Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Nieistotne gdzie ja jestem. Wiesz, chodziło mi o to, że ostatnio prezes XTB w wywiadzie twierdził, że traci 70% (lub mniej, nie pamiętam dokładnie), KNF, że to 70-80%, TVP1, że 80%, na forach w sieci 95%, a statystyki w USA za ostatni kwartał pokazywały bodajże, że to 60%.
Jakby nie patrzeć, duży rozstrzał. Tylko, że wnioski bez sensu, bo FX się nie zmienił i jest tak samo ryzykowny jak 5 lat temu. A raczej inwestorzy są tak samo ryzykowni dla swoich portfeli... Pozdrawiam.
Jakby nie patrzeć, duży rozstrzał. Tylko, że wnioski bez sensu, bo FX się nie zmienił i jest tak samo ryzykowny jak 5 lat temu. A raczej inwestorzy są tak samo ryzykowni dla swoich portfeli... Pozdrawiam.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??
Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacji
I tu moje pytanie-faktycznie tak jest?? Mogę ją traktować jako rzetelne i główne źródło informacji które pomogą mi podejmować właściwe decyzje??
Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacji

Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
1. Nie do końca. Przecież indeks Euro może spadać bardziej niż indeks dolaraMyOnlySpace pisze:Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??
Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacjiI tu moje pytanie-faktycznie tak jest?? Mogę ją traktować jako rzetelne i główne źródło informacji które pomogą mi podejmować właściwe decyzje??

2. Nie ma polskich stron o Forexie. Forexpros to strona przetłumaczona na polski z wieloma błędami i nie można powiedzieć, że świetna angielska wersja odpowiada polskiej.
Nazwa Forex w forexpros jest troszkę myląca, bo Forex to nie więcej niż kilkanaście procent tej strony. Sam tam zaglądam po wykres jakieś spółki z USA, czy zachowanie poszczególnych spółek na DAX.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
Akhh pisze:1. Nie do końca. Przecież indeks Euro może spadać bardziej niż indeks dolaraMyOnlySpace pisze:Może mi ktoś podpowiedzieć jak interpretować indeks dolara?? Jeśli np. spada to w przypadku pary EUR/USD zanotujemy wzrost bo dolar słabnie??
Pytanie jeszcze takie na marginesie-szukałem jakieś polskiej strony typowo o forexie(z kalendarzem ekonomicznym,wykresami,może sygnałami) i trafiłem na forexpros. Jak dla mnie czyli całkowitego nowicjusza strona prezentuje się całkiem profesjonalnie choć nie rozumiem 90% podawanych tam informacjiI tu moje pytanie-faktycznie tak jest?? Mogę ją traktować jako rzetelne i główne źródło informacji które pomogą mi podejmować właściwe decyzje??
2. Nie ma polskich stron o Forexie. Forexpros to strona przetłumaczona na polski z wieloma błędami i nie można powiedzieć, że świetna angielska wersja odpowiada polskiej.
Nazwa Forex w forexpros jest troszkę myląca, bo Forex to nie więcej niż kilkanaście procent tej strony. Sam tam zaglądam po wykres jakieś spółki z USA, czy zachowanie poszczególnych spółek na DAX.
1.Mhm czyli żeby właściwie zinterpretować indeks dolara w stosunku do pary EUR/USD muszę jeszcze poznać indeks euro? w takim razie spadek wartości indeksu dolara wskazywałby na wzrost tej pary tylko wtedy kiedy równocześnie indeks euro będzie rósł lub spadnie mniej niż w tej chwili dolara?
2.Rozumiem ze nie dorównuje swojemu zagranicznemu odpowiednikowi ale ogólnie można korzystać z jego informacji? Np. z kalendarza ekonomicznego?? Albo w przypadku działu "badania techniczne" oferują darmowe sygnały,są one warte uwagi?? Nie chodzi mi tu o jakiś w 100% pewny sygnał ale choćby potwierdzenie własnej analizy.
Dotychczasowa korelacja indeksu dolara do EUR USD wynosi bodaj ~95%. Czyli jeśli indeks dolara spada, to najprawdopodobniej EUR USD będzie rosło. Warto pamiętać, że EUR USD to ok. 17% koszyka składającego się na index - gdzieś kiedyś o tym czytałem. Jeśli coś poprzekręcałem, to proszę o poprawkę.
Osobiście nie znalazłem idealnego kalendarza. Każdemu czegoś brakuje. Jakoś nikt nigdy nie chce podać wszystkiego na tacy
Trzeba samemu sobie radzić..
Co do podejmowania "właściwych decyzji", to sam kalendarz niewiele pomoże
. Jeśli nie masz podstaw do analizy fundamentalnej i przekucia jej na wycenę waloru, to nic Ci pojedyncze odczyty nie pomogą. Jako nowicjuszowi radzę po prostu unikać okresów burzliwych i szukać okazji inwestycyjnych w spokojniejszych porach dnia... lub w średnim terminie. No ale znów wszystko rozbija się o przygotowanie. Bez doświadczenia daleko nie zajedziesz.
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Osobiście nie znalazłem idealnego kalendarza. Każdemu czegoś brakuje. Jakoś nikt nigdy nie chce podać wszystkiego na tacy

Trzeba samemu sobie radzić..
Co do podejmowania "właściwych decyzji", to sam kalendarz niewiele pomoże

To nic dziwnego. Czeka Cię po prostu masa pracy i nauki.nie rozumiem 90% podawanych tam informacji
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
"Dokładny podział indeksu w rozbiciu na inne waluty prezentuje się następująco:
Euro:57,6%
Jen:13,6%
Funt brytyjski:11,9%
Dolar kanadyjski:9,1%
Frank:4,2%
Korona:3,6%"
Euro:57,6%
Jen:13,6%
Funt brytyjski:11,9%
Dolar kanadyjski:9,1%
Frank:4,2%
Korona:3,6%"
Miał ktoś z Was do czynienia z Literaturą "Forex dla bystrzaków" ,jeżeli tak proszę o opinie 

'Nie myli się ten co nic nie robi'
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
Pytanie dotyczące stóp procentowych: Jeżeli stopa procentowa danej waluty(stopa proc. danej waluty=stopa w kraju w którym obowiązuje ta waluta tak?) wzrasta to na rynku forex dana waluta się umacnia??
W którym serwisie mogę zaleście aktualny poziom stop procentowych i prognozy ich zmian??
W którym serwisie mogę zaleście aktualny poziom stop procentowych i prognozy ich zmian??
To zależy czego oczekujesz od książki. Nie znajdziesz tam niczego innego, czego nie znalazłbyś w innych książkach dla początkujących czy na forach internetowych. Przeczytać nie zaszkodzi, jednak nie spodziewaj się fajerwerków.Hodis pisze:Miał ktoś z Was do czynienia z Literaturą "Forex dla bystrzaków" ,jeżeli tak proszę o opinie
http://www.tradingeconomics.com/interes ... by-countryMyOnlySpace pisze:Pytanie dotyczące stóp procentowych: Jeżeli stopa procentowa danej waluty(stopa proc. danej waluty=stopa w kraju w którym obowiązuje ta waluta tak?) wzrasta to na rynku forex dana waluta się umacnia??
Na tej stronie znajdziesz też dużo innych ciekawych informacji ładnie upakowanych. Wartość statystyczna nie jest zbyt wysoka, ale na początek pracy z fundamentami w sam raz - jak sądzę.
Stopy procentowe odnoszą się do pieniądza w obrocie banku centralnego (depozyty i podaż). Oprocentowanie wielu instrumentów jest pochodną tych wartości.