeś w konkursach. jeden wygrałeś, drugi przegrałeś. Sorry za off top. Może po prostu się określ, czy będziesz z nami współtworzył taki dziennik, czy nie i na tym chyba byśmy zakończyli ta dyskusję.
Masz jakis problem w tym, że to forum może na tym zyskać?
Masz jakis problem w tym, że to forum może na tym zyskać?
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Najstarszy mit forumowyWuza pisze:@Ink Trudno żebyś się nie zgadzał z każdą zabawą która nakręca ruch na stronie.

Moderatorzy byli kiedyś zwykłymi userami i kiedyś znowu nimi zostaną (np. jak ja) i nie dostają żadnego wynagrodzenia.
Każdy mod marzy po pewnym czasie żeby ruch był minimalny a wszystkiego rodzaju wojenki i flejmy są tylko utrapieniem.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Jestem świadomy "społeczności" tej funkcji ale mimo wszystko to, że zależy każdemu z modów na rozwoju ruchu na forum jest chyba normalne.daromanchester pisze:Najstarszy mit forumowyWuza pisze:@Ink Trudno żebyś się nie zgadzał z każdą zabawą która nakręca ruch na stronie.
Moderatorzy byli kiedyś zwykłymi userami i kiedyś znowu nimi zostaną (np. jak ja) i nie dostają żadnego wynagrodzenia.
Każdy mod marzy po pewnym czasie żeby ruch był minimalny a wszystkiego rodzaju wojenki i flejmy są tylko utrapieniem.
@Adrian
Nie mam w planach bawić się w konkurs tego typu, argument o tym, że nie grałem nigdy realnymi środkami jest ciekawy i nie mam pojęcia skąd taki wniosek. Pomijam tutaj już fakt, że konto o którym jest ten dziennik było kontem realnym z kilkoma obwarowaniami utrudniającymi tak naprawdę grę, tak jak na przykład brak możliwości wypłat.
Życzę Ci powodzenia i konkurs będę śledzić na pewno, ja mam w planach grę na nowym realnym rachunku również podpiętym pod trader explorera i na tym chce się skupić.
Twoje insynuacje na temat tego, że chciałbym działać na szkodę tego forum potraktuje jako żart, wymyślony na potrzebę odwrócenia dyskusji od tego od czego się zaczęła tak naprawdę.
Edit ~
Co do szukania mocnych ruchów w kilka chwil to wystarczy prześledzić całą sytuację z Sryią, późniejszym zamknięciem rządu w USA, słowa różnych członków FED na temat taper lub no taper i znajdziesz tam masę 5minutowych świeczek rzędu 20-50 pipsów i więcej. Dobrze wiesz, że cała dyskusja toczy się w okół tego, że uważasz swój portfel za bezpieczny i stabilny i mówisz o ryzyku max 7% a na pokazaną Ci transakcję gdzie 1 pips straty to prawie 1% odwracasz sytuację i unikasz wypowiedzi na ten dokładnie temat.
-
- Maniak
Wuza wszędzie doszukujesz się insynuacji, podtekstów. Napisz mi czy z tego rachunku mogłeś wypłacić jakiekolwiek pieniądze w trakcie jego trwania. Czy mogłeś zarządzać pieniędzmi poprzez częściową, ale regularną wypłatą zysków. W końcu napisz, czy zapłacisz podatek od zysków z działalności inwestycyjnej, czy od wygranej.