Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
- freshman89
- Gaduła
0.1 lub 100 pipsow, kto co woli i jak gra, SL i TP mają być wyznaczone z wykresu, a nie konkretne wartości.freshman89 pisze:przy scalpowaniu na eur/usd, chwytajac do 10 pipsow jaki najlepszy sl?
Taka moja opinia.
Ps. max Sl w tym przypadku to 10 pipsów.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Prośba początkującego.
Witam serdecznie wszystkich,
Moje pytanie, może okazać się dosłownie banalne jednak mam problem z wyobrażeniem sobie pewnej sprawy, dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc.
Mianowicie:
Na Forexie można zarabiać na spadkach i wzrostach kursów.
O ile zarabianie na wzroście jest dla mnie jasne (czyste założenia) na koncie u brokera mam 1000 dolarów kupuje parę walutową i sprzedaję drożej, jest zysk.
ale jak wygląda sprawa zarabiania na spadku kursu?
ten sam przykład, mam 1000 USD na koncie brokera (przykład para EUR/USD) i ... właśnie tego nie rozumiem, a raczej mam problem z wyobrażeniem SOBIE danej sytuacji.
Czy w takiej sytuacji sprzedając USD z konta otrzymuję EUR, czyli następuje tylko zmiana waluty na rachunku? tak wirtualnie tylko?
Zdaję sobie sprawę, że jest to dość banalne, lecz na początku przy ogromie zagadnień z tej dziedziny i "wdrażania się" w Forex, napotykam na problemy.
Proszę o wytłumaczenie tak "po chłopsku" i z góry proszę o wyrozumiałość.
Moje pytanie, może okazać się dosłownie banalne jednak mam problem z wyobrażeniem sobie pewnej sprawy, dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc.
Mianowicie:
Na Forexie można zarabiać na spadkach i wzrostach kursów.
O ile zarabianie na wzroście jest dla mnie jasne (czyste założenia) na koncie u brokera mam 1000 dolarów kupuje parę walutową i sprzedaję drożej, jest zysk.
ale jak wygląda sprawa zarabiania na spadku kursu?
ten sam przykład, mam 1000 USD na koncie brokera (przykład para EUR/USD) i ... właśnie tego nie rozumiem, a raczej mam problem z wyobrażeniem SOBIE danej sytuacji.
Czy w takiej sytuacji sprzedając USD z konta otrzymuję EUR, czyli następuje tylko zmiana waluty na rachunku? tak wirtualnie tylko?
Zdaję sobie sprawę, że jest to dość banalne, lecz na początku przy ogromie zagadnień z tej dziedziny i "wdrażania się" w Forex, napotykam na problemy.
Proszę o wytłumaczenie tak "po chłopsku" i z góry proszę o wyrozumiałość.
- Damian_GTK
- Pasjonat
EUR/USD
pozycja długa: kupujesz euro za dolary
pozycja krótka: kupujesz dolary za euro
tak w uproszczeniu to działa
ps. ogólnie to gra odbywa się na tak jakby "pożyczonych" od brokera walutach, np jeżeli chcesz wejść w pozycję długą na EUR/USD to pożyczasz USD od brokera i za to kupujesz EUR, jeżeli wchodzisz w krótką na EUR/USD to pożyczasz EUR od brokera i za to kupujesz USD
pzdr
pozycja długa: kupujesz euro za dolary
pozycja krótka: kupujesz dolary za euro
tak w uproszczeniu to działa
ps. ogólnie to gra odbywa się na tak jakby "pożyczonych" od brokera walutach, np jeżeli chcesz wejść w pozycję długą na EUR/USD to pożyczasz USD od brokera i za to kupujesz EUR, jeżeli wchodzisz w krótką na EUR/USD to pożyczasz EUR od brokera i za to kupujesz USD
pzdr

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
- drapichrust
- Stały bywalec
Dziękuję za odpowiedz, nieco rozjaśnia to moją niewiedzę jednak nasuwa się jeszcze jedno pytanie.
Kiedy we wzroście kupuję, od mojego konta zostaja odliczone pieniądze, natomiast podczas spadku kiedy sprzedaję, jaki jest mój stan konta?
Opiszę to tak na przykładzie
wzrost: stan konta 1000 kupuje walute za 800 mam 200 na koncie załóżmy że sprzedaję na końcu za 1000 wiec na moim koncie po zamknięciu całej operacji pojawia się 1200. wszytko ok
ale
spadek: stan konta 1000 USD , sprzedaję 800 na parze eur/usd , jaki jest stan mojego konta? zostaje 200 USD i wartości tego 800 sprzedanego po danym kursie? ale jaka waluta? nawet jesli bedzie to euroo to i tak an koncu w saldzie konta [pojawi sie waluta bazowa mojego konta np USD?
przepraszam ale próbuję to zrozumieć i raz jeszcze dziękuje za pomoc
Kiedy we wzroście kupuję, od mojego konta zostaja odliczone pieniądze, natomiast podczas spadku kiedy sprzedaję, jaki jest mój stan konta?
Opiszę to tak na przykładzie
wzrost: stan konta 1000 kupuje walute za 800 mam 200 na koncie załóżmy że sprzedaję na końcu za 1000 wiec na moim koncie po zamknięciu całej operacji pojawia się 1200. wszytko ok
ale
spadek: stan konta 1000 USD , sprzedaję 800 na parze eur/usd , jaki jest stan mojego konta? zostaje 200 USD i wartości tego 800 sprzedanego po danym kursie? ale jaka waluta? nawet jesli bedzie to euroo to i tak an koncu w saldzie konta [pojawi sie waluta bazowa mojego konta np USD?
przepraszam ale próbuję to zrozumieć i raz jeszcze dziękuje za pomoc
Oj kręcisz i męcisz zamiast upraszczać.
W obu wypadkach KUPUJESZ. Nabywasz jedną walutę za drugą więc transakcja zawsze kosztuje Cię tyle samo. Zarabiasz na zmianie kursu. Zarabiasz też tyle samo, czy na wzroście czy na spadku kursu, a to jest dodawane do bilansu Twojego konta. A najlepiej włącz sobie dowolne demo i przetestuj to na "własnej" skórze
.
W obu wypadkach KUPUJESZ. Nabywasz jedną walutę za drugą więc transakcja zawsze kosztuje Cię tyle samo. Zarabiasz na zmianie kursu. Zarabiasz też tyle samo, czy na wzroście czy na spadku kursu, a to jest dodawane do bilansu Twojego konta. A najlepiej włącz sobie dowolne demo i przetestuj to na "własnej" skórze

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Uczestnik
Witam, dopiero co zaczynam moją przygodę z Forexem. Troche czytałem już na ten temat i z tego co zdołałem się zorientować na kursy walutowe wpływa bardzo duża ilość danych makro. Cięzko mi to ogarnąć. Wiem, że chodzi głównie o stopy proc, inflacje, bezrobocie. Ale okazuje sie, że kursy czasami reagują, a czasami nie NA TE SAME dane. Na co zwracacie szczególną uwage przy danych makro? Patrzycie na nie bardzo, czy raczej analiza techniczna?
Pzdr
Pzdr
Skup się na AT, a podczas publikacji danych zrób sobie przerwę :]wojciech.maślicki pisze:Witam, dopiero co zaczynam moją przygodę z Forexem. Troche czytałem już na ten temat i z tego co zdołałem się zorientować na kursy walutowe wpływa bardzo duża ilość danych makro. Cięzko mi to ogarnąć. Wiem, że chodzi głównie o stopy proc, inflacje, bezrobocie. Ale okazuje sie, że kursy czasami reagują, a czasami nie NA TE SAME dane. Na co zwracacie szczególną uwage przy danych makro? Patrzycie na nie bardzo, czy raczej analiza techniczna?
Pzdr
http://www.forexfactory.com/calendar.php
Osobiście polecam olać wiadomości i grac co pokazuje wykres.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein