Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Gadryiel pisze:Szukam jakiegoś ułatwienia otwierania pozycji do MT4.
http://forex-nawigator.biz/forum/one-click-t21126.html coś takiego?

a może broker udostępnia takie narzędzie, które jest już standardowo wbudowane w platformę, pooglądaj, posprawdzaj na swojej platformie.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Akhh pisze:
Majka pisze:Teoretycznie myślę że zrozumiałem o co chodzi z tymi zniesieniami Fibo tylko teraz jak je interpretować na wykresie?? Np. jeżeli cena zbliża się do poziomu 38,2 lub 61,8 to istnieje prawdopodobieństwo że właśnie na tym miejscu się zatrzyma i "odwróci"?? Jeżeli powiedzmy przekroczy poziom 61,8 to całkiem prawdopodobne że to nie korekta tylko nowy impuls??

Fibo dotyczy tylko korekty??
Zniesienia wewnętrzne Fibo są właśnie do korekt. Bo robisz zniesienie wewnątrz jakiegoś ruchu.
Natomiast są również zniesienia zewnętrzne czyli powyżej 100% - one wyznaczają potencjalne cele ruchu.
Są jeszcze projekcje czyli odkładanie długości jakiegoś ruchu od innego punktu.

Teraz połączmy wszystko w całość.

Wyobraźmy sobie ruch spadkowy. Zaczyna się korekta wzrostowa. Mierzymy sobie zniesienie wewnętrzne mając 0 na samym dole - 100% na początku ruchu.
Zniesienia wewnętrzne mówią nam o potencjalnych punktach oporu czyli jednocześnie zakończeniu korekty.

Doszło do 38,2% i zaczyna spadać.

Uznajemy, że to koniec i otwieramy shorty. Wykorzystaliśmy zniesienia wewnętrzne.

Teraz interesuje nas gdzie może dotrzeć cena. Stosujemy zniesienie zewnętrzne. Tym razem 0 jest na górze - 100% na dole a wartości powyżej 100% - jeszcze niżej wyznaczając nam potencjalne cele np 162% - mamy więc wyznaczony cel - 1 opór z Fibo.

Kolejną metodę czyli projekcję zastosujemy również do prognozy zasięgu. 0 na górze 100na dole. Łapiemy Fibo i odkładamy od szczytu korekty wzrostowej. I tutaj 100% długości spadku będzie naszym celem.

Powiedzmy, ze 100% z projekcji pokrywa nam się ze 162% zniesienia zewnętrznego. W takim razie mamy wzmocniony poziom.

Generalnie Fibo stosuje się w celu szukania złożenia kilku ważnych poziomów z różnych technik + tradycyjne opory/wsparcia, linie trendu. To wszystko daje nam potencjalne, wzmocnione poziomy wsparć/oporów./

Zawsze trzeba pamiętać o obserwacji ceny po dojściu do poziomu. Schodzimy na niższy Time Frame i patrzymy. Cena odbija, tworzy się formacja świadcząca o końcu trendu - możemy rozważać pozycję. Przebija z impetem, leci dalej - ratuje nas to od błędnej pozycji i SL.

Akhh wszystko co piszesz jest super. No właśnie..........:D tylko dlaczego nie wpajamy użytkownikom teorii zniesień wewnętrznych i zewnętrznych że na tych paru liczbach 38.2, 61.8, 100, 161.8 istnieją również bardzo użyteczne liczby rzekłbym wręcz nieodzowne do wyznaczania zgrupowań Fibo. Gdybyś zadał pytanie co te dwie wartości tworzą 38.2 i 61.8 może na tym forum wiedziało by parę osób. Moją ulubienicą przez pewien czas była Carolyn Boroden sporo się nauczyłem i dowiedziałem oczywiście nie mogę tutaj zapomnieć o P Danielewiczu i Joe DiNapoli. Zawsze kiedy stosuję wyznaczenie wzniesień i projekcji cenowych choć rzadko to robię stosuję wszystkie wzniesienia Fibo. Tutaj jeszcze nikogo nie widziałem aby coś takiego wykonywał oczywiście oprócz ciebie. Wiem że jest to bardzo trudne zwłaszcza odpowiedni dobór zaczepień od których powstaję zgrupowania ale warto może przybliżyć jak się to robi.

Gadryiel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gadryiel »

forexsowicz91 pisze:
Gadryiel pisze:Szukam jakiegoś ułatwienia otwierania pozycji do MT4.
http://forex-nawigator.biz/forum/one-click-t21126.html coś takiego?

a może broker udostępnia takie narzędzie, które jest już standardowo wbudowane w platformę, pooglądaj, posprawdzaj na swojej platformie.
Dokładnie o to mi chodziło, dziękuję :)
Niestety u mojego brokera takiego nie znalazłem (XeMarkets) ale wiedziałem, że inni mają.

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MyOnlySpace »

Zniesienia wewnętrzne Fibo są właśnie do korekt. Bo robisz zniesienie wewnątrz jakiegoś ruchu.
Natomiast są również zniesienia zewnętrzne czyli powyżej 100% - one wyznaczają potencjalne cele ruchu.
Są jeszcze projekcje czyli odkładanie długości jakiegoś ruchu od innego punktu.

Teraz połączmy wszystko w całość.

Wyobraźmy sobie ruch spadkowy. Zaczyna się korekta wzrostowa. Mierzymy sobie zniesienie wewnętrzne mając 0 na samym dole - 100% na początku ruchu.
Zniesienia wewnętrzne mówią nam o potencjalnych punktach oporu czyli jednocześnie zakończeniu korekty.

Doszło do 38,2% i zaczyna spadać.

Uznajemy, że to koniec i otwieramy shorty. Wykorzystaliśmy zniesienia wewnętrzne.

Teraz interesuje nas gdzie może dotrzeć cena. Stosujemy zniesienie zewnętrzne. Tym razem 0 jest na górze - 100% na dole a wartości powyżej 100% - jeszcze niżej wyznaczając nam potencjalne cele np 162% - mamy więc wyznaczony cel - 1 opór z Fibo.

Kolejną metodę czyli projekcję zastosujemy również do prognozy zasięgu. 0 na górze 100na dole. Łapiemy Fibo i odkładamy od szczytu korekty wzrostowej. I tutaj 100% długości spadku będzie naszym celem.

Powiedzmy, ze 100% z projekcji pokrywa nam się ze 162% zniesienia zewnętrznego. W takim razie mamy wzmocniony poziom.

Generalnie Fibo stosuje się w celu szukania złożenia kilku ważnych poziomów z różnych technik + tradycyjne opory/wsparcia, linie trendu. To wszystko daje nam potencjalne, wzmocnione poziomy wsparć/oporów./

Zawsze trzeba pamiętać o obserwacji ceny po dojściu do poziomu. Schodzimy na niższy Time Frame i patrzymy. Cena odbija, tworzy się formacja świadcząca o końcu trendu - możemy rozważać pozycję. Przebija z impetem, leci dalej - ratuje nas to od błędnej pozycji i SL.[/quote]

To jest konkretna odpowiedz :D

Mam jeszcze do tego 2 pytanka:
1.Co rozumiesz przez określenie "potencjalne cele" w przypadku zniesień zewnętrznych?? Prognozujesz tym że cena dojdzie do tego punktu??
2.W przypadku projekcji tylko pokrycie poziomu 100% z poziomem 162% zniesienia zewnętrznego da nam wzmocniony poziom czy pokrycie innych też??
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Gadryiel pisze:1.Co rozumiesz przez określenie "potencjalne cele" w przypadku zniesień zewnętrznych?? Prognozujesz tym że cena dojdzie do tego punktu??
2.W przypadku projekcji tylko pokrycie poziomu 100% z poziomem 162% zniesienia zewnętrznego da nam wzmocniony poziom czy pokrycie innych też??
1. Potencjalne cele - to opory/wsparcia dla ruchu. O ile możemy sobie na podstawie przeszłości wyznaczać je bo cena kiedyś tam była i coś się z nią działo, o tyle w przypadku historycznych maksimów/minimów Fibo i zniesienia zewnętrze i projekcie właśnie się przydają.
2. Generalnie liczą się te ważne poziomy. Pan Danielewicz np wprowadza ich ogromną ilość, ja stosuję tylko główne.

Zwykle projekcje łączy się z Elliotem i falami. I tak np cele dla fali 5:

Projekcja fal 1-3 od fali 4 - 32,8%, 61,8%, 100%
Projekcja fali 1 od fali 4 - 100%
Zniesienie zewnętrzne fali 4 - 127%, 162%, 262%

W przypadku nakładania się poziomów - potencjalny opór i cel zwiększają swoją siłę.

Polecam na prawdę Roberta Minera i "Strategie inwestycyjne o wysokim prawdopodobieństwie sukcesu" - wytłumaczone prosto, bez doktoryzowania się, po "tradersku"
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MyOnlySpace »

Jakie najlepiej ustawić parametry dla oscylatora stochastycznego w przypadku dziennego wykresu?? Automatycznie ustawione jest %k 5 %d 3 i spowolnienie 3. Zostawić tak jak jest?
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie ma czegoś takiego jak najlepsze ustawienia dla danego wskaźnika. Wszystko zależy od tego do czego chcesz je wykorzystywać, na jakim interwale, instrumencie itd. Poczytaj o tym co oznaczają dane parametry i jak zachowuje się wskaźnik (jest nawet na wiki).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

80% Polaków traci na forex-inf. TV wiadomości z wczoraj. Strach się bać :x
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Strach się bać? A niedawno na forum mówili, że aż 95% (!!). O zgrozo... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

No Raposo, stawiam 1000:1 , że Ciebie nie ma w tym gronie :), tylko pozazdrościć :wink: . Nie odpowiadaj,-nie obawiaj się ja nie z tych, co naciągają na pożyczki :?
Tak na poważnie, to już chyba nie otworzy się żadnej strony w necie, aby ktoś ( czyt.firmy wydmuchy) nie kusił "łatwym" forexowym zyskiem.
Dziękuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ