Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nieistotne gdzie ja jestem. Wiesz, chodziło mi o to, że ostatnio prezes XTB w wywiadzie twierdził, że traci 70% (lub mniej, nie pamiętam dokładnie), KNF, że to 70-80%, TVP1, że 80%, na forach w sieci 95%, a statystyki w USA za ostatni kwartał pokazywały bodajże, że to 60%.

Jakby nie patrzeć, duży rozstrzał. Tylko, że wnioski bez sensu, bo FX się nie zmienił i jest tak samo ryzykowny jak 5 lat temu. A raczej inwestorzy są tak samo ryzykowni dla swoich portfeli... Pozdrawiam.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MyOnlySpace »

Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??

Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacji :oops: I tu moje pytanie-faktycznie tak jest?? Mogę ją traktować jako rzetelne i główne źródło informacji które pomogą mi podejmować właściwe decyzje??
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

MyOnlySpace pisze:Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??

Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacji :oops: I tu moje pytanie-faktycznie tak jest?? Mogę ją traktować jako rzetelne i główne źródło informacji które pomogą mi podejmować właściwe decyzje??
1. Nie do końca. Przecież indeks Euro może spadać bardziej niż indeks dolara ;)

2. Nie ma polskich stron o Forexie. Forexpros to strona przetłumaczona na polski z wieloma błędami i nie można powiedzieć, że świetna angielska wersja odpowiada polskiej.
Nazwa Forex w forexpros jest troszkę myląca, bo Forex to nie więcej niż kilkanaście procent tej strony. Sam tam zaglądam po wykres jakieś spółki z USA, czy zachowanie poszczególnych spółek na DAX.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Akhh pisze:
MyOnlySpace pisze:Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??

1. Nie do końca. Przecież indeks Euro może spadać bardziej niż indeks dolara ;)

2. Nie ma polskich stron o Forexie. Forexpros to strona przetłumaczona na polski z wieloma błędami i nie można powiedzieć, że świetna angielska wersja odpowiada polskiej.
Nazwa Forex w forexpros jest troszkę myląca, bo Forex to nie więcej niż kilkanaście procent tej strony. Sam tam zaglądam po wykres jakieś spółki z USA, czy zachowanie poszczególnych spółek na DAX.

1.Mhm czyli żeby właściwie zinterpretować indeks dolara w stosunku do pary EUR/USD muszę jeszcze poznać indeks euro? w takim razie spadek wartości indeksu dolara wskazywałby na wzrost tej pary tylko wtedy kiedy równocześnie indeks euro będzie rósł lub spadnie mniej niż w tej chwili dolara?

2.Rozumiem ze nie dorównuje swojemu zagranicznemu odpowiednikowi ale ogólnie można korzystać z jego informacji? Np. z kalendarza ekonomicznego?? Albo w przypadku działu "badania techniczne" oferują darmowe sygnały,są one warte uwagi?? Nie chodzi mi tu o jakiś w 100% pewny sygnał ale choćby potwierdzenie własnej analizy.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dotychczasowa korelacja indeksu dolara do EUR USD wynosi bodaj ~95%. Czyli jeśli indeks dolara spada, to najprawdopodobniej EUR USD będzie rosło. Warto pamiętać, że EUR USD to ok. 17% koszyka składającego się na index - gdzieś kiedyś o tym czytałem. Jeśli coś poprzekręcałem, to proszę o poprawkę.

Osobiście nie znalazłem idealnego kalendarza. Każdemu czegoś brakuje. Jakoś nikt nigdy nie chce podać wszystkiego na tacy :roll:
Trzeba samemu sobie radzić..
Co do podejmowania "właściwych decyzji", to sam kalendarz niewiele pomoże :). Jeśli nie masz podstaw do analizy fundamentalnej i przekucia jej na wycenę waloru, to nic Ci pojedyncze odczyty nie pomogą. Jako nowicjuszowi radzę po prostu unikać okresów burzliwych i szukać okazji inwestycyjnych w spokojniejszych porach dnia... lub w średnim terminie. No ale znów wszystko rozbija się o przygotowanie. Bez doświadczenia daleko nie zajedziesz.
nie rozumiem 90% podawanych tam informacji
To nic dziwnego. Czeka Cię po prostu masa pracy i nauki.

Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

"Dokładny podział indeksu w rozbiciu na inne waluty prezentuje się następująco:
Euro:57,6%
Jen:13,6%
Funt brytyjski:11,9%
Dolar kanadyjski:9,1%
Frank:4,2%
Korona:3,6%"

Awatar użytkownika
Hodis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Hodis »

Miał ktoś z Was do czynienia z Literaturą "Forex dla bystrzaków" ,jeżeli tak proszę o opinie :)
'Nie myli się ten co nic nie robi'

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Pytanie dotyczące stóp procentowych: Jeżeli stopa procentowa danej waluty(stopa proc. danej waluty=stopa w kraju w którym obowiązuje ta waluta tak?) wzrasta to na rynku forex dana waluta się umacnia??

W którym serwisie mogę zaleście aktualny poziom stop procentowych i prognozy ich zmian??

Awatar użytkownika
Jack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jack »

Hodis pisze:Miał ktoś z Was do czynienia z Literaturą "Forex dla bystrzaków" ,jeżeli tak proszę o opinie :)
To zależy czego oczekujesz od książki. Nie znajdziesz tam niczego innego, czego nie znalazłbyś w innych książkach dla początkujących czy na forach internetowych. Przeczytać nie zaszkodzi, jednak nie spodziewaj się fajerwerków.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

MyOnlySpace pisze:Pytanie dotyczące stóp procentowych: Jeżeli stopa procentowa danej waluty(stopa proc. danej waluty=stopa w kraju w którym obowiązuje ta waluta tak?) wzrasta to na rynku forex dana waluta się umacnia??

W którym serwisie mogę zaleście aktualny poziom stop procentowych i prognozy ich zmian??
http://www.tradingeconomics.com/interes ... by-country
Na tej stronie znajdziesz też dużo innych ciekawych informacji ładnie upakowanych. Wartość statystyczna nie jest zbyt wysoka, ale na początek pracy z fundamentami w sam raz - jak sądzę.

Stopy procentowe odnoszą się do pieniądza w obrocie banku centralnego (depozyty i podaż). Oprocentowanie wielu instrumentów jest pochodną tych wartości.

ODPOWIEDZ