Masz dwa wyjcia:mikolaj2 pisze:Czy należy podać liczbę minut?
- albo zmienne predefiniowane: PERIOD_X
- albo liczbowe określające liczbę minut (należy pamiętać że mogą być wykorzystane tylko TF z których korzysta MT4): 5
Masz dwa wyjcia:mikolaj2 pisze:Czy należy podać liczbę minut?
Na wszystkie 6 pytań odpowiedź brzmi : "Tak".daniel.wro pisze:Witam,
na wstepnie dodam, iz nie mam zadnego doswiadczenia z programowaniem w MT4, jedynie kilka miesiecy - wydaje sie skutecznej gry na forexie.
zauwazylem, ze pewne procesy, tzn. zlecenia buy/sell moglbym zautomatyzowac. rozumiem, ze jest to mozliwe za pomocą "Strategii" czyli takową chcialbym napisac.
zadam Państwu pare pytań, na które w zasadzie wystarczylaby mi odpowiedz: "tak"/"nie", ale byloby milo uzyskac dodatkowe wskazowki, ewentualnie kierunki poszukiwań rozwiazania..
a oto lista (pewne pytania beda zapewne banalne):
1) czy strategia ma pelna mozliwosc otwierania pozycji buy i sell w kazdych warunkach i bez ograniczen, przy dowolnym poziomie ceny?
2) czy decyzja otwarcia pozycji buy/sell odbywa sie na podstawie "stanu" innych indicatorów - tzn juz nalozonych na wykres?
np. jesli (Stach(x,y,z) >= 75 && RSI(x) >= 65) wtedy do_sell();
3) czy po otwarciu pozycji mozliwe jest ustawienie S/L i T/P na zasadzie S/L = -x od {ceny_po_jakiej_udalo_sie_kupic/sprzedac}, T/P = +y do {ceny_po_jakiej_udalo_sie_kupic/sprzedac}?
4) czy "strategia" moza zamknac pozyce na podstawie sygnalow z indicatorow?
5) czy "strategia" moze logowac do pliku? np. dane statystyczne - zamkniecie S/L lub T/P, osiagniete min/max/wejscie/wyjscie, itd..
6) czy mozliwa jest dekompilacja indicatora w formacie ex4?
to tak na poczatek. jesli okaze sie, ze sa takie mozliwosci o jakie pytam - biore sie za nauke..
pozdrawiam
Daniel
ok, dzieki wielkie za odpowiedz.. aczkolwiek dzisiaj przez caly dzien nauczylem sie MQLa, napisalem robota i robi juz praktycznie to co chcialem..personov pisze: Na wszystkie 6 pytań odpowiedź brzmi : "Tak".
Jest wiele możliwości, możesz sprawdzać typ zlecenia OrderType() jeśli się zmieni na OP_Sell czy OP_Buy to wiesz że się aktywowało,J@roFx pisze:Witam,
mam mały problem z zamknięciem pozycji oczekujących op wejściu innych zleceń oczekujących tzn. ustawiłem long i short gdy cena podąrzy w górę o 20 pip oraz long i short jeżeli spadnie o 20 pip, teraz chciałbym aby po wejściu pierwszych zamykały się drugie lub odwrotnie:
gratuluje nauczenia sie mql-a w 1 dzien !!!daniel.wro pisze: ok, dzieki wielkie za odpowiedz.. aczkolwiek dzisiaj przez caly dzien nauczylem sie MQLa, napisalem robota i robi juz praktycznie to co chcialem..
pozostaje jeszcze tylko jedna kwestia. odczytywanie sygnalow wejscia/wyjscia od indicatora z poziomu strategii to tylko przez "zmienne globalne"? mam kilka indicatorow, ktore informuja mnie warningiem/popupem, zdecompilowalem je i w odpowiednich miejscach moge ustawic flagi wejscia/wyjscia dla strategii. pytanie czy to dobre rozwiazanie?
pozdrawiam
Daniel