Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Above
Gaduła
Gaduła

Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real.

Nieprzeczytany post autor: Above »

uciekinier pisze:Above zgadzam się w 100 % z Tobą, ale sam pewnie wiesz że łatwo po fakcie takie wnioski wyciagać. Teraz "mleko już rozlane" ważne aby Wuza nie zamykał tych strat dopóki nie będzie przesłanek do braku odbicia, choć na Fx nigdy nic nie jest na 100 % pewne. Teraz ma już 32 tyś w plecy, i zamknąć to i odrabiać trochę trudno, a dopóki nie zamknie minus jest czysto teoretyczny. Jedno jest pewne powinna to być lekcja na przyszłość , oby darmowa lekcjia.
Tak wiem, że po fakcie łatwo pisać jednak przy tym ja nauczyłem się na takich sytuacjach ucinać straty bardzo szybko co pozwala działać dalej a nie być zablokowanym na kilka sposobów. I tyle :)

Lolek, system ma dobry...nawet te szerokie SL też - to był element jego skutecznego systemu. Problem w tym, że to już przekroczyło 200 pips "dawno" i jawi się to pułapką psychiczną a nie systemem. Gdyby sys - ok, 200 pips strata, trudno. Już dawno odrobiłby. To mi wygląda na motyw przesuwania co raz niżej SL-a. Ale wierzę, że ta lekcja (jeśli nie odbije) będzie pierwszą i ostatnią taką - czego mu życzę.
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

lolek pisze:Witam,
Nie wiem czy po fakcie, bo wcześniej wiele osób pytało o SL i Wuza powiedział że max 200 pip.
Ma olbrzymią stratę ale ma cały czas ponad 300 % w dwa miesiące.
Moim zdaniem to dużo.
Dlaczego nie można zamknąć, poczekać trochę aż się wyklaruje sytuacja i wejść w L ?
Bo po serii sukcesów trudno jest zaakceptować stratę.
Umysł Wuzy utknął ze świadomością "mam 73 tysiące".
Zamiast "mam + 33 tysiące wypracowane z 10 tysięcy".
Trudno jest doradzać zamknięcie pozycji bo cena jest taka że jak zamknie to pójdzie w L a jak nie zamknie to poleci dalej na dół. Czasami się trafia na taką złośliwość rynku i w obawie przed tym próbujemy przeciwdziałać i tracimy.
Ja bym zamknął i niezależnie od tego gdzie pójdzie cieszył bym się z tych 33 tysięcy.
Czekał bym do terminu umowy analizując własne błędy i ewentualnie otwierał bym pozycje po wyklarowaniu sytuacji.
Masz dowód że nie warto używać szerokiego SL bo jest to zbyt kosztowne.
Wykorzystaj tą lekcje i stwórz lepszy system.
Cokolwiek zrobisz trzymam mocno kciuki.
Pozdrawiam.
Zamykać w tym momencie gdzie jest duża szansa na odbicie to kiepski pomysł.

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Pojawiła się szansa że się cofnie.
Może jeszcze nie wszystko stracone.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Tak, tylko gdyby Wuza ucinał na -5% to nie miał by tyle co ma teraz. Z boku łatwo jest komentować ;)

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

Nemojimmy pisze:Zamykać w tym momencie gdzie jest duża szansa na odbicie to kiepski pomysł.
Nie mam w zwyczaju wtrącać się w takie dysputy, ale... duża szansa, powiadasz? Ciekawe na jakiej podstawie ludzie tworzą takie teorie. Intuicja? Wiara? Nadzieja? Miłość do słabego jena :) ?

Wkleję obraz z jakże wymownymi pinbarami. Czemu poprzedni nie zadziałał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

A czemu nie zaznaczyłeś tych pięciu które zadziałały? :D

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

xspojlerx pisze:A czemu nie zaznaczyłeś tych pięciu które zadziałały? :D
Bo forex przyjacielu nie daje w dupę gdy formacje działają, tylko wtedy gdy nie działają.

Pokazałem ten, który utworzył się po dużych spadkach (ba, utworzyła się nawet luka hossy) i wielu w swej naiwności zapewne uznało, że cytuję: "Zamykać w tym momencie gdzie jest duża szansa na odbicie to kiepski pomysł".
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

To jest właśnie piękno forexu nieprawdaż ?
Każdy w każdej chwili widzie co innego, pinabry, fale, wsparcia, opory, smoki itd.

Będę wdzięczny za brak "wojenek" na moich plecach w tym temacie.

Fakty są proste -
Nigdy nie pisałem, że sl to np dokładnie 200 pipsów.
Kilka razy napisałem o tym, że to wejście było głupie i niepoważne z uwagi na wielkość pozycji i moment wejścia, mimo tego, że w dłuższym terminie umocnienie dolara jest prawdopodobne.
Na tą chwilę klocki zaczynają się układać lepiej dla odbicia i tego się trzymam, nie jest to kwestia wiary, miłości lecz tego co widzę. Przebicie okolic 95.5 a więc 2ch lini trendu i dziennej 200ma byłoby "zabójcze" dla jakichkolwiek wzrostów w krótkim i dłuższym terminie i tego poziomu na tą chwilę się trzymam.
Fundamentalnie umocnienie dolara i "Taper" są coraz bliżej.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Sildra pisze:Bo forex przyjacielu nie daje w dupę gdy formacje działają, tylko wtedy gdy nie działają.

Pokazałem ten, który utworzył się po dużych spadkach (ba, utworzyła się nawet luka hossy) i wielu w swej naiwności zapewne uznało, że cytuję: "Zamykać w tym momencie gdzie jest duża szansa na odbicie to kiepski pomysł".
Być może jest tak jak mówisz, ale w załączniku masz przykład jaki pinbar pojawił się po bardzo mocnych wzrostach i odwrócił kierunek... Ja osobiście formacjom świecowym nie ufam tak do końca... Ewentualnie traktuje je jako potwierdzenie potwierdzenia. Nie wiesz też czy osoba która pisała cytowany przez Ciebie post miała na myśli formacje świecowe... tzn. ja nie wiem, być może Ty dowiedziałeś się więcej np. na priv.

W żadnym wypadku nie chcę się z Tobą kłócić, chodzi mi tylko o to że jest wiele metod wyznaczania potencjalnych puntów zwrotnych...

PS: Wuza ale chyba nikt tu nie wszczyna wojenek, po prostu wymieniamy się poglądami :) Ale jeśli Ci to przeszkadza to przepraszam, już nic nie mówię :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Above
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Above »

Wuza pisze:To jest właśnie piękno forexu nieprawdaż ?
Każdy w każdej chwili widzie co innego, pinabry, fale, wsparcia, opory, smoki itd.
Będę wdzięczny za brak "wojenek" na moich plecach w tym temacie.
[...]
Wuza, to jest normalne, gdy ktoś odnosi sukces, upublicznia wyniki - to wywołuje emocje etc. Ale prośba padła - z mojej strony zostanie spełniona. Pozdro!
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."

ODPOWIEDZ