Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

mikolaj2 pisze:Czy należy podać liczbę minut?
Masz dwa wyjcia:
- albo zmienne predefiniowane: PERIOD_X
- albo liczbowe określające liczbę minut (należy pamiętać że mogą być wykorzystane tylko TF z których korzysta MT4): 5
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

daniel.wro pisze:Witam,

na wstepnie dodam, iz nie mam zadnego doswiadczenia z programowaniem w MT4, jedynie kilka miesiecy - wydaje sie skutecznej gry na forexie.
zauwazylem, ze pewne procesy, tzn. zlecenia buy/sell moglbym zautomatyzowac. rozumiem, ze jest to mozliwe za pomocą "Strategii" czyli takową chcialbym napisac.

zadam Państwu pare pytań, na które w zasadzie wystarczylaby mi odpowiedz: "tak"/"nie", ale byloby milo uzyskac dodatkowe wskazowki, ewentualnie kierunki poszukiwań rozwiazania..

a oto lista (pewne pytania beda zapewne banalne):

1) czy strategia ma pelna mozliwosc otwierania pozycji buy i sell w kazdych warunkach i bez ograniczen, przy dowolnym poziomie ceny?

2) czy decyzja otwarcia pozycji buy/sell odbywa sie na podstawie "stanu" innych indicatorów - tzn juz nalozonych na wykres?
np. jesli (Stach(x,y,z) >= 75 && RSI(x) >= 65) wtedy do_sell();

3) czy po otwarciu pozycji mozliwe jest ustawienie S/L i T/P na zasadzie S/L = -x od {ceny_po_jakiej_udalo_sie_kupic/sprzedac}, T/P = +y do {ceny_po_jakiej_udalo_sie_kupic/sprzedac}?

4) czy "strategia" moza zamknac pozyce na podstawie sygnalow z indicatorow?

5) czy "strategia" moze logowac do pliku? np. dane statystyczne - zamkniecie S/L lub T/P, osiagniete min/max/wejscie/wyjscie, itd..

6) czy mozliwa jest dekompilacja indicatora w formacie ex4?

to tak na poczatek. jesli okaze sie, ze sa takie mozliwosci o jakie pytam - biore sie za nauke..

pozdrawiam

Daniel
Na wszystkie 6 pytań odpowiedź brzmi : "Tak".
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Ponawiam moją prośbę sprzed kilkunastu dni o kod Trailing stopa wraz z komentarzem... Z góry dziękuję...

daniel.wro
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel.wro »

personov pisze: Na wszystkie 6 pytań odpowiedź brzmi : "Tak".
ok, dzieki wielkie za odpowiedz.. aczkolwiek dzisiaj przez caly dzien nauczylem sie MQLa, napisalem robota i robi juz praktycznie to co chcialem..

pozostaje jeszcze tylko jedna kwestia. odczytywanie sygnalow wejscia/wyjscia od indicatora z poziomu strategii to tylko przez "zmienne globalne"? mam kilka indicatorow, ktore informuja mnie warningiem/popupem, zdecompilowalem je i w odpowiednich miejscach moge ustawic flagi wejscia/wyjscia dla strategii. pytanie czy to dobre rozwiazanie?

pozdrawiam

Daniel

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Możesz sobie wyprowadzić wartości dowolnych wskaźników do EA i ująć to w warunek otwarcia lub zamknięcia transakcji.
Solą życia jest kasa.

daniel.wro
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel.wro »

poprawilem indicator odpowiednio i napisalem robota - i zasadniczo wszystko ladnie dziala, aczkolwiek sa jeszcze 2 kwestie, ktore musialbym rozwiazac:

1) problem - nazwijmy to - "współbieżności" wskaznika i strategii, na którym tracę jednego ticka. tzn - w danym notowaniu, kiedy wskaznik wyznacza moment wejscia/wyjscia, strategia nie zdąży tego wyłapać i dopiero przy nastepnym notowaniu/ticku "widzi" sygnal.

2) pojawiaja mi sie sporadyczne błędy otwarcia pozycji:

ERR_TRADE_TIMEOUT / 128 / Przekroczono limit czasu transakcji.

otwieram je w taki sposob:

err = OrderSend(Symbol(), OP_BUY, volume, Ask, 5, Ask + stop_loss * Point*10, Ask + take_prof * Point*10, "robi", 8, 0, Red);

co tu jest zle?

pozdrawiam

Daniel

J@roFx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: J@roFx »

Witam,
mam mały problem z zamknięciem pozycji oczekujących op wejściu innych zleceń oczekujących tzn. ustawiłem long i short gdy cena podąrzy w górę o 20 pip oraz long i short jeżeli spadnie o 20 pip, teraz chciałbym aby po wejściu pierwszych zamykały się drugie lub odwrotnie:

"firstupperup=OrderSend(Symbol(),OP_BUYSTOP,Lots,Ask+20*Point,0,0,Ask+20*Point+TakeProfit*Point,"tornado buy start",1,0,Green);
firstupperdown=OrderSend(Symbol(),OP_SELLLIMIT,Lots,Bid+20*Point,0,0,Bid+20*Point-TakeProfit*Point,"tornado SELL start",2,0,Green);

firstlowerup=OrderSend(Symbol(),OP_BUYLIMIT,Lots,Ask-20*Point,0,0,Ask-20*Point+TakeProfit*Point,"tornado buy start",1,0,Green);
firstlowerdown=OrderSend(Symbol(),OP_SELLSTOP,Lots,Bid-20*Point,0,0,Bid-20*Point-TakeProfit*Point,"tornado SELL start",2,0,Green);"

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

J@roFx pisze:Witam,
mam mały problem z zamknięciem pozycji oczekujących op wejściu innych zleceń oczekujących tzn. ustawiłem long i short gdy cena podąrzy w górę o 20 pip oraz long i short jeżeli spadnie o 20 pip, teraz chciałbym aby po wejściu pierwszych zamykały się drugie lub odwrotnie:
Jest wiele możliwości, możesz sprawdzać typ zlecenia OrderType() jeśli się zmieni na OP_Sell czy OP_Buy to wiesz że się aktywowało,
możesz też np liczyć ilość oczekujących zleceń i jak ich liczba spadnie to kasujesz pozostałe (wszystkie oczekujące).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

J@roFx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: J@roFx »

a jak policzyć tylko zlecenia oczekujące
order total zlicza wszystkie oczekujące i otwarte tak?

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

daniel.wro pisze: ok, dzieki wielkie za odpowiedz.. aczkolwiek dzisiaj przez caly dzien nauczylem sie MQLa, napisalem robota i robi juz praktycznie to co chcialem..

pozostaje jeszcze tylko jedna kwestia. odczytywanie sygnalow wejscia/wyjscia od indicatora z poziomu strategii to tylko przez "zmienne globalne"? mam kilka indicatorow, ktore informuja mnie warningiem/popupem, zdecompilowalem je i w odpowiednich miejscach moge ustawic flagi wejscia/wyjscia dla strategii. pytanie czy to dobre rozwiazanie?

pozdrawiam

Daniel
gratuluje nauczenia sie mql-a w 1 dzien !!!

co do pobierania danych ze wskaznikow...:

jezeli pobierasz dane ze standardowych, wbudowanych w mql-a wskaznikow, to oczywiscie nie musisz ich przekazywac przez zadne "zewnetrzne" metody - po prostu uzyj funkcji obliczajacych wartosci tych wskaznikow takie jak:

iMA(), iStochastic() i pozostale ktore znajdziesz w pliku pomocy....

jesli chcesz aby twoja strategia pobierala parametry ze wskaznika ktory sobie sam napisales (lub jakiegokolwiek innego custom indicator) to musisz poeksperymentowac z funkcja:
iCustom().
Zycze wielu sukcesow !!!

CoVal

ODPOWIEDZ