Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

daiglu pisze:jestem początkującym i mam pare pytań :

1.Czy zdarzają się sytuacje ,że broker oszukuje na bardzo zyskownych pozycjach ,które klient otworzył np.2 lata temu np.
otwiera 10 lotów na akcje XYZ za 100PLN
czyli teoretycznie na 100 000 PLN
depozyt powiedzmy 25% czyli 25 000 PLN
kurs rosnie na 800 PLN

czyli zarabia 700 000 PLN minus SWAP ,ale cenę 800 PLN osiąga po 2 latach od otwarcia pozycji

czy broker może w jakiś sposób oszukać klienta ,coś wymazać z rachunku ,czy słyszeliscie o jakichkolwiek problemach ?

2.Kto traci na takiej operacji ?
na akcjach jeżeli ktoś kupi akcje za 100 i przytrzyma do 800 to wiadomo kto sprzedał za 100 ,kto kupił za 100 i kto kupił i sprzedał za 800
na forexie nie wiem kto traci na takiej pozycji jezeli ja zarabiam ?
kupuję te 10 lotów na akcje XYZ i trzymam do 800 PLN ,ale na tych akcjach jest tylko mozliwość zajęcia długich pozycji ,to nie rozumiem kto na tym straci ,gdyby były krótkie to OK ,ale bez krótkich nie kumam ?
na waluty część zajmuje długie,część krótkie pozycje ,ale jak tylko można zająć długą i kurs rośnie TO KTO TRACI ?
W przypadku akcji sprawa prosta. Przykład: kupiłem akcje po 10,00. Sprzedałem po 20,00. Zysk mój oczywisty. Ten co mi sprzedał po 10,00 szlag go trafia, że "oddał" taki zysk :). Jeśli ten co ode mnie kupił sprzeda z zyskiem też zarobi. Gorzej jak cena spadnie to straci. I wtedy jego strata to mój zysk. Jak cena długo i mocno rośnie to najwięcej traca ci co kupili na szczycie. I w pore nie odsprzedali innemu "naiwnemu/frajerowi" :). Z CFD i forex jest podobnie. Żeby zarobić zawsze sprzedaż musi być powyżej kupna. Czy to na pozycji długiej czy krótkiej. Różni sie jedynie kolejnością transakcji. L=kupno/sprzedaż, S=sprzedaż /kupno. Jest to możliwe, bo jest to pewnego rodzaju zakład(kontrakt). Mój zysk czyjaś strata i odwrotnie.

Fx$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx$ »

daiglu pisze:jestem początkującym i mam pare pytań :

1.Czy zdarzają się sytuacje ,że broker oszukuje na bardzo zyskownych pozycjach ,które klient otworzył np.2 lata temu np.
otwiera 10 lotów na akcje XYZ za 100PLN
czyli teoretycznie na 100 000 PLN
depozyt powiedzmy 25% czyli 25 000 PLN
kurs rosnie na 800 PLN

czyli zarabia 700 000 PLN minus SWAP ,ale cenę 800 PLN osiąga po 2 latach od otwarcia pozycji

czy broker może w jakiś sposób oszukać klienta ,coś wymazać z rachunku ,czy słyszeliscie o jakichkolwiek problemach ?

2.Kto traci na takiej operacji ?
na akcjach jeżeli ktoś kupi akcje za 100 i przytrzyma do 800 to wiadomo kto sprzedał za 100 ,kto kupił za 100 i kto kupił i sprzedał za 800
na forexie nie wiem kto traci na takiej pozycji jezeli ja zarabiam ?
kupuję te 10 lotów na akcje XYZ i trzymam do 800 PLN ,ale na tych akcjach jest tylko mozliwość zajęcia długich pozycji ,to nie rozumiem kto na tym straci ,gdyby były krótkie to OK ,ale bez krótkich nie kumam ?
na waluty część zajmuje długie,część krótkie pozycje ,ale jak tylko można zająć długą i kurs rośnie TO KTO TRACI ?
W przypadku handlu u brokera kontraktami CFD na akcje druga strona transakcji jest zawsze broker. Wiec jezeli ty zarabiasz to traci broker.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Fx$ pisze:W przypadku handlu u brokera kontraktami CFD na akcje druga strona transakcji jest zawsze broker. Wiec jezeli ty zarabiasz to traci broker.
Nie do końca jest to prawda, bo pozycje na CFD mogą być hedgowane na rynku akcji.

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Pablo90 pisze:
Fx$ pisze:W przypadku handlu u brokera kontraktami CFD na akcje druga strona transakcji jest zawsze broker. Wiec jezeli ty zarabiasz to traci broker.
Nie do końca jest to prawda, bo pozycje na CFD mogą być hedgowane na rynku akcji.
Dokładnie. Oczywiście nie każdemu brokerowi chce się to robić. Są tacy, którzy wolą ciąć w ch... i tak utrudniać życie zarabiającemu traderowi, że w końcu sam sobie pójdzie niż się hedgować, ale przecież nie wszyscy. Nie ma jak dobry MM :)

Fx$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx$ »

Pablo90 pisze:
Fx$ pisze:
Nie wszystkich brokerow jeszcze zwiedzilem wiec nie chce sie spierac. Ale nie spodziewam sie zeby broker hedgowal sie na gieldzie kupujac akcje. Klient handluje z dzwignia wiec broker musialby uzyc wielokrotnie wiekszy kapital zeby miec ta sama pozycje na prawdziwym rynku. Z tego powodu ta opcja odpada wg mnie. Po drugie jak broker ma zahedgowac na GPW klienta ktory dokonal krotkiej sprzedazy ktoregos papieru?

Z tego co wiem to brokerzy hedguja duze transakcje klientow na Cfd u dostawcow plynnosci, ktorymi sa wieksi market makerzy. Male transakcje zostaja u brokera.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Istnieje parę rozwiązań.
1) Broker jest stroną transakcji i koniec. Może się gdzieś dalej zabezpieczać lub nie. Druga opcja jest teoretycznie bardziej opłacalna patrząc na statystyki zarabiających/tracących, bo zwyczajnie przejmujemy ich kapitał ale w praktyce na pewno bardziej ryzykowna, bowiem przy 'złotych strzałach' lub paru większych zyskownych klientach może zrobić się problem. Czyli też może się okazać, że powstaje model hybrydowy, gdzie zabezpieczana jest tylko część.
2) Broker oferujący CFD ma je od innego brokera, czyli tak naprawdę nie handlujemy z naszym brokerem tylko z brokerem z którym współpracuje nasz broker :). Ta firma zazwyczaj udostępnia swoje CFD większej ilości brokerów (tak robił np. GFT), dzięki czemu tworzy się swego rodzaju scentralizowany rynek CFD u tejże firmy, a transakcje bilansują się wewnętrzną płynnością. Tak czy inaczej, to rozwiązanie jest o tyle dobre, że nasz broker nie uczestniczy w konflikcie interesów i martwić musi się ten 'dalszy'.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

Pierwsze transakcje za mną - czas rozliczyć się z fiskusem. Pomijam fakt, że jak na razie za rok 2015 mam niewielką stratę, ale złożyć PIT muszę.

Tutaj pojawia się moje proste, i może naiwne pytanie - czy składając PIT-38 zamieszczam jako załącznik PIT-8C otrzymany od brokera? Na PIT-8C napisane jest, że otrzymuje go podatnik i urząd skarbowy właściwy dla podatnika, więc domyślam się, że po prostu wysyłam im wypełniony PIT-38 bez żadnych załączników. Czy procedura jest taka sama w przypadku składania deklaracji online? W moim przypadku - E-pity.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dokładnie tak. Pit8C jest dla Ciebie i nie musisz go składać. Rozliczasz sie pitem 38.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

raposo pisze:Dokładnie tak. Pit8C jest dla Ciebie i nie musisz go składać. Rozliczasz sie pitem 38.
Dzięki! Rozlicze bo kto wie - może mi odbije i znów 'wejdę na rynek'. ;-)

Awatar użytkownika
graczpospolity
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: graczpospolity »

pytanie to zasadność posiadania konta w PLN, w sumie otwarcie pierwszego konta real (micro nie ma co liczyć) zbliża się coraz większymi krokami i nasuwa mi się konkretne pytanie,

czy posiadając konto w pln przy graniu na parach innych niż te ze złotym płacę spread w czasie wymiany? Jako, że jest on dosyć kosmiczny zastanawiam się jaki miałoby to wpływ na zarobki lub straty :D...

ODPOWIEDZ