Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

HunterPL pisze:ta zasada sluzy temu ze jak jestes poczatkujacy (grasz mniej niz 1-2 lata) to zebys nie przepierniczyl szybko kasy...
Pewnie masz rację...

Co do tych X lat to się nie zgodzę. Trading to nie jest fizyka kwantowa czy chirurgia na sercu... Moje trejdowanie zmieniło się kompletnie dzięki takiemu zabiegowi, może komuś się przyda...:

Wpłata bardzo małej kwoty i lewar na maksa, na 500. Coś koło 27 pipsów zeruje konto na edku. Straciłem jedno depo, drugie, trzecie. Za czwartym razem uświadomiłem sobie, że każdy pips ma znaczenie, że stratę trzeba ciąć natychmiast bo za chwilę będzie MC. 5 razy myślałem przed otwarciem pozycji, szukając uzasadnienia dlaczego akurat tu, a nie 10 pipsów wyżej czy niżej, że szczęścia nie da się powtarzać. Mi pomogło. Oczywiście doświadczenia i wyczucia jakie mają tu niektórzy to rzeczywiście czas, ale myślę, że spokojnie można jakąś kasę zarabiać bez lat przed monitorem.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

tomplayer pisze:sam gram od niedawna,ale denerwuja mnie wypowiedzi graczy,ktorzy z uporem maniaka powtarzaja slynne 1% !
Wiesz, jak ktoś coś twierdzi z uporem maniaka na temat forex, to prawdopodobnie jest początkujący. :wink:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

beginner pisze:Co do tych X lat to się nie zgodzę. Trading to nie jest fizyka kwantowa czy chirurgia na sercu... Moje trejdowanie zmieniło się kompletnie dzięki takiemu zabiegowi, może komuś się przyda...:

Wpłata bardzo małej kwoty i lewar na maksa, na 500. Coś koło 27 pipsów zeruje konto na edku. Straciłem jedno depo, drugie, trzecie. Za czwartym razem uświadomiłem sobie, że każdy pips ma znaczenie, że stratę trzeba ciąć natychmiast bo za chwilę będzie MC. 5 razy myślałem przed otwarciem pozycji, szukając uzasadnienia dlaczego akurat tu, a nie 10 pipsów wyżej czy niżej, że szczęścia nie da się powtarzać. Mi pomogło. Oczywiście doświadczenia i wyczucia jakie mają tu niektórzy to rzeczywiście czas, ale myślę, że spokojnie można jakąś kasę zarabiać bez lat przed monitorem.
taki sposób nauki też dobry ale mnie na to na dzień dzisiejszy nie stać:P ale pewnie i tak z przynajmniej jedno wieksze depo przewale kiedys w zyciU:)
Pieniądze są krwią tego świata...

tomplayer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomplayer »

Beginner,cwicze wejscia,rozne warianty i ztym nie jest najgorzej,o wiele gorsze sa wyjscia.Pare razy ustawilem za maly stop,zjadlo po czym poszlo w moja strone,ale to juz poprawilem.Par razy po zarobieniu powiedzmy 50 pips,stwierdzilem,ze pojdzie dalej.Zazwyczj nie idzie.Teraz biore co daja i wychodze.Chcialem nauczyc sie inwestowac dlugoterminowo,ale jestem za nerwowy(chyba)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Ja ze swojej strony mogę napisać takie zdanie:

PIERWSZA MYŚL, PIERWSZA ANALIZA JEST NAJLEPSZA

Im dłużej się zastanawiam i subiektywnie oceniam wykres tym dla mnie gorzej - dobitnie o tym się przekonałem wielokrotnie. Nie wiem czy ta zasada działa u wszystkich ludzi :lol: ale u mnie działa bardzo dobrze.

Trzeba się szybko decydować na to co chcemy grać a nie szukać kilkanaście minut jakiś potwierdzeń tego co widzimy w swojej subiektywnej ocenie na podstawie aktualnego szybkiego ruchu.

Ja tak właśnie mam - robię analizę - pierwsza myśl po jakimś czasie okazuje się zdecydowanie najlepsza i gdybym się jej trzymał było by bardzo pięknie - a tak np. widzę cena idzie w drugą stronę - włącza się myślenie - twoja analiza jest do d.... - a potem okazuje się, że trzeba było postąpić zgodnie z PIERWSZĄ MYŚLĄ.

To tyle odemnie na razie.

pozdrawiam Marcin 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

tomplayer pisze:.Teraz biore co daja i wychodze.Chcialem nauczyc sie inwestowac dlugoterminowo,ale jestem za nerwowy(chyba)
Mam to samo i pewnie tak zostanie to ten piertolony charakter i nic z tym nie można zrobić trzeba się przystosować-dobre i kilka czy kilkanaście pips zwiększasz wartość lota i jest GIT :lol:

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

klonmarcin pisze:PIERWSZA MYŚL, PIERWSZA ANALIZA JEST NAJLEPSZA
Ile trwa ta 1 myśl? Jest uznaniowa? Świadoma, nieświadoma ?
klonmarcin pisze:dobitnie o tym się przekonałem wielokrotnie. Nie wiem czy ta zasada działa u wszystkich ludzi Laughing ale u mnie działa bardzo dobrze.
A system .. rzuć monetą nie daje czaem podobnych rezultatów? :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

klonmarcin pisze: a tak np. widzę cena idzie w drugą stronę - włącza się myślenie - twoja analiza jest do d....
Być może dlatego, że później wyłącza się myślenie, a włączają emocje.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

tomplayer pisze:witam,sam gram od niedawna,ale denerwuja mnie wypowiedzi graczy,ktorzy z uporem maniaka powtarzaja slynne 1% ! Dlaczego tylko 1%,albo az,dobrze Ci napisal Raposo,ze to indywidualna sprawa,tu nie ma sztywnych regul.
Sztywne zasady są proste 1% = 100 podejść 5% = 20 podejść. Skoro się uczę 20 podejść to za mało żeby zdobyć doświadczenie i dopracować technikę a nie zamierzam co tydzień odnawiać depo po 5k.
pozdrawiam M

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Mustafa pisze:
tomplayer pisze:witam,sam gram od niedawna,ale denerwuja mnie wypowiedzi graczy,ktorzy z uporem maniaka powtarzaja slynne 1% ! Dlaczego tylko 1%,albo az,dobrze Ci napisal Raposo,ze to indywidualna sprawa,tu nie ma sztywnych regul.
Sztywne zasady są proste 1% = 100 podejść 5% = 20 podejść. Skoro się uczę 20 podejść to za mało żeby zdobyć doświadczenie i dopracować technikę a nie zamierzam co tydzień odnawiać depo po 5k.
pozdrawiam M
Trochę źle kombinujesz,z kiedy się uczysz i jeszcze nie masz
a: ) sprawdzonej metody, która Tobie najbardziej pasuje
b: ) nie jesteś jeszcze w 99% konsekwentny
c: ) masz spore problemy z psychika i brak cierpliwości

to owe granie na % jest nic nie warte, podczas nauki grać minimalna wartością jaką broker oferuje, dopieor jak wszystkie 3 warunki które podałem będą spełnione możesz grac sobie na %, w przeciwnym razie nieważne czy masz 100 podejść czy 20, to i tka wyczyścisz depo, tylko że dłużej to potrwa.

Pozdrawiam
Michał
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

ODPOWIEDZ