Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ANDREW523 »

BOCZEK pisze:jakie waluty są takie "dobre" dla początkującego...?

GPB/USD i wysiadam....
Kazda para ma inny charakter,ciezko okreslic ktora jest dobra,wazne jest z ktora ty sie dobrze i pewnie czujesz.
Profesjonalne zarzadzanie finansami osobistymi to trafne decyzje,ktore procentuja.
Zarzadzanie majatkiem,to wiedza i doswiadczenie,ktore buduja strategie na lata

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

Nigdy pisze:
BOCZEK pisze:jakie waluty są takie "dobre" dla początkującego...?

GPB/USD i wysiadam....
Nie ma 'dobrych' walut. Jednak najlmniej zaskakująco zachowują się najpłynniejsze waluty, tj. EUR/USD czy właśnie GPB/USD. Jeśli przy nich wysiadasz, to jeszcze dużo przed Tobą.

PS: jeśli stwierdzasz 'wysiadam' po wczoraj czy dzisiaj, to nie ma się co dziwić, bo waluty zachowują się jak szalone podczas dni tak ważnych komunikatów jak właśnie decyzje FED. Ale o tym powinieneś wiedzieć grając na forex
z EURUSD se radze gorzej jest z GPBUSD i9 to nie pierwszy raz, a co FEDu, to wiem co to jest ale nie obchodzą mnie na razie ich ruchy, inwestuje na max H1.. daj jakis link po polsku o decyzjach FEDu

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Witam,
zanim zadam pytanie napisze coś o sobie. Otóż pograłem kilka tygodni na demo i wyniki były takie nawet niezłe, więc zgodnie z panującym tu przekonaniem, iż na demo całe g. można się nauczyć poszedłem na wojnę - czyli 5k konto real w bossie. Efekt zgodny z czarną statystyką jestem w plecy (ale na szczęście tylko na 24%). I tu powiedziałem pauza trzeba się poduczyć oraz wracam na demo. Teraz widzę jakie błędy popełniałem większość wyeliminowałem. Skuteczność mam w granicach 70% otwieranie poz to pikuś tylko zamykanie pozycji muszę jeszcze dopracować i co nie mniej ważne zarządzanie pozycją MM RR.

Pierwsze pytanie czy jest sens szarpać się z 5k na bossie gdzie najmniejsza pozycja to 0.1? chyba niekoniecznie, bo przy takiej kwocie i 1% ryzyku sl wychodzą mi dość krótkie. Broker jest spoko ale prawdopodobnie za mały depozyt żeby dać radę. Ewentualnie jakie konto z mikrolotami możecie mi polecić, bo zbłądziłem na chwile.

z góry dzięki pozdrawiam M

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Polecam Admiralsa .

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Mustafa pisze:chyba niekoniecznie, bo przy takiej kwocie i 1% ryzyku sl wychodzą mi dość krótkie.
Wielkość SL wyrażona w pipsach nie powinna być definiowana na podstawie posiadanego kapitału i procentu, który jesteś gotów stracić na transakcji.

SL powinien wynikać strategii, kapitał z możliwości, a % straty na transakcję z własnego profilu ryzyka (profilu inwestora). I do tego dopasowuje się ofertę brokera... Mikrolotów nie ma zbyt wielu brokerów... Z polskich tylko Go4x, z zagranicznych Dukascopy, Admiral, Alpari...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

5k to taki bezpieczny kapitał - ale wiadomo nikt nie lubi tracić
ryzyko 1% do 1.5%
teraz gram na 2 średnich i macd do tego SL/TP na wsparciach/oporach
ale co do strategii i planu to chyba też kombinuje jak koń pod górę
więc kolejne pytanie, jak napisać/poskładać dobry plan?
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

http://forexchartist.pl/budujemy-strategie-cz-1/

Cały cykl artykułów. Jest tego więcej w internecie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

tomplayer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomplayer »

witam,sam gram od niedawna,ale denerwuja mnie wypowiedzi graczy,ktorzy z uporem maniaka powtarzaja slynne 1% ! Dlaczego tylko 1%,albo az,dobrze Ci napisal Raposo,ze to indywidualna sprawa,tu nie ma sztywnych regul.Chcecie na sile pokazac,ze trzymacie sie zasad podawanych przez fachowcow,i nic z tego nie wychodzi.I nie wyjdzie,bo teoria teoria,a zycie czyli rynek swoje.Sam np.zuwazylem,ze wszedzie pisza BADZ CIERPLIWY,oraz UCINAJ SZYBKO STRATY.A ja z praktyki zauwazylem,ze jedno z drugim sie gryzie,bo albo mialem straty,bo bylem cierpliwy,albo nie zarobilem,bo ucialem szybko straty(po czym rynek elegancko zawrocil w moja strone).Do rynku trzeba lat praktyki po prostu,duzo czytac,rozmawiac,ale decyzje i tak trzeba podjac samemu,zgodnie ztym,co akurat na wykresie sie dzieje.Ja-to tak na marginesie-korzystam z micro na FXCM i ucze sie na prawdziwych pieniadzach,ale nie wywalam bez sensu tysiecy $$$.

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

tomplayer pisze:wszedzie pisza BADZ CIERPLIWY,oraz UCINAJ SZYBKO STRATY.A ja z praktyki zauwazylem,ze jedno z drugim sie gryzie,bo albo mialem straty,bo bylem cierpliwy,albo nie zarobilem,bo ucialem szybko straty(po czym rynek elegancko zawrocil w moja strone).
Bądź cierpliwy znaczy cierpliwie czekaj na setup, nie wchodź na pałę, czekaj. Nie znaczy, że masz cierpliwie czekać, ąz stratna transakcja zamieni się w zysk.

Tnij szybko straty, osobiście popieram, dla mnie to fundament. Ćwicz wejścia.
tomplayer pisze:Dlaczego tylko 1%
Ja też ten 1% mam w nosie, choć przyznaję, że więcej jak 5% niechętnie ryzykuję.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

beginner pisze:Ja też ten 1% mam w nosie
ta zasada sluzy temu ze jak jestes poczatkujacy (grasz mniej niz 1-2 lata) to zebys nie przepierniczyl szybko kasy... tak naprawde znam daytradera ktory sie utrzymuje z fx i nie trzyma sie on za bardzo zasady 1%. Handluje 5 lotami. Dba tylko oto zeby broker do niego nie zadzwonil po kase (dlatego nie gra 9-10 lotami).
Pieniądze są krwią tego świata...

ODPOWIEDZ